Σκάνδαλο VW: «Είχαμε υποψίες, όχι αποδείξεις»

- Advertisement -

«O κίνδυνος των συστημάτων αναστολής ήταν γνωστός, ωστόσο δεν υπήρχαν γνωστά περιστατικά χρήσης τους», ήταν η απάντηση της Επιτροπής σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με το σκάνδαλο παραποίησης ρύπων της Volkswagen.

Oι ευρωβουλευτές καλούσαν την Επιτροπή μεταξύ άλλων να απαντήσει, εάν είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για τις επιπτώσεις των συστημάτων αναστολής και εάν προτίθεται να αναλάβει μια πανευρωπαϊκή έρευνα ύπαρξης παρόμοιων συστημάτων στην αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η ερευνητική υπηρεσία της Επιτροπής (Joint Research Center) είχε προειδοποιήσει, σε έκθεσή της το 2013, ότι τα ”συστήματα αναστολής” (defeat devices) που χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων και η VW, θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών ρύπων. Με δεδομένο ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ εξαρτούν τη φορολογία των αυτοκινήτων (όπως τα τέλη κυκλοφορίας στην Ελλάδα) με βάση τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, δημιουργούνται πλέον εύλογες απαιτήσεις εκ μέρους των αρμόδιων εθνικών Αρχών έναντι της εταιρείας VW για αποζημιώσεις.

Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι ο κίνδυνος των συστημάτων αναστολής ήταν γνωστός στην Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων, μέσω των μελετών που έχουν διεξαχθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (ΚΚΕρ). Ωστόσο, η Επιτροπή δεν γνώριζε συγκεκριμένα περιστατικά χρήσης συστημάτων αναστολής. Παράλληλα, σημειώνει, με την εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διερευνηθούν οι ανεπάρκειες όσον αφορά την εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης OLAF διεξάγει έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ που σχετίζονται με την παραγωγή κινητήρων, η οποία ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από την παραποίηση των συστημάτων ελέγχου εκπομπών. «Υπό το πρίσμα των αρχών του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος υπεράσπισης, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι τα εμπλεκόμενα φυσικά/νομικά πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία/απάτη όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ», επισημαίνει η Κομισιόν. Προσθέτει τέλος ότι «λόγω της απουσίας εναρμόνισης στον τομέα της φορολογίας των οχημάτων, τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες. Τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να απαιτήσουν κάθε οφειλόμενο φόρο που δεν έχει καταβληθεί εξαιτίας της παραποίησης των τιμών εκπομπών CO2».

Πηγή: TVXS

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,983ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -