CITROEN: Επιστρέφει δυναμικά το 2017 στο WRC

37

Οπως δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο μας θέμα η Citroën θα καθόριζε το μέλλον της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, πράγμα που έχει κάνει καθώς ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι από το 2017.

Η είσοδος της ομάδας θα πρέπει να βασίζεται σε ένα μοντέλο σχεδιασμένο σύμφωνα με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς της FIA. Προκειμένου να αφιερώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη του νέου αυτοκινήτου, η ομάδα της Citroën Racing θα πρέπει να θέσει τη συμμετοχή της στο WRC για την επόμενη σεζόν σε αναμονή.

Το 2016, η ομάδα της Citroën Total θα υπερασπιστεί τους παγκόσμιους τίτλους της FIA WTCC με δύο αυτοκίνητα Citroën C-Elysée WTCC τα οποία θα οδηγούνται από τον José María López και τον Yvan Muller.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία της Citroën έχει κερδίσει ένα απίστευτο αριθμό δεκαπέντε παγκόσμιους τίτλους κατά τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια, μεταξύ 1993 και 2015: Πέντε στο Cross Country Rally Παγκόσμιο Κύπελλο, οκτώ στο WRC και δύο στο WTCC. Αυτό αποτελεί συμβολή στην ανανέωση και ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς και την ανάπτυξη μιας νέας εικόνας για τη μάρκα. Η επιτυχία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι ένας βασικό στοιχείο στο DNA της Citroën.

Καθώς η σεζόν του 2015 πλησιάζει στο τέλος της, τα σχέδια της η Citroën για την επόμενη πρόκλησή της, επέλεξε να διατηρήσει τις αξίες που κατέχει: ομαδικό πνεύμα, πιέζοντας τον εαυτό της στα όρια και τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τη στρατηγική που καθορίστηκε από τον Carlos Tavares, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της PSA ( Peugeot – Citroën), η μάρκα θα επικεντρώσει τις αθλητικές υποχρεώσεις της σχετικά με ένα ενιαίο παγκόσμιο πρόγραμμα.

Μετά από μια σε βάθος μελέτη όλων των τρεχουσών κατηγοριών του μηχανοκίνητου αθλητισμού, η Citroën έχει επιλέξει να ανταγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA. Αυτό μπορεί να φαίνεται σχεδόν να είναι η προφανής επιλογή αν κοιτάξετε το παρελθόν επιτυχία της μάρκας στο άθλημα, αλλά είναι αυτό που είναι πάνω απ ‘ όλα στο στραμμένο μας μέλλον.

“Με οκτώ παγκόσμιους τίτλους και ρεκόρ 94 νίκες, η Citroën απολαμβάνει σίγουρα την απαράμιλλη επιτυχία στο WRC,” επανέλαβε η Λίντα Τζάκσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Citroën Brand.« Η κινητοποίηση της είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, το οποίο ελέγχει την απόδοση, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των αυτοκινήτων και των οδηγών σε μερικές υπέροχες ρυθμίσεις. Η κατηγορία απογειώνεται και πάλι, με όλο και πιο διαδεδομένη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη και με την άφιξη της Κίνας στο ημερολόγιο το 2016. Το 2017 με την εμφάνιση μιας νέας γενιάς αυτοκινήτων, τα οποία φέρονται να είναι πολύ ελκυστικά, θα συμπέσει με την ανανεωμένη συμμετοχή μας. Ως εκ τούτου, τα πάντα θα είναι έτοιμα για εμάς να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Δεδομένης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της μάρκας, αυτή η πρόκληση έπρεπε να είναι φιλόδοξη. Εμείς πάντως θα είμαστε μέτρια στην προσέγγισή μας, ώστε να επεκτείνουμε σταδιακά τους στόχους μας στην κορυφή. ”

Η ευρύτερη, πιο ισχυρή και πιο εντυπωσιακή, με την επιβολή αεροδυναμικών χαρακτηριστικών, νέα γενιά World Rally Cars του 2017 μας βοηθά και προετοιμαζόμαστε να το πετύχουμε αυτό στο αυτοκίνητο που πρωτοπαρουσιάσαμε ως πρωτότυπο για πρώτη φορά το 2011. Αυτή η ριζική αλλαγή των κανονισμών θα επιτρέψει στη Citroën Racing να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις με τους αντιπάλους της, αφιερώνοντας το 2016 για την ανάπτυξη του νέου μοντέλου.

“Εμείς ποτέ δεν έχουμε κρύψει το ενδιαφέρον μας για τους κανονισμούς του WRC 2017 και όλη η ομάδα έχει τεράστιο κίνητρο από αυτή τη νέα πρόκληση,” σχολίασε ο Yves Matton, Πρόεδρος της Citroën Racing Team. “Μας αρέσει η ελευθερία που κάνουν τα αυτοκίνητα πιο θεαματικά, αλλά και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των εργασιών ανάπτυξη που γίνεται από τον κινητήρα του Citroën C-Elysée WTCC. Με σκοπό τη διαχείριση των πόρων μας αποτελεσματικά, αποφασίσαμε να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νέων μας World Rally Car. Αυτός είναι ο λόγος που η Citroen δεν θα αγωνίζεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι του 2016 ως εργοστασιακή ομάδα. Εμείς προφανώς θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά το WRC, τόσο με την οργάνωση του Junior WRC της FIA και με το πρόγραμμα WRC2 με τον Quentin Gilbert το φετινό JWRC Πρωταθλητή *. ”

Μια τρίτη σεζόν στο WTCC της FIA

Η Citroën Racing, ωστόσο, δεν προτίθεται να μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων εντελώς το επόμενο έτος. Ξεκίνησε το 2014, με το πρόγραμμα της FIA WTCC και αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τρίτης σεζόν συμμετοχής της. Ο ηγέτης της κατηγορίας από την άφιξή του στις πίστες του WTCC, η ομάδα της Citroën Total θα έχει ως στόχο να υπερασπιστεί με επιτυχία τους τίτλους Κατασκευαστών της και των οδηγών. Δύο Citroën C-Elysée WTCC θα ανατεθούν σε δύο οδηγούς που έχουν εξασφαλίσει έξι από τους τελευταίους οκτώ παγκόσμιους τίτλους της κατηγορίας *:  Ο José María López από την Αργεντινή και ο Γάλλος Yvan Muller.

“Είμαστε ακόμη αποφασισμένοι να κάνουμε διαχείρηση στο μεγαλύτερο μέρος των πόρων μας, και δεν θα καταργήσουμε να υπερασπίζουμε τους τίτλους μας με μια ομάδα με δύο αυτοκίνητα,” συνέχισε ο Yves Matton. “Με την άφιξη ενός νέου, φιλόδοξου κατασκευαστή, περιμένουμε τον ανταγωνισμό να είναι ακόμη πιο δύσκολος το επόμενο έτος. Οι Pechito και Yvan έχουν συνηθίσει να εργάζονται μαζί και κάνοντας την επιτυχία της ομάδας τον αριθμό ένα προτεραιότητας τους. Το επόμενο έτος, θα πρέπει να είναι ακόμη περισσότερο μαζί για να καταστεί δυνατή η Citroën να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της με επιτυχία. Άλλα τα Citroën C-Elysée WTCC μπορούν να εισαχθούν από την ομάδα του, Sébastien Loeb, Racing και για ιδιώτες οδηγούς.”

“Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναμφίβολα το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου. Είμαι, επομένως, στην ευχάριστη θέση να είμαι σε θέση να συνεχίσω να ανταγωνίζομε με τη Citroen Racing το 2016,” σχολίασε ο Pechito López. “Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε η Citroën C-Elysée WTCC να παραμένει το σημαντικότερο αυτοκίνητο της κατηγορίας. Και ο στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τους τίτλους μας!”

«Είμαι περήφανος που έλαβαν μέρος στην οικοδόμηση και ό, τι είναι σήμερα η καλύτερη ομάδα στο WTCC της FIA. Είναι επίσης τιμή μου να με έχουν επιλεξεί για να συνεχίσω να ανταγωνίζομε για λογαριασμό της Citroën,» πρόσθεσε ο Yvan Muller. «Πρέπει να προσαρμοστώ στο νέο σχήμα της ομάδας, αλλά μπορούμε να βασιστούμε στο ταλέντο και την εμπειρία της ομάδας να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο αριστείας.”

Η έναρξη μιας νέας περιπέτειας για τον Sebastien Loeb

Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι με τη Citroen, Sébastien Loeb, είναι επίσης ένας από τα πιο ευέλικτα προγράμματα οδήγησης που έχει δει ποτέ στην ιστορία του ο μηχανοκίνητος αθλητισμός. Οι 24 Ώρες του Le Mans, F1, GT, Pikes Peak και, φυσικά, το WTCC όλα διαθέτουν μεταξύ τους των εμπειριών από αυτών τον περίφημα ταλαντούχο οδηγών αγώνων. Για την επόμενη πρόκλησή του, ο Sébastien Loeb έχει επιλέξει να αναλάβει το Ράλι Ντακάρ, παράλληλα με τον για πολύ καιρό συνοδηγός του Daniel Elena και ως μέρος της ομάδας της Peugeot Sport. Ο πρεσβευτής της PSA Peugeot Citroën, ο Γάλλος οδηγός είναι η μετάβαση από το κόκκινο στο μπλε, αλλά με την αλλαγή έρχεται ένα νέο κεφάλαιο, που είναι έτοιμο να αρχίσει.

«Αυτό σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου για μένα, αλλά αυτό που θέλω να με απασχολήσει σήμερα είναι η ικανοποίησή μου που συμμετείχαν στην επιτυχία της Citroen στο WRC και WTCC», δήλωσε,ο Sébastien Loeb,. “Εκτός από τα στοιχεία και τα αρχεία, έχουμε μοιραστεί μερικές υπέροχες εμπειρίες μαζί. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα περισσότερα από τα μέλη αυτής της καταπληκτικής ομάδας ήταν ήδη εδώ πριν από δεκαπέντε χρόνια! Θα χάσω την πείνα τους για την επιτυχία και το απεριόριστο κίνητρο τους, αλλά δεν θα είμαι μακριά … Θα μείνω στο εσωτερικό του ομίλου PSA Peugeot Citroën για να αναλάβω μια νέα πρόκληση.”

“Κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο Sébastien Loeb και η Citroen έχουν γράψει ιστορία μαζί. Ήταν ένα πραγματικά απίστευτο χρονικό διάστημα που θα αφήσει μια μόνιμη σφραγίδα στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για όλα αυτά τα κέρδη, τους τίτλους και τα αρχεία , που συνέβαλαν στην ανανέωση της μάρκας και να ενισχύσουν τη διεθνή φήμη της, “τόνισε η Λίντα Τζάκσον. “Ο Sébastien είναι τώρα έτοιμος να ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια με ένα άλλο εμπορικό σήμα της ομάδας. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία μαζί, αρχής γενομένης από το επόμενο Ράλι Ντακάρ του 2016.”

Η CITROËN στο Cross Country Ράλι σε αριθμούς*

5 παγκοσμίους τίτλους 1993-1997

36 νίκες δηλαδή το 86% των αγώνων

4 Νίκες σε Ράλι Ντακαρ το 1991,1994,1995 και 1996

Η CITROËN στο WRC σε αριθμούς*

8 παγκοσμίους τίτλους 2003-2005 και 2008-2012

96 νίκες αγώνων ρεκόρ

38 συνεχόμενες παρουσίες στο βάθρο (ρεκόρ) Ράλι Μεξικό 2008 – Ράλι Βρετανίας 2010.

29 τερματισμούς 1-2

78 νίκες για τον Sebastien Loeb

9 Παγκόσμιους τίτλους για Loeb / Elena (2004-2012)

H CITROËN και το WTCC σε αριθμούς*

2 Παγκόσμιους τίτλους 2014-2015

36 νίκες δηλαδή το 80% των αγώνων

21 pole position, δηλαδή το 91% των συναντήσεων

* Με την επιφύλαξη της δημοσίευσης των επίσημων αποτελεσμάτων από τη FIA.