Χίλια υδρογονοκίνητα φορτηγά της Hyundai στην Ελβετία

- Advertisement -

Η Hyundai Motor ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι έχει υπογράψει συμφωνία να πουλήσει 1.000 φορτηγά με υδρογόνο στην Ελβετία στα επόμενα πέντε χρόνια στοιχηματίζοντας ότι τα οχήματα αυτά θα μπορέσουν να χτυπήσουν μοντέλα με μπαταρίες που πωλούντται από την Tesla Inc.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νοτίου Κορέας η Hyundai και η Toyota Ιαπωνίας είναι ανάμεσα στους λίγους κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν διπλασιάσει τις πωλήσεις τους στα οχήματα υδρογόνου εν μέσω του εντατικοποιημένου παγκόσμιου αγώνα για την ανάπτυξη πιο οικολογικών τεχνολογιών για την αντικατάσταση των κινητήρων καύσης, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον πλανήτη θέτουν όρια περιορίζοντας τις εκπομπές ρύπων.

Με την υπογραφή της συμφωνίας που έγινε στα μέσα Σεπτεμβρίου η Hyundai θα διπλασιάσει τις πωλήσεις οχημάτων υδρογόνου και σηματοδοτεί την τελευταία ώθηση της σε μια τεχνολογία που έχει υστερήσει στα ηλεκτρικά οχήματα της μπαταρίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Νοτίου Κορέας της οποίας τα κέρδη έχουν πέσει λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα sedans με χαμηλή ζήτηση, ελπίζει να κάψει την εικόνα της μάρκας, παίρνοντας προβάδισμα στα αυτοκίνητα υδρογόνου.

Σε διάσκεψη που έγινε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Αννόβερολ της Γερμανίας η Hyundai δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την ελβετική εταιρεία υδρογόνου Η2 Energy και τους φορείς εκμετάλλευσης κυψελών καυσίμου για την παροχή 1000 φορτηγών υδρογόνου στην χώρα αρχίζοντας τις παραδώσεις στα τέλη του 2019 τονίζοντας μάλιστα ότι θα είναι τα πρώτα εμπορικά φορτηγά υδρογόνου στον κόσμο χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό βρίσκεται μπροστά από τα ηλεκτρικά φορτηγά που τροφοδοτούνται με μπαταρίες και τα οποία σχεδιάζουν να εισάξουν στην αγορά η Tesla και η Daimler το 2020 και 2021 αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι η Hyundai είχε ανακοινώση μέσα στον Ιούνιο μια συνεργασία με την Audi για να μοιραστούν την τεχνολογία και τα εξαρτήματα του οχήματος υδρογόνου ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνει η τεχνολογία αυτή κερδοφόρα.

Για τα μακρινά δρομολόγια των φορτηγών, τα φορτηγά υδρογόνου αποκτούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους με μπαταρία, καθώς οι βαριές μπαταρίες μπορούν να μειώσουν την χωρητικότητα φορτίου και θα απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο φόρτισης δήλωσε στο Reuters ο Mark Freymueller διευθυντής εμπορικών οχημάτων στην Hyundai Motor.

Η Hyundai δήλωσε ότι τα φορτηγά υδρογόνου της αναμένεται να έχουν αυτονομία ταξιδίου περίπου 400 χιλιομέτρων.

« Δεν σχεδιάζουμε μόνο 1000 οχήματα και στην συνέχεια να σταματήσουμε την επιχείρηση…Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα», είπε, προσθέτοντας ότι η Hyundai θα εξετάσει την προώθηση των οχημάτων της στις αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Freymueller, δήλωσε ότι η επέκταση σε άλλες αγορές ωστόσο θα εξαρτηθεί από την εύρεση εταίρων όπως οι φορείς εκμετάλλευσης αντλιών και οι προμηθευτές υδρογόνου.

Η απορρόφηση των οχημάτων υδρογόνου που προωθούνται από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από κυψέλες καυσίμου, έχει συγκρατηθεί από την έλλειψη υποδομής, η οποία κοστίζει 3 δισεκατομμύρια won  (2,7 εκατομμύρια δολάρια) η κάθε μια για να κατασκευασρεί στη Νότια Κορέα.

Η Hyundai Motor ξεκίνησε το πρώτο μαζικής παραγωγής υδογονοκίνητο όχημα το Tucson Fuel Gell το 2013 ακολουθούμενο από το NEXO φέτος και έχει πουλήσει περίπου 1140 αυτοκίνητα κυφελών καυσίμου μέχρι στιγμής ενώ η Toyota πώλησε 6,700 αυτοκίνητα υδρογόνου Mirai από την κυκλοφορία της το 2014.

Η Hyundai και η θυγατρική της Kia Motors ασφαλίζουν το στοίχημα τους στα αυτοκίνητα υδρογόνου με σχέδιο και προγραμματισμό απελευθέρωσης 14 ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας μέχρι το 2025

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,871ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -