Cyprus Sunshine Cup 2014: Ποδηλατική πανδαισία στην Κύπρο…

- Advertisement -

Τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου καθρέπτη της ποδηλασίας βρίσκονται εδώ και βδομάδες στο νησί μας για την συνέχιση της προετοιμασίας τους και την συμμετοχή τους σε διοργάνωσεις, όπου τα τελευταία χρόνια αποτελούν την εκκίνηση για την μετέπειτα αγωνιστική τους πορεία. Προσφέροντας ποδηλατική Πανδαισία στη Κύπρο…

Το ηλιόλουστο παγκόσμιο κύπελλο το Cyprus Sunshine Cup στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά 27 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου έχει περάσει στις σελίδες της ιστορίας και οι συμμετέχοντες σε αυτό ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στην περιοχή της Λάρνακας – Λευκωσίας και τελείται προς τιμήν του εθνικού ήρωα της Κύπρου Γρηγορίου Αυξεντίου, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στο δάσος του Μαχαιρά κατά την διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία το 1955-1959.

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (165)

Είναι ο αγώνας όπου κυριολεκτικά ανοίγει την όρεξη των αθλητών για διάκριση καθώς συνοδεύεται από χρηματικά έπαθλα που βοηθούν τους αθλητές και τις ομάδες να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος της παραμονής τους στο νησί.

Στο Cyprus Sunshine Cup 2014 έλαβαν μέρος αθλητές από 25 και πλέον χώρες, ανάμεσα τους και τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της Ορεινής Ποδηλασίας.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες έλαβαν μέρος στους αγώνες οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι της Ευρωπαϊκής αγωνιστικής περιόδου. Καινοτομία στους φετινούς αγώνες το γεγονός ότι για πρώτη φορά ήταν ανοικτοί και για μη επαγγελματίες αθλητές.

CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_001

Οι αγώνες, που αποτελούν για την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, κατάφερε για ακόμα μια χρονιά να ελκυσει το ενδιαφέρον σημαντικών αθλητών και να αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα.

Ανάμεσα στα ονόματα που συμμετείχαν φέτος στους αγώνες ο Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο jaroslav Kulhavy από την Τσεχία, ο Jose Antonio Hermida απο την Ισπανία, η Sabine Spitz από τη Γερμανία κάτοχος τριών ολυμπιακών μεταλλίων και η Gunn- Rita Dahle από την Νορβηγία, επίσης κάτοχος χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς αγώνες. Μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος της ποδηλασίας έδωσαν  επίσης το παρόν παρασύροντας και πολλούς ακόμα αθλητές της Βόρειας Ευρώπης που ακόμη βρίσκεται κάτω από δριμύ ψύχος. Πρωταθλητές όπως ο Fabian Giger της Giant, o Jan Skrantzl της Specialized,η Χρυσή Ολυμπιονίκης Sabine Spitz , και όμορφη Ελβετίδα Jolanda Neff είναι κάποιοι από τους αθλητές όπου όργωσαν τα ορεινά των Λευκάρων, και του δάσους του Μαχαιρά, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοσή τους μέσα από μία σειρά αγώνων που είχε τα πάντα!

CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_612

Το κύπελλο ξεκίνησε την πέμπτη 27 Φλεβάρη με τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης όπως συνηθίζεται άλλωστε σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Τα “όργανα” ξεκίνησαν με το πρώτο μπαμ στην αφετηρία από όλους τους διεκδικητές καθώς οι απαιτήσεις της χρονομετρημένης διαδρομής μόνο εύκολες δεν ήταν. Εκκινώντας μέσα από τα στενά των Λευκάρων οι ποδηλάτες σκαρφάλωναν στο γειτονικό βουνό όπου και διέσχιζαν για να κατηφορίσουν μέσα από ένα στενό μονοπάτι όπου για τους καλά προετοιμασμένους αθλητές ήταν, το σημείο που κυνηγούσαν τον χρόνο. Στον τερματισμό τα κοντέρ των ποδηλάτων έδειχναν 5.7 χλμ και χρόνο 13.56.00 για τον πρώτο αθλητή, που αποτελεί επίδοση εξαιρετικά μεγάλη. Τα μεγάλα ονόματα δεν είχανε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, καθώς οι χρόνοι τους έπαιζαν από 15 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό.

CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_1729 CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_1930

Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελληνική ομάδα SMF team με τους Αντωνιάδη, Βροχίδη, και Μολά Χαρούν οι οποίοι αποτελούν τμήμα της πρώτης επαγγελματικής ομάδος ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με το αγώνισμα Point to Point που ξεκίνησε έπειτα από μια ωραία τελετή που έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου στα Λεύκαρα με την συμμετοχή όλων των μαθητών. Ο αγώνας εξελίχθηκε πολύ σκληρός και ιδιαίτερα απαιτητικός καθώς οι υψομετρικές κλίσεις ταλαιπώρησαν αρκετά τους ποδηλάτες. Μεταξύ γκρεμού, στενών μονοπατιών, και αρκετών σκαλοπατιών που βρέθηκαν στην διαδρομή τους καθώς επιστρατεύτηκε ένα παλιό εγκαταλειμμένο μοναστήρι όπου διέσχισαν οι ποδηλάτες για να τερματίσουν 2.30 ώρες αργότερα και πάλι στα Λεύκαρα. Νικητής στην Ελίτ κατηγορία των ανδρών αναδείχτηκε ο αθλητής της Giant XC pro Fabian Giger με δεύτερο τον Τσέχο πρωταθλητή Jan Skrantzl που ακολουθούσε μεν δεν μπορούσε να απειλήσει δε.

CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_1994 CYPRUS SUNSINE CUP 2-3-2014 (N)_2105

Πολύ καλή η εμφάνιση του Έλληνα πρωταθλητή Δημήτρη Αντωνιάδη που στάθηκε επάξια δίπλα στα μεγάλα ονόματα κερδίζοντας τις εντυπώσεις ανεβαίνοντας έτσι στην γενική κατάταξη τερματίζοντας στην 27 θέση.

Στην γυναικεία κατηγορία έγινε μεγάλη σφαγή καθώς τα “γερμανικά πάντσερ” με επικεφαλής την Sabine Spitz πήραν την πρωτοπορία του αγώνα από πολύ νωρίς θέλοντας να ξεδιαλύνουν την κατάσταση που ανατράπηκε μόλις οι αθλήτριες πάτησαν τούς τροχούς τους στο πολύ τεχνικό μονοπάτι. Η νεαρή Ελβετίδα Jolanda Neff έδειξε για μία ακόμη φορά την κλάση της, παίρνοντας κεφάλι από τις Γερμανίδες που πίεζαν ακόμη πιο πολύ. Ο τερματισμό ήρθε με μεγάλη άνεση για την Jolanda Neff.

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (447) SUNSHINE CUP 2-3-2014 (779)

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του κυπέλλου διεξάχθηκε σε μιά κυκλική διαδρομή μήκους 5.5 χλμ όπου όλοι οι αθλητές φόρεσαν τα καλά τους αναμένοντας την σειρά τους καθώς η κάθε κατηγορία έπαιρνε ξεχωριστή εκκίνηση. Παρ όλη την αφρικανική σκόνη που πολεμούσε ενάντια στις γενναίες προσπάθειες των αθλητών, κατάφεραν να σπάσουν όλα τα ρεκόρ στην διαδρομή που ήταν γνωστή από τα περασμένα χρόνια. Έτριζαν τα ποδήλατα κατά την διάρκεια της ανάβασης στην αντιπυρική λωρίδα που καθόρισε τους νικητές, και άναψαν τα φρένα λίγο αργότερα στην διάρκεια μιας απότομης κατάβασης που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή όσο και προετοιμασία.

Μεγάλη μάχη δόθηκε με τους δύο πρωτοπόρους του αγώνα Fabian Giger και Jan Skrantzl που μετά το τέλος και της δεύτερης στροφής κατάφεραν να αποσπαστούν από το μανιασμένο γκρουπ των αθλητών που καταδιώκαν με όλες τους τις δυνάμεις. Ο τερματισμός ήρθε σαν λύτρωση για τους ποδηλάτες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με νικητή τον Τσέχο πρωταθλητή Jan Skrantzl με χρόνο 1.34.17 καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ του αγώνα που κατείχε ο αθλητής Fabian Giger που τερμάτισε στην τρίτη θέση της παρέα με τον συναθλητή του πρωταθλητή Σουηδίας Emil Lindgren που δηλώνει για τρίτη συνεχή χρονιά φανατικός του αγώνα.

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (2718) SUNSHINE CUP 2-3-2014 (3043)

Στις γυναίκες η Jolanda Neff και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Annikke Lavgad πολέμησαν μέχρι τέλους. Οι αθλήτριες αποσπάστηκαν από τον πρώτο γύρο και με ένα μανιώδη ρυθμό λίγο πριν το τέλος ξεκαθάρισαν μεταξύ τους τα πράγματα με την Annikke να παίρνει κεφάλι από την μικρή που η κούραση την είχε καταβάλει. Και οι δύο τερμάτισαν με τα χέρια ψηλά για διαφορετικούς όμως λόγους. Η πρώτη γιατί νίκησε στον αγώνα και η δεύτερη γιατί κέρδισε το Cyprus Sunshine cup του 2014 και πέρασε στην ιστορία του αθλήματος σαν την μικρότερη νικήτρια του θεσμού αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (2508) SUNSHINE CUP 2-3-2014 (2726)

Η παρουσία της ομάδας Ποδηλασίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ανάμεσα στους αθλητές που έλαβαν μέρος υπήρχαν και Κύπριοι ποδηλάτες. Οι αθλητές της ομάδας ποδηλασίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχαν εξαιρετική παρουσία στον τετραήμερο αγώνα, με τους Μάριο Αθανασιάδη (Άντρες) να τερματίζει στην 51η θέση και δεύτερος Κύπριος στην γενική κατάταξη και την Άντρια Χριστοφόρου (Γυναίκες) να τερματίζει στην 19η θέση και πρώτη Κύπρια αθλήτρια. Οι συνολικοί χρόνοι των Μάριου Αθανασιάδη και Άντριας Χριστοφόρου μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων αγωνισμάτων ήταν 6:16:31 και 6:39:45 αντίστοιχα.

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (198)

Επιπρόσθετα, ο αθλητής Οδυσσέας Πατσαλοσαβής (Παίδες) κατάφερε μετά από σκληρό αγώνα να ανέβει στην 1η θέση. Εντυπωσιακός ήταν και ο Ανδρέας Μιλτιάδους (έφηβοι) που τερμάτισε στην 9η θέση γενικής και πρώτος Κύπριος αθλητής στους έφηβους, με συνολικό χρόνο 6:02:21. Ο Ανδρέας Χριστοφή (Άντρες) διατηρούσε σταθερή θέση τις πρώτες τρεις μέρες του αγώνα, όμως μια πτώση την τέταρτη μέρα τον κράτησε πίσω στην γενική κατάταξη.

Τόσο η Ελληνική ομάδα που αποκόμισε πολλές εμπειρίες, καθώς είδε την πραγματική πλευρά του νομίσματος, και παρέμεινε στην Κύπρο συνεχίζοντας την προετοιμασία της αναμένοντας τον αγώνα της Βοροκλίνης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου και άλλες ξένες ομάδες παρέμειναν στην χώρα μας συνεχίζοντας την προετοιμασία τους.

Feenstra Felt Kenda

Ανάμεσα στις ομάδες που έδωσαν το παρών τους στον αγώνα ήταν και η Feenstra Felt Kenda από την Σλοβενία. Η ομάδα αυτή έρχεται στην Κύπρο για προετοιμασία για πολλοστή φορά. Την ομάδα απάρτιζαν ο Robert Pintaric Manager. Οι δυο γυναίκες ποδηλάτες Jan Mechanic και Lisa Blaza καθώς και οι άνδρες ποδηλάτες Roy Ruben, Robby, Thijs και Gosse.

KENDA TEAM 6-3-2014 (4)

Παράλληλα με τη Σλοβενική ομάδα με τα χρώματα της Kenda διαγωνίστηκαν και άλλοι ποδηλάτες που κατάφεραν να διακριθούν. Ο Blaza Klemencic τερμάτισε πέμπτος στη γενική κατάταξη μετά το τερματισμό του στην τρίτη θέση στο τελευταίο σκέλος του αγώνα Φαλκονέρα. Η Αυστριακή Lisa Mitterbauer ολοκλήρωσε την προσπάθεια της στην 20η θέση που είναι επίσης πολύ αισιόδοξη για την επερχόμενη σεζόν. Με τα χρώματα της Kenda και η Jolanda Neff που κέρδισε το Cyprus Sunshine Cup 2014

SUNSHINE CUP 2-3-2014 (159) SUNSHINE CUP 2-3-2014 (701) SUNSHINE CUP 2-3-2014 (981)

Στην ελίτ-κατηγορία  ο Ruben Scheire κατέλαβε την 12η θέση στη γενική κατάταξη. Ο Fabian Giger κέρδισε το Κύπελλο ήλιος μετά τη νίκη του στο 4ο στάδιο.

Ο Robby de Bock ήταν επίσης σε μια καλή θέση, πριν από το τελευταίο στάδιο, αλλά δεν ήταν σε καλή υγεία κατά το τελευταίο στάδιο και έπεσε μερικά σημεία στην 19η θέση που δεν είναι κακή καθόλου. Ο Thijs Zuurbier ολοκλήρωσε στην 39η, ο Roy Beukers  στην 64η και ο Gosse van der Meer που συνετρίβη στο τελευταίο στάδιο κατετάγη στην 80η θέση στην πρώτη συνάντηση της χρονιάς

 

SUNSHINE CUP OMONOIA

Στη φωτογραφία η Άντρια Χριστοφόρου που αναδείχθηκε πρώτη Κύπρια αθλήτρια στο «Cyprus Sunshine Cup 2014».

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -