Ανάβαση Πλατρών ατύχημα μην πυροβολείτε το άθλημα

Του Χρυσόστομου Κυλίλη

Εδώ και λίγες ώρες μέσα από το διαδύκτιο βλέπω ότι τα διάφορα site δίνουν με αρκετή υπερβολή λέω την είδηση για το χθεσινό ατύχημα στην Ανάβαση Πλατρών όπου δυστυχώς είχαμε τραυματισμό ενώς πατέρα με το μικρό του παιδάκι.

Ολοι βιάζονται να κρίνουν και να δώσουν υπερβολή στην είδηση καθώς αυτή δυστυχώς πουλά και δεν στέκονται στα πιο βασικά στα θέματα οδικής ασφάλειας και ξεκίνησαν να πυροβολούν το άθλημα.

Δώσαμε και εμείς από χθές την είδηση για την διακοπή της δημοφιλούς ανάβασης δώσαμε επίσης την θέση του οδηγού, την ανακοίνωση της διοργανώτριας Λέσχης αλλά και κάποιες μαρτυρίες από θεατές που ήταν παρόντες.

Δεν είχα καμιά απολύτος διάθεση να επανέλθω στο θέμα αυτό αλλά σας λέω βλέποντας τον τρόπο που αναφέρεται και προβάλεται η όλη είδηση με ενοχλά αφάνταστα και τολμώ να πάρω θέση τονίζοντας και ενυπόγραφα και όχι με ανωνυμίες σε κάποια ζητήματα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα σπορ με αυξημένο κίνδυνο τόσο για τους διαγωνιζομένους αλλά περισότερο για τους θεατές.

Όλα αυτά τα χρόνια τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) όσο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΠΣΜΑ) με αποφάσεις που έχουν πάρει κατά καιρούς έχουν θεσπίσει κανονισμούς που διέπουν την διοργάνωση αγώνων και η κάθε Εθνική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και κατεπέκταση η κάθε τοπική Λέσχη διοργανώνουν τους αγώνες τους μέσα σε αυτούς τους αυστηρούς κανονισμούς που περιλαμβάνουν και μέτρα ασφάλειας.

Ναι από όσα και εγώ έχω διαβάσει αποτέλεσμα αυτού του δυστυχήματος όταν αγωνιστικό όχημα έφυγε από την πορεία του είχαμε τραυματισμό πατέρα και παιδιού ενός ετούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον αγώνα πίσω από τα προστατευτικά κυγκλιδώματα. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και πέρασαν από ακτινογραφίες όπου διαπιστώθηκε πως το παιδάκι υπέστη κάταγμα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να νοσηλευτεί.

Η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται σταθερή και εκτός κινδύνου. Από την άλλη, ο πατέρας του παιδιού υπέστη κάταγμα σπονδύλου και επιγονατίδας, εξάρθρωση ώμου και κρατήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω νοσηλεία.

Μετά από το ατύχημα, η Αστυνομία ζήτησε όπως τερματιστεί ο αγώνας, αφού υπήρχε αρκετός κόσμος και ήταν ανέφικτη η διαχείρισή του.

Για όλους όσους ήταν στον αγώνα της δημοφιλούς Ανάβασης Πλατρών By EKO και συνομίλησα με αρκετούς από αυτούς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ναι υπήρξε δυστύχημα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του δοκιμαστικού του περάσματος, ο Κώστας Κωνσταντίνου με Nissan Silvia S14 έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα σε μια στροφή να κτυπήσει σε ένα μικρό τοίχο. Ένα ατύχημα το οποίο ουκ ολίγον προβλέπεται σε τέτοιους αγώνες οι οποίοι γίνονται σε δημόσιους δρόμους.  

Σύμφωνα όμως και με τα δημοσιεύματα του συνάδελφου Αυγουστή Αυγουστή δεν κολλάμε σε αυτό κολλάμε κάπου αλλού.

Στο σημείο όπου χτύπησε ο Κωνσταντίνου δυστυχώς πολύ κοντά υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι λανθασμένα στεκόντουσαν στο εξωτερικό σημείο της προηγούμενης στροφής. Λέμε δυστυχώς, επειδή αντιδρώντας για να αποφύγουν το αυτοκίνητο ένας από αυτούς που στεκόταν σε σκαλιά πήδηξε. Σύμφωνα με ότι ακούσαμε μαζί τους υπήρχαν και παιδιά. Φυσικά δεν θέλουμε να σταθούμε με τίποτα σε όλα αυτά που ακούσαμε επειδή έστω και αν ήμασταν δύο στροφές πιο πίσω μέχρι να φτάσουν σε μας τα νέα μετατράπηκαν σε θανατηφόρο.

Ακούσαμε επίσης ότι το αυτοκίνητο μπήκε μέσα σε σπίτι. Αστείο ε; Κι ας βρισκόμασταν δύο στροφές πιο κάτω!

Ο συνάδελφος προσθέτει στο δημοσίευμα του ότι από το ξεκίνημα της ημέρας είχαμε σοβαρό θέμα επικοινωνίας με τους θεατές. Είδαμε ιδιοκτήτη καταστήματος να μετακινεί τα προστατευτικά κάγκελα γιατί “ενοχλούσαν” το κατάστημα του. Είδαμε θεατές να μην ακολουθούν τις οδηγίες των marshals. Να κάθονται σε σημεία που είναι επικίνδυνα. Να διασχίζουν τον δρόμο την ώρα που αρχίσανε τα περάσματα και άλλα πολλά.

 Όλα αυτά με τις κοινές δικαιολογίες. “οκ ρε κουμπάρε”, “μεν φοάσε τίποτε”, “εν να πάω τζιαμέ μεν φοάσε”, “εν με πιάνει δαμέ είμαι ψηλά”, “γιατί; αφου εν ενοχλώ δαμέ”, “άφησμας ρε κουμπάρε που εν να μας πείς τζαι που να κάτσουμε τωρά” και όπως καταλαβαίνετε και άλλα πολλά!

Oι γνήσιοι κύπριοι, θεωρούν ότι γνωρίζουν και το πότε θα φύγει το αυτοκίνητο στη στροφή αλλά και σαφώς περισσότερα από τους διοργανωτές του αγώνα και δεν ακολουθούν τις οδηγίες της οργάνωσης. Για τον σκοπό αυτό, οι ιθύνοντες του σπορ κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά πιστέψτε με, σε όλους τους αγώνες υπάρχουν αμέτρητα σημεία παρακολούθησης από ασφαλή σημεία.

Ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει ατύχημα είναι ο ίδιος ο θεατής, αν δεν ακολουθεί τις οδηγίες των υπευθύνων. Να πούμε επίσης ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κύπρο δεν υπήρξε σοβαρό ατύχημα σε αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι διοργανώσεις είναι αλάνθαστες.

Οι κόποι ενός οδηγού και της ομάδας του, οι κόποι της διοργάνωσης και όλων όσων συμμετείχαν στο χθεσινό event πήγαν χαμένοι. Η αστυνομία και η διοργάνωση, καθώς και αγωνιζόμενοι, παρακάλεσαν το κοινό μια τελευταία φορά μετά το ατύχημα όπως μετακινηθούν από τα σημεία που ήταν επικίνδυνα.

Όμως ο τρανός Κύπριος που τίποτα δεν θα του κάνει κακό επειδή είναι απόγονος του σούπερμαν Clark Kent, απλά συνέχισε ακάθεκτος. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η διακοπή του αγώνα από τη διοργάνωση για αποφυγή άλλων ατυχημάτων.

Ο αγώνας Ανάβασης Πλατρών by EKO, είχε ομάδα ασφάλειας με αμέτρητα άτομα από τη Λέσχη Λεμεσού, ένα σωρό marshals, είχε μέτρα ασφάλειας, είχε ασθενοφόρα, αστυνομικούς, υπεύθυνο ασφάλειας με την ομάδα του, Αλυτάρχη, αγωνοδίκες. 

Οι οδηγοί είναι απογοητευμένοι και ήταν αυτοί που πλήρωσαν τα σπασμένα. Το ίδιο και οι διοργανωτές οι οποίοι ξόδεψαν κόπο και μόχθο για να στήσουν αυτό το υπερθέαμα που δεν προλάβαμε να δούμε.

Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Για την ιστορία, ο αγώνας όσο διάρκεσε, ήταν εντυπωσιακός με τα περάσματα των οδηγών να ξεσηκώνουν το πλήθος.

Αυτοί είμαστε. Οι τρανοί κυπραίοι. 

Καλά τα έγραψες Αυγουστή μου και τα αναδημοσίευσα γιατί δεν διαφωνώ με αυτά ούτε σε ούτε ένα σίγμα…Αλλά για να προσθέσω και τα δικά μου.

Για να έχεις το δικαίωμα να γράφεις και να σχολιάζει ότι έχει σχέση με το μηχανοκίνητο αθλητισμό θα πρέπει να έχεις περάσει μέσα από αυτόν είτε σαν διαγωνιζόμενος είτε σαν κριτής και χρονομέτρης ή και σαν απλός θεατής.

Πρώτιστα ένας γονιός που πηγαίνει να παρακολουθήσει ένα αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να μεταφέρει μαζί του ένα παιδάκι 13 μόλις μηνών γνωρίζει ή έπρεπε να γνωρίζει τους κινδύνους και στο σημείο εκείνο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται.

Πριν λίγες μέρες είχαμε δυστυχώς το θανατηφόρο δυστύχημα σε αγώνα Ράλι στη Γαλλία όπου αυτοκίνητο έπεσε σε θεατές τραυματίζωντας πέντε με αποτέλεσμα ο ένας να βρεί τον θάνατο. Και σε εκείνο τον αγώνα οι θεατές ήταν σε λαμθασμένο σημείο που βρισκόντουσαν και έτσι έπεσε το αυτοκίνητο πάνω τους στην προσπάθεια να εισέλθει στην αριστερή στροφή που ακολουθούσε.

Μπορεί αρκετοί διαβάζωντας αυτά να μομολογούν ο Κυλίλης ανακάλυψε την ταχινόπιττα.

Δεν ανακάλυψα δυστυχώς ούτε την ταχινόπιττα ούτε και κάτι άλλο που θα μπορούσε να μου δίνει και εισόδημα…

Γράφω για το αντικείμενο αυτοκίνητο και για το μηχανοκίνητο αθλητισμό όχι τώρα πρόσφατα αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και τα γραφώμενα μου σε θέματα ασφάλειας είναι εκεί καταγραμμένα κτύπησα και κτυπώ «τόσο της πρόκκας όσο και του παπουτσιού» όπως λέει και μια παροιμία μας και δεν κολώνο σε τίποτα…

Έκανα κριτική για αρκετές διοργανώσεις σε τοπικό επίπεδο στήθηκα στον τοίχο για τα δημοσιεύματα μου και δεν δειλίασα καθόλου.

Τοποθετούμε ευθέως ακόμη μια φορά η όλη διοργάνωση του αγώνα της Ανάβασης Πλατρών δεν είχε καμιά απολύτως ευθύνη για το ατυχές περιστατικό.

Οι θεατές που ευτυχώς ή και δυστυχώς στη προκειμένη περίπτωση που ήταν αρκετές εκατοντάδες χθες στις Πλάτρες αν λάμβαβαν υπόψη τις οδηγίες των κριτών ασφαλείας και των οργανωτών σήμερα μερικοί μόνο θα μιλούσαν για μια άρτια διοργάνωση ενώ όλα αυτά τα site που βγήκαν να προβάλουν το ατύχημα μπορεί να μην έπερναν καν είδηση ότι είχαμε αγώνα.

Θα ήθελα να γράψω και πολλά άλλα, περιορίζομαι όμως σε αυτά γιατί γνωρίζω ότι σε κάποιους και πάλι δεν θα αρέσουν…

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,940ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -