“Χρυσό Τιμόνι 2013”: Οι διακριθέντες…

- Advertisement -

Ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι και το “Golden Steering Wheel”, “Χρυσό Τιμόνι” ή στα γερμανικά “Grünes Lenkrad”. Γιατί στα γερμανικά καθώς ο θεσμός αυτών των βραβείων ξεκίνησε το 1976 από τον Γερμανό εκδότη Axel Springel και από τότε έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνούς φήμης βραβείο.

DGLΤο “ Χρυσό Τιμόνι” αναγνωρίζει τα καλύτερα νέα μοντέλα αυτοκινήτων του έτους ανα κατηγορία, ενώ το Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι απονέμεται στους ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 1983.

Η τελετή απονομή των βραβείων του 2013 πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου στον εκδοτικό οίκο του Axel Springer στο Βερολίνο με τη συμμετοχή κορυφαίων στελέχων της βιομηχανίας αυτοκινήτων και επισκέπτες από τον τομέα της οικονομίας, πολιτικής και media.

H0051113Το “Πράσινο Τιμόνι 2013”, απονεμήθηκε για έβδομη συνεχή φορά φέτος στο αυτοκίνητο για τις καλύτερες περιβαλλοντικές καινοτομίες και δόθηκε στο BMW i3. Ένα βραβείο που απονέμεται στην BMW για δεύτερη φορά. Η πρώτη χρονιά ήταν το 2007, όταν λανσαρίστηκε αυτή η διάκριση, και κύριος συντελεστής της επιτυχίας ήταν η τεχνολογία Efficient Dynamics. Στη φετινή ψηφοφορία, σε πρώτη φάση οι αναγνώστες και μία διεθνής ομάδα ειδικών επέλεξαν πέντε από 18 συνολικά καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε διεξοδικές δοκιμές από την κριτική επιτροπή. Η διαδικασία περιλάμβανε για πρώτη φορά την αξιολόγηση τεχνολογίας δικτύωσης, ένα τομέα στον οποίο το BMW i3 συγκέντρωσε επίσης υψηλό σκορ χάρη στο BMW ConnectedDrive και μία μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της ηλεκτρικής μετακίνησης.

Το «Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι» για το 2013 δόθηκε στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο Σχεδιασμού της Hyundai, Peter Schreyer.

H0051113Παράλληλα στη μικρή κατηγορία το “Χρυσό τιμόνι” εξασφάλισε το VW Golf.

H0051113Στη Μεσαία κατηγορία το Audi A3 Saloon.

H0051113Κυρίαρχος στην πολυτελή κατηγορία το Mercedes- Benz S-Class.

H0051113Στην κατηγορία των SUV για πρώτη φορά η BMW εξασφάλισε τον επίζιλο τίτλο με το Χ5, στα MPV το “Χρυσό Τιμόνι” εξασφάλισε η Citroen C4 Picasso

H0051113και στην κατηγορία των  Coupe / Cabriolet νικήτρια η Jaguar F-Type.

H0051113Τα βραβεία απονέμονται από τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία Κυριακάτικη εφημερίδα της Γερμανίας Bild am Sonntag και το μεγαλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου στον κόσμο AUTO BILD, που ανήκου στον εκδοτικό οίκο Axel Springer AG. Κάθε χρόνο, 73 εκατομμύρια αναγνώστες ψηφίζουν για τα συγκεκριμένα βραβεία και μια υψηλής ειδίκευσης κριτική επιτροπή αποτελούμενη από οδηγούς αγώνων, τεχνικούς, δημοσιογράφους αυτοκινήτου, σχεδιαστές καθώς και προσωπικότητες δοκιμάζουν και ψηφίζουν. Στη διαδικασία, τα μέλη των ομάδων της κριτική επιτροπή αξιολογήσει λαμβάνουν υπόψη τους πέντε διαφορετικά κριτήρια, με βάση την τεχνογνωσία τους για τα αυτοκινήτα.

H0051113Η τελετή απονομή των βραβείων του 2013 πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου στον εκδοτικό οίκο του Axel Springer στο Βερολίνο με τη συμμετοχή κορυφαίων στελέχων της βιομηχανίας αυτοκινήτων και επισκέπτες από τον τομέα της οικονομίας, πολιτικής και media.

Το “Πράσινο Τιμόνι 2013”, απονεμήθηκε για έβδομη συνεχή φορά στο αυτοκίνητο για τις καλύτερες περιβαλλοντικές καινοτομίες. Μετά από την ψηφοφορία των αναγνωστών, μια διεθνής κριτική επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από την πολιτική, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και την αυτοκινητοβιομηχανία και τα διάφορα clubs αυτοκινήτων πήραν τη τελική απόφαση και απονεμήθηκε στο BMW i3. Το ηλεκτροκίνητο i3 πήρε καθαρή νίκη με 1.670 βαθμούς και υπεροχή 95 μονάδων έναντι του πλησιέστερου ανταγωνιστή.

Από το 1983, και κάθε χρόνο απονέμεται και το βραβείο «Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι» για τα επιτεύγματα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Axel Springer ο ίδιος παρέδωσε το πρώτο βραβείο «Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι» στον Henry Ford ΙΙ, εγγονό του ιδρυτή της Ford Motor Company.

Οι αναγνώστες μπορούν να ψηφίσουν για τους αγαπημένους υποψηφίους σε όλες τις κατηγορίες βραβείων επτά στο σύνολο, εκτός από το «Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι». Ο νικητής της κατηγορίας αυτής ψηφίζεται από μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους τους οποίος επιλέγει η  Axel Springer AG.

Golden_Steering_Wheel_Peter_Schreyer_2-700x466Το «Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι» για το 2013 δόθηκε στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο Σχεδιασμού της Hyundai, Peter Schreyer.  Από την καθιέρωση των βραβείων ο τομέας σχεδιασμού δεν είχε καταλάβει τόσο σημαντική θέση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως συμβαίνει σήμερα παρά μόνο ακόμη μια χρονιά το 1995 με το Giorgetto Giugiaro.

Ο Βαυαρός Schreyer είναι διευθύνων σύμβουλος Σχεδιασμού της Kia Motors από το 2006 καθώς και πρόεδρος όλων των κέντρων σχεδιασμού της Hyundai και της Kia από τις αρχές του 2013. Με τη συνολική ευθύνη σχεδιασμού της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, ο Schreyer είναι ο δεύτερος Σχεδιαστής στην 31χρονη ιστορία του θεσμού που λαμβάνει το βραβείο. «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που λαμβάνω αυτό το σημαντικό βραβείο. Είναι μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά και την ίδια στιγμή το βραβείο αυτό είναι η αναγνώριση για τις ομάδες σχεδιασμού μας σε όλο τον κόσμο, οι οποίες εδώ και χρόνια κάνουν εξαιρετική δουλειά», δήλωσε ο κ. Schreyer. Ο σχεδιαστής ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία μίας διακριτικής και πολυβραβευμένης σχεδιαστικής γλώσσας για την Kia, και δημιουργός της μάσκας «μύτη τίγρη» – που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Kia. «H Kia Motors Corporation μου έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσω από το μηδέν και να δώσω στη μάρκα ένα εντελώς νέο και χαρακτηριστικό πρόσωπο. Στη συνολική ευθύνη του σχεδιασμού του Hyundai Motor Group έχει προστεθεί η συναρπαστική πρόκληση του σχεδιασμού της Hyundai και ταυτόχρονα η διαφοροποίηση της στρατηγικής σχεδιασμού των δύο εμπορικών σημάτων», εξήγησε ο 60χρονος σχεδιαστής.

Οι πιο πρόσφατοι αποδέκτες του βραβείου«Επίτιμο Χρυσό Τιμόνι» περιλαμβάνουν τον Ferdinand Piëch, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Volkswagen (2012), τον Alan Mulally, Διευθύνων Σύμβουλο της Ford Motor Company (2011) και το Norbert Reithofer , CEO της BMW (2010). Δύο οδηγοί αγώνων έχουν επίσης λάβει αυτό το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο: ο Michael Schumacher (1993) και ο Lewis Hamilton (2007)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -