Ο Alexey Lukyanuk κέρδισε το Islas Canarias El Corte Inglés

- Advertisement -

Μεγάλος θριαμβευτής του εναρκτήριου αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι 2016 της FIA, ήταν ο Alexey Lukyanuk  μετά που κέρδισε το περσινό πρωταθλητή Kajetan Kajetanowicz από την Πολωνία που ήταν στην πρωτοπορία του αγώνα την πρώτη μέρα στο Ράλι Islas Canarias El Corte Inglés.

Η επιτυχία στην Γκραν Κανάρια είναι μια δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο ERC για το ρωσικό πλήρωμα Alexey Lukyanuk και Alexey Arnautov, η τρίτη συνολικά στην καριέρα τους, αφού κέρδισαν το τελικό γύρο του περασμένου χρόνου στην Ελβετία. Ο Lukyanuk ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα με 22,7 δευτερόλεπτα πίσω από τους συναδέλφους του Πολωνούς που έτρεχαν με ελαστικά Pirelli στο Ford Fiesta R5.  Ο Kajetanowicz που τρέχει για τη LOTOS Rally Team είχε υπερβολική φθορά των ελαστικών του κατά τη διάρκεια του πρωινού loop ως αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων που χρησιμοποίησε στα ελαστικά του κάτι που επωφελήθηκε στο έπακρο ο Alexey Lukyanuk.

01316001_1204-800x533Ο Lukyanuk πήρε το προβάδισμα στην SS9 και επεκτάθηκε σε πάνω από μισό λεπτό στην SS10 πριν από την στάση για σέρβις το μεσημέρι στο Λας Πάλμας. Στη συνέχεια ο ίδιος αντιστάθηκε στις προσπάθειες του Kajetanowicz να πάρει πίσω το χαμένο χρόνο με τους δικούς του όρους, μαζεύοντας τρίτη και τέταρτη θέση στις δυό τελευταίες ειδικές καθώς δεν ρίσκαρε καθόλου για να ολοκληρώσει τον αγώνα 32.7s μπροστά.

“Είναι απίστευτο για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Lukyanuk, ο οποίος όπως προαναφέραμε είχε τελειώσει τη σεζόν του 2015 με την παρθενική του νίκη σε άσφαλτο. “Ο ανταγωνισμός ήταν τόσο δύσκολο. Κάναμε πολλά λάθη την πρώτη μέρα, αλλά αυτό μας βοήθησε το Σάββατο. Είναι εξαιρετικό αποτέλεσμα και είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα μου και τους χορηγούς μου. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλό. ”

Kajetanowicz

Ο τοπικός ήρωας του αγώνα ο Luis Monzón επέστρεψε στο βάθρο του ERC, έστω και στο χαμηλότερο σκαλί στην τρίτη θέση από την τελευταία επίσκεψη του πρωταθλήματος στην Γκραν Κανάρια το 2013. Δεν αντιμετώπισε τα δαιμόνια που τον ταλαιπώρησαν στο κιβώτιο ταχυτήτων την Παρασκευή στο Citroën DS3 R5, ο Monzón που ήταν πρωτοπόρος στις πέντε από τις έξι ειδικές της δεύτερης μέρας. Την μια ειδική της μέρας κέρδισε ο Lukyunuk (SS10).

Ο Robert Consani αν και ανέβηκε στην τρίτη θέση στη γενική κατάταξη στο τέλος της Παρασκευής είχε μια δύσκολη δεύτερη ημέρα, η οποία ξεκίνησε με προβλήματα στο Peugeot 208 T16.  Πριν ακόμη περάσει στην πρώτη ειδική το αγωνιστικό παρουσίασε διακοπές. Ο Γάλλος στη συνέχεια αντιμετώπισε θέματα με τα φρένα και τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα στην έβδομη θέση.

01316001_1191-800x533

Ο Πολωνός Wojciech Chuchała πρωταγωνίστησε σε όλο το ράλι με το Subaru Impreza STi, και κυριάρχησε στην κατηγορία ERC2 και στο τερματισμό του αγώνα πλασαρίστηκε στην Πέμπτη θέση πίσω από το Ισπανό οδηγό με το Fiesta, Jonathan Pérez. Ο συμπατριώτης τους Jarosław Kołtun, σε άλλο ένα Fiesta, ήταν μόνο 1.1s πίσω από το Πολωνό Chuchała πριν από την τελική διαδρομή και όσο και αν πίεσε για να καλύψει την θέση στάθηκε άτυχος καθώς αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την έκτη θέση μετά τη διακοπή για να αλλάξει ένα ελαστικό. Καθώς ήταν στην δέκατη θέση την πρώτη μέρα, ο János Puskádi ξεκινούσε πρώτος τις διαδρομές κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους και ανέβηκε στην όγδοη συνολικά, μόλις μία θέση μακριά από το καλύτερο του τερματισμό στο ERC στην τελική κατάταξη που ήταν σε αυτό τον αγώνα το 2013 και ήταν έβδομος.

Ο συμπολίτης οδηγός στο Skoda Fabia R5 του Puskádi, ο Hermen Kobus είχε ως στόχο ένα τερματισμό στην πρώτη κορυφαία πεντάδα και ήταν μέσα στο στόχο του την πρώτη μέρα. Ο  Ολλανδός έληξε άδοξα τον αγώνα του, όταν συνετρίβη σε ένα δέντρο στην SS9. Ο Ιταλός Giacomo Costenaro αποσύρθηκε από την Πέμπτη θέση που βρισκόταν χτυπήθηκε από ένα πρόβλημα στο υδραυλικό του τιμονιού στο Peugeot 208 T16 του νωρίς το πρωί. Ο Tomasz Kasperczyk τελείωσε στην δεκάδα με το Fiesta του, επωφελούμενος το πρόβλημα με τα φρένα του Iván Ari μετά που χτύπησε όταν έτρεχε και ήταν τέταρτο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Ο Chuchała κυρίαρχος στο ERC2, με το Ranga δεύτερο
Ο Wojciech Chuchała από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν ο κυρίαρχος στην ERC2, θέτοντας και τον καλύτερο χρόνο σε κάθε ειδική και το τελικό του αποτέλεσμα 3m37.8s μπροστά από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, καθώς και η λήψη της πέμπτης συνολικά θέσης για την Rally Team Subaru Πολωνία το πιστοποιεί. Ενώ ο Chuchała πίστευε ότι θα είχε μια σφιχτή μάχη για τη νίκη τελικά αυτή προέκυψε για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στον Ιταλό Giacomo Scattolon και τον Péter Ranga.

01316001_332-800x533Την Παρασκευή ο Ιταλός αντιμετώπισε σοβαρή φθορά των ελαστικών του και βρέθηκε να είναι δεύτερος και να έχει ένα πλεονέκτημα πάνω ’30 με τον Ούγγρο Ranga, που οδηγούσε ένα παλαιότερο Mitsubishi Lancer Evolution. Ο Ούγγρος οδηγός κάλυψε την διαφορά με το Scattolon και βρέθηκε ακριβώς 1.4s μπροστά από τον Ιταλό στο τελικό στάδιο και στη συνέχεια ξεπέρασε τον αντίπαλό του και κέρδισε την θέση  6.1s κλέβοντας έτσι την ευκαιρία που του δόθηκε. Ο Juan Carlos Alonso από την Αργεντινή τερμάτισε στην τέταρτη θέση σε ένα αγώνα που του ήταν εντελώς άγνωστη η επιφάνεια μπροστά από τον Tibor Erdi από την Ουγγαρία που πλασαρίστηκε πέμπτος.

Πολωνική επιτυχία και στην ERC3 από το Łukasz Habaj

Οπώς ο Εθνικός πρωταθλητής Πολωνίας Chuchała «σκούπισε» την ERC 2 έτσι και ο Łukasz Habaj φρόντισε και ολοκλήρωσε την καθαριότητα με το «σφουγγάρισμα» στην ERC3. Οδηγώντας ένα Peugeot 208 R2 της Rallytechnology, ο Habaj υπερδιπλασίασε το πλεονέκτημα του κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους του αγώνα για να τελειώσει με ένα σαφές προβάδισμα 2m36.8s στην 15η συνολικά θέση. Καθώς και στις δυό κατηγορίες την υπεροχή είχαν Πολωνοί οδηγοί, ένας άλλος παραλληλισμός μεταξύ ERC2 και ERC3 ήταν η στενή μάχη που δόθηκε για την δεύτερη θέση.

JG155861-800x533Ο δυό φορές Τούρκος πρωταθλητής Murat Bostanci κατείχε τη θέση του κατά την έναρξη της ημέρας στο τιμόνι του Ford Fiesta R2, δεχόταν συνεχή πίεση από τον δύο φορές ERC 2WD πρωταθλητή Zoltán Bessenyey. Στην 8η ειδική ο Ούγγρος οδηγός στο τιμόνι ενός Renault Clio R3T  δημιούργησε την μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τους που ήταν 4.3s. Ο Habaj και ο team-mate του Tomasz Gryc συμπλήρωναν την τετράδα μπροστά από τον τέσσερις φορές Πρωταθλητή της Σλοβενίας Aleks Humar σε ένα Clio R3T. Δύο ακόμη οδηγοί από την Πολωνία, οι Łukasz Pieniążek και Aleks Zawada, ξεκίνησαν το δεύτερο σκέλος, αφού σταμάτησαν την Παρασκευή από βλάβη ατύχημα και ένα σπασμένο ημιαξόνιο αντίστοιχα στα Opel Adam  R2 τους, και ήταν συχνά οι πιο κοντινοί στους χρόνους των ειδικών από τον Habaj.

Ostberg_703-800x533Αστέρι του αγώνα ήταν ο Mads Østberg, που είναι επί του παρόντος δεύτερος στο πρωτάθλημα οδηγών του WRC.  Οδήγησε μέχρι το τελικό στάδιο της πρώτης μέρας στο ντεμπούτο του στο ERC, πριν από την συντριβή του Fiesta R5 μετά από προβλήματα με τα φρένα. Ο Νορβηγός οδηγός απέτισε φόρο τιμής στο υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού στο ERC και παραδέχθηκε ότι είχε πιέσει σκληρά σε μια προσπάθεια να μείνει μπροστά από τον περσινό πρωταθλητή του ERC Kajetan Kajetanowicz μέχρι την SS6.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1 Alexey Lukyanuk (RUS)/Alexey Arnautov (RUS) Ford Fiesta R5….2h03m49.6s
2 Kajetan Kajetanowicz (POL)/Jarosław Baran (POL) Ford Fiesta R5….+32.3s
3 Luis Monzón (ESP)/José Carlos Déniz (ESP) Citroën DS3 R5….+1m41.5s
4 Jonathan Pérez (ESP)/Alejandro López Fernández (ESP) Ford Fiesta R5….+2m44.0s
5 Wojciech Chuchała (POL)/Daniel Dymurski (POL) Subaru Impreza STi ….+5m27.0s
6 Jarosław Kołtun (POL)/Ireneusz Pleskot (POL) Ford Fiesta R5….+5m28.1s
7 Robert Consani (FRA)/Maxime Vilmot (FRA) Peugeot 208 T16….+6m40.1s
8 János Puskádi (HUN)/Barnabás Gódor (HUN) ŠKODA Fabia R5….+7m18.1s
9 Surhayen Pernía (ESP)/Juan Luis García (ESP) Renault Clio R3T….+7m48.7s
10 Tomasz Kasperczyk (POL)/Damian Syty (POL) Ford Fiesta R5….+8m01.4s

ΝΙΚΗΤΕΣ FIA ERC2: Wojciech Chuchała (POL)/Daniel Dymurski (POL) Subaru Impreza STi
ΝΙΚΗΤΕΣ FIA ERC3: Łukasz Habaj (POL)/Piotr Woś (POL) Peugeot 208 R2

01316001_816-800x533Ταχύτερος οδηγός

Ταχύτερος οδηγός του αγώνα ήταν ο Πολωνός Kajetan Kajetanowicz που κέρδισε τις 6 από τις 12 ειδικές διαδρομές. Ο νικητής του αγώνα ο Ρώσσος Alexey Lukyanuk πέτυχε ταχύτερο χρόνο σε τέσσερις ειδικές ενώ από μια ειδική κέρδισαν ο Νορβηγός Mads Østberg και ο Ισπανός Luis Monzón

Αναλυτικά οι τρείς πρώτοι σε κάθε ειδική διαδρομή

1η μέρα (108.48χλμ)
SS2: Moya 1 (24.73kms): Østberg/Chuchała/Habaj
SS3: Tejeda 1 (15.01kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS4: Santa Lucía 1 (14.50kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS5: Moya 2 (24.73kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS6: Tejeda 2 (15.01kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS7: Santa Lucía 2 (14.50kms): Lukyanuk/Chuchała/Habaj

2η μέρα (104.52 χλμ)
SS8: Ingenio 1 (22.84kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS9: Galdar 1 (13.97kms): Lukyanuk/Chuchała/Habaj
SS10: Valleseco 1 (15.45kms): Monzón/Chuchała/Habaj
SS11: Ingenio 2 (22.84kms): Kajetanowicz/Chuchała/Habaj
SS12: Galdar 2 (13.97kms): Lukyanuk/Chuchała/Habaj
SS13: Valleseco 2 (15.45kms): Lukyanuk/Chuchała/Habaj

Πρωτοπορία του αγώνα

Η πρωτοπορία του αγώνα άλλαξε τρείς φορές χέρια. Αρχικά τέθηκε επικεφαλής από την SS2 – 6 ο Νορβηγός Mads Østberg. Ακολούθησε από την SS7- 8 ο Πολωνός Kajetan Kajetanowicz και από την SS9 -13 ο Ρώσσος Alexey Lukyanuk

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -