Ετοιμάζονται αλλαγές στους κανονισμούς του WRC 2019

- Advertisement -

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζουν η FIA και ο promoter του WRC για τα επόμενα χρόνια, με το πρόγραμμα του θεσμού να είναι το κύριο θέμα συζήτησης και το πως θα εξοικονομηθούν τα χρήματα για να επεκταθεί σε όλη την υφήλιο.

Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2017 όταν και παρουσιάστηκε η νεότερη γενιά των αυτοκινήτων προδιαγραφών WRC, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι γνωρίζει σημαντική άνθηση. Η εξέλιξη του φετινού πρωταθλήματος το κάνει ένα από τα συναρπαστικότερα των τελευταίων ετών και οι τρείς αγώνες που απομένουν θα είναι καθοριστική για τους τίτλουε καθώς φαίνεται ότι το πρωτάθλημα αρχίζει από την αρχή.

Για εμάς τους παραδοσιακούς αυτό μεταφράζεται σε συναγωνισμό, θέαμα και εντυπωσιακές επιδόσεις από τέσσερις Κατασκευαστές. Αντίθετα, για τους τεχνοκράτες της FIA και της Media House (εταιρία που έχει τα δικαιώματα προβολής του θεσμού) η αύξηση του ενδιαφέροντος συνεπάγεται με την εντυπωσιακή βελτίωση των αριθμών τηλεθέασης, και φυσικά της εισροής χρημάτων. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του WRC, αναγνωρίζοντας την επιτυχία που έχει σήμερα, με αποτέλεσμα ο Promoter, αλλά και η Ομοσπονδία, να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ήδη οι εμπλεκόμενες πλευρές σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, η οποία θέλει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι να απογαλακτίζεται από την Ευρώπη. Με τη σύμφωνη γνώμη και των Κατασκευαστών, στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια οι αγώνες να είναι μοιρασμένοι ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τις χώρες εκτός αυτής και μάλιστα το συγκεκριμένο πλάνο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το άμεσο μέλλον.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη νέα χρόνια κιόλας οι αγώνες θα αυξηθούν σε 14, με δύο νέους να προστίθενται στο πρόγραμμα του 2019. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, όλα δείχνουν ότι το Ράλι Κορσικής θα βρεθεί και πάλι εκτός, με τους αγώνες της Χιλής και της Ιαπωνίας να αποτελούν μέρος του θεσμού από τη νέα χρονιά. Ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η προσθήκη του Ράλι Σαφάρι από το 2020.

Η Επιτροπή του WRC έχει καταλήξει σε μια σειρά αλλαγών για τη νέα σεζόν του 2019 σε τεχνικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς, περιμένοντας την έγκριση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (ΠΣΜΑ).

Στις 12 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το ΠΣΜΑ της FIA για να εξετάσει και εγκρίνει (ή όχι) τις αλλαγές που προτείνει για το WRC από το 2019 η Επιτροπή Ράλι. Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες αλλαγές έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους για τις ομάδες, το οποίο από πολλούς με τους σήμερα ισχύοντες κανονισμούς θεωρείται δυσβάστακτο.

Αρχικά προτείνεται η μείωση των ημερών για δοκιμές από 55 σε 42 ετησίως κάτι που υπήρχε μέχρι και το 2017 καθώς επίσης και η μείωση της απόστασης από την έδρα της ομάδας που είναι στα 500 χιλιόμετρα σήμερα να μειωθεί γύρω στα 300-350 χιλιόμετρα για τις δοκιμές.

Η Επιτροπή στοχεύει να κλείση το «παραθυράκι» που υπήρχε και στην εξάλειψη του φαινομένου της εσκεμένης εγκατάλειψης προς το τέλος ενός αγώνα ώστε να αλλάζουν κινητήρα για τον επόμενο αγώνα. Κάνει πρόταση να καθοριστεί όσον αφορά στον αριθμό των κινητήρων που δικαιούται κάθε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Παράλληλα προτείνει να θεσπιστούν συγκεκριμένα σημεία ενός αγώνα στο οποίο μπορεί κανείς να εγκαταλείψει.
Γίνεται πρόταση για μείωση των ανά αυτοκίνητο απασχολούμενων μηχανικών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η μείωση τους σε 9 από 12 που είναι σήμερα για όλες τις ομάδες που έχουν τρία αυτοκίνητα και σε 6 από 8 που είναι για κάθε ομάδα που έχει δύο αυτοκίνητα.

Προτείνεται επίσης να αναφέρεται ρητά στους κανονισμούς πως κάθε αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει κανονικά κίνηση και στους τέσσερις τροχούς στην εκκίνηση μιάς ειδικής διαδρομής.

Στις νέες προτάσης η R1 κατηγορία δεν θα χωρίζεται με βάση τα κυβικά εκατοστά αλλά θα περιορίζεται σε 1600κ.εκ.ατμοσφαιρικά  και 1067 κ.εκ. υπερτροφοδοτούμενα.

Σε ό,τι αφορά στην αρίθμηση των αυτοκινήτων, μόνον ο πρωταθλητής υποχρεούται να φέρει τον αριθμό «1» στις πόρτες, όλοι οι άλλοι οδηγοί της P1 κατηγορίας θα μπορούν να έχουν ελεύθερη επιλογή για τον αριθμό με τον οποίο θα αγωνίζονται.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -