Αρκετά ρεκορ είναι πιθανό να σπάσουν φέτος στην F1

- Advertisement -

H πρώτη μάχη της φετινής χρονιά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, 2022 αρχίζει από το Μπαχρέιν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εκ φύσεως του ο μηχανοκίνητος αθλήτισμός έχει να κάνει με το να πιέσεται τον ευατό σας το μονοθέσιο σας στο απόλυτο όριο. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών τα διάφορα ρεκορ έχουν καταρρειψεί οι οδηγοί όπου πίεσαν περισσότερο, οι κινητήρες έγιναν πιό ισχυροί και τα μονοθέσια ταχύτερα.

Καθώς περνάμε στην αγωνιστική δράση που περιλαμβάνει 23 συνολικά αγώνες φέτος και της καθιερωμένης φράσης «τα ρεκόρ είναι για να σπάνε» είναι πολύ πιθανό να δούμε όχι ένα αλλά πολλά ρεκόρ που στέκουν στην μακροχρόνια ιστορία του θεσμού να καταρρίπτονται.

Αυτά τα επιτεύγματα στην κορωνίδα του αθλήματος είναι κατανεμημένα μεταξύ ομάδων, κατασκευαστών και οδηγών τα οποία και έχουν σπάσει από γρήγορα μονοθέσια και από ταχύτατους πιλότους.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε σε συντομή αναφορά ποιά είναι τα πιθανά ρεκόρ που θα καταρριφθούν φέτος και μην περιμένεται να περάσουμε σε αναδρομική ιστορία του αθλήματος.

Ρεκορ Πολυνίκη Πρωταθλητή

Από το 1950 που ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Formula 1 ισοβαθμούν στο ρεκορ κατάκτησης με τους περισσότερους τίτλους από επτά φορές ο κάθε ένας από το 2021 δυό μόνο πιλότοι. Ο Γερμανός Michael Schumacher και ο βρετανός Lewis Hamilton.

Από αυτούς στην ενεργό δράση είναι μόνο ο βρετανός πιλότος που έφτασε πολύ κοντά στο να γίνει ο ρεκορτμαν όλων των εποχών το 2021 αλλά δεν τα κατάφερε. Ανοίκτο παραμένει το ενδεχόμενο στην φετινή χρονιά που αν φυσικά το πετύχει τότε η ιστορία θα γραφτεί ξανά. Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε ο άνθρωπος που είχε πρώτος το ρεκορ με πέντε τίτλους ήταν ο Juan Manuel Fangio στην δεκαετία του ’50 που άντεξε στην δοκιμασία του χρόνου. Είχαμε την κυριαρχία του Michael Schumacher που πρώτος έφτασε στους επτά τίλους για να δούμε στη συνέχεια τον βρετανό Hamilton να ισοφαρίζει αυτό το ρεκορ και να έπεται συνέχεια

Ρεκορ περισσότερων συμμετοχών, περισσότερων γύρων και περισσότερων τερματισμών σε Γκαρ Πρι

Τα τρία πιό πάνω ρεκορ κρατά ο πλέον “συνταξιούχoς” Kimi Raikkonen με 349 συμμετοχές, 18,621 γύρους και 278 τερματισμούς.

Φυσικά αυτός που μπορεί να ξεπεράσει τo ρεκορ συμμετοχων του φινλανδού πιλότου είναι ο Ισπανός Fernando Alonso που βρίσκεται στην ενεργό δράση και έχει 333 συμμετοχές μέχρι τώρα. Ο Ισπανός δυό φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει την δυατότητα να ξεπεράσει το ρεκόρ του “Iceman” καθώς θα τρέχει με την ομάδα της Alpine.

Ωστόσο ο Alonso χρειάζεται και 587 ολοκληρωμένους γύρους για να κατακτήσει το δεύτερο ρεκορ με τους περισσότερους γύρους.

Spanish Formula One driver Fernando Alonso of Renault celebrates after the Formula One Grand Prix of Brazil at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil, Sunday, 25 September 2005. Alonso became the youngest ever Formula One champion by taking third place behind Mo

Παράλληλα με τον Ισπανό πιλότο στην ενεργό δράση βρίσκεται και ο Hamilton που τρέχει με την ομάδα της Mercedes και βρίσκονται σε διαρκή μάχη όσον αφορά τους τερματισμούς σε Γκραν Πρι. Ο Hamilton βρίσκεται μόλις πέντε πίσω από τον Alonso ο οποίος με την σειρά του είναι 13 πίσω από τον Raikkonen.

Ρεκορ μεγαλύτερου κενού μεταξύ νικών

Αυτό το ρεκορ βρίσκεται στα χέρια ενως ακόμη βετεράνου πιλότου του Ιταλού Riccardo Patrese που είναι 6 χρόνια και 211 ημέρες μεταξύ των νικών του στο Γκραν Πριν της Νότιας Αφρικής το 1983 και στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο το 1990.

1988: Portrait of Williams Judd driver Riccardo Patrese of Italy before the Brazilian Grand Prix at the Rio circuit in Brazil. Patrese retired from the race after his car overheated. Mandatory Credit: Simon Bruty/Allsport

Ο Ισπανός Fernando Alonso που βρίσκεται σε ενεργό δράση κέρδισε για τελευταία φορά αγώνα το 2013 στο Γκραν Πρι της Ισπανίας. Αν καταφέρει να σημειώσει κάποια νίκη φέτος με την ομάδα της Alpine θα καταρρίψει αυτό το ρεκορ του Patrese.

Ρεκορ αγώνων με ένα μονο κατασκευαστή

Κάτοχος αυτού του ρεκορ είναι ο Γερμανός Michael Schumacher ο οποίος έχει αγωνιστεί με την ομάδα της Ferrari σε 179 αγώνες. Το συγκεκριμένο ρεκόρ όπως φαίνεται θα καταρριφθεί πολύ νωρίς φέτος από τον Lewis Hamilton που χρειάζεται μόλις δυό εκκινήσεις σε αγώνα με την ομάδα της Mercedes.

Ρεκορ περισσότερων νικών στο ίδιο Γκραν Πρι

Ισοβαθμία σε αυτό το ρεκόρ έχουμε από τον θρύλο του αθλήματος Michael Schumacher και τον Lewis Hamilton. Ο Γερμανός έχει κερδίσει 8 γαλλικά Γκραν Πρι στην καριέρα του ενώ ο βρετανός μετρά 8 νίκες στην Ουγγαρία και στη Μεγάλη Βρετανία. Αν λοιπών ο Hamilton κερδίσει σε ένα από αυτούς τους δυό αγώνες που βρίσκονται φέτος στο πρόγραμμα τότε θα περάσει μόνος στην κορυφή της λίστας.

Ρεκορ περισσότερων pole position στο ίδιο Γκραν Πρι

Ισοβαθμία από τρείς πιλότους του Ayrton Senna που έχει κατακτήσει 8 pole positon στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, του Michael Schumacher με 8 pole position στον αγώνα της Ιαπωνίας ενώ σε δυό αγώνες τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Ουγγαρία 8 pole positon έχει πετύχει και ο Lewis Hamilton.

Portrait of Ayrton Senna of Brazil as he sits aboard the #1 Honda Marlboro McLaren McLaren MP4/5 Honda V10 during practice for the Hungarian Grand Prix on 12 August 1989 at the Hungaroring Circuit, Budapest, Hungary. (Photo by Pascal Rondeau/Getty Images)

Αν λοιπών ο Hamilton που είναι και ο μόνος σε δράση κερδίσει σε ένα από αυτούς τους δυό αγώνες που βρίσκονται φέτος στο πρόγραμμα τότε θα περάσει μόνος στην κορυφή της λίστας και θα σπάσει ακόμη ένα ρεκορ φέτος.

Ρεκορ περισσοτέρων βάθρων σε μιά σεζόν

Το ρεκορ βρίσκεται στα χέρια του περσινού πρωταθλητής Max Verstapen, όπου ο Ολλανδός έχει ανεβεί 18 φορές στο βάθρο κατά την διάρκεια μιά χρονιάς.

Με 23 αγώνες φέτος στο πρόγραμμα μπορεί ο ίδιθος να καταρρίψει το δικό του ρεκορ αλλά μπορεί και να δούμε κάποιον άλλο πιλότο να το πετυχαίνει.

Ρεκορ διαδοχικών σεζον με τουλάχιστο μιά νικη

Ισοβαθμία και σε αυτό το ρεκορ που μοιράζονται με 15 νίκες οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton. Ο γερμανός διαγωνίστηκε και το πέτυχε από το 1992 έως και το 2006. Ο Βρετανός από το 2007 μέχρι και την περσινή χρονιά σημείωσε μιά νίκη σε κάθε σεζόν.

Αν καταφέρει να κερδίσει σε ένα τουλάχιστο αγώνα φέτος θα είναι πλέων μπροστά με 16 συνεχόμενες νίκες.

Ρεκορ διαδοχικών νικών στο ίδιο Γκραν Πρι

Ενα ακόμη ρεκορ όπου έχουμε ισοβαθμία. Το μοιράζονται ο αείμνηστος βραζιλιάνος Ayrton Senna που έχει κερδίσει πέντε συνεχόμενους αγώνες στο Πριγκιπάτο του Μονακό.

Πέντε συνεχόμενες νίκες έχει πετύχει και ο Lewis Hamilton στο Γκραν Πρι Ισπανίας και καθώς βρίσκεται στην ενεργό δράση μιά ακόμη νίκη σε αυτό τον αγώνα θα τον κάνει κάτοχο και αυτού του ρεκορ.

Ρεκορ περισσοτέρων pole position από ένα κατασκευαστή

Κάτοχος αυτού του ρεκορ είναι η Ferrari που συμμετέχει στη κορωνίδα του αθλήματος από την πρώτη χρονιά με 231 pole position.

Η μόνη ομάδα που μπορεί να αμβισβητήσει το συγκεκριμένο ρεκόρ της ιταλικής ομάδας είναι η Mercedes η οποία έχει σημειώσει 220 pole position. Το ρεκόρ αυτό μπορεί και να αυξήσει την πρωτοπορία καθώς τόσο η Scuderia όσο και η Mercedes συνεχίζουν να ανταγωνίζονται.

Ρεκορ περισσοτέρων βάθρων «εντός έδρας»

Ακόμη ένα ρεκορ που συγκαταλέγεται σε αυτά που πιθανών να καταριφθούν φέτος και το μοιράζονται ο Alain Prost και ο Lewis Hamilton.

Ο βετεράνος Γάλλος πιλότος έχει βρεθεί 11 φορές στο βάθρο του Γαλλικού Γκραν Πρι με τόσες φορές να έχει βρεθεί και ο Hamilton στο βαθρο του Βρετανικού Γκαρ Πρι. Το κατά πόσο θα σπάσει αυτό το ρεκορ θα περιμένουμε το φετινό αγώνα στην βρετανία.

Ρεκορ διαδοχικών τερματισμών σε Γκραν Πρι

Κάτοχος αυτού του ρεκορ είναι ο Lewis Hamilton που έχει 48 διαδοχικούς τερματισμούς σε Γκραν Πρι. Για να σταματήσει να τερματίζει ο βρετανός πιλότος έπρεπε να βγεί θετικός στον κορονωϊό μετά το γκραν πρι του Μπαχρέιν το 2020. Ο μοναδικός οδηγός που μπορεί να τον «απειλήσει» είναι ο Ισπανός Carlos Sainz.

Ο οδηγός της Ferrari έχει ένα σερί 29 συνεχόμενων τερματισμών σε αγώνες και για να απειλήσει το συγκεκριμένο ρεκορ θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και άλλους 19 τερματισμούς. Αν όμως το καταφέρει τότε θα μιλάμε για ένα σημαντικό επίτευγμα.

Ρεκορ οδηγικού διδύμου στο βάθρο

Συνολικά 56 φορές έχουν βρεθεί στο βάθρο μαζί ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Γερμανός Sebastian Vettel και ο Lewis Hamilton.

Ο περσινός πρωταθλητής Max Verstappen ανέβηκε 46 φορές στο βάθρο με τον βρετανό πιλότο και μένει να δούμε φέτος αν θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το ρεκορ. Να μην ξεχνούμε όμως ότι στην ενεργό δράση είναι και οι τρεις πιλότοι όπου σίγουρα οι αριθμοί για όσους ασχολούνται με στατιστηκά στοιχεία θα αλλάξουν.

Ρεκορ περισσοτέρων βάθρων εκτός της πρώτης σειράς

Κάτοχος αυτού του ρεκορ με 72 βάθρα ο Kimi Raiikonen ενώ με 67 στην δεύτερη θέση ο Fernando Alonso. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Ισπανός πιλότος βρίσκεται στην ενεργό δράση και αρκετές φορές από τις πίσω θέσεις στην εκκίνησει έχει ανεβεί σε βάθρο δεν φαντάζει απίθανο να δούμε φέτος και αυτό το «καστρό να πέφτει»

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -