Αρπάξαμε την ευκαιρία και πήραμε νίκη για την ομάδα της Alpine

- Advertisement -

Μια στο τόσο στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού την Formula1, πραγματοποιείται μια περίεργη κούρσα με όλα τα παράδοξα να πλήτουν τα φαβορί και στο τέλος ένας απροσδόκητος συνδιασμός να πλασάρεται στο βάθρο και να κερδίζει.

Μέσα στο 2020 είδαμε τέτοιες κούρσες δυό φορές με τους Pierre Gasly και την Alpha Tauri να θριαμβεύβουν στην Μόντζα ενώ ο Sergio Perez και η Racing Point ήταν αυτοί που κέρδισαν τον αγώνα στο GP Sakhir στο Μπαχρέιν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία ήταν η σειρά του Esteban Ocon και της Alpine να επωφεληθούν από ένα μικρό χάος μπροστά τους και μια αμάδα που δεν έχει κερδίσει από τις ημέρες της Lotus το 2013 να καταγράφει τελικά μια άλλη μεγάλη επιτυχία.

Η τύχη έπαιξε κάποιο ρόλο, αλλά η ομάδα έπρεπε να λειτουργήσει σαν ένα Ελβετικό ρολόι για να εκμεταλλευτή πλήρως την ευκαιρία καθώς και ο ομόσταυλος του Ocon, Fernando Alonso διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο για την διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Με τον Ocon ογδόο στη σειρά εκκίνησης και τον δυό φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alonso να ακολουθεί η Alpine βρισκόταν σε καλή θέση σε σχέση με του αντιπάλους. Η ομάδα δεν χρειαζόταν την βροχή για να διαμορφώση τα πράγματα καθώς υπήρχαν τόσα πολλά για να χάσουν οι πρωτοπόροι όσο και να κερδίσουν.

«Δεν γνωρίζαμε αν ήταν καλό αυτό» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alpine Marcin Budkowski μετά τον τερματισμό στο Motorsport.com.

Αν βρεθείς στην κορυφαία δεκάδα στην εκκίνηση της Βουδαπέστη είναι σχεδόν εγγυημένοι οι βαθμοί. Εάν έρθει βροχή τότε μπορείς να βρεθείς στο βάθρο είτε να καταλήξεις στις αμμοπαγίδες από την πρώτη κιόλας στροφή. Κάποιοι το έκαναν…

« Αυτή τη φορά, δεν είμασταν εμείς αλλά άλλοι και είμασταν εκεί για να πάρουμε την ευκαιρία. Ήταν ένας αγώνας ευκαιριών είμασταν παρών και αρπάξαμε το αποτέλεσμα. Ο Ocon από το χάος στην πρώτη στροφή βρέθηκε δεύτερος ενώ ο ισπανός είχε λιγότερη τύχη από τον συμπαίκτη του και βρέθηκε στην έβδομη θέση. Η ομάδα από τα μόνιτορ προσπαθουσε να καταλάβει τι είχε συμβεί» ανάφερε ο Marcin Budkowski και «από όλες τις στρατηγικές που συζητήσαμε η υπεράσπιση της δεύτερη θέσης δεν ήταν μια επιλογή ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων μας».

“Ειλικρινά, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στρατηγικής. Γνωρίζαμε ότι θα ξαναρχίσουμε στις κανονικέςσυνθήκες και τότε θα μπορούσαμε να βάλουμε όποια ελαστικά θέλαμε. Αλλά ξέραμε ότι είχαμε ακόμα μια στάση. Είχαμε ξεφορτωθεί το μαλακό, το οποίο ήταν το πιο αδύναμο ελαστικό εδώ στην Ουγγαρία.

“Και τότε βγήκε ο ήλιος, όταν είχαμε ήδη επιλέξει τα ελαστικά μας. Και η πίστα άρχισε να στεγνώνει πολύ γρήγορα. Είμαστε όλοι ήδη αφοσιωμένοι στο inters, όλοι είχαν, αλλά στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του γύρου σχηματισμού οι οδηγοί ανέφεραν ότι η πίστα ήταν στεγνή, και ο στρατηγός είπε ότι πρέπει να στραφούμε σε στεγνά ελαστικά.

“Και είναι δύσκολο, είσαι στην δεύτερη θέση και ξεκινάς στην πρώτη σειρά… Είναι καλύτερα να πάρεις θέση;”

Καθώς τα αυτοκίνητα ολοκλήρωναν τον γύρο σχηματισμού τους, η απόφαση πάρθηκε για να βάλει και τα δύο αυτοκίνητα για ελαστικά. Η Mercedes επέλεξε να μην το κάνει και ο Hamilton πήγε γύρω από τη σειρά εκκίνησης, και καθώς το επόμενο αυτοκίνητο στη σειρά ο Ocon ήταν έτσι το πρώτο που ξεκινούσε στη σειρά.

Η Alpine έπρεπε να είναι σίγουρη ότι έκανε το σωστό – η ομάδα δεν ήξερε ότι όλοι οι άλλοι θα ακολουθούσαν τον Ocon.

“Ακριβώς”, είπε ο Budkowski. “Αλλά ήταν η σωστή απόφαση. Όλοι το έκαναν, εκτός από τον Lewis. Ήταν λίγο σουρεαλιστικό ξεκίνημα με τον Lewis να στέκεται εκεί μόνος του και να κάνει την αρχή. Αλλά από εκείνη τη στιγμή, γνωρίζαμε ότι ο αγώνας θα ήταν καλός για εμάς”.

Πράγματι, όταν ο Hamilton ήρθε στο τέλος του πρώτου γύρου και έκανε την αλλαγή του σε ελαστικά κάτω από συνθήκες πράσινης σημαίας, έπεσε προς τα πίσω και ο Ocon έμεινε ως ο ηγέτης του αγώνα. Η άμεση ανησυχία του ήταν να κρατήσει τον Vettel πίσω του, αλλά η ομάδα ήξερε ότι ο Hamilton εξακολουθούσε να αποτελεί απειλή.

Ο Alonso έτρεχε στην τέταρτη θέση όταν ο Hamilton τον έπιασε με περίπου 20 γύρους να απομένουν. Το ένστικτο του, ήταν να υπερασπιστεί τη θέση του, αλλά γνώριζε καλά ότι υπήρχε μια μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά τον συμπαίκτη του μπροστά.

Ο Alonso έκανε καταπληκτική δουλειά απογοητεύοντας τον πρώην συμπαίκτη του στη McLaren για γύρο μετά τον γύρο με μιά masterclass αμυντική οδήγηση, αλλά ήταν κάπως αναπόφευκτο ότι τελικά θα έχανε, και το έπαθε με πέντε γύρους να απομένουν.

Ήταν μόνο τρεις γύρους πριν τον τερματισμό που η στρατηγικής της Alpine τελικά φάνηκε ότι ο άνθρωπος τους θα ήταν σε θέση να μείνει μπροστά, και ότι η ομάδα συνειδητοποίησε ότι η νίκη ήταν εκεί για να την πάρουν. Ο Ocon διέσχισε δεόντως τη γραμμή με ασφάλεια μπροστά από τον vettel μετά από μια τέλεια κρινούμενη κίνηση.

Ήταν μια υπέροχη μέρα για το στρατόπεδο της Alpine, αλλά η ομάδα γνωρίζει καλά ότι αυτό ήταν ένα εφάπαξ, και υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να μπορέσει να αμφισβητήσει τις νίκες με βάση την αξία στο μέλλον.

“Χάσαμε μερικά από αυτά πριν, και ήταν οδυνηρά”, δήλωσε ο Budkowski.

“Επειδή μερικές φορές μπορείτε να δείτε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει έναν αγώνα, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με ένα βάθρο, και δεν το κάναμε. Και σήμερα είμαστε εκεί. Υπάρχει ένα στοιχείο τύχης, αλλά δεν είναι το παν. Μπορείς να είσαι λίγο τυχερός στην αρχή, και μετά πρέπει να το παραδώσεις.

“Ως ομάδα είναι τιμή για όλη τη δουλειά που έχει κάνει ο κόσμος, αλλά και για το γεγονός ότι αυτές είναι καθοριστικές στιγμές στη ζωή της ομάδας. Ωστόσο, ας μην παρασυρθούμε. Δεν έχουμε αγωνιστικό αυτοκίνητο σε κανονικό σαββατοκύριακο αγώνων.

“Και αυτός είναι ο στόχος μας, είναι να χτίσουμε ένα, έτσι θέλουμε να δοκιμάζουμε αυτή τη σαμπάνια σε κάθε αγώνα, και όχι μία φορά όταν έχουμε λίγο ευνοϊκές συνθήκες. Τόσο σημαντικό για την ομάδα, μη με παρεξηγήτε. Ο στόχος είναι να γίνει αυτό με την κατασκευή ενός γρήγορου αυτοκινήτου.”

Αυτή είναι τουλάχιστον η ελπίδα για το 2022. Εν τω μεταξύ, όπως και οι άλλες ομάδες που κυνηγούν τη Mercedes και την Red Bull, το μόνο που μπορεί πραγματικά να κάνει η Alpine είναι να εξάγει το μέγιστο από αυτό που έχει, και να πάρει αυτές τις ευκαιρίες, κάτι που έκανε στην Ουγγαρία.

“Η τέλεια εκτέλεση των σωστών κλήσεων στρατηγικής, τα pitstops ήταν σωστά, η εκτέλεση ήταν τέλεια”, δήλωσε ο Budkowski.

“Έτσι, είμαι περήφανος για την ομάδα εδώ στην πίστα, επίσης πολύ περήφανος για την ομάδα πίσω στο Enstone και viry επειδή είχαμε μερικά δύσκολα χρόνια, έχουμε δύσκολες στιγμές.

“Ούτε φέτος ήταν εύκολο από την αρχή. Και είμαστε εκεί για να πάρουμε αυτή τη νίκη. Είμαι πολύ περήφανος για τη δουλειά που έχουν κάνει όλοι και είναι η νίκη της ομάδας.

ΠΗΓΗ: Motorsport.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,376ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -