
Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κορυφαίοι δημοσιογράφοι του χώρου που βρίσκονται στη Μελβούρνη για να καλύψουν το πρώτο Grand Prix της χρονιάς, τα «ασημένια βέλη» δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι και με τους δύο διαθέσιμους τύπους ελαστικών (μεσαία – μαλακή γόμα), τόσο στον ένα γύρο όσο και σε ρυθμό αγώνα. Στην 2η μάλιστα περίοδο των ελεύθερων δοκιμών τα μονοθέσια της Mercedes AMG Petronas πρωταγωνίστησαν.
Ο βρετανός Lewis Hamilton όχι μόνο κάλυψε το χαμένο πρωινό έδαφος λόγο του προβλήματος που αντιμετώπισε αλλά κατάφερε να σημειώνει τον καλύτερο χρόνο με 1:29.625 χρησιμοποιώντας τη μαλακή γόμα της Bridgestone στην W05.
Από κοντά ακολούθησε ο ομόσταβλός του Nico Rosberg που δείχνει και αυτός σε καλή κατάσταση, με τον Fernando Alonso να βρίσκεται στην 3η θέση, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Hamilton, έχοντας όμως σημειώσει την καλύτερή του επίδοση με τη μεσαία γόμα.
Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις χειμερινές δοκιμές παρουσιάζεται η Red Bull, με τον Sebastian Vettel να πραγματοποιεί 41 γύρους σε αυτήν την περίοδο και να πλασάρεται στην 4η θέση. O Jenson Button με την McLaren MP4-29 ήταν 5ος με προβλήματα υποστροφής και χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει καθόλου τη μαλακή γόμα, ενώ στην 6η θέση βρέθηκε ο Daniel Ricciardo με την δεύτερη RB10.
«Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει αρκετή διαφορά από Mercedes και Ferrari. Μέχρι το τέλος του 3ημέρου θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόση είναι η διαφορά αυτή», σχολίασε ο επικεφαλής των Πρωταθλητών, Christian Horner.
O Kimi Raikkonen δεν μπόρεσε να κινηθεί στους ρυθμούς του Alonso και περιορίστηκε στην 7η θέση αντιμετωπίζοντας και πρόβλημα με το κιβώτιο της F14 T. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν ο Valtteri Bottas (Williams), ο Kevin Magnussen (McLaren) και ο Nico Hulkenberg (Force India).
Tα προβλήματα στην Caterham συνεχίστηκαν με τον Kamui Kobayashi να μένει εκτός διαδικασίας λόγω προβλήματος που έχει να κάνει με την τροφοδοσία και τον Marcus Ericsson να κάνει έναν όλο κι όλο γύρο και αυτόν αναγνωριστικό, αλλά να σταματάει και πάλι λόγω προβλήματος που προέκυψε στα υδραυλικά.
Στη Lotus, δύο είναι οι ειδήσεις της ημέρας. Η μία αφορά στο οργανωτικό κομμάτι της ομάδας, με τον Federico Gastaldi να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας αντικαθιστώντας τον Eric Boullier που συνεχίζει στη McLaren. H δεύτερη έχει να κάνει με την απογοητευτική παρουσία της ομάδας στις ελεύθερες δοκιμές.
Σε αυτήν την 2η περίοδο ο Romain Grosjean έκανε μόλις 12 γύρους σημειώνοντας απογοητευτικό χρόνο (+4″ από τον Hamlton), ενώ ο Pastro Maldonado δεν έκανε ούτε γύρο. Στο τέλος της διαδικασίας αποπειράθηκε να μπει στην πίστα, αλλά ένα πρόβλημα -κατά πάσα πιθανότητα- στο ERS δεν του επέτρεψε να φτάσει στο τέλος του pitlane.
Από τις χειμερινές δοκιμές γνωρίζαμε ότι η Mercedes βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από όλους, οπότε αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να διαπιστώσουμε ποια ακριβώς είναι η διαφορά από τους αντιπάλους της.
Είναι άραγε τόσο μεγάλη που την Κυριακή, στον αγώνα, οι Hamilton – Rosberg θα κάνουν «πάρτι» ρίχνοντας μέχρι και 2 γύρους σε όλους, όπως είπε προ ημερών ο Horner ή μήπως κάποιοι προσπαθούν τόσο καιρό να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια…
«Ρυθμός αγώνα: Η Mercedes δείχνει να είναι ένα δευτερόλεπτο ταχύτερη από τον ανταγωνισμό. Μετά ακολουθούν με μικρές διαφορές Red Bull, Williams, McLaren και Ferrari, πιθανότατα με αυτή τη σειρά», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, o έμπειρος δημοσιογράφος του BBC, Andrew Benson του BBC.
Αναμονή λοιπών καθώς πλέον περάσαμε στα έργα και τα λόγια είναι περιττά…
Τα μονοθέσια της F1 είναι, πλέον, υβριδικά αυτοκίνητα…
Η F1 δεν γυρίζει σελίδα επειδή υιοθέτησε ένα μοντέλο κινητήρα που χρησιμοποιούσε και στο παρελθόν. Η F1 γυρίζει σελίδα επειδή πλέον συνδυάζει τον κινητήρα της -όποιος και να ήταν αυτός- με δύο συστήματα ανάκτησης ενέργειας. Επειδή η ισχύς δεν προέρχεται πια μόνο από το καύσιμο, αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό πια από τον ηλεκτρισμό. Τα μονοθέσια της Formula 1 είναι, πλέον, υβριδικά αυτοκίνητα.
Για την ακρίβεια: ο κινητήρας εσωτερικής καύσης V6 1.6 Turbo αποδίδει 580-600 ίππους και επιπλέον 160 ίπποι προέρχονται από δύο συστήματα ανάκτησης ενέργειας για 33 δευτερόλεπτα ανά γύρο – που είναι σχεδόν όλος ο χρόνος που ο οδηγός βρίσκεται σε φάση επιτάχυνσης σχεδόν σε κάθε είδους πίστα.
Το ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ERS-K, ανακτά την κινητική ενέργεια κατά το φρενάρισμα, το δεύτερο ERS-H ανακτά τη θερμική ενέργεια του στροβιλοσυμπιεστή του συστήματος υπερτροφοδότησης. Οι ηλεκτροκινητήρες των δύο ονομάζονται MGU-K και MGU-H αντίστοιχα. Ο πρώτος δίνει ροπή στους τροχούς κατά την επιτάχυνση και παράγει ρεύμα κατά την επιβράδυνση. Ο δεύτερος μπορεί να διοχετεύσει την ενέργεια που έχει συλλέξει είτε στον κινητήρα μέσω του MGU-K, είτε απευθείας στο Turbo για να περιορίσει το turbo-lag.
Είναι προφανές πως όσο περισσότερα χιλιόμετρα έκανε κάθε ομάδα στις δοκιμές του χειμώνα, τόσο πιο κοντά έχει φτάσει στη -μερική, έστω- κατανόηση των πολλαπλών παραμέτρων της διαχείρισης ενός Grand Prix. (Και, δεδομένων των παραπάνω, τα ελαστικά είναι φέτος ένας σχετικά μικρής επίδρασης παράγοντας, μιας και η Pirelli πήρε φέτος την απόφαση να σκληρύνει όλες τις γόμες της.)
Μοιάζει, επίσης, προφανές ότι στις δοκιμές κατάταξης ένας καλός γύρος δεν θα είναι μόνο αποτέλεσμα απόλυτης ισχύος του κινητήρα, αλλά πολλές φορές κυρίως οδηγησιμότητας και ομαλής απόδοσης της ροπής από τους τρεις κινητήρες. Και τέλος, μοιάζει προφανές πως -τουλάχιστον στα ξεκινήματα- ένα GP δεν θα είναι μια δοκιμασία του μονοθεσίου / οδηγού που θα οδηγήσει λυσσαλέα και ταχύτερα όλων για σχεδόν δύο ώρες, αλλά ένας συμβιβασμός εξοικονόμησης καυσίμων από όλους τους οδηγούς, για λιγότερους ή περισσότερους γύρους.
Οι ομάδες έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους ώστε να αναλύσουν στοιχεία και δεδομένα, να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις κατατακτήριες δοκιμές και φυσικά τον αγώνα της Κυριακής.
Κλείνοντας σας παραθέτουμε το ερώτημα που θέτει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η κορυφαία ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport: «H επανάσταση ξεκινά! Η Ferrari δεν μπορεί να αποτύχει, η Mercedes προκαλεί φόβο. Την Κυριακή, όμως, πόσοι θα τερματίσουν;».