Απρόσμενη νίκη του Elfyn Evans που είχε το κάτι παραπάνο στην Τουρκία

- Advertisement -

Τα συμμετέχοντα πληρώματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι προσπαθούν να πάρουν ανάσες μετά το Ράλι Τουρκίας της περασμένης εβδομάδας και να προετοιμαστούν για την συνεχεια επί ιταλικού εδάφους.

To Ράλι Τουρκίας πέμπτος γύρος του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι έχει περάσει στις σελίδες της ιστορίας και μετά από την δραματική εξέλιξη που επεφύλαξε η τελευταία μέρα η νίκη πέρασε στα χέρια του Elfyn Evans.

Αυτή ήταν η δεύτερη φετινή για τον βρετανό οδηγό που κατάφερε να αποφύγει προβλήματα και κλαταρίσματα για να πάρει εκ νέου προβάδισμα στη βαθμολογία Οδηγών.

Τελικά για ένα ακόμη αγώνα το αποτέλεσμα κρίθηκε υπέρ του οδηγού που είχε να αντιμετωπίσει τα λιγότερα προβλήματα και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Elfyn Evans που κέρδισε μόνο μια ειδική διαδρομή από τις δώδεκα που περιλάμβανε ο αγώνας. Αποδείχθηκε όμως ότι χρειάζεσαι και κάτι παραπάνο για να κερδίσεις στους βραχώδεις ορεινούς δρόμους της Τουρκίας πέραν από τον ρυθμό.

Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του αγώνα έπαιξε η μεγαλύτερη και πιο σκληρή διαδρομή του αγώνα, Cetibeli, μήκους 38,15 χιλιομέτρων, που ήταν η πρώτη και τρίτη της τελευταίας ημέρας (Ε.Δ. 9 & 11). Στο πρώτο πέρασμα της, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές είχαν κλατάρισμα, ενώ στο δεύτερο από τη συγκεκριμένη ειδική διαδρομή, εγκατέλειψαν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia που είχαν κερδίσει και τρείς ειδικές διαδρομές.

Αυτό που συνέβη όμως στην εναρκτήρια διαδρομή της ττελευταίας ημέρας δεν είχε προηγούμενο, με “βροχή” από κλαταρίσματα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες προκλήθηκαν από πρόβλημα στις ζάντες των ελαστικών της Michelin. Από τα 10 πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC που ξεκίνησαν, μόλις δύο, οι Elfyn Evans-Scott Martin και Gus Greensmith-Elliott Edmondson, τερμάτισαν χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα, οι 3 πρωτοπόροι είχαν όλοι κλαταρίσματα, με τους Neuville-Gilsoul και Ogier-Ingrassia να σταματούν για αλλαγή εντός της ειδικής διαδρομής, χάνοντας 1:14,5” και 1:48,5” αντίστοιχα, ενώ οι Loeb-Elena δε σταμάτησαν, χάνοντας 1:20”, καθώς το δικό τους κλατάρισμα προέκυψε κοντά στον τερματισμό.

Σε αυτά, προσθέστε πως οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC), Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) άλλαξαν ελαστικό εντός της ειδικής, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ενδοσυνεννόηση και οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) και Pierre Louis Loubet-Vincent Landais (Hyundai i20 Coupe WRC) εγκατέλειψαν, από σπασμένο αμορτισέρ και πρόβλημα στον κινητήρα αντίστοιχα.

Από την προαναφερθείσα εξέλιξη, ωφελημένοι βγήκαν οι Evans-Martin, που δημιούργησαν μια διαφορά 46,9” από τους teammates τους, Ogier-Ingrassia. Τρίτοι βρίσκονταν οι Neuville-Gilsoul, με τους Loeb-Elena να πέφτουν στην 4η θέση. Έπειτα από αυτό, οι Βρετανοί της Toyota διατήρησαν σταθερό ρυθμό και εστίασαν, να αποφύγουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Ενδεικτικό του άγχους και της πίεσης, είναι ότι κατά το δεύτερο πέρασμα από την ειδική διαδρομή Cetibeli, ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του Toyota Yaris WRC έκανε τον Evans να αναρωτηθεί αν έχουν κλατάρισμα, με τον Scott Martin να τον “διατάζει” αποφασιστικά να συνεχίσει.

Με αυτόν τον τρόπο και όντας ταχύτερος μόνο σε μία, αλλά την κρισιμότερη όπως αποδείχθηκε, ειδική διαδρομή, ο Elfyn Evans κατέκτησε την τρίτη νίκης της καριέρας του και δεύτερη φετινή σε 5 αγώνες με την Toyota, παίρνοντας κεφάλι στη βαθμολογία Οδηγών, με δύο αγώνες να απομένουν. Όπως παραδέχθηκε ο Ουαλός, προφανώς δεν του αρέσει να κερδίζει βασικά από ατυχίες αντιπάλων, ωστόσο αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι, ειδικά όταν συνέβη σε όλους τους πρωταγωνιστές, εκτός από τον ίδιο, σε έναν αγώνα όπως το Ράλι Τουρκίας.

Στη δεύτερη θέση, τερμάτισαν τελικά οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul, με τον Βέλγο να αποδέχεται τη μοίρα του στον τερματισμό του δεύτερου περάσματος από την Cetibeli, δηλώνοντας πως τελικά θα κερδίσει όποιος έχει τα λιγότερα προβλήματα. Αναμφίβολα πάντως, ο Βέλγος επέδειξε ταχύτητα και ωριμότητα, κέρδισε τις περισσότερες ειδικές διαδρομές, επτά στο σύνολο, μεταξύ των οποίων και την Power Stage και μπορεί να αισθάνεται αδικημένος από την έκβαση του αγώνα, αφού άλλωστε έκανε σχεδόν τα πάντα, σωστά.

Στο βάθρο του Ράλι Τουρκίας, βρέθηκαν και οι Sebastien Loeb-Daniel Elena. Ο πολυνίκης του WRC ήταν σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου ανταγωνιστικός και αυτός ο τερματισμός, στον πιθανώς τελευταίο του αγώνα με τη Hyundai, είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της κλάσης του.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος της πρώτης ημέρας βρέθηκε επικεφαλής, με αποτέλεσμα να γίνει ο γηραιότερος οδηγός στην ιστορία που προηγείται σε αγώνα του WRC. Παράλληλα, με την επίδοσή του κέρδισε και μιά ειδική διαδρομή βοήθησε τη Hyundai να διατηρηθεί κοντά στην Toyota όσον αφορά στη μάχη του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών, αφού θυμίζουμε πως ο Tanak εγκατέλειψε την δεύτερη μέρα από πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης.

Τι συνέβη όμως με τον Sebastien Ogier; Ο Γάλλος βίωσε εντέλει έναν πολύ ατυχή για τον ίδιο και την ομάδα του αγώνα, αφού μετά το κλατάρισμα το πρωί της Κυριακής, το μεσημέρι εγκατέλειψε με πρόβλημα στον κινητήρα του Toyota Yaris WRC, στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική διαδρομή Cetibeli, χάνοντας και την πρωτοπορία στη βαθμολογία Οδηγών.

Μετά από όλα αυτά, στην 4η θέση τερμάτισαν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC), που μετά το πρωινό κλατάρισμα της Κυριακής έκαναν, όπως όλοι άλλωστε, αγώνα επιβίωσης και συγκέντρωσαν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια. Πάντως, στην Power Stage o νεαρός Φινλανδός “έκλεψε” έναν βαθμό από τον Evans, με τον οποίο σημείωσαν τον τρίτο χρόνο με ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου αλλά προφανώς, ήταν ταχύτερος στα εκατοστά, κάτι που μένει να δούμε αν θα παίξει ρόλο στην έκβαση του τίτλου Οδηγών.

Στην 5η θέση, ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC), στο καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του 24χρονου οδηγού. O Greensmith παρουσιάστηκε σαφώς βελτιωμένος σε σύγκριση με την Εσθονία και οι χρόνοι του, ήταν πιο κοντά σε εκείνους των teammates του στην M-Sport Ford. Την πρώτη εξάδα, συμπλήρωσαν οι Esapekka Lappi-Janne Ferm, που είχαν κλαταρίσματα και στα δύο περάσματα από την ειδική διαδρομή Cetibeli, ενώ ακόμη και στην Power Stage έχασαν χρόνο από πρόβλημα σε αμορτισέρ του δικού τους Ford Fiesta WRC.

Οι εγκαταλείψεις 4 πληρωμάτων με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, έφεραν στη βαθμολογούμενη δεκάδα ισάριθμα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, ή Rally2. Στην 7η θέση της γενικής τερμάτισαν οι Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak (Skoda Fabia Rally2 evo), με τον Kajto να επικρατεί στο WRC 3, για ιδιώτες οδηγούς με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Τουρκία.

Μια θέση πιο πίσω, βρέθηκαν οι Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia Rally2 evo), που κατέκτησαν τη δεύτερη φετινή νίκη για λογαριασμό της Toksport στο πλαίσιο του WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5.

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul, με Ford Fiesta Rally2 Mk II της M-Sport, που ήταν δεύτεροι στο WRC 2 και Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannesian (Citroen C3 R5), oι οποίοι παρά το κλατάρισμα ελαστικού που είχαν την τελευταία μέρα κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο WRC 3 και προηγούνται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Επόμενος προγραμματισμένος αγώνας για το φετινό WRC, είναι το επίσης χωμάτινο Ράλι Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου.

Βαθμολογίες (μετά από 5 αγώνες)

Οδηγοί: 1 Evans 97, 2 Ogier 79, 3 Tanak – Rovanpera 70, 5 Neuville 65, 6 Lappi 38, 7 Suninen 34

Κατασκευαστές: 1 Toyota 174, 2 Hyundai 165, 3 M-Sport Ford 101

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -