Αγγαλιά με τους τίτλους οι Sebastien Ogier και Hyundai

- Advertisement -

Η αποχώρηση του Elfyn Evans από τον αγώνα χωρίς απρόοπτα φέρνει πιο κοντά στην κατάκτηση του 7 τίτλου στην καριέρα του τον Sebastien Ogier ενώ πλεονέκτημα απόκτησε για τους κατασκευαστές η Hyundai.

Δραματική ήταν η εξέλιξη της δεύτερης μέρας του τελευταίου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι που διαδραματίζεται στην Ιταλία με τον αγώνα ACI Rally Monza.

Ο Sebastien Ogier και η Hyundai βρίσκονται πιο κοντά στην κατάκτηση των «κουτσουρεμένον» πρωταθλημάτων στους οδηγούς και κατασκευαστές λόγο της πανδημίας του Covid-19 με κοινό παρονομαστή την αποχώρηση από τον αγώνα του Elfyn Evans.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Η διαδρομή του Σαββάτου περιλάμβανε τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές στους πρόποδες των Αλπέων και η μέρα ολοκληρώθηκε με τη νυκτερινή διαδρομή στην πίστα της Μοντζα με συνολικό μήκος αγωνιστικής δράσης 127 περίπου χιλιομέτρων.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οι αγωνοδίκες έδωσαν ποινή 10 δευτερόλεπτα στους Dani Sordo και  Esapekka Lappi καθώς δεν πέρασαν με τον ορθό τρόπο που προβλεπόταν από ένα σικέιν στην τελευταία διαδρομή της Παρασκευής. Μετά από αυτό η μεταξύ τους διαφορά έμεινε η ίδια όμως οι διώκτες τους άρχισαν να πλησιάζουν με πιο κοντινό το Sebastien Ogier.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Φουριόζος ξεκίνησε την μέρα ο Ogier και πήρε την πρωτοπορία από την εναρκτήρια ειδική της μέρας. Αν και το πρώτο loop περιλάμβανε ανακατατάξεις, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) να περνούν στην κορυφή, εμπρός από τους Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) και Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC), ήταν το δεύτερο loop εκείνο που διαμόρφωσε την έκβαση του αγώνα και εκτός κάποιου απροόπτου σήμερα, του πρωταθλήματος.

Το χιόνι που οι περισσότεροι περίμεναν για το πρωί ήρθε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τη βροχή, κατέστησε το έργο των πληρωμάτων ιδιαίτερα δύσκολο. Δύο σφοδρές έξοδοι των Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) και Ole Christian Veiby-Jonas Andrersson (Hyundai i20 Coupe WRC) στο ίδιο σημείο, επέφεραν ακύρωση της πρώτης ειδικής διαδρομής του loop (Selvino 2 μήκους 25,06 χιλιομέτρων), καθώς το αυτοκίνητο του Νορβηγού βρισκόταν κάθετα στο δρόμο.

Στη συνέχεια, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από τον τερματισμό της Ε.Δ.11 (Selvino 2 μήκους 11,09 χιλιομέτρων), οι Elfyn Evans-Scott Martin που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην τρίτη θέση της κατάταξης, που θεωρητικά έδινε και στην Toyota το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, γλίστρησαν σε μια εναλλαγή της ασφάλτου που όπως δήλωσε στην συνέχεια ο Evans είχε γίνει σαν γυαλί λόγο παγετού και χάθηκε η πρόσφυση με αποτέλεσμα το Toyota Yaris WRC να φεύγει από το δρόμο και να αναπαύεται χαμηλά. Η έξοδος δε συνέβη με πολλά χιλιόμετρα, η ζημιά στο αυτοκίνητο δεν φάνηκε να είναι μεγάλη, όμως η επιστροφή στάθηκε αδύνατη. Άμεσα, ο Evans ανέβηκε στο δρόμο για να ειδοποιήσει τα επόμενα πληρώματα, πρώτο εκ των οποίων ήταν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, ώστε να μειώσουν ταχύτητα λόγω του γλιστερού οδοστρώματος, κίνηση για την οποία ο Ουαλός επαινέθηκε και από τον Dani Sordo.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

“Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν πρέπει να κάνω το ίδιο”, δήλωσε στον τερματισμό της ειδικής διαδρομής ο Ogier“Ήταν απίστευτο, στη στροφή που βγήκε δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα, ήταν σαν πάγος. Μου έκαναν νόημα να μειώσω ταχύτητα και σχεδόν βγήκα εκτός δρόμου. Λυπάμαι για εκείνους. Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει και πρέπει να περάσω, καθώς είναι μεγάλη πρόκληση. Είχαμε ωραία μάχη, διασκεδάσαμε αλλά στο τέλος δεν επρόκειτο για μάχη, μα για επιβίωση”.

Ενδεικτικό της δυσκολίας αυτής της ειδικής διαδρομής, είναι πως τον ταχύτερο χρόνο πέτυχαν αρκετά αργότερα, οι Ιταλοί Umberto Scandola-Guido D’ Amore (Hyundai i20 R5). Η επόμενη ειδική διαδρομή ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, οπότε ο επίλογος της ημέρας γράφτηκε υπό τα φώτα των προβολέων και βροχή, στη Monza. Οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) βρέθηκαν στην κορυφή από την εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, όταν ο Γάλλος πέτυχε έναν εξαιρετικό χρόνο, κάνοντας τη διαφορά στα σημεία όπου υπήρχε πάγος. Αν και έχασε προσωρινά την πρωτοπορία αμέσως μετά από τον Sordo, επανέκαμψε στην τελευταία ειδική διαδρομή του πρώτου loop και πλέον, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Evans, βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση του 7ου τίτλου της καριέρας του.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Ισπανοί, αν και έχασαν την πρωτοπορία αρχικά, δεν το έβαλαν κάτω και ανέκτησαν την πρωτοπορία αμέσως μετά, με τον Del Barrio να συγχαίρει τον Sordo για την οδήγησή του, προτού καν δουν το χρόνο τους σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Εν συνεχεία, ο Sordo έμεινε μακριά από προβλήματα και παρόλο που απέχει 17,8” από τον Ogier, λογικά σήμερα δε θα πιέσει, ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους βαθμούς για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

2020 FIA World Rally Championship Round 07, Rally Monza 3 – 6 December 2020 Ott Tanak Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Μόλις 4,3” πιο πίσω ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC), που απέφυγαν τα προβλήματα και έμειναν σε επαφή με τις θέσεις του βάθρου. Μετά από την εγκατάλειψη του Evans, αλλά και σε συνδυασμό με τη δεύτερη θέση που διατηρεί ο Sordo, η τρίτη θέση του Tanak δίνει προς το παρόν, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις, το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη Hyundai.

Στην 4η θέση της κατάταξης, βρίσκονται οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC). Οι Φινλανδοί της M-Sport έχασαν χρόνο στο πρωινό loop, όταν είχαν μικρή έξοδο σε φουρκέτα, χωρίς περαιτέρω συνέπειες, οπότε σε συνδυασμό με την ποινή τους, υποχώρησαν στη γενική κατάταξη. Στο δεύτερο loop, ο Lappi ήταν ο μοναδικός που επέλεξε τρία ελαστικά χιονιού (μαζί με 3 για βρεγμένο οδόστρωμα), όμως ατύχησε καθώς οι δύο ειδικές ακυρώθηκαν για εκείνον, ενώ στη μεσαία όπου είχε την έξοδο ο Evans, δεν είχε ενημερωθεί για το χιόνι, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί με βρόχινα ελαστικά. Αύριο, ο 29χρονος οδηγός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τυχόν στραβοπάτημα των αντιπάλων του, ώστε να ανέβει στο βάθρο.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Μια θέση πιο πίσω, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC). Ο 20χρονος οδηγός είχε μικρή έξοδο χωρίς περαιτέρω συνέπειες στα παγωμένα σημεία της εναρκτήριας ειδικής διαδρομής της ημέρας, όμως γενικά έμεινε μακριά από προβλήματα και αποκομίζει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Σημειωτέον, πως οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) βρέθηκαν στη λίστα εκκίνησης της δεύτερης μέρας, όχι όμως και στις ειδικές διαδρομές, καθώς μοναδικός σκοπός ήταν να παραμείνουν εντός κατάταξης ώστε εφόσον χρειαστεί, κάτι που δε διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, να επανέλθουν την Κυριακή για να βοηθήσουν τη Hyundai στους Κατασκευαστές.

Μετά από τις εγκαταλείψεις ακόμη 3 πληρωμάτων με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας φιγουράρουν τα κορυφαία πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, ή R5. Στην 6η θέση βρίσκονται οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Skoda Fabia Rally2 evo), που δεν ήταν τόσο κυριαρχικοί όσο την Παρασκευή, ωστόσο παραμένουν το ταχύτερο πλήρωμα με R5 και προηγούνται στο WRC 3. Σε γενική και κατάταξη του WRC 3 ακολουθούν, με διαφορά 14,3” από τους Νορβηγούς, οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Skoda Fabia Rally2 evo). Την τριάδα του WRC 3, διαμορφώνουν οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) που καταλαμβάνουν την 8η γενικής και οδεύουν προς τον τίτλο της κατηγορίας.

Μια θέση πιο πίσω, βρίσκονται οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5), οι οποίοι προηγούνται στο WRC 2, ακολουθούμενοι από τους Pontus Tidemand-Patrik Barth και Jan Kopecky-Jan Hlousek, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evο της Toksport. Oι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5) εγκατέλειψαν από σπασμένη ανάρτηση μετά από τετ-α-κε λίγα μέτρα μετά από το σημείο της εξόδου του Evans. Στο JWRC, που διεξάγεται με Ford Fiesta Rally4, προηγούνται οι Σουηδοί Tom Kristensson-Joakim Sjoberg.

Αν και όλα δείχνουν πως οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Hyundai Motorsport έχουν πλησιάσει τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών, “nothing is over until it’s over”, όπως δήλωσε και ο Elfyn Evans, που αναμένεται να επανέλθει σήμερα. Το Ράλλυ Monza και το φετινό WRC, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, με 3 ειδικές διαδρομές εντός της πίστας, μήκους μόλις 38,31 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

ΠΗΓΗ: 4troxoi.gr

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -