Δείχνει τις προθέσεις του ο Ogier στο Ράλι Μόντε Κάρλο

- Advertisement -

Ο Sebastien Ogier ηγείται του 1-2-3 της Toyota μετά από τις ειδικές διαδρομές του Σαββάτου, ενώ ο Ott Tanak εγκατέλειψε μετά από διπλό κλατάρισμα.

Του Νώντα Δουζίνα

Αν και η τρίτη ημέρα του Ράλλυ Μόντε Κάρλο αποτελούνταν από μόλις 3 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 57,1 αγωνιστικών χιλιομέτρων, η αγωνία και τα απρόοπτα ήταν διάχυτα από την αρχή ως το τέλος, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Toyota.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Το χιόνι και ο πάγος στις δύο πρώτες ειδικές διαδρομές, κατέστησαν την επιλογή ελαστικών με καρφιά σε μονόδρομο.  Τα πληρώματα της Toyota προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν νέα ελαστικά και να έχουν μαζί τους δύο ρεζέρβες, ενώ εκείνα της Hyundai προτίμησαν ελαφρώς χρησιμοποιημένα και μία ρεζέρβα, επιλογές που έφεραν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Με τις συνθήκες του οδοστρώματος να διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) ολοκλήρωσαν το αγωνιστικό μέρος της ημέρας, έχοντας ανακτήσει την πρώτη θέση της κατάταξης. Ο Ogier έδειξε τις προθέσεις του από την πρώτη ειδική διαδρομή, μήκους 18,31 χιλιομέτρων, που διεξήχθη πριν ακόμη ξημερώσει, όταν ήταν ταχύτερος όλων, με τον δεύτερο στην ειδική Elfyn Evans να απέχει 17,8”, δηλαδή 0,97 δλ./χλμ., την ώρα που οι υπόλοιποι βρέθηκαν πάνω από 1 δλ./χλμ. πιο πίσω. Έτσι, ο Γάλλος πήρε το προβάδισμα, το οποίο διατήρησε ως το τέλος της ημέρας.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Ωστόσο, στη δεύτερη ειδική διαδρομή, η θερμοκρασία είχε ανέβει και η πρόσφυση στο οδόστρωμα, ειδικά για τα πληρώματα που βρέθηκαν πιο αργά στην ειδική διαδρομή, σχεδόν μηδενίστηκε. Αυτό έριξε τον Ogier 42” πίσω από τον ταχύτερο χρόνο. Στο σέρβις, ο 7άκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής ανέφερε πως ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσει φθαρμένα ελαστικά, τα οποία κρατούσαν καλύτερα τα καρφιά στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Ένα περιστατικό που τράβηξε τα βλέμματα, ήταν πως το κράνος του Γάλλου λύθηκε στη δεύτερη ειδική διαδρομή της ημέρας, γεγονός που επέφερε πρόστιμο 400 ευρώ από τους αγωνοδίκες, επειδή δεν είχε δέσει σωστά το λουράκι του κράνους. Όπως και να ‘χει, οι Γάλλοι ετοιμάζονται για την τελευταία ημέρα με διαφορά 13” από τους κοντινότερους διώκτες τους.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC). Οι Βρετανοί δεν παρασύρθηκαν στο ρυθμό των teammates τους αρχικά, ενώ στη συνέχεια έχασαν επίσης χρόνο λόγω της μηδενικής πρόσφυσης. Στην τελευταία ειδική διαδρομή σημείωσαν τον ταχύτερο χρόνο, μειώνοντας τη διαφορά από τους Γάλλους και ετοιμάζονται για την αυριανή, τελευταία ημέρα του αγώνα. Όπως και να ‘χει, παραμένουν στη μάχη της νίκης, με τον Evans να δηλώνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει την πίεση στον Ogier.

Τρίτοι, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC), οι οποίοι διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό 1-2-3 για την Toyota. Ο νεαρός Φινλανδός επέδειξε ωριμότητα, δεν έκανε λάθη παρά τις δύσκολες συνθήκες και στην τελευταία ειδική διαδρομή, αντιστάθηκε με επιτυχία στον Thierry Neuville, ο οποίος απέχει 7 δευτερόλεπτα, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε πρόβλημα με την ενδοσυνεννόηση.

2021 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 21-24 January 2021 Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Οι Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) είχαν μια καλή ημέρα, σημειώνοντας μάλιστα με μεγάλη διαφορά, τον πρώτο τους ταχύτερο χρόνο ως πλήρωμα, στη δεύτερη ειδική διαδρομή της ημέρας. Παράλληλα, η εγκατάλειψη των Tanak-Jarveoja τους έφερε στη θέση του κορυφαίου πληρώματος της ομάδας του Andrea Adamo, όμως θεωρούμε δεδομένο πως αύριο θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο. Σημειώστε, πως και ο Wydaeghe δέχθηκε πρόστιμο 400 ευρώ, για τον ίδιο λόγο με τον Ogier.

2021 FIA World Rally Championship Round 01, Rallye Monte-Carlo 2021 21-24 January 2021 Ott Tanak, Portrait during Day 2 of Rallye Monte-Carlo 2021 Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Μια και η αναφορά στους Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC), η κακή ημέρα φάνηκε από το (πολύ) πρωί. Στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας και ενώ είχαν επιλέξει -όπως και οι teammates τους- 5 ελαστικά, δηλαδή μία ρεζέρβα, είχαν κλατάρισμα από λάθος του Tanak, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν περισσότερο από ένα λεπτό και να τερματίσουν με τη ζάντα. Αμέσως μετά, είχαν ξανά κλατάρισμα, οπότε σταμάτησαν δύο φορές μέσα στη δεύτερη ειδική διαδρομή, χάνοντας 8:50”. Στην απλή διαδρομή, τοποθέτησαν τον τροχό που είχε διατηρήσει λίγη γόμα, ώστε να είναι σύννομοι με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όμως έφτασαν στο σέρβις με τη ζάντα, οπότε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και μάλιστα οριστικά, καθώς αύριο δεν ισχύει το SuperRally.

2021 FIA World Rally Championship / Round 01 / Monte Carlo Rally / 21-24 January, 2021 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Στην 5η θέση βρίσκονται οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC), που ήταν σταθεροί σήμερα, έχοντας βελτιώσει το ρυθμό τους σε σύγκριση με χθες, αλλά με τον Ισπανό να μην έχει την αυτοπεποίθηση για το κάτι παραπάνω, ειδικά μετά από την εγκατάλειψη του Tanak. Στην πρώτη εξάδα, έχουν ανέβει και οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt (Toyota Yaris WRC), με τον Ιάπωνα να συνεχίζει τη διαδικασία συγκομιδής εμπειριών από τους αγώνες του WRC.

Μια θέση πιο πίσω, στην 7η της γενικής, ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport), οι οποίοι διατηρούν με διαφορά άνω των 2 λεπτών το προβάδισμα στο WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2. Μάλιστα, οι Νορβηγοί βρίσκονται μπροστά από τους Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC), οι οποίοι πάντως βελτίωσαν τους χρόνους τους σήμερα, ολοκληρώνοντας στην 8η θέση.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta MkII Rally2, M-Sport) και Eric Camilli-FX Buresi (Citroen C3 Rally2, Sports&You). Στο WRC 3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, επικεφαλής βρίσκονται Γάλλοι οι Yohan Rossel-Benoit Fulcrand, με διαφορά 2 λεπτών από τους συμπατριώτες τους Yoann Bonato-Benjamin Boulloud, ενώ την τριάδα συμπληρώνουν οι Nicolas Ciamin-Yannick Roche, όλοι τους με Citroen C3 Rally2.

Οι Νίκος Παυλίδης-Allan Harryman (Peugeot 208 Rally4) επέστρεψαν μετά από τη χθεσινή εγκατάλειψη λόγω μικρής εξόδου, σημειώνοντας αξιοπρεπέστατους χρόνους μέσα στην 50άδα. Μοιραία, αύριο δε θα συνεχίσουν, καθώς μόνο τα 50 πρώτα πληρώματα θα αγωνιστούν στην τελευταία ημέρα, βάσει κανονισμών του συγκεκριμένου ράλλυ.

Το Ράλλυ Μόντε Κάρλο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 24 Ιανουαρίου, με 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 54,48 αγωνιστικών χιλιομέτρων και το επίκεντρο του αγώνα να μεταφέρεται στο Μονακό. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως από εδώ και πέραν δεν υπάρχει σέρβις, σε περίπτωση που τα πληρώματα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις, στις αυριανές ειδικές διαδρομές δεν αναμένεται παρουσία χιονιού, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει την παρουσία του περίφημου “μαύρου πάγου”.

ΠΗΓΗ: 4Troxoi.gr  (Αναδημοσίευση)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -