E.E.: eCall για όλα τα νέα μοντέλα από το 2015

- Advertisement -

Οι παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια ζωών στην άσφαλτο παγκοσμίως είναι αρκετοί τους οποίους έχουμε αναλύσει κατά καιρό τόσο εμείς όσο και οι ειδικοί επί αυτών των θεμάτων. Εδώ και χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (FIA Action for Road Safety) που ανάλαβε μια παγκόσμια εκστρατεία που στόχο έχει μέχρι το 2020 να μειώσουν τα θανατηφόρα δυστυχήματα κατά 50%.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια στο ευρωκοινοβούλιο να θεσπίσουν νομοθεσίες και μέτρα που θα συμβάλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.

eCall_02_15_1_1-1024x685Το σύστημα e-Call υπάρχει και χρησιμοποιείται ήδη αλλά όχι σε Πανευρωπαϊκών επίπεδο. Είναι μια τεχνολογία που θα σώζει 2,500 ζωές το χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών και θα μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών από 10 έως 15%. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα συμβάλει σε ουσιαστικό τρόπο στο στόχο που έχει τεθεί για την μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 50% μέχρι το 2020.

Το ζητούμενο είναι να πετύχουμε την γρηγορότερη και πληρέστερη υλοποίηση αυτών των μέτρων τόσο στα οχήματα όσο και στη υποδομή από τα κράτη Μέλη.

European ecallΣτις 26 Φεβρουαρίου 2014 υιοθετήθηκε η πρόταση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προβλέπει την στάνταρ τοποθέτηση συστήματος eCall καθώς η εθελοντική εφαρμογή του έχει αποτύχει. Να τονίσουμε ότι την τεχνολογία eCall την διαθέτουν σήμερα ένας πολύ μικρός αριθμός αυτοκινήτων που σε ποσοστό καλύπτουν μόλις το 0.4%

Ίσως να έχετε ακούσει για το σύστημα ειδοποίησης eCall το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί το κοινοβούλιο από το 2007/46EK ενώ από το καλοκαίρι του 2013 πέρασε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (COM 2013/0316) ενώ μόλις πρόσφατα υιοθετήθηκε και από το Κοινοβούλιο με διάφορες αναθεωρήσεις περί του ιδιωτικού απόρρητου σχετικά με τις πληροφορίες θέσης και κίνησης που θα μεταδίδονται μόνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Υπολογίζετε πως κάθε όχημα που θα εξοπλίζεται με το σύστημα eCall θα έχει κόστος περίπου 100€ το οποίο προφανώς θα επιδοτείται από την Ε.Ε.

ecall_chainΑναλυτικότερα, από τον Οκτώβριο του 2015 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις χώρες της Ευρώπης θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης. Το σύστημα eCall θα καλεί αυτόματα τον αριθμό 112, τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Θα πληροφορεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τη θέση του οχήματος, ακόμα και αν ο οδηγός έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν είναι σε θέση να τηλεφωνήσει.

Οφέλη της υπηρεσίας eCall
Τα δεδομένα που λαμβάνονται μέσω της υπηρεσίας eCall θα επιτρέπουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να παρέχουν γρηγορότερα βοήθεια στους οδηγούς και τους επιβάτες των οχημάτων, σώζοντας έτσι ζωές και περιθάλποντας ταχύτερα τους τραυματίες. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις το σύστημα eCall μπορεί να μειώσει κατά 40% τον χρόνο επέμβασης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στις αστικές ζώνες και κατά 50% στην ύπαιθρο, και να σώσει έως και 2.500 ζωές τον χρόνο.

Πέραν από τα άμεσα οφέλη που προσπορίζει σε θέματα οδικής ασφάλειας, η υπηρεσία eCall θα συμβάλει επίσης σημαντικά στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω οδικών ατυχημάτων και στον περιορισμό των δευτερογενών ατυχημάτων λόγω της πλημμελούς ασφάλειας στα σημεία ατυχημάτων. Η εγκαθίδρυση του συστήματος αυτού αναμένεται επίσης να ωφελήσει τις πολυάριθμες επιχειρήσεις που παρέχουν τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες, τα εξαρτήματα και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διάφορες πτυχές της υπηρεσίας eCall, όπως είναι τα συστήματα επί του οχήματος, τα συστήματα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων και τα τηλεφωνικά κέντρα δημόσιας ασφάλειας. Επιπλέον, αναμένεται ότι ο εξοπλισμός επί του οχήματος που εισάγεται με το σύστημα eCall μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (όπως είναι ο εντοπισμός κλεμμένων αυτοκινήτων).

163Πώς λειτουργεί η υπηρεσία eCall;

Η υπηρεσία eCall ενεργοποιείται αυτόματα, μόλις οι αισθητήρες εντός του οχήματος διαπιστώσουν σοβαρή πρόσκρουση του οχήματος. Με την ενεργοποίησή του το σύστημα καλεί τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, δημιουργεί τηλεφωνική σύνδεση με το κατάλληλο τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης και αποστέλλει λεπτομέρειες του ατυχήματος στις υπηρεσίες διάσωσης, όπως είναι ο χρόνος του ατυχήματος, η ακριβής θέση του οχήματος που συγκρούστηκε και η κατεύθυνση της πορείας του (ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για αυτοκινητόδρομους και σήραγγες). Την κλήση έκτακτης ανάγκης δύνανται επίσης να ενεργοποιήσουν και χειροκίνητα οι χρήστες με ένα κουμπί στο εσωτερικό του οχήματος, για παράδειγμα σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψή τους ένα σοβαρό ατύχημα.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -