DTM 2014, Oschersleben: Παρθενική νίκη για Christian Vietoris

- Advertisement -

Σε ένα γεμάτο δράση αγώνα, με πολλές επαφές μεταξύ οδηγών και με το αυτοκίνητο ασφαλείας να κάνει 3 φορές την εμφάνιση του στη πίστα και τις βροχές να έχουν το κυρίαρχο ρόλο ο Christian Vietoris και η ομάδα του Mercedes-Benz πραγματοποίησαν την καλύτερη τους εμφάνιση και πέτυχαν ανέλπιστη νίκη στην πίστα του Oschersleben όπου πραγματοποιήθηκε ο 2ος γύρος του πρωταθλήματος DTM.

DTM-12888_1Αυτή ήταν και η παρθενική νίκη του Vietoris στο θεσμό του DTM και κρίθηκε στα σημεία καθώς μόλις +0.6s πιο πίσω στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο περσινός πρωταθλητής Mike Rockenfeller (Audi) και πήρε προβάδισμα και στην βαθμολογία του πρωταθλήματος θέτοντας τις βάσεις για υπεράσπιση του τίτλου του.

Motorsports / DTM 2. race OscherslebenΣτο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου στο Μetropolis Motorsport Arena Oschersleben μετά από 44 γύρους πλασαρίστηκε ο Edoardo Mortara της Audi Sport Team Abt. Η νίκη αυτή του Christian Vietoris σηματοδοτεί και την επιστροφή στις νίκες της Mercedes στη συγκεκριμένη πίστα μετά το 2010.

Motorsports / DTM 2. race Oschersleben

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα ελεύθερα και χρονομετρημένα δοκιμαστικά του Σαββάτου, η  Αudi έκανε επίδειξη δύναμης, καθώς στα πρωινά ελεύθερα (1.5 ώρα διαρκούν), ο Miguel Molina ήταν ο ταχύτερος.

DTM_140518-3032Στα επίσημα χρονομετρημένα, και στις 3 επί μέρους διαδικασίες, οι οδηγοί της εταιρείας από το Ingolstadt ήταν σταθερά μπροστά από τους υπολοίπους. Την pole position κατέκτησε ο Ισπανός Miguel Molina με σχεδόν μισό δευτερόλεπτο διαφορά από τον δεύτερο και νικητή της πρεμιέρας  Marco  Wittmann.

DTM-audiΤιμωρήθηκε και πάλι ο Miguel Molina…

Όμως, η χαρά του Molina για την κατάκτηση της 3ης pole της καριέρας του κράτησε μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Κατά τον τεχνικό έλεγχο, τα endplates της πίσω πτέρυγας βρέθηκαν να είναι 2,7 χιλιοστά (το αριστερό) και 1,5 χιλιοστά (το δεξί) πιο πίσω από ό,τι θα έπρεπε.

DTM-13285_1Έτσι, τιμωρήθηκε ο Ισπανός με την αφαίρεση της pole και ξεκίνησε τελευταίος τον αγώνα, με τον Wittmann να ξεκινά πρώτος και όλους τους υπολοίπους οδηγούς να ξεκινούν μια θέση πιο πάνω. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη ποινή για τον οδηγό της ομάδας της Abt,  αφού στα δοκιμαστικά του πρώτου αγώνα στο Hockenheim, έλειπε από το αυτοκίνητό του ένα ομοίωμα κάμερας και ξεκίνησε τον κυριακάτικο αγώνα πάλι τελευταίος. Κάκιστη εμφάνιση στις κατατακτήριες πάλι για τις Μercedes, αφού σε κανένα σημείο δεν έδειχναν ικανές να ανταγωνιστούν BMW και Αudi.

DTM-13295_1Η εξέλιξη του αγώνα…

Πέντε λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, έκαναν την εμφάνιση τους σύννεφα πάνω από την πίστα που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Μαγδεβούργο. Οι οδηγοί της BMW ξεκινούσαν στα αυτοκίνητά τους με +5 κιλά τον αγώνα, στα αντίστοιχα της Audi δεν προστέθηκε βάρος μετά από τα αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, ενώ στα αυτοκίνητα της Mercedes, αφαιρέθηκαν 5 κιλά.

Motorsports / DTM 2. race OscherslebenΣτο γύρο σχηματισμού, εμφανίστηκαν ήδη οι πρώτες ψιχάλες. Μόλις έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης, ο Marco Wittmann υπερασπίστηκε τη θέση του, ενώ ο Scheider πέρασε τον Tambay για τη δεύτερη θέση. Ο Da Costa πίεζε το Γάλλο οδηγό της Audi, ενώ στις πιο πίσω θέσεις, ο Paffett  ανακτά έδαφος, αλλά ήδη στην αρχή, 4 από τις 7 Mercedes βρίσκονται στις θέσεις 20-23. Στον 3ο γύρο, ο Wickens πέρασε τον Farfus για την δέκατη θέση. Στην πρώτη κλειστή αριστερή στροφή, μετά από την ευθεία εκκίνησης – τερματισμού, έγιναν τα πιο πολλά προσπεράσματα, αλλά και συγκρούσεις και έξοδοι στην αμμοπαγίδα. Στον 4ο γύρο, ο Paffett έκανε τετ-α-κε, ενώ ο Wehrlein τιμωρήθηκε με ποινή 10 δευτερολέπτων λόγω προηγούμενης επαφής με τον Mortara στο δεύτερο γύρο.

DTM_140518-3028Βρόχινος ο αγώνας μετά τον 7ο γύρο…

Μετά από 7 γύρους οι συνθήκες αγώνα ήταν καθαρά βρόχινες, με τους οδηγούς να αλλάζουν συνεχώς αγωνιστική γραμμή για να αποφύγουν το σπρέι από τον προπορευόμενο οδηγό. Ο Wittmann είναι πρώτος σε αυτό το σημείο, ενώ Da Costa  και Scheider μάχονταν για τη δεύτερη θέση. Πρώτος οδηγός που μπαίνει στα pits είναι ο Joey Hand και πολλοί οδηγοί επιλέγουν στον 7ο γύρο να μπουν και να βάλουν τα βρόχινα ελαστικά, διότι η πίστα γλιστράει πολύ. Χαρακτηριστικά, οι Green, Rockenfeller, Ekström, Farfus, μπήκαν ταυτόχρονα. Στα box της Mercedes, επίσης, γίνεται ένας μικρός συνωστισμός.

DTM-audiΟ Da Costa επωφελείται της κατάστασης και οδηγεί τον αγώνα στον 9ο γύρο και ο Spengler έχει πάρει το ρίσκο να βάλει slick ελαστικά. Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας μετά από έξοδο του Wickens. O Paffett,στον ενδέκατο γύρο, έχει ήδη κάνει έναν πολύ καλό και σταθερό αγώνα και είναι πρώτος, εκμεταλλευόμενος από την είσοδο των υπολοίπων στα pits, αλλά και ότι ο ίδιος δεν έχει μπει ακόμα στα pits για αλλαγή. Μετά την έξοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στον 12ο γύρο, ο Wittman  επιτίθεται ανεπιτυχώς για να περάσει τον Paffett και στην πρώτη στροφή βγαίνει εκτός, χάνοντας 5 θέσεις (7ος από 2ος). Λάθος και από τον Paffett και πέφτει στην όγδοη θέση.

Motorsports / DTM 2. race OscherslebenΕπανεμφάνιση αυτοκινήτου ασφαλείας…

Στον 13ο γύρο, ύστερα από επαφή του Glock στην προσπάθειά του να περάσει τον Rockenfeller, ο οδηγός της BMW γλιστρά και βγαίνει εκτός πίστας, αλλά σε επικίνδυνο σημείο για τους αγωνιζόμενους. Εγκατάλειψη για τον Γερμανό και δεύτερη εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας μέχρι να απομακρυνθεί η Μ4. Οι επαφές συνεχίζονταν, αφού αμέσως μετά την παραπάνω επαφή, ο Μartin  συγκρούεται με τον Di Resta και ο Σκοτσέζος οδηγείται εκτός πίστας, αλλά κατάφερε να συνεχίσει τελευταίος.

 

Στον 17ο γύρο, το αυτοκίνητο ασφαλείας βγαίνει από την πίστα και ο αγώνας ξαναρχίζει, αφού οι διαφορές μεταξύ των οδηγών έχουν εκμηδενιστεί. Σε αυτό το σημείο, ο Tambay οδηγεί τον αγώνα,με τον Green και τον Scheider να τον καταδιώκουν. Στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκονται τα RS 5,  4-5-6-7  για τις BMW που επιτίθενται και έχουν τη δική τους εσωτερική μάχη. Ο Jamie Green, στον εικοστό γύρο, περνά πρώτος στην πρώτη στροφή, ενώ πιο πίσω, οι Mercedes έχουν τα δικά τους θέματα, αφού ο Petrov δεν μπορεί να αποφύγει τον Juncadella που γλιστράει, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον Ισπανό.

Δύο γύρους μετά, έχει ήδη ανοίξει η διαφορά Green-Tambay στα 3,5″, ενώ 6 οδηγοί μάχονται για τη δεύτερη θέση (Scheider-Tambay-Da Costa-Spengler-Tomczyk-Wittmann). Στον 24ο γύρο, ο Green δείχνει ασταμάτητος, με τη διαφορά με τον δεύτερο Tambay, είναι στα 8,5″ και αυξάνεται στα 9.5’’ ένα γύρο μετά. Πάλι στην πρώτη στροφή έγινε ανεπιτυχή προσπάθεια για προσπέρασμα στον Scheider  από τον αρκετά φιλόδοξο σήμερα Da Costa που κατέληξε προσωρινά εκτός πίστας. Στο ίδιο σημείο στον 27ο γύρο, βγήκε στην αμμοπαγίδα ο Wehrlein, με συνέπεια να μπει για τρίτη και τελευταία φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας μέχρι να απομακρυνθεί η Mercedes του Γερμανού.

DTM_140518-3039Με μηχανικό πρόβλημα, μπαίνει στον 30 γύρο στα pits o Wittmann, που όμως θα ξαναβγεί στην πίστα μετά από έναν γύρο. Τρενάκι στις πίσω θέσεις (11η-15η), με τον Vietoris να μάχεται τον Mortara  και να το περνάει, ανεβαίνοντας στην 11η θέση, κάτι που έκανε και ο Rockenfeller, αφήνοντας τον Ιταλό στην 13η θέση. Ενώ πρέπει να συμπληρωθούν 51 γύροι  (170 χιλιόμετρα εντός μιας ώρας), στον 36η γύρο εμφανίζεται αντίστροφη μέτρηση, αφού ο αγώνας, με 15 γύρους να απομένουν, θα ξεπερνούσε το χρονικό περιθώριο της μιας ώρας.

Έτσι, μετά από 8 λεπτά, θα πέσει η καρό σημαία. Ο πρωτοπόρος Green μπαίνει μέσα στα pits για αλλαγή και επιλέγει slick ελαστικά ρισκάροντας. Scheider, Ekström, Da Costa και Μartin μπαίνουν κι αυτοί. Συνεπώς, 5 λεπτά από τον τερματισμό, μόνος πρώτος βρίσκεται ο Vietoris, ο οποίος έχει κάνει έναν αθόρυβο και σταθερό αγώνα μέχρι στιγμής, ακολουθούμενος από τον Rockenfeller. Ο τελευταίος πιέζει συνεχώς και η διαφορά τους είναι στα 6 δέκατα. Ο Vietoris, που ξεκίνησε από τη 16η θέση,  θα δει πρώτος την καρό σημαία, με τον οδηγό της Audi δεύτερο και τον Ιταλό Mortara τρίτο.

DTM-140518-2982Καθοριστική η επιλογή των ελαστικών…

Δώδεκα από τους οδηγούς επέλεξαν το τυποποιημένο ελαστικό της Hankook για την έναρξη του αγώνα, έντεκα οδηγοί προτίμησαν να κάνουν τη δική τους επιλογή. Οι πέντε γρηγορότεροι οδηγοί από τις κατατακτήριες Miguel Molina (Audi), Marco Wittmann (BMW), Adrien Tambay (Audi), Félix António da Costa (BMW) και ο TImo Scheider (Audi) επέλεξαν τη μαλακότερη επιλογή γόμας ελαστικών. Από την έκτη θέση ο Mike Rockenfeller (Audi) ήταν ο πρώτος οδηγός που επέλεξε να ξεκινήσει με το τυποποιημένο ελαστικό, ακριβώς όπως έκανε και ο Pascal Wehrlein (Mercedes-Benz)

Η επιλογή της μαλακότερης γόμας ελαστικού έδινε την δυνατότητα για σημαντικά ταχύτερους χρόνους γύρων.  Ωστόσο, μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα καθώς κάθε οδηγός στο DTM πρέπει να χρησιμοποιήσει το πιο μαλακό ελαστικό μία φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στη περίπτωση του αγώνα αν δηλώσει να χρησιμοποιήσει ελαστικά για “υγρές” συνθήκες πριν από την έναρξη, αυτή η επιλογή των ελαστικών είναι πλέον δεσμευτική και είναι εδώ που κάποιοι οδηγοί την πάτησαν καθώς πρόβλεψαν την βροχή πιο νωρίς. Όσοι τελικά ρίσκαραν βγήκαν κερδισμένοι καθώς σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας που εκμηδένισε τις διαφορές

Στις βαθμολογίες, ο Rockenfeller προηγείται στους οδηγούς, με δεύτερο πια τον Vietoris να ισοβαθμεί με τον Wittmann. Στις ομάδες, πρώτη είναι η Audi Sport Team Rosberg, ενώ στους κατασκευαστές προηγείται η Audi.

Επόμενος αγώνας στην Ουγγαρία, στην 1 Ιουνίου.

 

 

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Α/α Οδηγός (Ομάδα) Γύροι Χρόνος

1 Christian Vietoris (Original-Teile Mercedes AMG) 44 1:15:28.785

2 Mike Rockenfeller (Audi Sport Team Phoenix) 44 +00.674

3 Edoardo Mortara (Audi Sport Team Abt) 44 +7.769

4 Paul Di Resta (Mercedes AMG) 44 +8.906

5 Augusto Farfus (BMW Team RBM) 44 +9.326

6 Miguel Molina (Audi Sport Team Abt Sportsline) 44 +13.051

7 Timo Scheider (Audi Sport Team Phoenix) 44 +20.503

8 Gary Paffett (EURONICS Mercedes AMG) 44 +20.597

9 Martin Tomczyk (BMW Team Schnitzer) 44 +23.079

10 Adrien Tambay (Audi Sport Team Abt) 44 +24.340

11 António Félix da Costa (BMW Team MTEK) 44 +24.620

12 Bruno Spengler (BMW Team Schnitzer) 44 +26.892

13 Mattias Ekström (Audi Sport Team Abt Sportsline) 44 +27.201

14 Maxime Martin (BMW Team RMG) 44 +31.032

15 Joey Hand (BMW Team RBM) 44 +39.802

16 Nico Müller (Audi Sport Team Rosberg) 44 +44.324

17 Vitaly Petrov (Mercedes AMG) 44 +55.493

18 Jamie Green (Audi Sport Team Rosberg) 43 +1 γύρο

19 Marco Wittmann (BMW Team RMG) 43 +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Pascal Wehrlein (gooix Mercedes AMG) 0

Daniel Juncadella (Petronas Mercedes AMG) 0

Timo Glock (BMW Team MTEK) 0

Robert Wickens (FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG) 0

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ (Μετά από 2 Αγώνες)

ΟΔΗΓΩΝ

Α/α Οδηγός Ομάδα Βαθμοί

1 Mike Rockenfelle Audi Sport Team Phoenix 30

2 Christian Vietoris Original-Teile Mercedes AMG 25

3 Marco Wittmann BMW Team RMG 25

4 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt Sportsline 18

5 Adrien Tambay Audi Sport Team Abt 16

6 Edoardo Mortara Audi Sport Team Abt 15

7 Augusto Farfus BMW Team RBM 14

8 Paul Di Resta Mercedes AMG 12

9 Timo Glock BMW Team MTEK 10

10 Bruno Spengler BMW Team Schnitzer 8

11 Miguel Molina Audi Sport Team Abt Sportsline 8

12 Timo Scheider Audi Sport Team Phoenix 8

13 Martin Tomczyk BMW Team Schnitzer 8

14 Gary Paffett EURONICS Mercedes AMG 4

15 Joey Hand BMW Team RBM 1

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

1 Audi 95

2 BMW 66

3 Mercedes-Benz 41

ΟΜΑΔΩΝ

Α/α Ομάδα (Οδηγοί) Κατασκευαστης Βαθμοί

1 Audi Sport Team Phoenix (M. Rockenfeller / T. Scheider) Audi 38

2 Original-Teile Mercedes AMG (C.Vietoris / P. Di Resta) Mercedes-Benz 37

3 Audi Sport Team Abt (E. Mortara / A. Tambay) Audi 31

4 Audi Sport Team Abt Sportsline (M. Ekström / M. Molina) Audi 26

5 BMW Team RMG (M. Wittmann / M. Martin) BMW 25

6 BMW Team Schnitzer (Β. Spengler / M. Tomczyk) BMW 16

7 BMW Team RBM (Augusto Farfus / Joey Hand) BMW 15

8 BMW Team MTEK (Timo Glock / António Félix da Costa) BMW 10

9 EURONICS / FREE MAN’S WORLD Mercedes AMG (G. Paffett / R. Wickens) Mercedes-Benz 4

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -