Ανοίγει την διαφορά ο Neuvile με την Hyundai να είναι κυρίαρχος στο βάθρο

- Advertisement -

Απόλυτη κυριαρχία για την ομάδα της Hyundai την πρώτη μέρα του Ράλι Ypres Βελγίου καθώς όλα κύλησαν ιδανικά με τον Thierry Neuvile να ηγείται του 1-2-3. Ο 8ος γύρος του φετινού WRC, έκανε πρεμιέρα σήμερα στο WRC, αφού προσμετρά για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του θεσμού και τα διαγωνιζόμενα πληρώματα είχαν να αντιμετωπίσουν μια κουραστική μέρα και άγνωστες συνθήκες στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές.

Μετά από την πρώτη ημέρα που τελικά περιλάμβανε 7 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 125,89 αγωνιστικών χλμ., η τελευταία ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας,τα εργοστασιακά πληρώματα της Hyundai κάνουν “κατάληψη” στις θέσεις της τριάδας, έχοντας μάλιστα κερδίσει όλες τις ειδικές διαδρομές.

Κυριολεκτικά η εναρκτήρια μέρα δεν άφησε περιθώρια ανάσας στα πληρώματα. Ξεκίνησαν με το shakedown ενώ νωρίς το μεσημέρι πέρασαν και στην αγωνιστική δράση.

Όπως προαναφέραμε και στην αρχή ένας νεόφερτος αγώνας στο αγωνιστικό ημερολόγιο με ιδιόμορφες ασφάλτινες ειδικές άγνωστες στα περισσότερα πληρώματα που τις αντιμετώπιζαν για πρώτη φορά.

Ο Thierry Neuville καθώς αγωνίζεται στον αγώνα της πατρίδας του είχε χριστεί από συνεργάτες και αντιπάλους ως το μεγάλο φαβορί ενώ και η εμπειρία του Craig Breen που είχε κερδίσει τον συγκεκριμένο αυτό αγώνα το 2019 ήταν ανάμεσα στους υποψηφίους για μια καλή εμφάνιση.

Οντως δεν διαψεύτηκαν τα προγνωστικά οι οδηγοί της Hyundai κέρδισαν όσες ειδικές έγιναν και πέρασαν από την πρωτοπορία του αγώνα. Η αρχή έγινε με τον Εσθονό Ott Tanak που μπήκε φουριόζος και πήρε το προβάδισμα.

Οι ειδικές διαδρομές με τις μεγάλες ευθείες και τις πολλές διασταυρώσεις στους στενούς δρόμους δεν συγχωρούν τα λάθη και απαιτούν ακρίβεια στην αναζήτηση της ιδανικής πρόσφυσης η οποία αλλάζει συνεχώς.

Το προβάδισμα για τις επόμενες δυό ειδικές πέρασε στα χέρια του Ιρλανδού Craig Breen με μικρές σε κάθε περίπτωση διαφορές. Πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου περάσματος από τις 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές της μέρας ο τόπακας οδηγός βρέθηκε επικεφαλής.

Μετά το σέρβις στο δεύτερο πέρασμα από τις διαδρομές δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους πάτησε τέρμα γκάζι απογειώθηκε σημείωσε τρείς ταχύτερες ειδικές ανοίγοντας την διαφορά στα +7,6 από τον Breen.

Μπορεί η Hyundai να κρατά στα χέρια και την χαμηλότερη θέση στο βάθρο με διαφορά που ξεπερνά το μισό λεπτό αλλά εξελίσσεται σε μεγάλη μάχη ανάμεσα στο Tanak και τους οδηγούς των Toyota Yaris. Ο Εσθονός στο απογευματινό πέρασμα των ειδικών αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα του i20 coupe wrc χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Το τέλος της μέρας βρίσκει το νεαρότερο νικητή στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος τον φινλανδό Kalle Rovanpera στην 4η θέση με διαφορά +1,4 από τον Ott Tanak. Βέβαια η μάχη στη συνέχεια προβλέπεται ακόμη πιο μεγάλη αφού +0,8 πίσω από τον Φινλανδό είναι ο Ιρλανδός Elfyn Evans που ήταν και ο ταχύτερος της Toyota Gazoo Racing στο πρωινό πέρασμα τον διαδρομών και ενώ θεωρούσε πως οδήγησε καλά οι χρόνοι που περίμενε δεν ήρθαν για αυτόν και θα αναζητήσει τον λόγο.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier συμπληρώνει την πρώτη εξάδα σε απόσταση +8,2 πίσω από το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Αυτό που φοβόταν είχε συμβεί στο γάλλο οδηγό κλατάρισμα ελαστικού στην Τρίτη ειδική διαδρομή απώλεια σημαντικού χρόνου και τρέχα στη συνέχεια να καλύψεις την διαφορά.

Όλα ανοικτά στην μάχη για την δεύτερη μέρα που περιλαμβάνει άλλες 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 119,92 χλμ.

Σε ένα συνετό ρυθμό με νέο συνοδηγό ο Takamoto Katsuta τον βρετανό Keaton Williams μετά τον τραυματισμό του Dan Barritt στην Εσθονία.Δεν αναλαμβάνει ρίσκα σε αυτό το δύσκολο αγώνα και είναι στην 7η θέση γενικής.

Την κατάταξη των αυτοκινήτων WRC διαμορφώνει ο Pierre Louis Loupet με το Hyundai i20 Coupe της γαλλικής 2C Competition που είναι στην 8η θέση γενικής.

Καταστροφική ήταν η πρώτη μέρα του αγώνα για την M-Sport του Malcom Wilson που είδε τα πληρώματα της να αποχωρούν από τον αγώνα. Στην ειδική διαδρομή 3 ο Adrien Fourmaux είχε σφοδρή έξοδο με το Ford Fiesta WRC και η ζημιά δεν μπορεί να διορθωθεί και τέθηκε εκτός μάχης.

Πιο αισιόδοξα είναι τα πράγματα για το Gus Greensmith αν και «κόλλησε» στο χαντάκι στην 4η ειδική η ζημιά δεν είναι μεγάλη και φυσιολογικά πρέπει να επανέλθει στην ενεργό δράση.

Στην 9η θέση γενικής ο Γάλλος Yohan Rossel με Citroen C3 Rally2 που ηγείται στην κατάταξη του WRC3 για ιδιώτες με αυτοκίνητα Rally2.

O νεαρός Oliver Solberg στο ντεμπούτο του στο νέο Hyundai i20 N Rally2 μόλις στην τελευταία ειδική διαδρομή της μέρας τα κατάφερε να περάσει επικεφαλής στην WRC2 ενώ ήταν τρίτος. Ο αρχικός ηγέτης της κατηγορίας Teemu Suninen M-Sport Ford Fiesta Rally2 Mkii αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω υπερθέρμανσης του κινητήρα μετά από έξοδο σε χωράφι που επέφερε και κλατάρισμα ελαστικού. Έχασε πάνω από 10 λεπτά αλλά συνεχίζει στην 3η θέση της κατηγορίας. Εκεί που η πρωτοπορία στην κατηγορία φυσιολογικά θα ήταν στο Jari Huttunen της Hyundai Motorsport N με το i20N Rally2 είρθε κλατάρισμα ελαστικού και περιορίζονται στην 2η θέση.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -