Ο Kajetan Kajetanowicz στην πρωτοπορία του Ράλι Islas Canarias El Corte Inglés

- Advertisement -

Με στόχο να υπεράσπιση τον Ευρωπαϊκό τίτλο του πρωταθλητή ο Πολωνός Kajetan Kajetanowicz βρίσκεται στην πρωτοπορία του εναρκτήριου αγώνα του 2016 για το FIA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι του, Islas Canarias El Corte Inglés, όταν ο Mads Østberg συνετρίβη κοντά στο τέλος της τελευταίας ειδικής της πρώτης μέρας.

Κάνοντας το ντεμπούτο του στο ERC, ο Νορβηγός Østberg κέρδισε τη πρώτη ειδική διαδρομή της σεζόν του 2016 και πήρε προβάδισμα μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Τρίτος, μετά την πρώτη δοκιμή, ο Kajetanowicz που στη συνέχεια πήρε τέσσερις συνεχόμενες νίκες σε ειδικές διαδρομές για να αφήσει πίσω του τον Østberg  +6.9s  καθώς απόμενε μια ειδική πριν από την ολοκλήρωση της μέρας.

Προς το τέλος της τελευταίας ειδικής διαδρομή, ο Østberg δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει με το Ford Fiesta R5 του και σταμάτησε σε μια στενή στροφή μετά από ένα πρόβλημα με τα φρένα. Μετά από επαφή που είχε με έναν τοίχο είχε καταστραφεί το αγωνιστικό της RMC Motorsport που είχε προετοιμάσει το αυτοκίνητό του. Ο  νορβηγός και ο συνοδηγός του Ola Fløene έπρεπε να ολοκληρώσουν την ειδική με τα πόδια και δήλωσαν ότι δεν θα επανεκκινήσουν το Σάββατο.

“Είχα ένα κομμάτι μιας προειδοποίησης πριν, ότι τα φρένα δεν φαίνεται να λειτουργούν πολύ καλά”, δήλωσε ο Østberg. “Αλλά μετά φάνηκε να είναι καλύτερα και σκέφτηκα ότι ίσως ήταν απλά κάποια βρωμιά ή κάτι τέτοιο. Δυστυχώς, αν και αυτό συνέβη και πάλι και όταν είχα πιέσει σκληρά εκεί και δεν ανταποκρίθηκαν  σε μια πολύ αριστερή στροφή δεν είχα άλλη επιλογή και  προσέκρουσα στο τοίχο. Είναι πραγματικά κρίμα καθώς απολαμβάνοντας τον αγώνα υπήρχε μια φανταστική ατμόσφαιρα. «Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, όλη η ανάρτηση έχει φύγει και η πλευρά του αυτοκινήτου στραπατσαρίστηκε. Η διαφορά είναι μεγάλη και το αυτοκίνητο είναι κατεστραμμένο πάρα πολύ και δεν προλαμβάνουμε να το επιδιορθώσουμε και αναγκαζόμαστε να αποχωρήσουμε”

Ostberg_703-800x533Ο Kajetanowicz μετά την εξέλιξη αυτή πήρε ένα προβάδισμα 22,7 δευτερόλεπτα μπροστά από τους συναδέλφους του οδηγούς στα Fiesta Alexey Lukyanuk, ο οποίος ξεκίνησε την ημέρα με ρυθμό για ένα μεγάλο μέρος στην υγρή  πρώτη ειδική πριν χάσει χρόνο με τα μαλακά ελαστικά του σε ένα στεγνώ τμήμα στο τέλος, μέχρι το τερματισμό του 0,1 s πιο αργός από ό, τι ο Østberg. Ο Ρώσσος οδηγός στην επιλογή των ελαστικών του, έχασε περαιτέρω χρόνο στο πρώτο loop και στο τέλος της μέρας είναι πίσω από το Kajetanowicz.

“Είναι μεγάλη η διαφορά και είμαστε στη πρωτοπορία μετά από μια ολόκληρη μέρα του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Kajetanowicz. “Η μάχη με τον Mads ήταν φοβερή και είναι κρίμα που πήγε μακριά, γιατί ήμασταν ανταγωνιστές για κλάσματα του δευτερολέπτου. Εδώ είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τέτοια παρόμοια διαφορά σε αυτές τις μεγάλες φάσεις του αγώνα, κάτω από μεταβλητές καιρικές συνθήκες και διαφορετικά ελαστικά. Είναι μεγάλη η προσπάθεια, μας να κερδίσουμε τις ειδικές, που πίεζα πολύ και ήταν σαφές ότι σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, είχα συνεχή επίθεση. Είμαι πολύ χαρούμενος μετά από αυτή την ημέρα, λίγο κουρασμένος, επειδή οι δυνάμεις G μας καταπόνησαν. Κάναμε τη δουλειά μας, όπως μπορούσαμε. Για εμάς ο αγώνας είναι ακόμα ανοικτός, θα παλέψουμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο μας το Σάββατο -. Αλλά πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να πάρουμε ένα καλό ύπνο και να ξεκουραστούμε ”

Ο Robert Consani τελείωσε την πρώτη ημέρα στην Τρίτη θέση σε ένα Peugeot 208 T16 για πρώτη φορά. Αυτός είναι 10,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον τοπικό αγαπημένο Luis Monzón, ο οποίος έχει αγωνιστεί με μηχανικά προβλήματα στο τιμόνι του Citroën DS3 R5, αλλά είναι αισιόδοξος ότι θα τα ξεπεράσει για να έχει ένα  αυτοκίνητο σταθερό και να διεκδικήση μια θέση στο βάθρο στον αγώνα της πατρίδας του.

Ο Ολλανδός οδηγός Hermen Kobus είχε χαμένο χρόνο, όταν έχασε μια στροφή στην SS4 και έπρεπε να επανέλθει στη σωστή διαδρομή, αλλά αγωνίστηκε πίσω στην έκτη θέση με το Skoda Fabia R5 και απέχει μόλις 2.5s μακριά από την Πέμπτη θέση που κατέχει ο ισπανός οδηγός Jonathan Pérez. Ένας άλλος Ισπανός, ο Iván Ari, που έγραφε χρόνους τετράδας με το Ford Fiesta R5 πίσω από το τρίο Østberg, Kajetanowicz και Lukyanuk, έχασε αρκετό χρόνο με μηχανικό πρόβλημα στις δύο τελικές διαδρομές της ημέρας και έπεσε στην 11η θέση.

Άλλοι στη μάχη για τη νίκη ήταν ο ιταλός Federico Della Casa, ο οποίος ήταν έβδομος, όταν το DS3 R5 του σταμάτησε στην SS5, όπως έκανε και το παρόμοιο αυτοκίνητο του Λιβανέζου Gilbert Bannout. Στην ERC2 ήλπιζε για την πρωτοπορία της κατηγορίας  ο Botka με το DS3 R5 αλλά ένας σπασμένος συμπλέκτη τον έθεσε εκτός αγώνα το απόγευμα και επικεφαλής της κατηγορία ERC2 είναι ο Wojciech Chuchała που από την αρχή, πέτυχε τον καλύτερο χρόνο και στις έξι ειδικές διαδρομές

Η νέα Subaru Rally Team Πολωνίας είναι στην έβδομη συνολικά θέση στην πρώτη δοκιμή στο Impreza STi και αφού αρχικά ήταν χαμένοι με κάποια μηχανήματα προβλήματα. Ο πρώην Ιταλός πρωταθλητής Giacomo Scattolon είναι ο πιο κοντινός στην κατηγορία αντίπαλος του Chuchała, και είναι 1m48.9s πίσω στο Mitsubishi Lancer του.Ο Péter Ranga κατέχει την Τρίτη θέση στην κατηγορία μπροστά από τους συναδέλφους του οδηγούς στα Mitsubishi Juan Carlos Alonso και Tibor Erdi.

Ο Habaj μπροστά στο ERC3, Bostanci ανεβαίνει στη δεύτερη
Ακριβώς όπως ο Chuchała έχει σάρωση την ERC2, ο συμπατριώτη του και διάδοχος του ως πρωταθλητής Πολωνίας πέρυσι ο Łukasz Habaj ήταν ασυναγώνιστος στην ERC3. Το πλεονέκτημα του οδηγού στο Peugeot 208 R2 ήταν στενό πάνω από τους συναδέλφους τους Πολωνούς Łukasz Pieniążek και Tomasz Gryc στα μέσα της ημέρας, αλλά ο Pieniążek με Opel Adam R2 τελικά υπέκυψε σε μπροστινή δεξιά βλάβη που υπέστη στην SS4 και ο Gryc γλίστρησε πίσω στην τέταρτη θέση στην κατηγορία στη τελική διαδρομή της ημέρας στο άλλο αδελφό αυτοκίνητο της Rallytechnology για να Habaj. Μετά από ένα προβληματικό ξεκίνημα ο εκ Τουρκίας Murat Bostanci έχει βρεθεί σε άνοδο και είναι τώρα δεύτερος, πίσω με 1m04.01s από το Habaj, ενώ επέστρεφε ο διπλός 2WD πρωταθλητής Zoltán Bessenyey στην τρίτη θέση με το Renault Clio RS R3T. Ο ούγκρος είναι 5.6s πίσω από τον Bostanci και 2.4s μπροστά από Gryc. Ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Σλοβενίας Aleks Humar είναι στην Πέμπτη θέση

Η σημερινή μέρα
Η σημερινή δεύτερη μέρα του αγώνα ξεκίνησε στις 09h05, τοπική ώρα και αποτελείται από έξι ειδικές διαδρομές και 104,52 αγωνιστικά χιλιόμετρα. Την Ingenio (22,84 χιλιόμετρα), Galdar (13,97 χιλιόμετρα) και Valleseco (15,45 χιλιόμετρα) που  θα γίνουν από δυό περάσματα, με διακοπή  για παροχή υπηρεσιών στο Λας Πάλμας. Ο τερματισμός θα γίνει στο Λας Πάλμας.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,983ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -