
Τα λόγια και οι δηλώσεις έχουν μετατραπεί σε πράξεις και έργα μέσα στις πίστες. Το 65ο πρωτάθλημα που διοργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) του κορυφαίου κομματιού του μηχανοκίνητου αθλητισμού η Formula 1 ξεκίνησε την μαραθώνια της πορεία από την Μελβούρνη της Αυστραλίας και μετά από 19 στάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου στο ‘Αμπου Ντάμπι.
Η περίοδος της παντοκρατορίας έχει περάσει βρισκόμαστε σε περίοδο ισορροπίας και αβεβαιότητας και θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις στους πρώτους αγώνες που θα μοιάζουν με αγώνες επιβίωσης.
Για φέτος στο αγωνιστικό ημερολόγιο έχουν ενταχθεί δυο νέοι αγώνες της Ρωσσίας για πρώτη φορά και ο αγώνας της Αυστρίας που επιστρέφει μετά από απουσία μερικών ετών αντικαθιστώντας τους αγώνες στην Ινδία και την Κορέα.
Το ταξίδι στο… άγνωστο ξεκίνησε καλά για κάποιους, με προβλήματα για κάποιους άλλους, κάτι αναμενόμενο άλλωστε, αφού οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί με τα «state-of-the-art» υβριδικά συστήματα καθιστούν τα φετινά μονοθέσια εξαιρετικά περίπλοκα. Και τώρα, που βρισκόμαστε ακόμα στους πρώτους μήνες ζωής τους, ιδιαίτερα εύθραυστα.
Μην περιμένεται τις παλιές καλές εποχές όλα έχουν αλλάξει το είπαμε το ξαναλέμε και θα το ξαναπούμε η κορονίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού περνά σε μια νέα εποχή …
H νέα, υβριδική εποχή της Formula 1 ξεκίνησε με την μεγαλύτερη αλλαγή αυτή που πραγματικά θα κάνει την επανάσταση τους κινητήρες V6 1.6 λίτρων turbo εφοδιασμένους με πιό αποδοτικά συστήματα ανάκτησης ενέργειας τα οποία ονομάζονται ERS.
Ιστορικά να αναφέρουμε ότι τη δεκαετία του 1960 η F1 χρησιμοποιούσε 3λίτρους ατμοσφαιρικούς κινητήρες, στη συνέχεια πέρασε στους Turbo, μετά και πάλι στους ατμοσφαιρικούς 3,5 λίτρων, στους 3λίτρους V10 και στη συνέχεια στους 2.4 λίτρων
V8 με το όριο περιστροφής των τελευταίων να ξεπερνά τις 20000 στροφές και την ιπποδύναμη τους 1000 ίππους.
Από το 2006 οδηγηθήκαμε σε πάγωμα της εξέλιξης για περιορισμό του κόστους φτάνωντας φέτος στην χρονιά της επανάστασης για αρκετούς.
Ξεχάστε τις παλιές καλές εποχές όπου όλα ήταν αληθινά φαντασμαγορικά στη F1 ιδιαίτερα της δεκαετίας του 1980. Της περιόδου που αρχίσαμε δειλά δειλά να γράφουμε για το άθλημα και να μεγαλώνουμε και να θυμόμαστε την τότε περίλαμπρη τετράδα Senna – Prost – Mansell – Piquet να πετά φωτιές. Τότε οι κινητήρες ήταν V6 1.6 Turbo, και υπήρχε όριο (195 κι αργότερα 155 λίτρων) καυσίμων στον αγώνα, και τα ελαστικά ήθελαν φροντίδα…
Τα νέα δεδομένα μας κάνουν όμως να υποπτευόμαστε ότι ακριβώς αυτά τα οποία αναφέραμε πιο πάνω ίσως να μην τα ξαναβιώσουμε με την εξίσου προικισμένης νέας μας γενιά οδηγών…
Οι οδηγοί…
Στο φετινό πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος 22 πιλότοι στις 11 ομάδες που συμμετέχουν. Στη σύνταξη πέρασε ο Αυστραλός Mark Webber μετά από 12 χρόνια παρουσίας στην F1. Αντικαταστάτης του στην Red Bull και δίπλα στον Sebastian Vettel o Daniel Ricciardo. To Ricciardo στην ομάδα της Torro Rosso αντικατέστησε ο πρωτάρης Daniil Kvyat που πέρσι αγωνιζόταν στο GP3. Το “δίδυμο” των οδηγών στην ομάδα συμπληρώνει ο Γάλλος Jean-Eric Vergne.
O Felipe Massa μετά από 8 χρόνια παρουσίας στην Ferrari μετακόμησε στην Williams και θα πλαισιώνει τον Φινλανδό Valtteri Bottas στη νέα εποχή για το άθλημα.
Στη Ferrari επέστρεψε ο Kimi Raikonen και μαζί με το Fernando Alonso θα αποτελούν το οδηγικό “δίδυμο” της ομάδας του Μαρανέλλο που μετά το 1956 θα έχει και πάλι στις τάξεις τις δυο παγκόσμιους πρωταθλητές.
Στο ανακάτεμα της τράπουλας στους οδηγούς έχουμε και την φυγή του Pastor Maldonado από την Williams που θα αγωνίζεται στην Lotus μαζί με τον Romain Grosjean. O Sergio Perez μετά από ένα χρόνο παρουσίας στην McLaren μετακόμισε στην Force India στην οποία επέστρεψε και ο Nico Hulkenberg μετά από παρουσία ενός έτους με την ομάδα της Sauber. Στην McLaren ήρθε ο Kevin Magnussen δίπλα από τον Jesson Button. Με την Sauber θα τρέχουν οι Andrian Sutil και ο Esteban Gutierrez στην Marussia οι Jules Bianchi και Max Chilton και τέλος στην Caterham οι Kamui Kobayashi και Marcus Ericsson