Από τον ΟΦΑ το πρώτο ωτοκρος στην Μακεδονίτισσα το 1967

- Advertisement -

Στις μέχρι τώρα αναφορές μας για την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Κύπρο και για τα Ραλι Κύπρος αναφερθήκαμε για τους πρώτους αγώνες στις δεκαετίες 1950 και 60 και τις πρώτες λέσχες αυτοκινήτου που είχαν δημιουργηθεί στην Κύπρο πέραν από τα βρετανικά κλαπ αυτοκινήτου στο Ακρωτήρι και την Δεκέλια.

Του Χρυσόστομου Κυλίλη

Για τους πρωτεργάτες των αγώνων και τους πρώτους οδηγούς μας μίλησε μέσα από μιά παλαιά του συνέντευξη που μας είχε παραχωρήση το 1997 ο αείμνηστος Ανδρέας Τρικωμίτης. Καθώς τρώγοντας έρχεται η όρεξη και αφού μπήκαμε στο χορό θα χορέψουμε και ξεφυλίζοντας συνεχώς παλαιές εφημερίδες και περιοδικά όσο και το διαδύκτιο βρίσκουμε καινούργια στοιχεία από τους αγώνες που για τους περισσότερους θα είναι άγνωστες τις οποίες και καταγράφουμε για να υπάρχουν.

Είναι στους πάντες γνωστό ότι πουθενά δεν είναι καταγραμμένη η ιστορία του αυτοκινηταθλήματος στον τόπο μας ούτε και η ιστορία του ράλι Κύπρος που ξεκινά το 1970 όταν και έγινε ο πρώτος αγώνας.

Στα μέσα του 1966 είχαν τεθεί και οι βάσεις για τον Ομιλο Φίλων Αυτοκινήτου στην Λευκωσία όπου σκοπό είχε την διάδωση του αυτοκινηταθλήματος στην Κύπρο. Από τους πρώτους αγώνες που είχε διοργανώση την ίδια χρονιά αποδείχθηκε ότι αυτοί είχαν μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο που μαζευόταν να απολαύση αυτό το πρωτόγνωρο θέαμα και τη νέα μορφή αθλητισμού.

Τον Ιανουάριο του 1967 ο ΟΦΑ πραγματοποιούσε για πρώτη φορά αγώνα Ωτοκρος στην περιοχή του Κέντρου Μακεδονίτισσας που προσέλκυσε αρκετές συμμετοχές και πρόσφερε πλούσιο θέαμα και αρκετές συγκινήσεις σε όλους όσους βρέθηκαν στον αγώνα. Αλυτάρχης του αγώνα δεν ήταν άλλος από τον «πατέρα» του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Κύπρο τον αείμνηστο Ιατρό Γεώργιο Μιχαηλίδη. Γραμματέας ήταν ο Ιωάννης Γ. Μιχαηλίδης ενώ αγωνοδίκες του αγώνα ο Γεώργιος Μιχαηλίδης, Δάνος Σιουκιούρογλου και Λέλλος Μαρκίδης. Την προώθηση και προβολή του αγώνα είχε αναλάβει τότε η εφημερίδα Μάχη που ανάλαβε και την αθλοθέτηση του με τα έπαθλα στους νικητές να είχε απονήμει ο τότε διευθυντής της εφημερίδας Νίκος Σαμψων.

Μέσα από το προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Μιχαηλίδη που δόθηκε στο Cyprus Rally Archive  και τον διαχειριστή του φίλο Arnold Himpler που ευγενώς μας έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε φωτογραφικό υλικό και τον οποίο για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε βρήκαμε αρκετά στοιχία για τον αγώνα.

Είχαν λάβει μέρος 30 οδηγοί κυρίως από την Αμμόχωστο και Λευκωσία ανάμεσα σε αυτά κορυφαία ονόματα της εποχής Ανδρέας Τρικωμίτης, Κόκος Ιωνίδης, Ακης Δημητρίου, Μούσκος, Μιχαλάκης Θεοφανίδης, Χρίστος Κυρμίτσης, Κομνηνός, Χαλκούσης, Λεοντιάδης, Νεοφύτου, Δράκος, Ζαμπακίδης, Κεραυνός, Αχιλλέως, Πραστίτης, Φιάκκας, Βασιλειάδης, Κατσαρής, Μουσουλίδης, Λόρδος, Κρονίδης και αρκετοί άλλοι.

Χωρίς καμιά αμφιβολία το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο για τους Λευκωσιάτες και όχι μόνο και το τότε κρατικό κανάλι ραδιοτηλεόρασης φροντισε να ήταν παρών όπου πήρε πλάνα τα οποία πρόβαλε στη συνέχεια.

Οπως γράψαμε και άλλες φορές ο  Δρ. Γεώργιος Μιχαηλίδης μαζί με στενούς του συνεργάτες τον Δάνο Σιουκιούρογλου και τον Βάκη Στεφανίδη μέσα από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου και την Εθνική Επιτροπή αγώνων έκαναν αρκετά πράγματα ώστε να θεσπιστούν κανονισμοί σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και μέσα στο 1974 είχαν προχωρήση και στην έκδοση ενώς βοηθήματως αγώνων.

Στις σελίδες αυτού του βοηθήματως βρήκαμε και στοιχεία που αφορούν πρωταθλητές οδηγούς, συνοδηγούς ράλι, πρωταθλητές αναβάσεων και ωτοκρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λέει και μιά κινέζικη παροιμία και τα λόγια είναι πλέων περιττά μπροστά στο μεγαλείο μιάς φωτογραφίας.

Το αναφέραμε και σε προηγούμενες μας αναφορές το λέμε και θα το ξαναπούμε αν δεν γινεται αναφορά σε κάποιο από τους διαγωνιζομένους της τότε εποχής είναι γιατί δεν έχουμε εντοπίσει κάποια στοιχεία και οι παλαιοί που γνωρίζουν είναι καλό να τα δημοσιοποιήσουν ώστε να μαθαίνουν και οι νέοι και να ολοκληρώνεται σιγά σιγά το παζλ που ξεκινήσαμε να δημιουργούμε.

Δεν είναι αποκλειστικά δική μου δουλειά είναι μιά δουλειά συλλογική και από όλους όσους έχουν δώσει στοιχεία και φωτογραφίες από τα προσωπικά τους αρχεία. Είμαι σίγουρος ότι και αρκετοί άλλοι έχουν κρυμένους θησαυρούς και είναι καιρό να τους αποκαλύψουν.

Απολογούμε αν σε κάποια από τις φωτογραφίες δεν αναφέρω την πηγή αλλά αυτό δεν είναι εκ προθέσεως .

Χρυσόστομος Κυλίλης

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -