Έντονη δυσαρέσκεια από την ΚΟΜ

- Advertisement -

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση της στο διάταγμα της 12ης Αυγούστου από τον αρχηγό Αστυνομίας το οποίο στερεί την ελεύθερη διακίνηση των μοτοσικλετιστών σε καθορισμένους δρόμους και ώρες.

            Η συγκεκριμένη ενέργεια εκ μέρους της Αστυνομίας καθώς και η αντίδραση της αρμόδιας Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης δυστυχώς επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά με θλίψη και απογοήτευση την έλλειψη γνώσεων και την απουσία οποιασδήποτε στρατηγικής όσον αφορά την προώθηση και καλλιέργεια του σωστού κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ όλων των χρηστών του οδικού δικτύου, το οποίο αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα για την επίτευξη της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας γενικότερα.

Σκοπός είναι μοτοσικλετιστές, αυτοκινητιστές, πεζοί και ποδηλάτες να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους νόμους και τον ΚΟΚ γιατί όλοι μαζί είναι πρώτα απ’ όλα ισότιμοι πολίτες σε μια Δημοκρατία και ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες τους κατά την στιγμή που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο αφορά το σύνολο και όχι μόνο τους εαυτούς τους. Ο διαχωρισμός, ο αφορισμός ή η κατηγοριοποίηση σε καλούς και κακούς χρήστες ανάλογα με το όχημα και το είδος αποτελεί τεράστιο σφάλμα που μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Επιπλέον, φανερώνει την αδυναμία του κράτους για τη σωστή εφαρμογή των νόμων και ακόμα το κενό σε νομοθεσίες που αφορούν τον έλεγχο του επίπεδου θορύβου των μηχανοκίνητων οχημάτων.   Οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια θα πρέπει να τιμωρείται βάσει των προβλεπόμενων νομοθεσιών που αφορούν όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα είτε αφορούν την οχληρία είτε την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Πέραν τούτου η αδυναμία του κράτους στη δημιουργία ΜΟΤ για τις μοτοσικλέτες που αφορά μεταξύ άλλων και τη μέτρηση του ήχου, καθώς επίσης η αδυναμία της αστυνομίας στον έλεγχο οποιονδήποτε εγγεγραμμένων οχημάτων παρανομούν ή θορυβούν, σε καμιά περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των μοτοσικλετιστών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, και απ’ οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν το προσεγγίσει κανείς είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι το συγκεκριμένο διάταγμα όχι μόνο δεν εκδόθηκε μετά από σκληρή εργασία πάρα μόνο μετά από προχειρότητα και βεβιασμένη έμπνευση. Είναι σεβαστό και αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών να μην διαταράσσεται η ησυχία τους από κανένα όχημα που προκαλεί οχληρία και σεβαστό το δικαίωμα ή καλύτερα η υποχρέωση της Αστυνομίας να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού. Όμως αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε να αφορά όλους τους πολίτες σε όλες τις περιοχές.

Παραθέτουμε τα ποιο κάτω ερωτήματα τα οποία θα ήταν καλό να απαντηθούν:

  1. Υπάρχει νομοθεσία που αφορά τα επίπεδα θορύβου των οχημάτων και οι κατάλληλες διαδικασίες για τον έλεγχο της εφαρμογής της διαδικασίας αυτής και ποια είναι?
  • Να υποθέσουμε ότι στις συνοικίες, στην επαρχία και στις υπόλοιπες εστίες που δημιουργείται οχληρία και που δεν ισχύει το διάταγμα διαμένουν πολίτες 2ης κατηγορίας?
  • Γνωρίζετε ότι με το διάταγμα αυτό έχετε αποκλείσει χιλιάδες μοτοσικλετιστές που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και διαθέτουν μοτοσικλέτες χωρίς καμία μετατροπή και χωρίς κανένα θόρυβο?
  • Γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενοικίασης μοτοσικλετών και τετράτροχων οχημάτων και ότι πιθανόν να τους έχετε επιφέρει ακόμα ένα οικονομικό χτύπημα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση?
  • Γνωρίζετε ότι σε πολλά τουριστικά νησιά της μεσογείου σε πολυσύχναστους τουριστικούς δρόμους απαγορεύεται η διέλευση των αυτοκινήτων αντί των μοτοσικλετών?
  • Είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο να επιτηρηθούν και να εντοπιστούν τα οχήματα που προκαλούν οχληρία στις οδούς που αφορά το διάταγμα παρά σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο?

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ΚΟΜ οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (FIM), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (FIM-Europe), της Βαλκανικής Ομοσπονδίας Μοτοσικλέτας (BMU) της ΚΟΕ και του ΚΟΑ εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει και ενεργεί με γνώμονα την ανάπτυξη και τη προώθηση του ορθής έννοιας του μοτοσικλετισμού στη χώρα μας, με συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες δεν είναι του παρόντος να παρατεθούν και όπως πάντα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς προς τη κατεύθυνση αυτή.

Αναμένουμε ότι στην συνάντηση της 18ης Αυγούστου με τον αρχηγό αστυνομίας θα δοθεί τέλος στο παράλογο διάταγμα της 12ης Αυγούστου, σε αντίθετη περίπτωση η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας με τη στήριξη των νόμιμων κάτοχων μοτοσικλέτας και άλλων οργανωμένων συνόλων, προτίθεται να προβεί σε σειρά δραστικών μέτρων.

Δια την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας

Άδωνις Χριστοφίδης

Γενικός Γραμματέας

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -