Εξολοκλήρου στο Περού η φετινή μάχη του Ράλι Ντακάρ 2019

- Advertisement -

Άνθρωποι και μηχανές έκαναν όλες τις προετοιμασίες τους και είναι έτοιμοι στο να ξεκινήσουν την μεγάλη τους περιπέτεια που δεν είναι άλλη από την 41 έκδοση του Ράλι Ντακάρ καθώς ο αγώνας αυτός κάνει ποδαρικό στο παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Καινοτομία στο φετινό αγώνα αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του θεσμού θα πραγματοποιηθεί μόνο σε μια χώρα το Περού στην Λατινική Αμερική καθώς οι οργανωτές του αγώνα η ASO που αρχικά έλπιζε για μια διαδρομή που θα ξεκινούς στη Χιλή και θα τερμάτιζε στον Ισημερινό, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με την Χιλήκαι την Βολιβία και κατέληξε να τον περιορίσει μόνο στο Περού.

Περιλαμβάνει 10 στάδια και μια μέρα ανάπαυσης, ξεκινώντας και τελειώνοντας στην πρωτεύουσα της Λίμα. Θα ξεκινήσει στις 6 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιανουαρίου.

Συνολικά 334 οχήματα στις κατηγορίες αυτοκινήτων, φορτηγών, μοτοσικλετών και τετράτροχων γουρούνων θα πάρουν εκκίνηση στις 7 Ιανουαρίου διανύοντας 5.000 χιλιόμετρα με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι διασχίζοντας άμμο και αμμόλοφους.

Το Ράλι Ντακάρ είναι ένας αγώνας στον οποίον δηλώνουν συμμετοχή αρκετοί ερασιτέχνες οδηγοί,  λάτρεις της περιπέτειας οι οποίοι θέλουν να ζήσουν το δικό τους όνειρο, αγωνιζόμενοι σκληρά απέναντι στις επαγγελματικές συμμετοχές, με εργοστασιακή υποστήριξη.

Tο Ράλι Ντακάρ, σίγουρα είναι ένας από τους δυσκολότερους αγώνες με μηχανοκίνητα οχήματα, διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1978 και αν προσπαθήση κάποιος να γράψει την ιστορία του όλο και κάτι θα αφήσει πίσω. Παλαιότερα ονομαζόταν «Rally Paris-Dakar», ενώ σήμερα ονομάζεται απλώς «Rally Dakar». Όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί είναι αυτοί που έγραψαν ιστορία αλλά είναι και δεκάδες τα θύματα του που άφησαν την πνοή τους αγωνιζόμενοι οι παρακολουθώντας τον αγώνα από τα ατυχήματα που είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτή τη μορφή αγώνων.

Η ιστορία του αρχίζει το 1978 όταν το πρώτο ράλι διέσχισε την περίφημη έρημο Tenere, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες του διοργανωτή του, Τιερί Σαμπίνε, ενός αναβάτη που πίστευε πως η έρημος είναι το καλύτερο σημείο για τη διεξαγωγής ενός μαραθώνιου αγώνα με το άρωμα του Ντακάρ.

Μέχρι και το 2008, ο αγώνας λάμβανε χώρα στη Μαύρη Ήπειρο, ώσπου κάποιες τρομοκρατικές απειλές και ο θάνατος 4 Γάλλων τουριστών ανάγκασαν τους διοργανωτές να μεταφέρουν τον αγώνα στη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Αργεντινή, η οποία ήδη βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική δίνη.

Το ανάγλυφο του εδάφους που διασχίζουν όλοι οι αγωνιζόμενοι δεν μοιάζει με κανένα από εκείνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα συμβατικά Ράλι. Όλα τα αγωνιστικά οχήματα έχουν δεχθεί τέτοιες τροποποιήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές δοκιμασίες, οι οποίες ξεπερνούν τα 800χλμ ανά ημέρα.

Στις μοτοσυκλέτες, θα δούμε τους (Walkner, Price και Sunderland) πάνω σε KTM προσπαθώντας να πάρει η Αυστριακή εταιρία ακόμα μια χρονιά την νίκη απέναντι στις Honda των (Benavides, Gonçalves, Barreda) και στις Yamaha των (Van Beveren και De Soultrait), ενώ φέτος υπάρχει και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών με μεγάλο φαβορί βέβαια να είναι η Ισπανίδα Laia Sainz.

Κάθε οδηγός στο Ράλι Ντακαρ έχει και μια διαφορετική ιστορία, όμως όλοι έχουν κάτι κοινό: τoν αγώνα που δίνουν και το κουράγιο που χρειάζονται για να πιέσουν εαυτούς και μηχανές στα όρια τους και πολλές φορές ξεπερνώντας τα.

Ο διευθυντής του Ράλι Etienne Lavigne είναι σίγουρος ότι, παρά του ότι ο αγώνας θα γίνει αποκλειστικά στο Περού, οι παραλίες, οι αμμόλοφοι και τα περουβιανά κομμάτια θα προσελκύσουν ακόμα ένα αγώνα.

“Γνωρίζουμε ότι προσελκύουμε τους κορυφαίους οδηγούς αυτού του κλάδου γιατί κάθε χρόνο είναι  αγώνας αναφοράς υψηλού επιπέδου, θα φτιάξουμε πιο τεχνικά και δύσκολα στάδια, διότι σε αυτό το είδος γεωγραφίας άμμου και θινών δεν μπορούμε να αναπτύξουμε 400 χιλιόμετρα ειδικές διαδρομές. Είναι πολύ δύσκολο. Θα έχουμε τουλάχιστον το 70% των σταδίων της άμμου και των αμμόλοφων και ότι στην ιστορία του Ντακάρ ο φετινός αγώνας θα είναι μοναδικός. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε τόσο μεγάλο ποσοστό θινών”.

Μια άλλη αλλαγή για το 2019 είναι ότι οι ανταγωνιστές στις τάξεις αυτοκινήτων και φορτηγών θα μπορέσουν να επανέλθουν στη δράση τη δεύτερη εβδομάδα εάν αποσυρθούν από την πρώτη εβδομάδα, αλλά θα έχουν τη δική τους ταξινόμηση έτσι ώστε να μην παρεμβαίνουν στη σειρά εκκίνησης. Αυτό δεν ισχύει για τους αναβάτες και τουαναβάτες στις τετράτροχες.

Ως Newsautosport.com θα προσπαθήσουμε να σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη του αγώνα αλλά λόγο και της διαφοράς της ώρας που έχουμε με το Περού αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους για την εξέλιξη του.

 

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -