Αποκλεισμό 18 μηνών στον Andrea Iannone για χρήση ουσιών

15

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς για τον Ιταλό αναβάτη της Aprilia που είχε βρεθεί θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών στο περσινό Γκραν Πρι Μαλαισίας στα πλαίσια του πρωταθλήματος MotoGP και το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή αποκλεισμού 18 μηνών από κάθε αγωνιστική δράση.

Ο Andrea Iannone  είχε υποβληθεί σε ντόπινγκ κοντρόλ από συνεργείο της WADA στο πλαίσιο του περσινού αγώνα της Μαλαισίας και τα αποτελέσματα είχαν δείξει ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το δεύτερο δείγμα του ιταλού αναβάτη βρέθηκε επίσης θετικό με συνέπεια να τιμωρηθεί από την FIM αλλά με αναστολή, καθώς ήταν σε εξέλιξη η αγωνιστική δράση.

Η υπόθεση κατέληξε στη Δικαιοσύνη με τον Iannone να προσκομίζει δείγμα μαλλιών, καθώς πρόκειται για μια πιο ακριβή μέθοδο καταγραφής του εάν όντως είχε γίνει χρήση αναβολικών.

Παρά την επίσημη παραδοχή ότι ο Andrea Iannone δεν έλαβε εν γνώσει του την απαγορευμένη ουσία, αντιθέτως, μετά τις σχετικές ακροάσεις και έρευνες η λήψη των στεροειδών απεδείχθη ότι έγινε ακούσια, μέσω τροφής που έλαβε ο αναβάτης κατά την παραμονή του πέρσι στην Ασία εν όψει του GP Μαλαισίας, η FIM επέβαλε στον 31χρονο Ιταλό μία εξαιρετικά αυστηρή ποινή.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στον Andrea Iannone επεβλήθη ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες διάρκειας 18 μηνών με αρχή από την  17η Δεκεμβρίου 2019 και λήξη της η 16η Ιουνίου 2021.

Θυμίζουμε πως εξαιτίας της εκκρεμούσης ακροαματικής διαδικασίας, ο Ιταλός αναβάτης δεν έλαβε μέρος στις επίσημες δοκιμές των ομάδων του MotoGP που έλαβαν χώρα σε Μαλαισία και Κατάρ εν όψει της φετινής σεζόν.

Ο Andrea Iannone έχει δικαίωμα να εφεσιβάλλει την ως άνω απόφαση μέσα στις επόμενες 21 μέρες. Ο νομικός εκπρόσωπος του ήδη τόνισε πως ο πελάτης του θα προσφύγει στο CAS, όμως η ακριβής ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο επίλυσης αθλητικών διαφορών δεν μπορεί να οριοθετηθεί χρονικά προς το παρων δεδομένων των τρεχουσών εξελίξεων. Η σχετική ακρόαση-αίτηση είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθεί.

Η ομάδα της Aprilia εξέφρασε μέσω του επικεφαλής της, Massimo Rivola, την πλήρη υποστήριξη της στο πρόσωπο του αναβάτη της δηλώνοντας «προβληματισμένη» για την απόφαση να επιβάλουν στον Andrea Iannone μία τόσο αυστηρή ποινή.

Μετά την εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να τεθεί εν αμφιβώλω ακόμα και η συνέχιση της συνεργασίας του ιταλού αναβάτη με την Aprilia, με τον δοκιμαστή της ιταλικής ομάδας Bradley Smith να φαντάζει αυτή τη στιγμή ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.