Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις

- Advertisement -

Με πρωτοβουλία  της Διεθνούς Ένωσης Σιδηροδρόμων (UIC) και τη συνδρομή της παγκόσμιας κοινότητας των σιδηροδρόμων (CER, ΕΙΜ) και Οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), το Operation Lifesaver και άλλους Οργανισμούς Οδικής Ασφάλειας η 3 Ιουνίου καθιερώθηκε από το 2009 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD).

Στην Ελλάδα το συντονισμό για τον εορτασμό της ημέρας είχε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς». Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι: «Πάρε το χρόνο σου, μη ρισκάρεις τη ζωή σου»

RC-1Σύμφωνα με έκθεση ασφάλειας του ERA (European Railway Agency), τα δυστυχήματα σε ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν το 1% των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα και το 29% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τους σιδηρόδρομους.

Σίγουρα ο καθένας από εσάς που θα διαβάσεται το κείμενο αυτό θα διερωτάστε γιατί το αναφέρνουμε αφού δεν έχουμε σιδηροδρόμους στην Κύπρο. Ναι σε αυτό το σημείο κάπου έχεται δίκιο, όμως είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσης και χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται είτε για σπουδές είτε για εργασία ή ακόμη και σε διακοπές σε χώρες του εξωτερικού που έχουν αναπτυγμένο οδικό δίκτυο και διάφορα μέσα μεταφοράς ανάμεσα τους τα τραμ, τα λεοφωρεία αλλά και τους σιδηροδρόμους.

RC-2Αντιλαμβάνεσται λοιπών γιατί ασχολούμαστε με το θέμα αυτό καθώς το 40% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ισόπεδες διαβάσεις είναι πεζοί.

Σχεδόν το σύνολο των δυστυχημάτων που συμβαίνουν στις σιδηροδρομικές διαβάσεις οφείλονται στις ενέργειες των χρηστών της οδού, αλλά καθώς όλο και πιο συχνά πλέον συμβαίνουν συγκρούσεις με εμπλεκόμενους πεζούς και ποδηλάτες η φετινή καμπάνια επικεντρώνει την προσοχή της σε αυτούς.

Συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι: παραβίαση του Κ.Ο.Κ., έλλειψη προσοχής, βιασύνη & έλλειψη γνώσης των κινδύνων που παραμονεύουν. Τέτοιες συμπεριφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια, οδηγούν τους χρήστες των διαβάσεων να δρουν απερίσκεπτα με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο. Ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, είτε αυτών που επιβαίνουν σε άλλα οχήματα είτε του προσωπικού και των επιβατών του τρένου.

Παρόλο που η φετινή καμπάνια εστιάζει κυρίως στους πεζούς και τους ποδηλάτες αφορά ταυτόχρονα και όλους τους χρήστες του δρόμου οι οποίοι βιάζονται ή η προσοχή τους έχει αποσπαστεί (από κινητά τηλέφωνα, ακουστικά, GPS κλπ.) ή είναι  αγχωμένοι από το σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς οι άνθρωποι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά δεν ακολουθούν τη σήμανση και διακινδυνεύουν με το να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου όταν το φανάρι αναβοσβήνει ή ακόμα και όταν οι μπάρες έχουν ήδη κατέβει προαναγγέλλοντας την διέλευση του τρένου.

Railway-safety-campaignsΟι πεζοί που διασχίζουν κάτω ή πάνω από τις μπάρες τις σιδηροδρομικές διαβάσεις ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο ή οι ποδηλάτες που τις περνούν παράνομα με ζιγκ ζαγκ κινδυνεύουν να αφήσουν το πρώτο τρένο να περάσει αλλά είναι πιθανό να μην αντιληφθούν πως έρχεται κάποιο άλλο από την αντίθετη κατεύθυνση και να χτυπηθούν από αυτό. Το  φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο καθώς ο αριθμός των δυστυχημάτων στις διαβάσεις πεζών και στις διαβάσεις τρένων συνδέεται σε πολλές χώρες με την αυξημένη χρήση της νέας τεχνολογίας ή με τη χρήση ακουστικών μουσικής ή τηλεφώνου. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί περίπου 600.000 ισόπεδες διαβάσεις παγκόσμια, από τις οποίες 114.000 βρίσκονται στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ.gr

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -