
Αναδρομή και στους αγώνες των δεκαετιών 1950-1960
Οπως προαναφέραμε στη προηγούμενη μας ιστορική αναδρομή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Κύπρο αγώνες που καταγράφονται είχαν γίνει στην δεκαετία του 1950 που είχαν διοργανωθεί από Βρετανούς και σε αυτούς λάμβαναν μέρος και Κύπριοι οδηγοί.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 από τους κύριους πρωταγωνιστές ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Τρικωμίτης που μονοπωλούσε σχεδός στις νίκες.
Από αναφορές που έχουν γίνει κατά καιρούς ένα από τα πρώτα ράλι είχε γίνει το 1954 ή το 1955 και ξεκινούσε από την Σκαρίνου από το κέντρο του Νίκου και τερμάτισε στην Λευκωσία στην τάφρο της Τσεντίκαγια που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και από εκεί πέρασε και η υπερειδική του Ράλι Κύπρος το 2014 που κάλυψε μέρος της στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αναφέραμε και για τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης των αγώνων Ράλι στο νησί μας και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγώνες κατά κύριο λόγο στήθηκαν από τους Βρετανούς τους αείμνηστους Δρ Κοκή Μιχαηλίδη, Δάνο Σιουκιόρογλου, Αλεξ Ευθυβούλου και τα αδέλφια του Λόντα και Δήμα.

Από τις πρώτες Λέσχες Αυτοκινήτου που είχαν συσταθεί την δεκαετία του ‘ 50 ηταν η Κυπριακή Λέσχη Αυτοκινήτου ( Cyprus Motor Club) , η Λέσχη Αυτοκινήτου Αμμοχώστου ( FMSC) Ακόμη και η Λέσχη Αυτοκινήτου Τροόδους ( Troodos Motor Club) Air Forces Akrotiri Motosport, Dekelia Motorsport Club.

Μετά από την αναγνώριση του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου το 1963 από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA ως την αρμόδια αρχή για την διοργάνωση και ευθύνη διεξαγωγής αγώνων αυτοκινήτου εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ο Ομιλος φίλων Αυτοκινήτου.

Αγώνες είχαμε κάθε χρόνο μέσα στην δεκαετία του ’60 και μέσα από την συλλογή του αρχείου του Cyprus Rally Archives που διαχειρίζεται ο φίλος Arnold Himpler βγαίνουν στην δημοσιότητα μιά σειρά από φωτογραφίες στις οποίες συμβάλουν και αλλά άτομα που της παραχωρούν όπως οι Τάκης Ρωσσίδης ή και σκανάρουν δημοσιέυματα από αποκκόμματα εφημερίδων της εποχής όπως Παναγιώτης Θεοφανίδης, Θεόδωρος Βασιλειάδης και άλλοι.

Μιά φωτογραφία χίλιες λέξεις λένε και οι κινέζοι και είναι περιττά πλέων τα λόγια…









Ξεφυλίζοντας της σελίδες της ιστορίας του Ράλι Κύπρος περνάμε στην διοργάνωση του 1971 όπου ο αγώνας αποκτά τον τίτλο του Διεθνούς Ράλι και καταγράφεται και στα αγωνιστηκά ημερολόγια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Ο αγώνας που έχει ως χορηγό την Rothmans είχε ως βάση την Λευκωσία και οι διοργανωτές του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου σχεδίασε τον διήμερο αγώνα που πραγματοποιήθηκε 16 με 17 Οκτωβρίου και κάλυψε μιά διαδρομή 900 περίπου μιλίων στην ουσία ολόκληρη την Κύπρο και πέρασε και από όλες τις επαρχίες στις οροσειρές Πενταδακτύλου και Τροόδους.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρων για συμμετοχές και πέραν από τους Κύπριους οδηγούς έλαβαν μέρος και πληρώματα από την Βρετανία, Ελλάδα, Λίβανο, Τουρκία. Αρχικά δήλωσαν συμμετοχή περίπου 60 πληρώματα από τα οποία ξεκίνησα τα 53 και καταφεραν να τερματίσουν τα 22.

Το αρχηγείο του αγώνα βρισκόταν στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε κομπιούτερ για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Από τους συντελεστές του αγώνα ανθρώποι που έθεσαν τα θεμέλια των αγώνων αυτοκινήτου στο τόπο μας ο Δρ Γεώργιος Μιχαηλίδης αλυτάρχης του αγώνα στέκεται πίσω από την κοπέλλα μαζι με το Δάνο Σιοκιούρογλου τον τότε γενικός διευθυντής των Ροθμανς στην Κύπρο κ. Allans και τον Ιωάννη Μιχαηλίδη.

Μπήκε το νερό στο αυλάκι και νικητής του αγώνα που προσέλκυσε αρκετό κόσμο από τα σημεία που περνούσε ο παλαιός μας πρωταθλητής Χρίστος Κυρμίτσης με συνοδηγό τον βρετανό Peter Lawrence με Ford Escort Twin Cam. Στην δεύτερη θέση οι βρετανοί Brian Culcheth και Syer Johnstone με το Triumph 2.5 Pi. Στην 3η θέση τερμάτισαν οι Ιπποκράτης Σταματίου με τον Γιώργο Χατζηαντωνίου με το BMW 2002.

Ανάμεσα στις συμμετοχές βρισκόταν και η ομάδα της Suzuki με τρία αυτοκίνητα τα οποία είχαν οδηγήσει ο Αντρέας Τρικωμίτης ο γνωστός βρετανος Σμιθ και ο Ντίνος Αναξαγόρου. Σύμφωνα με το αρχείο του Σπύρου Ζαβρού στο περιοδικό «οδηγός και Αυτοκίνητο» σε έκδοση πριν από τον αγώνα ο Ανδρέας Τρικωμίτης με πολλές εμπειρίες από τους αγώνες είχε κάνεις τις ακόλουθες δηλώσεις «Είναι πολύ σκληρό το ράλι και καλό θα ήτον να είχε στα ενδιάμεσα αργές διαδρομές, ώστε να βοηθηθούν οι οδηγοί να καλύψουν τυχόν καθυστέρηση. Έχω κάνει την διαδρομή και εύχομαι να μην βρέξη, για να υπάρξη νικητής. Αν βρέξη προβλέπω ότι κανείς δεν θα τερματίση».








Για την ιστορία αναφέρνουμε ότι από τα τρία Suzuki που έλαβαν μέρος ολοκλήρωσαν τον αγώνα τα δυό και η εταιρεία Α. Τρικωμίτης Λτδ αντιπροσώπει της μάρκας φρόντιζαν να διαφημίζουν τις επιτυχίες τους την εποχή εκείνη.

Χρυσόστομος Κυλίλης
Το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο, του Cyprus Rally Archives A. Himpler, το αρχείο Σπύρου Ζαβρού, τον Πέτρο Σουτζή


Υπομονή μέχρι την επόμενη μας αναφορά και περιμένουμε και από εσάς φωτογραφικό υλικό που θα θέλατε να μοιραστήτε μαζί μας