Ο δορυφόρος της Google… αθώωσε κατηγορούμενο για υπερβολική ταχύτητα

- Advertisement -

Δορυφορικές απεικονίσεις χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε δίκη για τροχαίες παραβάσεις και βοήθησαν στην εξαγωγή της αλήθειας και στην αθώωση του κατηγορούμενου, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για αλόγιστη ή επικίνδυνη οδήγηση, παράλειψη να συμμορφωθεί με το κόκκινο φως σε σηματοδότη, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας με 98 αντί 50 χιλιόμετρα και παράλειψη συμμόρφωσης με οδηγίες αστυνομικού, δηλαδή παρέλειψε να ακινητοποιήσει το όχημά του. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσφορία στις τάξεις της Αστυνομίας και το Τμήμα Τροχαίας είναι έτοιμο να μελετήσει την υπόθεση και αναλόγως θα πράξει. Δεν αποκλείεται στην απόφαση να γίνει έφεση. Την ίδια ώρα στην Τροχαία θεωρούν ότι η Αστυνομική  Εισαγγελία δεν παρουσίασε στην υπόθεση όλα της τα όπλα, αφού γενικότερα τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος ήταν πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα με την καταγγελία στις 2 Ιουνίου του 2013,  ο αστυνομικός εγκλώβισε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου με το ταχύμετρο σε απόσταση 271 μέτρων όπου και του έκανε σήμα να σταματήσει. Το όχημα, σύμφωνα πάντα με τον αστυνομικό, συνέχισε να κινείται χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας προσπερνώντας άλλα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα αναμένοντας το πράσινο στα φώτα τροχαίας.

PoliceΣτην αντεξέταση του αστυνομικού, ανέφερε ότι η  στόχευση μέσω του ταχύμετρου γίνεται σε ευθεία γραμμή. Τότε ο συνήγορος Γιάννης Νεάρχου επιστράτευσε τις δορυφορικές απεικονίσεις της λεωφόρου Μακαρίου Γ’ που κατέδειξαν πως «δεν ήταν δυνατό ο αστυνομικός να εγκλωβίσει το όχημα από απόσταση 271 μέτρων, αφού είτε είχε στοχεύσει από την άκρη του δρόμου, είτε από απόσταση 2½ μέτρων εντός του δρόμου, η ευθεία γραμμή καταλήγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ αν είχε αντιληφθεί το όχημα σε απόσταση 300 μέτρων τότε αυτό βρισκόταν στην άκρη του πεζοδρομίου του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας.

Αθωώνοντας τον κατηγορούμενο ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Παύλος Κυριακίδης, τόνισε πως δεν μπορεί με ασφάλεια να δεχθεί τη θέση του αστυνομικού ότι αντιλήφθηκε σε απόσταση 300 μέτρων το όχημα του κατηγορούμενου και ακολούθως το στόχευσε και το εγκλώβισε σε απόσταση 271 μέτρων. Η εξέλιξη αυτή, υπέδειξε ο κ. Κυριακίδης, συμπαρασύρει και την υπόλοιπη μαρτυρία στα πλαίσια της οποίας ο μάρτυρας, αποδίδει στον κατηγορούμενο την οδική συμπεριφορά που ως ισχυρίστηκε επακολούθησε.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες σε βάρος του κατηγορούμενου.

Χρυσόστομος Κυλίλης

 

 

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,983ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -