
Η Αυστριακή ομάδα της Red Bull Racing παρουσίασε με τη σειρά της λίγο πριν τις πρώτες χειμερινές δοκιμές στην Jerez της Ισπανίας το νέο της μονοθέσιο με τον κωδικό RB10. Με αυτό φιλοδοξούν να διατηρήσουν τα σκήπτρα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Κατασκευαστών και Οδηγών για πέμπτη διαδοχική χρονιά με οδηγικό δίδυμο τους Sebastian Vettel και τον νεαρό Daniel Ricciardo προερχόμενο από την Toro Rosso που αντικατέστησε τον Mark Webber.
Η Red Bull RB10 συνεχίζει τη μακρά και επιτυχημένη της συνεργασία με τη Renault, με την οποία κατέκτησε όλα της τα πρωταθλήματα. Τα πλεονεκτήματα του γαλλικού κινητήρα στη χωροταξία χαρακτηρίζουν και τον νέο της κινητήρα V6 1.6 Turbo. Ο υβριδικό υπερτροφοδοτούμενος, 1.6lt, V6 συνεπικουρούμενο από δυο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 760 PS θα φορά τα ελαστικά που θα κατασκευάζει η Pirelli.
H νέα αυτή κινητήρια μονάδα του σπορ βάση το νέων κανονισμόν που προκάλεσε ενόψει του 2014 γρίφους στους σχεδιαστές και μηχανολόγους ειδικά εξαιτίας της πολυπλοκότητας στη χωροταξία όλων των εξαρτημάτων τους.
Το σημείο κλειδί όπου άλλαξε την πορεία της ομάδας ήταν οι αλλαγές των κανονισμών το 2009. Τότε ο κορυφαίος αεροδυναμιστής στην σύγχρονη ιστορία της F1, Adrian Newey, άδραξε την ευκαιρία σημαντικών αλλαγών στους κανονισμούς και κατάφερε να προκαλέσει τη μεγάλη ανατροπή. Φέτος οι κανονισμοί αλλάζουν ξανά και το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα βρεθεί κάποιος που θ’ ανατρέψει τον Newey ή ο 57χρονος Βρετανός θα κατορθώσει να κάνει και πάλι τη διαφορά με το σχέδιο του.
Ο Adrian Newey επέλεξε, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις της Toro Rosso και της McLaren, να σχεδιάσει το ρύγχος της RB10 με μια στενή απόληξη της μύτης η οποία προεκτείνεται πιο μπροστά από την μπροστινή πτέρυγα. «Είναι αστείος κανονισμός. Στο τέλος καταλήγεις να έχεις δύο ρύγχη και να εξέχει ένα ‘καρούμπαλο’. Είναι άσχημα και άκομψα. Όσοι έχουν τέτοιες μύτες δεν μπορούν να τις συμπαθήσουν», είπε ο Βρετανός!
Christian Horner: “Στην F1 δεν μπορείς να παίρνεις τίποτα ως δεδομένο…”
Παρά τις επιτυχίες της τελευταίας τετραετίας, ο επικεφαλής της RBR, Christian Horner, αρνείται να παρασυρθεί: «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπερβολικής αισιοδοξίας. Έχουμε σταθερότητα σε όλους τους τομείς τα τελευταία χρόνια, έχουμε ισχυρό οδηγικό δίδυμο και τεχνική ομάδα αλλά στη F1 δεν μπορείς να παίρνεις τίποτα ως δεδομένο – όπως κάθε άλλο σπορ, μπορεί να γίνει πολύ απρόβλεπτο. Φέτος όλες οι διαφορές μηδένισαν με τους νέους κανονισμούς. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μονάδα ισχύος και εκεί βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στη Renault, ώστε να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τους αντιπάλους μας. Η αξιοπιστία θα παίξει καθοριστικό ρόλο φέτος, όπως άλλωστε και οι δυνατότητες της μονάδας ισχύος. Όποιος έχει την πιο ισχυρή και αξιόπιστη, λογικά θα είναι στην κορυφή»
Sebastian Vettel: Βαδίζουμε στο άγνωστο…
O παγκόσμιος πρωταθλητής, Sebastian Vettel, δήλωσε ενόψει της νέας σεζόν: «Το μονοθέσιο δείχνει πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο. Η τεχνολογία που περικλείει είναι περίπλοκη – θα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα πάντα. Για εμάς τους οδηγούς νομίζω θα είναι πιο δύσκολο καθώς δεν έχουμε σπουδάσει όσο οι μηχανολόγοι μας! Θα είναι όμως συναρπαστικό να δούμε πως θα λειτουργεί. Οι μηχανικοί μας δούλεψαν πολύ, είναι μία μεγάλη πρόκληση και είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για τον πρώτο αγώνα καθώς βαδίζουμε στο άγνωστο… Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε το οδηγικό μας στιλ, θα πρέπει να προσέχουμε το μονοθέσιο, να έχουμε το νου μας στην κατανάλωση, είναι πολλοί οι τομείς όπου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει και θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής για όλους».
Για να συμπληρώσει: “Συνεπώς πιστεύω ότι θα δούμε φέτος περισσότερες εγκαταλείψεις από όσες έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν, διότι τότε όλες οι ομάδες καταλαβαίναμε πολύ καλά τα αυτοκίνητα. Τώρα όλα είναι καινούρια και όλοι θα κάνουν λάθη, συνεπώς το θέμα είναι ποιος θα κάνει τα λιγότερα. Ο στόχος είναι να μην κάνεις τα ίδια λάθη δύο φορές. Σίγουρα όλοι πρέπει να μάθουμε και θα γίνουν πολλά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό μετά από μια τόσο μεγάλη αλλαγή».
Μιλώντας για τον στόχο της ισοφάρισης του ρεκόρ των πέντε διαδοχικών πρωταθλημάτων του Michael Schumacher, ο Γερμανός τόνισε: «Φυσικά όλα είναι πιθανά, βρισκόμαστε σε ένα εκπληκτικό σερί και θα προσπαθήσουμε πολύ φέτος να κάνουμε πέντε τους τίτλους μας, ακριβώς όπως έκανε και ο Michael. Αλλά, όπως προείπα, προς το παρόν προσέχουμε τι περιμένουμε διότι δεν γνωρίζουμε τι έρχεται. Είχαμε ένα καλό σερί αλλά τώρα όλα ξεκινούν πάλι από μια λευκή κόλλα χαρτί και πρέπει να περιμένουμε τους πρώτους αγώνες για να δούμε που βρισκόμαστε, πόσο μεγάλους μπελάδες έχουμε, εμείς κι οι άλλοι».
Daniel Ricciardo: Θα είναι μια συναρπαστική σεζον…
Έτοιμος για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του δηλώνει ο Αυστραλός πιλότος Daniel Ricciardo: «Θα είναι μία συναρπαστική σεζόν, για την οποία μήνες τώρα ανυπομονώ. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου, ειδικά με όλες τις αλλαγές κανονισμών αφού θα πρέπει να ανακαλύψω όχι μόνο μία νέα ομάδα αλλά και ένα νέο κεφάλαιο για το σπορ. Ήταν πάντως η ιδανική στιγμή για να αλλάξω ομάδα καθώς οι αλλαγές θα αλλάξουν τον “τρόπο παιχνιδιού” για όλους. Αυτό ελπίζω να μου επιτρέψει να φανώ. Φέτος θα έχω ως teammate τον Sebastien. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και τον σέβομαι απεριόριστα. Ελπίζω να μάθω πολλά δίπλα του και να τον κοντράρω. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη “προσδοκίες”. Θέλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να μην απογοητευθώ αν δεν πετύχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Θα ήθελα σίγουρα να κλείσω τη σεζόν με κάποιες νίκες, θα ήταν σπουδαίο».