Πρόδρομος Προδρόμου: Για να μην χαθούν ταλέντα να δωθούν κίνητρα στον αθλητή.

- Advertisement -

Ο Πρόδρομος Προδρόμου είναι ένας από του οδηγούς του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο τόπο μας που έχει γράψει την δική του ιστορία στο άθλημα. Ευτύχησε να πανηγυρίσει νίκες σε αγώνες ταχύτητας και Ράλι αλλα και τίτλους . Μέσα από την συνέντευξη που ακολουθεί βγαίνουν αρκετά από το Πρόδρομο Προδρόμου ένα αληθινό σπορτ μας που αγωνίζεται καθαρά για το χόμπυ του αλλά και την αναβάθμιση του αθλήματος.  Για να μην χαθούν ταλέντα τονίζει θα πρέπει να δωθούν κίνητρα στον αθλητή.

Ποιος είναι;

Ο Πρόδρομος Πρόδρομου είναι ένας οικογενειάρχης πατέρας 2 θυγατέρων παντρεμένος με την Γεωργία  που τον στηρίζει και τον βοήθα τόσο πολύ τόσο σαν αθλητή όσο και σαν επαγγελματία στην προσωπική του επιχείρηση που ασχολείται με την εξαγωγή πατατών σε διαφορές χώρες. Βασικά είναι ένας οικογενειάρχης με όμορφη ζωή με κύριο του χόμπι τους αγώνες αυτοκινήτου.

promo 1

Τα πρώτα βήματα στους αγώνες αυτοκίνητων;

Ξεκίνησε τους αγώνες αυτοκινήτου τυχαία όταν επισκέφτηκε την πιστά της Ανθουπολης στη Λευκωσία γύρω στο 1994 -1995. Δεν ήξερε τι ήταν το Ράλι και οι αγώνες αυτοκινήτου, αλλά πάντα του άρεσαν τα αυτοκίνητα. Είδα ένα φίλο μου εκεί που έτρεχε με ένα OPEL CORSA που εγώ δεν ήξερα ότι ήταν ραλίστας. Για μένα οι ραλίστες εκείνο τον καιρό ήταν σαν θεοί ήταν σε άλλη φάση. Τέλειωσε ο αγώνας τον ρώτησα αν το πουλούσε το αυτοκίνητο μου είπε ότι το πουλά συμφωνήσαμε μια τιμή εκλύσαμε και το αγόρασα την επομένη μέρα χωρίς να ξέρω τίποτε από  αγώνες Ράλι. Έτσι ξεκίνησα, μπήκα στα βαθυά από χόμπυ τρέξαμε ένα αγώνα τότε στην Πάφο και συγκεκριμένα novices, δεν ξέραμε τίποτα από σημειώσεις που τέλειωνα οι ειδικές τα πιο βασικά πράγματα. Τέλειωσε ο αγώνας, ο μίσος, επειδή ήταν novices, και την νύχτα που τέλειωσε ο κανονικός αγώνας είδαμε ότι επιάσαμε μια αρκετά καλή θέση. Μετά από εκείνο τον αγώνα ξεκίνησα πιο έντονα με το OPEL CORSA μετά αγόρασα ένα Skoda Favorite και στη συνέχεια το  Peugeot 205. Ακολούθως μεταπήδησα στο Mitsubishi evolution 3 όπου και παρέμεινα στα Mitsubishi με το Evo 4, το 6, το 7, το 8, και το 9 που είμαι τώρα.

_h145_w145_m6_utrue_otrue_lfalse

Ποια η πορεία σου όλα αυτά τα χρόνια;

Με την πορεία μου είμαι ευχαριστημένος. Καταρχήν ξεκίνησα και έκανα όλους τους αγώνες τόσο autocross όσο και Ράλί και στο τέλος καταλήξαμε και λόγο δουλειάς και λόγο άλλων συγκυριών με τον καιρό να τρέχω κυρίως μόνο αγώνες autocross.

AUTOCROSS PALIOMETOXOU 15-12-2013 (709)

Σε είδαμε να αγωνίζεσαι τόσο σε αγώνες Ράλι όσο και σε αγώνες autocross ποιο είναι αυτό που εκφράζει καλυτέρα τον Πρόδρομο;

Εκφράζουμε τα Αutocross περισσότερο αλλά μου αρέσουν και τα Ράλι, βασικά τα γρήγορα Ράλι, όχι πολλές στροφές μου αρέσουν τα Ράλι στυλ Παραλίμνι. Η Πάφος αρέσκει μου γιατί εκεί είναι καλό το έδαφος και το αυτοκίνητο σε κρατά στο δρόμο γιατί είναι σφιχτά τα χώματα. Βασικά μου αρέσουν τα autocross και τα Ράλι Πάφου και Παραλιμνίου.

AUTOCROSS ANTH 9-2-2014 (757)

Σημαντικότερες επιτυχίες της καριέρας σου;

Η σημαντικότερη μου επιτυχία ήταν ο τερματισμός μου σε Cyprus Rally WRC το 2004 που ήρθα πρώτος group N παγκόσμια μετά από πολύ ταλαιπωρία μετά από πολλά μηχανικά προβλήματα και κατάφερα και τερμάτισα το αυτοκίνητο πρώτο στην κατηγορία . Αμάν θέλει να τερματίσει το αυτοκίνητο τερματίζει. Εν έμεινε πραμα που εν επάθαμε εκείνη την ημέρα έσπασε χούφτες άξονους suspension , τερματίσαμε πρώτοι group N παγκόσμια. Επήγαμε  τεχνικό έλεγχο σε εκείνο το Ράλι και θυμάμαι ήμουν εγώ και Gronholm τον όποιον έβγαλαν τον έξω εκείνη την μέρα γιατί είχε πρόβλημα με την πομπά του νερού το PEUGEOT το 307 που κρατούσε. Κάπου πρέπει να έχω και μια φωτογραφία όπου είναι το αυτοκίνητο το δικό μου και του Gronholm μέσα στο γκαράζ.

AUTOCROSS ANTH 9-2-2014 (789)

Αξέχαστες στιγμές της καριέρας σου φαντάζομαι είναι αυτό που μου ανάφερες ποιο πάνω η έχει και κάτι άλλο;

Ήταν αυτό που σου είπα πριν και θυμάμαι και ένα αγώνα πρωταθλήματος όπου έπαιζα το πρωτάθλημα group N και αν κέρδιζα  έπιανα το πρωτάθλημα, θυμάμαι ήταν ένας αγώνας στην Πάφο στην Αγία κατηφορική το 2000, ήταν τελευταία ειδική διαδρομή και πέντε χιλιόμετρα πριν την ολοκλήρωση της, ήταν ένα πέταμα που δεν το είχαμε υπολογίσει δεν το είχαμε γράψει καλά στις σημειώσεις μας και φύγαμε από το δρόμο και καρφωθήκαμε με το μούτρο και σπάσαμε το oil cooler και εγκαταλείψαμε από μηχανική βλάβη. Ήταν από τις άσχημες μου εμπειρίες αυτή.

AUTOCROSS PALIOMETOXOU 15-12-2013 (708)

Ποιο από τους ξένους οδηγούς θαυμάζεις;

Τον οδηγό που θαύμαζα εγώ ήταν ο Solberg και ο McRae, θαύμαζα πάντα τους θεαματικούς οδηγούς. Θαυμάζω και τον loam και τον ogier οι όποιοι είναι διαφορετικοί οδηγοί. Ο Solberg ήταν ένας θεαματικός οδηγός και γρήγορος, ο McRae όμως ήταν άλλη φάση. Πάντα θαύμαζα και θαυμάζω τους γρήγορους και θεαματικούς οδηγούς.

AUTOCROSS ANTHOUPOLIS 9-2-2014 (N) (1710)

Ως ένας οδηγός με αρκετά χρόνια εμπειρίας θέλουμε να μας κάνεις μια σύγκριση των αγώνων πριν και τώρα σε όλα τα επίπεδα οργανωσης,συναγωνισμου, ασφάλειας προβολής.

Σε θέμα αγώνων και  θέμα συναγωνισμού πριν ήταν ποιο έντονος. Περισσότερες συμμέτοχες είτε Ράλi ήταν είτε autocross έμπαινες μέσα στις ειδικές και δεν ήξερες ποιος θα κερδίσει ήταν ο Ανδρέας Τσουλόφτας, ο  Αντρέας Περατικός, ο Χρηστακής Θωμά, πολλοι οδηγοί έμπαιναν μέσα και δεν ήξερες ποιος θα κέρδιζε. Σε θέματα προβολής μπορώ να πω ότι ήταν περισσότερη προβολή και ο κόσμος είχε κάτι να ασχοληθεί  αγαπούσε το άθλημα, θυμάμαι ήμουν μικρός και διάβαζα τις εφημερίδες. Είχαν μια σελίδα για το Αυτοκίνητο ότι είχε autocross στην Ανθουπόλη. Τότε ήταν και η ROTHMANS που έδινε την προβολή και ο κόσμος ήταν ποιο κοντά στο άθλημα ο αγνός κόσμος ο θεατής αγαπά το άθλημα, μπορεί να τον θεωρούσε πελλοραλλίστα αλλά θεωρούσε τον και ως ίνδαλμα του ήταν κάτι το διαφορετικό. Σε θέματα ασφάλειας εντάξει μπορώ να σου πω ότι τώρα είμαστε σε καλυτέρα επίπεδα ασφάλειας.

Τώρα υπάρχει μεγάλο χάσμα αυτοκίνητων από αυτοκίνητο με αυτοκίνητο την τότε εποχή πριν δέκα χρόνια, ένα αυτοκίνητο group N όταν ήσουν κάλος οδηγός μπορούσε να κερδίσεις το group A . Τώρα ένα καλό αυτοκίνητο με ταστιέρα με τα ντοκ πυξ δεν μπορεί να τις φάει από ένα αυτοκίνητο υποδεέστερο όσο κάλος οδηγός και να είναι ο αντίπαλος. Σε οργάνωση όμως δεν πήγαμε και τόσο μπροστά είμαστε στα ιδία επίπεδα, παρόλο του ότι από τον αθλητή τα θέλουν όλα  ζητούν τα πάντα σε θέματα ασφάλειας που εν λογικό να τα κάνεις γιατί εν η ασφάλεια σου και η ζωή σου και από τον αθλητή παίρνεις τα πάντα, ο αθλητής δεν παίρνει τίποτα πίσω. Και πρέπει να αντιληφτούμε ότι το άθλημα αυτό εξαρτάτε από τον αθλητή, αν δεν υπάρχουν αθλητές δεν θα υπάρχει άθλημα. Ο αθλητής θέλει σεβασμό.

AUTOCROSS ANTHOUPOLIS 9-2-2014 (N) (1720)

Πως επηρέασε η οικονομική κρίση το άθλημα;

Σίγουρα το άθλημα επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση γιατί τα λεφτά που χρειάζεσαι  για να τρέξεις αν δεν τα έβαζες εκεί θα τα έβαλες κάπου άλλου και θα ήσουν καλυτέρα. Το  θέμα είναι ότι πολλοί αθλητές θέλουν να τρέξουν και μπορούν να τρέξουν αλλά υπάρχουν προβλήματα με τους αθλητές με την προβολή, αν και φέτος βρέθηκε ένας χορηγός που έδωσε κάποια λεφτά για το πρωτάθλημα και γίνεται κάποια προβολή. Ο αθλητής χρειάζεται κίνητρα γιατί χωρίς κίνητρα δεν τρέχει κανένας. Εγώ μπορώ να τρέξω και σε αγώνες Ράλι και πολλοί άλλοι δεν μπορούν να τρέξουν αγώνα δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τρέξουν. Για να έχεις ένα αυτοκίνητο του Ράλι σημαίνει ότι έχεις την οικονομική δυνατότητα να το συντήρας όμως πρέπει τόσο η ομοσπονδία όσο και οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν κίνητρα στον αθλητή.

AUTOCROSS ANTHOUPOLIS 9-2-2014 (N) (1721)

Έχεις μετανιώσει κάποια στιγμή για την ανάμειξη σου με το άθλημα;

Ποτέ μου δεν έχω μετανιώσει για την ανάμειξη μου γιατί  δεν έχω κανένα κέρδος από το άθλημα εγώ κάνω απλώς το χόμπι μου.

AUTOCROSS ANTHOUPOLIS 9-2-2014 (N) (1723)

Η στήριξη της πολιτείας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η στήριξη της πολιτείας είναι μηδέν αν και εμείς σαν αθλητές μέσα από το άθλημα αυτό προσφέρουμε την προβολή της Κύπρου μέσα από τους διεθνές αγώνες η πολιτεία δεν έρχεται να επιστρέψει τίποτα πίσω στον αθλητή. Τώρα έχουμε νεαρά παιδιά που τρέχουν σε αγώνες του εξωτερικού που έχουν κάποιο επίπεδο και έχουν και αποτελέσματα και βλέπουμε την αντίδραση της πολιτείας ότι δεν προσφέρει τίποτα. Και μπορώ να πω ότι πάντα τους ραλίστες η πολιτεία αντιθέτως τους κατακρίνει με το πελλοραλλιστες και διάφορα αλλά εδώ και πολλά χρόνια.

AUTOCROSS ANTHOUPOLIS 9-2-2014 (N) (1724)

Το μήνυμα που ο Πρόδρομος θέλει να δώσει στον κόσμο;

Το μήνυμα που θέλω να δώσω ή που πρέπει να δώσουμε είναι ότι εμείς τουλάχιστο οι παλαιοί οδηγοί πρέπει να έρθουμε κοντά στο άθλημα να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε τους νεαρούς οδηγούς τούτους που τρέχουν μέσα στους δρόμους αν θέλουν να ασχοληθούν να ασχοληθούν με τούτο το άθλημα που τουλάχιστο του παρέχεις μια ασφάλεια την ώρα που τρέχεις. Αλλά πάνω από όλα πρέπει να δώσεις κίνητρα γιατί χωρίς κίνητρα εν έρχεται κανένας, γιατί ένας νεαρός τώρα να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα από την στιγμή που τώρα μείναμε τρεις και ο κούκος. Ενας ενας τραβά πίσω πάμε απλώς για να περάσουμε την ώρα μας απλώς και μόνο για να μην χαθεί το άθλημα. Αν φύουμε και εμείς οι πέντε έξι παλιοί οδηγοί που είμαστε εκεί το άθλημα θα χαθεί, ήταν πολλοί νεαροί να ασχοληθούν με το άθλημα όμως χαθήκαν στην πορεία ήρθαν ταλέντα και χάθηκαν και όλα αυτά γιατί είναι ένα δαπανηρό άθλημα και πολλοί λένε παρά να στερήσουν έτσι καιρούς το φαί της οικογενείας του καλά είναι να στερηθούν ένα αγώνα οι ίδιοι. Εγώ μπήκα πίσω στους αγώνες μετά από 5 χρόνια αποχή και είδα ότι το επίπεδο εκεί που ήταν έμεινε και όλα αυτά γιατί δεν έρχεται νέο αίμα μέσα να γίνονται συναγωνισμοί και να βελτιωνόμαστε με τον συναγωνισμό όλοι μας..

AUTOCROSS PALIOMETOXOU 15-12-2013 (710)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -