Ανοίγει τα χαρτία του ο Andrewn Wheatley

- Advertisement -

Μίλησε για αρκετά θέματα στο wrc.com ο νέος διευθυντής ράλι της FIA

Ο Andrewn Wheatley, ο νέος Διευθυντής Ράλι της FIA που ήταν παρών στο πρόσφατο Ράλι Αζορών, 2ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι (ERCFIA) της περασμένης βδομάδας παραχώρησε συνέντευξη στο wrc.com όπου μίλησε για τον εαυτό του το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και τα σχέδια του για το μέλλον του αθλήματος. Αυτά τα οποία έχει αναφέρει τα αναδημοσιεύουμε εμείς σήμερα.

Ως γνωστό ο Wheatley από το 2019 βρισκόταν στην FIA με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας και το αντικείμενο εργασίας του αφορούσε την υποστήριξη αγώνων, του Promoter και των συμμετέχοντων σε κάθε διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Στις 10 Μαρτίου ο βρετανός προήχθηκε στην θέση του Διευθυντή Ράλι της FIA μετά την αποχώρηση του Yves Matton τον περασμένο Δεκέμβριο και ξεκίνησε μάλιστα δουλειά.

Ερ: Andrewn, ευχαριστώ που αφιερώνεται λίγο χρόνο από το πολυάσχολο πρόγραμμα σας. Για τους ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν ποιός είστε, μπορείτε να μας πείτε για το παρελθόν σας στους αγώνες;

Απ: Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να θυμηθώ τόσο πίσω κάποια πράγματα. Αρχισα να διαγωνίζομαι το 1988 την επομένη των 16ων γενεθλίων μου, όπου ήμουνα συνοδηγός για ένα οικογενειακό φίλο στο Oulton Park Stage. Ενα χρόνο αργότερα, ήμουν σε θέση να αρχίσω να οδηγώ σε εθνικούς αγώνες στην Ουαλία τέσσερις μόλις μέρες μετά την επιτυχία μου στις εξετάσεις οδήγηση. Ξεκίνησα να προσφέρω υπηρεσίες στην διοργάνωση αγώνων και για μερικά χρόνια λάμβανα μέρος σε αγώνες clubman στο Ηνωμενο Βασίλειο μέχρι να αγωνιστώ στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Ράλι. Απόλαυσα απόλυτα όλο αυτό το διάστημα καθώς ήταν οικογενειακή υπόθεση, όλη η οικογένεια συμμετείχε σε αυτό.

Από αυτό είχα μιά συμφωνία με τον πατέρα μου, η οποία ήταν αν έπαιρνα αυτό που περίγραψε «σωστή εκπαίδευση» θα με βοηθούσε  να προσπαθήσω να βρω την υποστήριξη και την χορηγία για να συνεχίσω να προχωρώ. Και έτσι έγινε όσον ήμουν στο πανεπιστήμιο διαγωνιζόμουν, με το που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην δικηγορία μου είπε: « Ηταν σωστά όλα αυτά, τωρα είσαι μόνο σους»

Το 1997 ξεκίνησα την εμπλοκή μου στους αγώνες Ράλι ως συντονιστής στο WRC. Τα τελευταία 20 χρόνια, είχα την τύχη να δουλέψω στο άθλημα που είχαν ως χόμπυ και διαγωνιζόμουν κάθε φορά που που δινόταν η ευκαιρία. Ήμουν πολύ τυχερός που μπόρεσα να συνεργαστώ με οδηγούς όπως ο ColinMcRae, Carlos Saiz, Marcus Gronholm στα 20 χρόνια που δούλεψα στην M-Sport.

Εχω προσπαθήσει να κάνω μέχρι και τέσσερα ράλι το χρόνο όταν μου δινόταν η ευκαιρία σε ένα Ford Puma απόδοσης 100 ίππων. Ηταν φανταστικό να μπορώ να βλέπω τι συμβαίνει όχι μόνο στη κορυφή του αθλήματος, αλλά και σε επίπεδο βάσης”.

Ερ: Πρέπει να είναι μιά συναρπαστική στιγμή που αναλαμβάνεται το νέο σας ρόλο με τη νέα υβριδική εποχή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη;

Απ: «Είναι απολύτως φανταστικό, έχει γίνει τεράστια δουλειά στο παρασκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια, και νομίζω ότι ο Covid ήταν πολύ δύσκολος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει τη δουλειά τους μέσω του Covid και πολλοί διοργανωτές που είχαν πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές.

Ένα από τα πράγματα που μας επέτρεψε να κάνουμε είναι να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην επόμενη γενιά – να αφιερώσουμε χρόνο για να κατανοήσουμε ποιες είναι οι προκλήσεις. Και να εκτιμήσουμε επίσης την τεράστια δουλειά που γίνεται στο παρασκήνιο, από τους οργανωτές μέχρι τους διοργανωτές, τους διαγωνιζόμενους, τους οπαδούς, για να δούμε ακριβώς το βάθος της δέσμευσης και του ενθουσιασμού που υπάρχει για το ράλι.

Τώρα που ελπίζουμε να βγούμε από αυτή την περίοδο της πανδημίας, βλέπουμε αγώνες σε όλο τον κόσμο με τεράστιες συμμετοχές, και ένα πραγματικό, πραγματικό πάθος να προσπαθήσουμε να αφήσουμε αυτά τα χρόνια πίσω μας και να καταλάβουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ερ: Όπως αναφέρατε, τα πράγματα αρχίζουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό. Πώς βλέπετε το ημερολόγιο του WRC να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια;

Απ: Υπάρχει μια τεράστια ζήτηση όχι μόνο από τους ανταγωνιστές, αλλά και από τους οργανωτές του πρωταθλήματος και τους διοργανωτές των αγώνων, για να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν και να προτείνουν νέους χώρους για αγώνες και να φέρουν πίσω μερικούς από τους παλιούς κλασικούς αγώνες.

Ερ: Είμαστε δύο ράλι στη σεζόν του WRC 2022. Πώς ήταν τα σχόλια μέχρι στιγμής;

Απ: Λοιπόν, κάθε μέρα είναι μια σχολική μέρα αυτή τη στιγμή. Έχουμε τόσες πολλές νέες εξελίξεις. Έχουμε ένα νέο κλοβό ασφαλείας, έχουμε ένα νέο βιώσιμο υβριδικό σύστημα καυσίμων, έχουμε νέα κλιμάκωση στα αυτοκίνητα Rally1 και έχουμε νέους τεχνικούς κανονισμούς.

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν το υβρίδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη όσον αφορά την πολυπλοκότητα του αυτοκινήτου που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Κάθε μέρα είναι μια πρόκληση, και οι κατασκευαστές έχουν κάνει απίστευτη δουλειά στην παραγωγή θεαματικών αυτοκινήτων που μας έχουν κυριολεκτικά τινάξει στον αέρα με την απόδοσή τους.

Για την εξέλιξη ενός αυτοκινήτου, πάντα πιέζεις το 2%. Μερικές φορές έχεις μια μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς, και πιέζεις το 10%. Πραγματικά, η αλλαγή μεταξύ 2021 και 2022 είναι 65 έως 70% του αυτοκινήτου.

Κάναμε μια σεισμική αλλαγή στην ανάπτυξη καυσίμων με τα βιώσιμα καύσιμα. Συνήθως πιέζετε σε μικρές αυξήσεις για να προσπαθήσετε να κατανοήσετε βήμα προς βήμα. Αυτή είναι μια εντελώς νέα χημεία για τα καύσιμα, και ως εκ τούτου, θα υπάρξουν προκλήσεις καθώς προχωρούμε. Αλλά αυτές οι αλλαγές υποστηρίζονται ολόψυχα και νομίζω ότι ένα από τα θετικά πράγματα που έχουμε δει με την εισαγωγή της νέας κατηγορίας Rally1 είναι ότι οι οπαδοί έχουν πραγματικά γυρίσει πίσω.

Ερ: Έχετε εντυπωσιαστεί με τα νέα αυτοκίνητα;

Απ: Το περασμένο καλοκαίρι οδηγήσαμε στη νότια Γαλλία για να παρακολουθήσουμε μια δοκιμή της νέας γενιάς υβριδικών αυτοκινήτων. Νομίζω ότι ήμασταν πέντε από εμάς εκεί από τη FIA και κοιταχθήκαμε με ανοιχτά στόματα και είπαμε, “Θεέ μου, η ταχύτητα είναι απίστευτη”. Με τα αυτοκίνητα του 2017, νομίζω ότι είχαμε συνηθίσει το γεγονός ότι η ταχύτητα ήταν απίστευτη γύρω από τις στροφές. Αυτό που ήταν εκπληκτικό σε αυτό ήταν ότι όταν έβαλαν το πόδι κάτω στις ευθείες, θα μπορούσατε ορατά να το δείτε να πηγαίνει.

Ως οπαδός των αγώνων για να πάω και να δω, ήταν απλά εκπληκτικό. Στο παρελθόν είχαμε εκπληκτικά αυτοκίνητα επιδόσεων. Ξέρεις, στις μέρες της Ομάδας Β όταν ήμουν 13 χρονών, θυμάμαι να ταξιδεύω στη μέση της νύχτας με τον πατέρα μου για να πάω να δω αγώνες στο Clocaenog. Αυτό ήταν εκπληκτικό, αλλά υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τρομερό.

Νομίζω ότι με αυτή τη γενιά αυτοκινήτων, έχουν συμβεί κάποια σημαντικά πράγματα. Με το κουβούκλιο ασφαλείας, υπάρχει ένας απίστευτος όγκος εργασίας που έχει μειώσει κυριολεκτικά στο μισό τον κίνδυνο που υπάρχει για τους ανταγωνιστές.

Ε: Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, έτσι δεν είναι;

Απ: Είναι απίστευτο όταν βλέπετε τις δοκιμές συντριβής που έλαβαν χώρα. Αυτή είναι μια απίστευτη δέσμευση από τους κατασκευαστές και τη FIA που συνεργάζονται.

Όταν βλέπεις κάτι σαν το δυστύχημα του Adrien Fourmaux στο Μόντε Κάρλο ή τη συντριβή του Thiery Neuville στο τεστ πριν το Μόντε, αναπνέεις έναν αναστεναγμό ανακούφισης. Αυτή είναι η δουλειά που έχει γίνει. Η κατανόηση που υπάρχει τώρα για το τι συμβαίνει σε αυτά τα ατυχήματα μπορεί να ενθαρρύνει τους οδηγούς ότι μπορούν να αναλάβουν ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους.

Νομίζω ότι αυτό που είναι επίσης εξίσου σημαντικό είναι η δουλειά που έχει γίνει για να καταλάβουμε ότι για τους οπαδούς, αν στέκονται σε ένα μέρος που είναι επικίνδυνο, πρώτα απ ‘όλα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, αλλά θέτουν επίσης τους φίλους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο ακόμη και τους διαγωνιζομένους και η ειδική διαδρομή θα σταματήσει.

Ξέρω ότι η τεχνολογία είναι τώρα εκεί, μέσω του promoter και μέσω των διοργανωτών για να είμαστε σε θέση να πούμε, δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά τα ρίσκα πια. Οι οπαδοί το καταλαβαίνουν αυτό και θέλουν να δουν τα αυτοκίνητα. Η όλη εμπειρία της παρακολούθησης του αγώνα είναι ριζικά διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από 15 έως 20 χρόνια.

Ε: Κοιτάζοντας προς το μέλλον, έρχεται ένας νέος κύκλος κανονισμών το 2025. Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτό;

Απ: Όλοι κοιτάζουν προς το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και νομίζω ότι σήμερα, δεν είναι σαφές. Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια δουλειά για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτό που έχουμε και να του επιτρέψουμε να εξελιχθεί με την τεχνολογία καθώς προχωράμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, η αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει, και αλλάζει ραγδαία. Ο ρόλος που έχουμε είναι να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιες αλλαγές μπορούν να ενσωματωθούν και πώς μπορούν να ενσωματωθούν.

Νομίζω ότι το θετικό είναι ότι, με τη σημερινή γενιά του Rally1, έχουμε τη βάση για ένα πολύ ισχυρό μέλλον. Τα αυτοκίνητα δεν πρόκειται να αλλάξουν 100 %, ή να αλλάξουν εντελώς την εξέλιξη όπως έκαναν στο παρελθόν. Θα επιστρέψουμε στις αυξητικές αλλαγές.

Η αρχή θα είναι, ποια είναι η πηγή παραγωγής ενέργειας; Η δουλειά που γίνεται τώρα είναι να καταλάβουμε ποια είναι τα βήματα για να προχωρήσουμε και πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε να δούμε την επόμενη γενιά να ξεδιπλώνεται. Είναι μια ενεργός συζήτηση, μια πολύ ενεργή συζήτηση. Και περιμένω ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα είναι αυτό.

Το καλό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε μια πολύ ισχυρή ευκαιρία και μια πολύ σαφή δέσμευση, που θα μας οδηγήσει βραχυπρόθεσμα. Έτσι εξελισσόμαστε μεσοπρόθεσμα και αλλάζουμε μακροπρόθεσμα, αυτή είναι η συζήτηση.

Το  FIA Rally Star αποκαλύπτει τα ταλέντα του αύριο.

Ερ: Το Fia Rally Star έχει μια μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής. Πώς μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό για να φέρουμε περισσότερους νεοφερμένους οδηγούς στο άθλημα;

Απ: Το Fia Rally Star ήταν μια εκπληκτική επιχείρηση, είναι ένα τεράστιο έργο. Όταν το επισκέπτεστε σωματικά και βλέπετε τον αριθμό των ανθρώπων που περνούν από τη διαδικασία από την πλευρά του ψηφιακού μηχανοκίνητου αθλητισμού και από το ράλι στο σπίτι και τις επιλογές σλάλομ, βλέπετε το πάθος και τον ενθουσιασμό στους ανθρώπους που περνούν στον τελικό.

Εξετάζουμε πώς μπορούμε να επεκταθούμε σε πράγματα που θα προχωρήσουν. Δεν υπάρχει τίποτα νέο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όλα έχουν γίνει στο παρελθόν με διαφορετικό τρόπο.

Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τι λειτουργεί, τι λειτούργησε και να τροποποιήσουμε για να επιτρέψουμε στην επόμενη γενιά ανταγωνιστών από όλο τον κόσμο να είναι σε θέση να έχουν τα ίδια οφέλη που είχα την τύχη να απολαύσω.

O Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIA Robert Reid ως παγκόσμιος πρωταθλητής συνοδηγός και ο Πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, ως πρώην οδηγός πρωταθλητής ήταν σε θέση να απολαύσουν αυτή την εμπειρία.

Δεν είναι μόνο η συγκίνηση του ανταγωνισμού και δεν είναι μόνο η ευκαιρία να επιτύχεις αυτούς τους στόχους που θέτεις στον εαυτό σου. Είναι η συντροφικότητα, η αθλητικότητα, οι ισόβιοι φίλοι, οι εμπειρίες.

Δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά οδηγών. Υπάρχει ένα τεράστιο τσίρκο ανθρώπων που εργάζονται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και μια ομάδα από αυτούς που εργάζονται σε αγώνες. Αυτό είναι το παν, από την εργασία στα μέσα ενημέρωσης, την εργασία στην τεχνική πλευρά ως μηχανικοί ή τεχνικοί, μέχρι τους υπαλλήλους και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον επειδή άρχισαν να ανταγωνίζονται σε αυτό το περιβάλλον. Η ευκαιρία όχι μόνο να βιώσουμε τη συγκίνηση του ανταγωνισμού, αλλά και τη χαρά όλων αυτών των άλλων εμπειριών, είναι αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε στους νέους.

Πρέπει να δούμε την επόμενη γενιά διοργανωτών εκδηλώσεων, την επόμενη γενιά τεχνικών εξεταστών, την επόμενη γενιά εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης. Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα, και ο πάτος της πυραμίδας παρέχει όλες αυτές τις ευκαιρίες παγκοσμίως. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θέλουμε πραγματικά να επικεντρωθούμε με μια στρατηγική που θα επιτρέψει στην επόμενη γενιά ανταγωνιστών να φτάσει εκεί.»

ΠΗΓΗ: wrc.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -