Cyprus Rally (Μέρος Δ!): Η πορεία μέσα από τις σελίδες τις ιστορίας…

- Advertisement -

Φίλοι αναγνώστες, επισκέπτες της ιστοσελίδας αυτής το θέμα αυτό που αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε για την ιστορία του Ράλι Κύπρος δυστυχώς δεν θα προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε μέχρι τη μέρα έναρξης της φετινής διοργάνωσης.

Ο λόγος είναι γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε απλά αναφορά της κάθε χρονολογίας και θέλουμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και να αξιοποιήσουμε όσες περισσότερες φωτογραφίες από το αρχείο μας.

Αμερικανική κυριαρχία..

Η πρώτη χρονιά που κάνει την εμφάνιση της η τετρακίνηση στο τόπο μας. Ο Αμερικανός John Buffum με συνοδηγό τον Fred Gallagher και ένα Audi Quattro A2 τρέχοντας με τα χρώματα της BF Goodryce μονοπώλησαν το ενδιαφέρων του αγώνα. Με σχετική ευκολία πήραν τη νίκη και συνάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός οδηγός που κέρδισε ευρωπαϊκό αγώνα.

Στη 2η θέση τερμάτισαν οι Βρετανοί Russel Brooks / Mike Broad με το Opel Manta 400 της Marlboro. Οι Ντίμης Μαυρόπουλος /  Dave Adams με το Talbot Sunbeam Lotus συμπλήρωσαν την τριάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ αγώνας προσμετρούσε και πάλι στον ανώτερο συντελεστή 4 του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρων 75 συμμετοχών από 9 χώρες. Ξεκίνησαν τον αγώνα 70 πληρώματα και τερμάτισαν τα 30.

Terzian CR 1984

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανάμεσα στα “θύματα” των σκληρών ειδικών διαδρομών ήταν και ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς Jimmy McRae με συνοδηγό το Mike Nicholson στο Opel Manta 400, οι Βούλγαροι Ilia Chubrikov / Zhivko Dimitrov με το Renault 5 Turbo και οι Ιταλοί Carlo Capone / Sergio Cresto με το Lancia 037 Rally

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Terzian-Theofanous- CaponeΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1984

1 John Buffum / Fred Gallagher Audi Quattro A2 B12

2 Russel Brooks / Mike Broad Opel Manta 400 B12

3 Ντίμης Μαυρόπουλος /  Dave Adams Talbot Sunbeam Lotus B12

4 Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους Nissan 240RS B12

5 Mohammed Bin Sulayem / John Daniels Opel Manta 400 B12

6 Olivier Tabatoni / Michel Cadier Citroen Visa 1000 Pistes B10

7 Michel Saleh / Tony Samia Opel Ascona 400 B12

8 Τάσος Γεμενής / Ιωάννης Κεπετζής Toyota Corolla 16V A6

9 Χρίστος Ηλιάδης / Θεόδωρος Βασιλειάδης Citroen Visa Chrono B10

10 “Ικαρος” / Γιώργος Λαός Talbot Samba Rallye B9

Κερδίζουν και τα αουτσάιτερ…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑν και ήταν το δεύτερο όνομα της ομάδας της West και από τα αουτσάιτερ του αγώνα οι ιταλοί Mauro Preliasgo / Daniele Cianci με την Lancia 037 Rally στέφθηκαν νικητές του αγώνα. Η δυνατή Lancia 037 Rally σε μια αποχαιρετιστήρια εντυπωσιακή εμφάνιση πήρε τη νίκη από τα Φαβορί. Η παρουσία των Ιταλών στον αγώνα ήταν πολύ δυναμική. Κατήλθαν με πέντε αυτοκίνητα (τρία Lancia και δυο Ritmo) κυνηγώντας τον ευρωπαικό τίτλο των κατασκευαστών που εξασφάλισαν με το τέλος της χρονιάς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο βάθρο το νικητών συμπλήρωσαν βρετανικά πληρώματα οι Tery Kaby / Kevin Gormley με το Nissan 240RS και οι  Russel Brooks / Mike Broad με το Opel Manta 400.

CR_1985_manta400_brookesΠρώτο κυπριακό πλήρωμα οι Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους με Nissan 240RS και νικητές του Group A για ακόμη μια χρονιά οι Κώστας Παναγιωτίδης / Ανδρέας Γιαπανάς με το VW Golf GTi.

Nissan Silvia 240 RSΗ εξέλιξη του αγώνα ήταν μια Αγγλοιταλική μάχη στο νυκτερινό κομμάτι της παρασκευής από τη Λευκωσία στη Πάφο στην οποία εμπλεκόμενος ήταν και ο Andrea Zanussi / Sergio Cresto με το Lancia 037 Rally της West που αποχώρησε με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Να τονίσουμε εδώ ότι ο Sergio Cresto έχασε τη ζωή του μαζί με τον  Henry Taivonen το 1986  στο Ράλι Κορσικής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη διοργάνωση αυτή λάμβανε μέρος με τα χρώματα της Rothmans και ο οδηγός από το Κατάρ Saeed al Harzi με μια  Porsche 911 SC RS που αποχώρησε μετά από μηχανικό πρόβλημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΦοβερές και σκληρές μάχες δόθηκαν ανάμεσα στα Κυπριακά πληρώματα  με τον Τερζιάν να βγαίνει νικητής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1985

1 Mauro Preliasgo / Daniele Cianci Lancia 037 Rally B12

2 Tery Kaby / Kevin Gormley Nissan 240RS B12

3 Russel Brooks / Mike Broad Opel Manta 400 B12

4 Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους Nissan 240RS B12

5 Ντίμης Μαυρόπουλος /  Dave Adams Audi Quattro A2 B12

6 Χρίστος Ηλιάδης / Θεόδωρος Βασιλειάδης Opel Manta 400 B12

7 Κώστας Παναγιωτίδης / Ανδρέας Γιαπανάς Volkswagen Golf GTi A7

8 Χρίστος Κυρμίτσης / Γεώργιος Σεργίδης Honda Civic A6

9  Φούης – Νίκος Νεοφύτου Talbot Sunbeam Lotus B12

10  Michel Saleh / Khalid Khalifa Opel Ascona 400 B12

Επτά δευτερόλεπτα έκριναν το νικητή…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 1986 η Lancia 037 Rally κερδίζει για 2η συνεχόμενη χρονιά τον αγώνα με το Βέλγο Patrick Snijers που είχε για συνοδηγό τον Dany Colebunders. Η διοργάνωση αυτή ήταν από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία του θεσμού και είχαμε μια τιτάνια μάχη ανάμεσα στο Ντίμη Μαυρόπουλο και το Patrick Snijers μέχρι και την τελευταία ειδική διαδρομή με την πρωτοπορία να αλλάζει συνεχώς χέρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτο πρώτο σκέλος από Λευκωσία – Λεμεσό στην πρωτοπορία βρισκόταν ο Ντίμης Μαυρόπουλος με 11 δευτερόλεπτα διαφορά από το Patrick Snijers. Στο δεύτερο σκέλος από Λεμεσό – Πάφο ο Μαυρόπουλος αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα και ο Patrick Snijers κατάφερε να βρεθεί μπροστά με διαφορά που έφτανε τα 4 σχεδόν λεπτά. Στο τρίτο σκέλος Πάφος – Λευκωσία που περιλάμβανε 7 ε.δ. ο Μαυρόπουλος κάλυψε τη διαφορά και πέρασε στη πρωτοπορία.

Στη ράμπα του τερματισμού ανέβηκαν πρώτοι οι Ντίμης Μαυρόπουλος /  Dave Adams με το Audi Quattro A2 και γεύτηκαν για λίγο την χαρά της νίκης καθώς στη συνέχεια χρεώθηκαν από τους οργανωτές με ένα λεπτό ποινή για πιο γρήγορη εκκίνηση στην τελευταία ειδική και έτσι πέρασαν μπροστά και πήραν τη νίκη οι Patrick Snijers / Dany Colebunders με διαφορά μόνο 7 δευτερόλεπτα. Με τη νίκη του αυτή ο βέλγος οδηγός αναδείχθηκε και δευτεραθλητής Ευρώπης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην τρίτη θέση για ακόμη μια χρονιά οι Τερζιάν / Θεοφάνους που έτρεχαν με το Nissan 240RS. Η έκληξη του αγώνα μας ήρθε από τους Κώστα Παναγιωτίδη / Ανδρέα Γιαπανά με το VW Golf GTi που πέραν του ότο κέρδισαν το Group A αναδείχθηκαν και πρωταθλητές της κατηγορίας Α στο Κυπριακό Πρωτάθλημα. Δήλωσαν συμμετοχή 84 πληρώματα από 9 χώρες, 21 ξένα ξεκίνησαν τα 79 από το χώρο εξώ από το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Λευκωσία και τερμάτισαν στο στάδιο ΓΣΠ τα 37 από τα οποία τα 7 πληρώματα ήταν ξένα.

Για 2η συνεχόμενη χρονιά το πλήρωμα από τη Βουλγαρία Ilia Chubrikov / Zhivko Dimitrov δεν τερμάτισε. Αυτή τη φορά αντιμετώπισε πρόβλημα στην αντλία βενζίνης του Peugeot 205 T16

Αξίζει να τονιστεί ότι ενώ η διαδρομή του 14ου Rothmans Ράλι Κύπρος ήταν έτοιμη στα μέσα της χρονιά η FIA μετά και τα θανατηφόρα δυστυχήματα που είχαν συμβεί νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανακοίνωσε ριζοσπαστικές αλλαγές στους κανονισμούς και στο μήκος της διαδρομής των διεθνών αγώνων. Οι οργανωτές του Ράλι Κύπρος o ΚΣΑ με λίγο χρόνο στη διάθεση τους αναπροσάρμοσαν τη διαδρομή μέσα στα πλαίσια που καθόριζε η FIA

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1986

1 Patrick Snijers / Dany Colebunders Lancia 037 Rally B12

2 Ντίμης Μαυρόπουλος /  Dave Adams Audi Quattro A2 B12

3 Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους Nissan 240RS B12

4 Mario Panontin / Mario Ferfoglia Lancia 037 Rally B12

5 Χρίστος Ηλιάδης / Θεόδωρος Βασιλειάδης Opel Manta 400 B12

6 Κώστας Παναγιωτίδης / Ανδρέας Γιαπανάς Volkswagen Golf GTi A7

7 Κύπρος Κυπριανού / Άλκης Λογγίνος Peugeot 205 GTi A6

8 Χριστόδουλος Χ’ Βασιλείου / Κωσταντίνος Χ’ Βασιλείου VW Golf GTi A7

9 Πανίκκος Κονναρής / Γ. Σάββα Subaru RX Turbo A8

10 Μάριος Σιακαλλής / Χριστόδουλος Αβραάμ Talbot Samba Rallye B9

Αγώνας χωρίς τα ιερά “τέρατα” του Group B…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα υπεραυτοκίνητα του Group B απαγορεύτηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) μετά τους θανάτους οδηγών ράλι σε αγώνες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ιπποδύναμη και να αυξηθεί η ασφάλεια των διαγωνιζομένων. Ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς τα “τέρατα” όμως και τα αυτοκίνητα των κατηγοριών Α και Ν πρόσφεραν θέαμα και ανταγωνισμό και ο αγώνας είχε πάλι την δική του αίγλη. Νικητής του αγώνα ακόμη ένας Βρετανός, αυτή τη φορά ο νεαρός Ουαλός David Llewellin με συνοδηγό το Phill Short που οδήγησαν ένα Audi Coupé Quattro στην κατηγορία A8 το 3ήμερο 25 – 27 Σεπτεμβρίου, που είχε προετοιμαστεί από την ομάδα του Dave Satton. Ο νικητής κέρδισε και τις περισσότερες ε.δ. του αγώνα. Στη κυριότητα του ο αγώνας εξελίχθηκε σε κυπριακή υπόθεση καθώς οι άλλες θέσεις στην δεκάδα ήταν κυπριακές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη 2η θέση και πρώτο κυπριακό πλήρωμα ο “ιπτάμενος” Βαχαν Τερζιάν που στη δεκαετία του ’80 μονοπωλούσε τους αγώνες γράφωντας την ένδοξη του ιστορία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην τριάδα συμπλήρωσε ο νικητής του 1977 που έτρεχε με το ψευδόνυμο “Αρης” που δεν ήταν άλλος από το Κύπρος Κυπριανού κάνωντας και την έκληξη έχοντας για συνοδηγό του το Γιώργο Σεργίδη στο Honda Civic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣυνολικά δήλωσαν συμμετοχή 76 πληρώματα από 12 χώρες, τα οποία τα 26 από το εξωτερικό. Ξεκίνησαν τα 63 και τερμάτισαν 32 (6 ξένα). Νικητής στην κατηγορία Ν ήταν ο Ελλαδίτης Τάσος Γεμενής με συνοδηγό το συμπατριώτη του Ιωάννη Κεπέτζη με Subaru RX Turbo. Ο Τάσος Γεμενής βραβεύτηκε από τους διοργανωτές με το ειδικό βραβείο για τη μόνιμη πλέον συμμετοχή του στον αγώνα με 6 συνεχόμενες χρονιές.

Αναμεσα στις αποχώρησεις ήταν και οι Attila Ferjancz / Janos Tandari που ξεκινούσαν τον αγώνα με τον αριθμό 1 στις πόρτες του Audi Coupé Quattro A8 και ήταν από τα φαβορί για την διεκδίκηση της νίκης.

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1987

1 David Llewellin / Phill Short Audi Coupé Quattro A8

2 Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους Nissan 200SX A8

3 Κύπρος Κυπριανού / Γεώργιος Σεργίδης Honda Civic A6

4 Ντίμης Μαυρόπουλος / Dave Adams Ford Sierra RS Cosworth A8

5 Αντώνης Μιχαηλίδης / Γιώργος Λαός Peugeot 205 GTi A6

6 Ανδρέας Καλογήρου / Ανδρέας Χριστοδουλίδης Mazda 323 4WD A8

7 Ανδρέας Τσουλόφτας / Γεώργιος Γεωργίου Fiat Ritmo 130 A7

8 Σάββας Χ’ Σάββας / Χρίστος Χ” Σάββας   Volkswagen Golf GTi A7

9 Σώτος Τρικωμίτης / Κώστας Γεωργίου Suzuki Swift GTi A5

10 Χρίστος Ηλιάδης /  Μ. Ιωάννου Opel Kadett GSI A7

12 Τάσος Γεμενής / Ιωάννης Κεπετζής Subaru RX Turbo N4

H κάθοδος του παγκόσμιου πρωταθλητή Biorn Waldegard…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο 1988 η εργοστασιακή ομάδα της Toyota Europe επιλέγει το σκληρό μα σωστά οργανωμένο Ράλι Κύπρος για να λάβει μέρος ώστε να βελτιώσει την τετρακίνητη Toyota Celica GT-4. Έλαβε μέρος με δυο πληρώματα τον Γερμανό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Biorn Waldegard με συνοδηγό τον Fred Gallagher που ήταν και συνοδηγός του αμερικανού νικητή του αγώνα μας John Buffum το 1984, και το Σουηδό Kenneth Eriksson με συνοδηγό το Peter Diekmann.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην χρονιά αυτή Το Ράλι Κύπρος προσμετρούσε στον ανώτατο συντελεστή 20 του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς από τους διεκδικητές του τίτλου για συγκομηδή βαθμών. Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 91 πληρώματα ξεκίνησαν τα 80 τον αγώνα και έφτασαν στο τέρμα τα 33 από τα οποία τα 7 ξένα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην χρονιά αυτή δόθηκε σκληρή μάχη ανάμεσα στους κατασκευαστές Toyota, Lancia, Audi, Nissan, BMW για την πρώτη θέση. Ο “παππούς” Waldegard καθώς έτσι τον αποκαλούσαν έδειξε την μαεστρία του κέρδισε τον αγώνα και συνέβαλε στα μέγιστα για το στήσιμο του αυτοκινήτου. Χάρισε μάλιστα στην Toyota Europe και στη Celica την πρώτη τους νίκη σε πανευρωπαϊκό αγώνα.

Το γαλλικό πλήρωμα Fabrizio Tabaton / Luciano Tedeschini με τη Lancia Delta Integrale τερμάτισαν στη 2η θέση γενικής μια θέση που ήταν αρκετή ώστε να δώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον πανευρωπαϊκό τίτλο στον Fabrizio Tabaton και στη διοργάνωση μας να αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον πρωταθλητή ευρώπης. Ο Tabaton πάλευε σκληρά με τον Γερμανό Patrick Snijers με συνοδηγό το Dany Colebunders στο BMW M3 που διεκδικούσαν και αυτοί τον ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Snijers αν και βρισκόταν μπροστά από τον Tabaton στο τρίτο σκέλος του αγώνα η Μ3 δεν άντεξε τις σκληροτράχηλες ε.δ. και αποχώρησε αφήνωντας το πεδίο ελεύθερο για το Tabaton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Οι νικητές της προηγούμενης χρονιάς επανήλθαν και τερμάτισαν στην 3η θέση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρώτο κυπριακό πλήρωμα οι Αντώνης Ιερόπουλος / Θεόδωρος Βασιλειάδης με το Nissan 200SX, σπάζοντας το μονοπώλιο των Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκη Θεοφάνους που έτρεχαν με τα χρώματα της Rothmans Audi Coupé Quattro την χρονιά αυτή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο ρεκορ με τους επτά συνεχείς τερματισμούς ως πρώτο κυπριακό πλήρωμα των Τερζιάν / Θεοφάνους παραμένει ακόμη σταθερό στην ιστορία του Ράλι Κύπρος. Να τονίσουμε ακόμη ότι η χρονιά αυτή ήταν και η τελευταία του πολυπρωταθλητή συνοδηγών Γιαννάκη Θεοφάνους στο μπάκετ του Τερζιάν. Αποσύρθηκε από τους αγώνες αλλά μέχρι και το 1996 βοηθούσε ως υπεύθυνος της ομάδας του Βαχάν Τερζιάν. Την χρονιά αυτή νικητές στην συμβατική κατηγορία Ν ο Μενέλαος Μελισσάς με συνοδηγό τον Κώστα Λαμπριανίδη με το Peugeot 309 GTi που τερμάτισαν στην 17η θέση γενικής. Με τη νίκη του αυτή ο Μελισσάς αυτόματα κατατάχθηκε στη λίστα επίλεκτων οδηγών της FISA για την επόμενη χρονιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO αγώνας έγινε 23-25 Σεπτεμβρίου. Ξεκίνησε από τη Λευκωσία (αρχαιολογικό μουσείο) στις 2: 30 το απόγευμα τις Παρασκευής. Το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε στη Πάφο (5 ε.δ.). Το δεύτερο σκέλος κάλυψε τη διαδρομή Πάφο- Λεμεσό (5 ε.δ.) (νυκτερινό). Το Σαββάτο είχαμε το τρίτο σκέλος Λεμεσό – Λευκωσία (6 ε.δ.) και την Κυριακή το σκέλος Λευκωσία – Λευκωσία (6 ε.δ.)

Οι Rothmans προσκάλεσαν και είχαν στην Κύπρο το παγκόσμιο πρωταθλητή στις μοτοσικλέτες στα 500cc του 1987 με την ομάδα της Rothmans  Γουέην Γκάρντνερ που έδωσε την εκκίνηση του τελευταίου σκέλους από τη Λευκωσία την Κυριακή το πρωί

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 1988 

1 Biorn Waldegard / Fred Gallagher Toyota Celica GT-Four A8

2 Fabrizio Tabaton / Luciano Tedeschini Lancia Delta Integrale A8

3 David Llewellin / Phill Short Audi Coupé Quattro A8

4 Kenneth Eriksson / Peter Diekmann Toyota Celica GT-Four A8

5 Αντώνης Ιερόπουλος / Θεόδωρος Βασιλειάδης  Nissan 200SX A8

6 Ντίμης Μαυρόπουλος / Νίκος Αντωνιάδης Ford Sierra XR A8

7 Βαχάν Τερζιάν / Γιαννάκης Θεοφάνους Audi Coupé Quattro A8

8  Χριστόδουλος Χ’ Βασιλείου / Κωσταντίνος Χ’ Βασιλείου VW Golf GTi A7

9 Ανδρέας Καλογήρου / Ανδρέας Χριστοδουλίδης Peugeot 205 GTi A7

10 Nikolai Elizarov / Sergey Talantsev  Lada Samara 21083 A6

17 Μενέλαος Μελισσάς / Κώστας Λαμπριανίδης Peugeot 309 GTI N3

 

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -