Επικράτηση του Mehta στο Cyprus Rally 1976

- Advertisement -

Τερμάτισαν μόλις τρία πληρώματα με δεύτερο τον Ισπανό Zanini  και τους Κύπρο Κυπριανού και Πέτρο Δημητριάδη να συμπληρώνουν το βάθρο

Του Χρυσοστομου Κυλίλη

Η προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του Ράλι Κύπρος αλλά και του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο τόπο μας συνεχίζεται και το παραδεχόμαστε δεν είναι και εύκολη υπόθεση καθώς όλο και κάτι θα αφήσεις πίσω και αυτό δεν είναι επί σκοπού και ζητούμε μια πίστωση στις κριτικές σας.

Η Τουρκική Εισβολή του 1974 προκάλεσε σωρεία προβλημάτων σε όλους τους τομείς στην κοινωνική ζωή, στην οικονομία, στη γεωργία την βιομηχανία τον τουρισμό ακόμη και τον αθλητισμό.

Η διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος που ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο του 1974 ακυρώθηκε λόγο και της επικρατούσαν πολιτική κατάσταση στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή και καθώς ήταν αδύνατο να ξανασχεδιαστή ο αγώνας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι νικητές του Ράλι Κύπρος 1976 Shekhar Mecta και η σύζυγος του Yvonne Mecta με Datsun Violet 1600 J

Η FIA δυστυχώς μετά από την ακύρωση του αγώνα το 1974 αλλά και το 1975 μας αφαίρεσε από τα πρωταθλήματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η επανασύνδεση τους με αυτά δυσκόλεψε την κατάσταση. Η Ροθμανς που ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και του Ράλι Κύπρος από το 1970 έκανα πίσω δημιουργώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της διοργάνωσης στον οικονομικό τομέα.

Οι Κύπρος Κυπριανού και Πέτρος Δημητριάδης κατά την εκκίνηση του αγώνα από την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Πέραν αυτών εμφανίστηκε και ο κίνδυνο να χάσουμε την Διεθνή μας αναγνώριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Η αδράνεια των δυό προηγουμένων ετών 1974 και 1975 έδωσε μάλιστα την ευκαιρία στους Τούρκους κατακτητές της πατρίδας μας να ξεκινήσου το δικό τους αγώνα. Το ούτω καλούμενο «Τουρκοκυπριακό Κράτος» έστειλε αίτηση προς την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) όπου ζητούσε αναγνώριση του δικού τους Αυτοκινητιστικού Συνδέσμου και εν συνεχεία δυνατή τότε διοργάνωση ενώς δικού τους ξεχωριστού αγώνα με την χρηματοδότηση του δικού τους «Τουρκοκυπριακού Κράτους» καθώς ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου παρουσιαζώταν αδρανής.

Μιχάλης Κούμας, Αιμίλιος Ζαχαριάδης, Αγαθοκλής Πλατρίτης και Λούης Ελευθερίου περνούν από την γραμματεία του αγώνα

Οι διοργανωτές του Ράλι Κύπρος βλέποντας την επικρατούσαν πολιτική κατάσταση στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή και τον κίνδυνο να χάσουμε την Διεθνή μας αναγνώριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο αγώνα ώστε να καταφέρουν να επανεντάξουν και πάλι το Ράλι Κύπρος στο Διεθνές Αγωνιστικό ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι του 1976. Οι πολύ επιτυχείς διοργανώσεις των προηγούμενων ετών και τα θετικά σχόλια που απέσπασαν από τους παρατηρητές της FIA τους ξένους οδηγούς αλλά και από ομοσπονδίες άλλων χωρών διευκόλυναν την κατάσταση να ξαναβρεθούμε και πάλι στα Διεθνή Σαλόνια.

Ο Μιχάλης Κουβάς με συνοδηγό τον Τσαγγαρη στο BMW 2002 Ti Alpine

Οι άνθρωποι του ΚΣΑ και όχι μόνο σήκωσαν μανίκια, ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο αγώνα σχεδίασαν από την αρχή το Ράλι Κύπρος βρήκαν νέες ειδικές και προσπαθούσαν να πείσουν και να βρούν λεφτά για να γίνει κατορθωτή η διοργάνωση.

Οι Κύπρος Κυπριανού και Πέτρος Δημητριάδης σε ώρα δράσης που τερμάτισαν στην τρίτη θέση γενικής και πρώτο κυπριακό πλήρωμα

Εργάστηκαν πολύ σκληρά έκαναν επαφές με την τότε Κυπριακή Κυβέρνηση γνώριζαν εκ των πρωτέρων ότι δεν είχαν την οικονομική της στήριξη αλλά είχαν την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της. Φρόντισαν να βρουν άλλους χρηματοδότες ώστε να γίνει κατορθωτή η διοργάνωση του 1976. Βρέθηκε η βιομηχανία της ΣΕΔΙΓΕΠ έβαλε τις βάσεις σημαντικά λεφτά ο ΚΟΤ και οι άλλοι χρηματοδότες από τους ημικρατικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα και ο αγώνα πραγματοποιήθηκε.

Μιά φωτογραφία χίλιες λέξεις από τη συμμετοχή στον αγώνα του 1976 του Θεόδωρου Στυλιανού με τον Μάριο Κουτσοφτίδη

Ο αγώνας τελούσε υπό την Κυβερνητική αιγίδα σε μιά περίοδο που η πατρίδα μας χρειαζόταν κάθε είδους προβολή στον έξω κόσμο. Αποδείχθηκε ότι ήταν ενα εθνικό ζήτημα, ενα φλέγον θέμα και όχι μόνο αθλητικό που συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της Κύπρου Διεθνώς.

Βενιζέλου και Σωκράτους σε ώρα δράσης

Ολοι έδωσαν χέρια βοήθειας με μιά χροθιά πραγματοποίησαν ένα αξιοζήλευτο αγώνα.

Ο Ισπανός Antonio Zanini που είχε για συνοδηγό τον Jose Juan Petisco ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην δεύτερη θέση με +16:03.0 λεπτά διαφορά.

Σχετικά με την διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος του 1976  διασώζεται αρχειακό υλικό στο ΡΙΚ και σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Παύλο Παύλου ο τότε ο αλυτάρχης του αγώνα κυριος Δάνος Σιουκιούρογλου ανάφερε αρκετά.

Ο Τάκης Παναγίδης Τεμονικα σε μιά από τις τοπικές διοργάνωσης του 1976 που προηγήθηκαν του Ράλι Κύπρος

Σε ερώτηση πως έγινε κατορθωτή η διοργάνωση του 1976 μετά από δυό χρόνια διακοπή ανάφερε: « Η σημμασία της διεξαγωγής του Ράλι Κύπρος είναι πολύ μεγάλη ιδίως αυτή τη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται προβολή στον εξω κόσμο. Η οργανωτική επιτροπή και βασικότερα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου αποφάσισαν την επαναδιοργάνωση του 4ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος για φέτος μέσα στα πλαίσια της επαναδραστηριοποίησης της Κυπριακής πραγματικότητας και της Κυπριακής ζωής μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1974 και πιστεύουμε ότι ένας πετυχημένος Διεθνής αγώνας όπως το Ράλι Κύπρος θα προβάλη την χωρα που το διοργανώνη στο εξωτερικό πολύ καλά»

Ο Δημητράκης Ζαχαριάδης με τον συνοδηγό το Τσιρίδη

«Η Κύπρος αυτή τη χρονική στιγμή χρειάζεται και μιά τουριστική προβολή και το Ράλι Κύπρος προσφέρη αυτή την δυνατότητα λόγο του Διεθνούς του επιπέδου και λόγο των Διεθνών συμμετοχών που συγκεντρώνει»

Ο Αιμίλιος Ζαχαριάδης που είχε για συνοδηγό το Λούη Ελευθερίου

Σε άλλη ερώτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και πως ξεπέραστηκαν δήλωσε ο κυριος Σιουκιούρογλου : «Πράγματι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη διοργάνωση του αγώνα ήταν τεράστιες αλλά ευτυχώς όχι ανιπερβλητές. Τα στοιχεία που έθιξα προηγουμένος τα θέσαμε στην Κυπριακή Κυβέρνηση τα οποία είδε πολύ ευμενώς και αποφάσισε όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θέση το όλο Ραλι υπό την αιγίδα του. Φυσικά η κυβέρνηση με την εξυπηρέτηση και την βοήθεια που μας δίνει καλύπτει σχεδών το 50% των δαπανων για την ετοιμασία και διοργάνωσει του αγώνα, ενώ το υπόλοιπο ποσό πιστεύουμε ότι θα το βρούμε από άλλους φορείς ιδιωτικές εταιρείες και ιδιωτική πρωτοβουλία»

Οι Ντίμης Μαυρόπουλλος και ο P. White σε ώρα δράσης

Για να συμπληρώσει ήδη πέραν από την ΣΕΔΙΓΕΠ και αρκετές εταιρείες ναυτιλιακοί πράκτορες, ξενοδοχειακές μονάδες και η Κυπριακές Αερογραμμές έχουν προσφέρει μιά μεγάλη οικονομική βοήθεια στους διοργανωτές ερχόμενοι αρωγοί στα εξοδα για διοργάνωση του αγώνα»

Η διαδρομή του 4ου Διεθνούς Ραλι Κύπρος του 1976

Μίλησε επίσης και για την διαδρομή του αγώνα του 1976 που πραγματοποιήθηκε 25 με 26 Σεπτεμβρίου που κάλυψε συνολική απόσταση 932 μιλίων και ήταν χωρισμένη σε τρία σκέλη με δυό σταθμούς ανασυγκρότησης. Περιλάμβανε 19 ειδικές διαδρομές συνολικής απόστασης 200 μιλίων και 54 σημεία ελέγχου χρόνου.

Το ελληνικό πλήρωμα Κορρές και Αρκέντης

Η εκκίνηση δόθηκε από την Πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία το πρώτο λεπτό του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου για το πρώτο σκέλος των 322 μιλίων που κάλυψε διαδρομή στην κεντρική κύπρο και ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό το πρωί του Σαββάτου γύρω στις 9 όπου οι διαγωνιζόμενοι ξεκουράστηκαν για τεσσερισίμιση ώρες.

Το μεγάλο όνομα του αγώνα που θεωρείτο και το φαβορί ήταν ο Πολωνός Andrzej Jaroszewicz  με συνοδηγό τον συμπατριώτη του Ryszard Zyszkowski σε ένα Lancia Stratos HF που στάθηκαν άτυχοι και αποχώρησαν μετά από ηλεκτρικά προβλήματα στο αυτοκίνητο τους

Το δευτερο σκέλος του αγώνα κάλυψε μιά διαδρομή 315 μιλίων στην κεντρική και δυτική Κύπρο στα δάση τροόδους και Πάφους πριν καταλήξουν οι διαγωνιζόμενοι στις Πλάτρες τα μεσάνυκτα του Σαββάτου για τον μεγάλο σταθμό ανασυγκρότησης 10 περίπου ωρών. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του αγώνα ξεκινούσε από τις Πλάτρες και τερμάτισε στη Λευκωσία το βράδυ της Κυριακής μετά από 295 μίλια διαδρομής.

Η λίστα συμμετοχών του αγώνα

Μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρων σε συμμετοχές καθώς δήλωσαν ενδιαφέρων 58 πληρώματα από την Κύπρο και από άλλες 8 ξένες χώρες ( Ελλάδα, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Κένυα, Αυστρία, Πολωνία και Ιταλία).

Ο Buzz Bailey στη συμμετοχή του στον αγώνα του 1976

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε την σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν στις διοργανώσης του Ράλι Κύπρος οι βρετανικές λέσχες αυτοκινήτου Δεκέλειας και Ακρωτηρίου τόσο με τη συμμετοχή τους στους αγώνες αλλά κυρίως στην ασφάλεια και επικοινωνία του αγώνα με το αρχηγείο.

Στη ράμπα της εκκίνησης βρέθηκαν 48 πληρώματα που είχαν να αντιμετωπίσουν πραγματικά ένα σκληροτράχηλο αγώνα και στο τερματισμό είχαμε μόνο τρία πληρώματα που αποτελούν και ρεκόρ σε όλα αυτά τα χρόνια.

Μεγάλος θριαμβευτής ήταν ο Κενυάτης Shekhar Mehta  που είχε για συνοδηγό την σύζυγο του Yvonne σε ένα Datsun 1600 J.  Το μεγάλο όνομα ομως του αγώνα που θεωρείτο και το φαβορί ήταν ο Πολωνός Andrzej Jaroszewicz  με συνοδηγό τον συμπατριώτη του Ryszard Zyszkowski  σε ένα Lancia Stratos HF που στάθηκαν άτυχοι και αποχώρησαν μετά από ηλεκτρικά προβλήματα στο αυτοκίνητο τους.

Ο Ανδρέας Γεωργίου

Ο αγώνας του 1976 προσμετρούσε στο Ευρωπαϊκό Πρωταθλημα Ράλι με συντελεστή βαθμολογίας 3 καθώς και στο πρωτάθλημα Ισπανίας που δυό από τους διεκδικητές του πρωταθλήματος οι Antonio Zanini  και Salvator Guan Canellas επέλεξαν τον αγώνα μας για να διαγωνιστούν και να συγκεντρώσουν βαθμούς.

Ο Salvator Guan Canellas που είχε για συνοδηγό του τον συμπατριώτη του Daniel Ferrater στο Seat 1430/ 1800 στάθηκε άτυχος και αποχώρησε μετά από προβλήματα στα φρένα ενώ ο Antonio Zanini  που είχε για συνοδηγό τον Jose Juan Petisco σε ένα πανομυότυπο αυτοκίνητο ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην δεύτερη θέση με +16:03.0 λεπτά διαφορά.

Ο Ισπανός Salvator Guan Canellas που είχε για συνοδηγό του τον συμπατριώτη του Daniel Ferrater στο Seat 1430/ 1800 στάθηκε άτυχος και αποχώρησε μετά από προβλήματα στα φρένα

Στην Τρίτη θέση με ένα Hilman Avenger τιμώντας και τα Κυπριακά χρώματα οι Κύπρος Κυπριανού και Πέτρος Δημητριάδης.

Ο Χρίστος Φασαρίας με τον Ασσιωτη στο Ford Escort

Αρκετές και αξιόλογες ήταν οι συμμετοχές και από άλλα Κυπριακά πληρώματα, Μιχάλης Κούμας, Ντιμης Μαυρόπουλος, Λευτέρης Μακρίδης, Φάνης Θεοδούλου, Τάκης Ρωσσίδης, Αιμίλιος Ζαχαριάδης, Μιχάλης Κουβάς, Χρίστος Φασαρίας, Γιώργος Κιμωνίδης, Κώστας Παναγιωτίδης, Μιχάλης Θεοφανίδης, Εργατούδης, Αχιλλέως (Cosmic), Κουκκίδης, Αντωνίου, Ιωάννης Κοκκολής, Ανδρέας Γιαπανάς, Βαχαν Τερζιάν και άλλοι που τέθηκαν εκτός μάχης με διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Οι βρετανοί Booty και Reall με το Mitsubishi Galant

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η οργανωτική επιτροπή του αγώνα το αν θα γινόταν ο αγώνα η όχι τα κατάφεραν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την διοργάνωση και έβαλαν μπρος τις μηχανές για την επόμενη διοργάνωση.

Ο Μάριος Ιωαννίδης με το Peugeot

Επαναλαμβάνουμε οτι το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το προσωπικό μας αρχείο από το Cyprus Rally Archives που μας έδωσε την συγκαταθεση του να χρησιμοποιούμε φωτογραφικό υλικό αλλά και από το διαδύκτιο και άλλα προσωπικά αρχεία. Αν για κάποια φωτογραφία δεν αναφέρουμε την πηγή δεν είναι επί σκοπού και απολογούμαστε εκ των προτέρω.

Τα μέλη των βρετανικών βασεων που παρείχαν τεχνική υποστήριξη στα πληρώματα της ομάδας τους.

Χρυσόστομος Κυλίλης

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,798ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -