Citroen C-Elysee WTCC: Δοκιμές με εντατικό ρυθμό

- Advertisement -

Μας απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτου Τουρισμού (FIA WTCC) 2014 που θα ξεκινήσει με το νυκτερινό αγώνα στο Μαρακές του Μαρόκου στις 12 – 13 Απριλίου. Η ομάδα της Citroën Racing συνεχίζει με εντατικό ρυθμό της δοκιμές του  Citroen C-Elysee WTCC με το οποίο θα λάβει μέρος.

Citroen-C-Elysee-WTCC-Test-2013-articleTitle-9450f8dd-708717Μετά τη φάση ανάπτυξης του αυτοκινήτου, οι Sebastien Loeb, Jose – María López και Yvan Muller οι τρεις οδηγοί της ομάδας επικεντρώνονται τώρα σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική.

Citroen-C-Elysee-WTCC-Test-2013-rubricBig-ecd76661-708718Ο υποδιευθυντής και τεχνικός διευθυντής της Citroën Racing Team, Xavier Mestelan – Pinon, δίνει μια ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία της ομάδας στην εμπλοκή της στο WTCC. Θυμίζουμε ότι η Citroën Racing Team για οκτώ συνεχή χρόνια ήταν η πρωταγωνίστρια και Πρωταθλήτρια κατασκευαστών.

4449Μπορείτε να μας υπενθυμίσετε τις κύριες φάσεις εξέλιξης του C-Elysee WTCC μέχρι στιγμής;

“Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2012, είχαμε μετατρέψει μια DS3 WRC σε ένα όχημα εργαστήριο, προκειμένου να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που είχαμε σχετικά με τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Η προκαταρκτική αυτή εργασία μας επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματική ως ιδέα το C – Elysee WTCC, που έτρεξε για πρώτη φορά στα μέσα Ιουλίου του 2013. Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, έχουμε βελτιώσει την αξιοπιστία και την απόδοση του C-Elysee WTCC με την εισαγωγή και νέων τμημάτων. Από την αρχή της νέας χρονιάς, ο τεχνικός ορισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τώρα επικεντρωνόμαστε στο πόσο μακριά μπορεί να αξιοποιηθεί. Τα κέρδη που πραγματοποιούνται στην εργασία για το set-up, τα ελαστικά και τη χρήση του αυτοκινήτου από τον οδηγό.»

citroen_c_elysee_wtcc_Σε ποιες διαδρομές έχει δοκιμαστεί;

“Αντί να κάνουμε συστηματική χρήση στα γκραν πρι που χρησιμοποιούνται από το πρωτάθλημα, ψάξαμε για κομμάτια που είναι αντιπροσωπευτικά και ό, τι θα μπορούσαμε να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Βρεθήκαμε πολλές φορές μέχρι το Hungaroring στην Ουγγαρία και την Monza στην Ιταλία, δύο κομμάτια που δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικά. Κατά την έναρξη της χρονιάς, η συνεργάτιδα μας Αμπού Ντάμπι μας έδωσε την ευκαιρία να τρέξουμε στο Yas Marina. Πήραμε πλεονέκτημα για πιο ψηλές θερμοκρασίες από ό, τι στην Ευρώπη, αλλά επίσης, είχαμε βροχή! ”

Ποια ήταν τα κύρια δεδομένα από τη φάση ανάπτυξης;

«Με τους νέους τεχνικούς κανονισμούς FIA WTCC, όλες οι παραμέτροι έχουν αλλάξει. Τα αυτοκίνητα του 2014 είναι μεγαλύτερα, ελαφρύτερα και πιο ισχυρά… Ακόμη και ένας οδηγός που βιώνει το WTCC και είναι και πρωταθλητής ο Yvan Muller στερείται σημεία αναφοράς. Είδαμε, προφανώς, τη σημασία της αεροδυναμική, αλλά δεν είχαμε ιδέα πόσο σημαντικό είναι αυτό. Δουλέψαμε πολύ σε αυτόν τον τομέα, με τη χρήση του CFD, και κάναμε μερικά ταξίδια στην αεροδυναμική σήραγγα. Το τελικό πακέτο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο δρόμο, και δεν θα μπορούμε να το δείξουμε μέχρι και την τελευταία δοκιμή μας πριν από την έναρξη της σεζόν.»

12Η Αεροδυναμική στα σίγουρα δεν είναι η μόνη περιοχή στην οποία έχετε κάνει πρόοδο;

«Πράγματι, κάθε σημείο θέλει πλήρη προσοχή. Πάρτε την αναστολή για παράδειγμα. Αρχίσαμε να καθορίζουμε τη γεωμετρία που αρχίζει με αυτό που ξέραμε, καλύτερα, το Xsara – Kit Car, με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και κτισμένο για άσφαλτο. Στο μέτρο που η ταχύτητα ή τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα δύο αυτοκίνητα είναι πολύ διαφορετικά, θα παλέψει λίγο πριν φτάσει η απαιτούμενη απόδοση και αξιοπιστία. Όσο για τον κινητήρα, η δουλειά μας ήταν ευκολότερη. Ο κινητήρας του C-Elysée WTCC είναι μια εξέλιξη από αυτό που επινοήθηκε για το DS3 WRC και o οποίο χρησιμοποιήθηκε για την τέταρτη γενιά σε ράλι. Ορισμένες τεχνολογίες, όπως «καθαρό αέρα», δεν είναι τόσο ευαίσθητο, στο δρόμο που συναγωνίζεται, και γρήγορα, επιτύχαμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ακόμη και με την επιπλέον ιπποδύναμη των 50HP, δεν βιώσαμε οποιαδήποτε σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας.»

Ποια είναι η επόμενη προθεσμίας;

«Έχουμε προγραμματιστεί για τρεις ίσως και περισσότερες δοκιμές πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Σε μια από αυτή, θα διατρέχουμε με δύο C-Elysée WTCC  ώστε να καταγράψουν ένα μέγιστο ποσό εμπειρίας – κυρίως στην περιοχή των ελαστικών – και να τρέξουν τόσο ο Sebastien Loeb όσο και οι José-María και Yvan. Οι δοκιμές αυτές θα επιτρέψουν επίσης στους οδηγούς – μηχανικούς να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Θα ψάξουμε για την επικύρωση των μεθόδων εργασία μας, για τον εξοπλισμό μας και ό, τι αφορά την κατηγορία.»

s3_1Πότε θα παρουσιάσετε την Citroën C – Elysée WTCC;

“Εμείς θα την παρουσιάσουμε στη FIA στα μέσα Μαρτίου. Μετά από αυτό το στάδιο, θα «παγώσουμε» έναν ορισμένο αριθμό στοιχείων και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αλλαγές χρησιμοποιώντας χαρακτήρες μπαλαντέρ, σύμφωνα με το σύστημα που γνωρίζουμε πολύ καλά από το ράλι. Πέρα από αυτούς τους κανονισμούς, θα δούμε να προετοιμάσουμε ένα αυτοκίνητο που να είναι ανταγωνιστικό και αξιόπιστο από τον πρώτο αγώνα. Σε μερικές εβδομάδες, θα τρέξει στο 7 Ευρωπαϊκό γύρο της σεζόν. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο Marrakech!”

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -