Στιγμές ζωής, τα Toyota Celica του 1974…

Με αφορμή ένα δημοσίευμα στο Autoblog.gr στις αρχές Ιουλίου από όπου είναι παρμένες και οι φωτογραφίες ξαναζωντάνεψαν στο μυαλό μου εικόνες και μνήμες πριν από 45 και βάλε χρόνια. Στιγμές ζωής που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας…

17Εικόνες ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες. Είναι από τις περιοχές που μεγάλωσα που έτρεξα, περπάτησα, γέλασα φώναξα και έκλαψα… Ηταν οι περιοχές στις οποίες πήγα σχολείο στο Δημοτικό σχολείο της Φανερωμένης, ήταν οι περιοχές στις οποίες γνώρισα ανθρώπους, έκανα φίλους, έμαθα την καρδιά της Λευκωσίας την εντός τον τειχό, γνώρισα από πρώτο χέρι τη πράσινη γραμμή έζησα τους στρατιώτες και τα φυλάκια πριν από την Τουρκική εισβολή του 1974.

26

Ηταν οι περιοχές στις οποίες εργάστηκα για πρώτη φορά βοηθώντας τους γονείς μου στο Στεγνοκαθαριστήριο που διατηρούσαν και διατηρού στην περιοχή.  Γνώρισα τι είναι το λειανικό εμπόριο και αποκόμησα τον πρώτο μου μισθό σαν γκαρσόνι, σας υπάλληλος στο Βιβλιοπωλείο του Χαρ. Φιλιππίδη &Υιοί Λτδ αλλά και σαν αχθοφόρος φορτώνοντας και ξεφορτώνοντας λογής λογής πραμάτιες.

14

Οδός Κύκκου στη Λευκωσία το κατάστημα της ΣΕΚΑΛ απο την μικρή πόρτα περνούσα κάθε λίγο και λιγάκι για τα καθημερινά ψώνισματα…στο βάθος το διόροφο κρίριο όπου ήταν τα Showroom της Toyota. Τέρμα του δρόμου διακρίνεται το Τουρκικό Φυλάκιο με την προειδοποιητική ταμπέλα που απαγορεύει την είσοδο και προειδοποιεί. Το φυλάκιο βρίσκεται ακριβώς στη ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκονται τα αυτοκίνητα της Toyota…

18 21

Μήνας Ιούλιος μήνας δευτερογιούνης και κάποιοι τέτοιες μέρες πήραν το όπλα και τα σήκωσαν ενάντια στην πατρίδα. Τα έστρεψαν ενάντια στη Δημοκρατία και τον δημοκρατικά εκλελεγμένο νόμιμο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Μίσθαρνα όργανα της χούντας των Αθηνών, ανδρείκελα ξένων κέντρων αποφάσεων και αντί της ΕΝΩΣΗΣ που διαλαλούσαν μας έφεραν τον Αττίλα, την καταστροφή και την κατοχή!

10 12

Το εστιατόριο του Κώστα Τσεριώτη στο κτίριο του Χατζήκυριάκου που ήταν στην γωνία απέναντι από τα Toyota. 

Παρήλθαν έκτοτε 41 χρόνια και τα αποτελέσματα της προδοσίας αυτής είναι ακόμη εδώ, τα βιώνουμε, ο λαός όλος αλλά πολύ περισσότερο οι συγγενείς των νεκρών του δίδυμου εγκλήματος, οι συγγενείς των αγνοουμένων μας, οι πρόσφυγες, οι παθόντες….

16 15 13Καθώς μια φωτογραφία χίλιες λέξεις προτίμησαν να μην γράψω αλλά να σας δώσω περισσότερες φωτογραφίες…

Αεροδρόμιο Λευκωσίας 1974…

1974-1. 2 3 4 5 6 8

Ηταν Ιούλιος του 1974 αρχές αρχές δεν θυμάμε ακριβώς την ημερομηνία και σήμανε συναγερμός στην περιοχή καθώς δεκάδες αυτοκίνητα σε κομβόϊ έφτανα στην περιοχή, ήταν καινούργια με έντονα χρώματα γαλάζια, κίτρινα, κόκκινα, μπλέ…

Toyota-Dealer-Cyprus-11-700x472 Toyota-Dealer-Cyprus-4 Toyota-Dealer-Cyprus-3Ηταν η νέα παραλαβή του ολοκαίνουργιου Toyota Celica στην Κύπρο από την αντιπροσωπεία της Dicran Ouzounian Ltd στην Κύπρο που μεταφέρθηκε οδικός από το Λιμάνι της Αμμοχώστους στη Λευκωσία. Αλλωστε αυτό πιστοποιούν και τα μίλια που διάνυσαν 37….

Toyota-Dealer-Cyprus-5 Toyota-Dealer-Cyprus-2 Cyprus-UN-Buffer-Zone-Toyota-Celica

Ηταν κάτι το πρωτοφανές για την περιοχή αλλά και για μένα που ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι θα ασχολούμουν επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό. Ηταν η περιοχή στην οποία ζούσαν αρκετοί Αρμένιοι και με δεκάδες από αυτούς είμαστα και συμμαθητές πέζαμε στην περιοχή και κάναμε καλή παρέα.

Cyprus-UN-Buffer-Zone-Toyota-Corolla Cyprus-UN-Buffer-Zone-Toyota-Corolla-TE27-640x421 Cyprus-UN-Buffer-Zone-ToyotasΤο νεόκτιστο για την περιοχή κτίριο φιλοξενούσε μια σειρά από καταστήματα με πρόσβαση στο δρόμο αλλά και εσωτερική θέα. Ηταν η Zartargo, ένας ρολογάς μια ράφτενα ένας που πωλούσε υποκάμησα ένας ράφτης υπήρχε και ένα καφενείο στην εσωτερική αυλή και αρκετή σκιά και δροσιά για να περνάμε την ώρα μας. Α ξέχασα και μια βιτρίνα από πολλά εντυπωσιακά ποδήλατα για την εποχή καθώς αυτά ήταν περισσότερα από τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

19 20Στο πρώτο οροφό γραφεία αρκετά γραφεία με δικηγόρους, ασφαλιστές εκτελωνιστές, αρχιτέκτονες. Στην γωνιά προς την οδό Κύκκου ήταν και η βιτρίνα με τα αυτοκίνητα της Toyota και κάτω στον υπόγειο χώρο του κτιρίου η αποθήκη των αυτοκινήτων και μια σειρά απο μικρά μικρά κιβώτια που ήταν τα εξαρτήματα όπως έμαθα μεγαλόνωντας. Το άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι σε πολλά πολλά σημεία του κτιρίου υπήρχαν κτισμένα υαλότουφλα τόσο στα πλαινά αλλά και στα πατώματα που πέραν από ομορφιά στο χώρο έδιναν και φωτισμό στο υπόγειο.

28 22Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί οι μνήμες είναι πολλές…

Ξέσπασε το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 η ηρεμία της περιοχής χάλασε υπήρξε ένας πανικός ιδίος την Παρασκευή 19 Ιουλίου το απόγευμα οι μεγάλοι της περιοχής μιλούσαν ότι θα έχουμε Πόλεμο θα έρθουν οι Τούρκοι. Φόβος ανάμεσα στους Αρμενίους γιατί είχαν ζήσει την θηριωδεία τους το 1924…είχαν μνήμες πολλές αν και είχε περάσει μισός αιώνας δεν ήθελα ποτέ να ζήσουν αυτό τον εφιάλτη τον έζησαν όμως και πάλι.

27 23Αυτή η αντιπροσωπεία της Toyota στη Κύπρο, όπως και δεκάδες άλλες εταιρείες στην περιοχή πάγωσαν στον χρόνο από το 1974 μετά την εισβολή των Τούρκων στις 20 Ιουλίου 1974. Ημέρα που έγινε η τουρκική εισβολή στη Κύπρο και χωρίστηκε το νησί στα δύο. Η πράσινη γραμμή μετακινήθηκε 50 με 100 μέτρα κανείς δεν μπορούσε να διακηνηθεί στην οδό Πάφου αλλά ούτε και στην οδό Κύκκου. ‘Εκλεισε η εισοδος προς το υπόγειο που ήταν σταθμευμένα τα ολοκαίνουργια Toyota Celica.

Toyota-Dealer-Cyprus-1Από τότε έχουν περάσει 41 χρόνια και μέχρι σήμερα, λύση δεν έχει βρεθεί, παρότι οι σχέσεις έχουν εξομαλυνθεί σε σχέση με το παρελθόν και από τον 2003 μπορούμε να περνούμε στα κατεχόμενα εδάφη μας και να έρχονται και οι Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές τους δυό δρόμους που έχω αναφέρει μαζί και με την οδό Λιπέρτη δεν μπόρεσα να την περπατήσω ξανά είναι η “νεκρή ζώνη” ή αν προτιμάτε το αποστρατιωτικοποιημένο κομμάτι του νησιού μας που ελέγχεται από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών της Κύπρου, την UNFICYP. Η ζώνη αυτή έχει πλάτος από μόλις 3 μέτρα έως και 7 χιλιόμετρα και μέσα στη περιοχή αυτή, που ξεκινά από την Πύλη Πάφου και βγαίνει από τον Άγιο Κασιανό στο Κήπο της Χρυσαλινιώτησσας στο Συντεχνιακό Ιατρείο της ΠΕΟ πίσω από το Γυμνάσιο της Παλουριώτισσας το χάντακα στο Καιμακλί το Ρέτζις στην Ομορφίτα και το Βόρειο Πόλο έχουν εγκαταλειφθεί τα πάντα, μιας και ο λαός έφυγε τρέχοντας χωρίς να κοιτάξει πίσω του.

Στο κτίριο αυτό για όλους όσους γνωρίζουν την περιοχή βρίσκεται από το 1974 εγκατεστημένη η UNFICYP και κανείς δεν μπορεί να περάσει σε αυτό.

Cyprus-UN-Buffer-Zone-Toyota-CelicaΣίγουρα χιλιάδες είναι αυτοί που πέρασαν από διπλα του αλλά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς βρίσκεται εκεί. Από τη πλατεία Σολωμού κατηφορίζοντας την Βασιλείου Βουλγαροκτόνου στο τέρμα μετά το Κοσμικό κέντρο Αντωνάκης και τα γραφεία της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗ παλαιά τυπογραφεία Ζαβαλή το κτίριο που προαναφέραμε είναι στα αριστερά ο δρόμος στρίβει δεξιά οδός Γράμμου περνά Γερμανού Πατρών αριστερά οδός Πυγμαλίωνος για να βρεθεί στην Λήδρας οδός Νικοκλέους ακίνητα Φανερωμένης εκλησία και συνεχίζει ιστορία…μεγάλη ιστορία χωρίς τελειωμό…

Ανάμεσα στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν ήταν και αυτή η αντιπροσωπεία της Toyota, με τον φωτογράφο Bo Fisher να μας χαρίζει τις υπέροχες αυτές φωτογραφίες. Πολλά Corolla και Celica έμειναν σχεδόν ανέγγιχτα για 41 χρόνια, με μόνο την σκόνη να τα ακουμπά.

11Φρόντισα και μάζεψα αυτές τις φωτογραφίες μαζί και με άλλες που μου αφήνουν αναμνήσεις από το διαδύκτιο τις οποίες και αναδημοσιεύω σήμερα.

Αλήθεια αυτό δεν είναι παραμύθι είναι στιγμές ζωής…

Χρυσόστομος Κυλίλης

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,940ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -