H αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020 συνέβαλε στην μείωση κατά 12 % στις εκπομπές CO2

- Advertisement -

Η αυτοκίνηση του αύριο είναι η ηλεκτροκίνηση που έχει ήδη ξεκινήσει για να κάνει καλύτερη τη ζωή μας. Πιο οικονομική, πιο καθαρή με λιγότερους θορύβους και περισσότερη ποιότητα.

Η ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να οδηγεί στην μείωση των εκπομπών COκαι το 2020 ήταν μια χρονιά απροσδόκητων προκλήσεων και σημαντικών αλλαγών για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Εν μέσω πολλών δυσκολιών που επέφερε η πανδημία Covid-19, η ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκε με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι εκπομπές CO2 περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η JATO Dynamics σε 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη, ο σταθμισμένος ως προς τον όγκο μέσος όρος εκπομπών CO2 (NEDC) των οχημάτων που ταξινομήθηκαν το 2020 ήταν 106,7 g/km, 12% χαμηλότερες από τον μέσο όρο που καταγράφηκε το 2019.

Από τα στοιχεία που έχουν δωθεί στην δημοσιότητα έξι αγορές κατέγραψαν μέσους όρους εκπομπών κάτω των 100g/km. Ενώ τα SUV κατέγραψαν την υψηλότερη μέση μείωση των εκπομπών.

Αυτή η μείωση στις εκπομπές CO2 μπορούν να αποδοθούν στους αυστηρότερους κυβερνητικούς κανονισμούς, όπως η επιβολή των κανόνων εξοικονόμησης καυσίμου WLTP και η αλλαγή της στάσης των καταναλωτών υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Felipe Munoz, παγκόσμιος αναλυτής της JATO, σχολίασε: «Αν και ο κλάδος πρέπει ακόμα να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί στους στόχους CO2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κατασκευαστές έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το εύρος και τις πωλήσεις τους το 2020.» Οι εγγραφές αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων ανήλθαν σε 1,21 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι – 10,6% της συνολικής αγοράς. Πρόκειται για αύξηση από το 2019, όταν ο όγκος ανήλθε σε 466.000 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 3,1% των συνολικών εγγραφών.

Η πανδημία Covid-19 έχει στηρίξει την ανάπτυξη των EV σε όλη την Ευρώπη. Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει πλήρως η αγορά αυτοκινήτων, οι ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να προωθήσουν μια πράσινη, βιώσιμη ανάκαμψη, με ορισμένες κυβερνήσεις να δημιουργούν νέα κίνητρα αγοράς στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικών κινήτρων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα παραδοσιακά οχήματα εσωτερικής καύσης (ICE) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντί να αγοράσουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών. Ο όγκος για τα οχήματα ICE μειώθηκε από 14,7 εκατομμύρια μονάδες το 2019, σε 8,6 εκατομμύρια πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας 3 στα 4 αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη. Αυτό είχε άμεση επίδραση στα επίπεδα εκπομπών. Ο Munoz σημείωσε: «Σε ένα χρόνο που εκατομμύρια πιθανοί αγοραστές δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνολικές μέσες εκπομπές μειώθηκαν κατά 15g/km. Σημαίνει θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψή μας για την κινητικότητα και μεγαλύτερη όρεξη για βιώσιμες επιλογές.»

Με τους περιορισμούς αποκλεισμού που επιβάλλονται σε όλη την Ευρώπη και πολλές κυβερνήσεις να παρέχουν πακέτα κινήτρων για αυτοκίνητα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, οι OEM έχουν κάνει αλλαγές στην προσφορά και το μάρκετινγκ τους, προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές προς τα οχήματα EV και PHEV.

Έξι χώρες κατέγραψαν μέσες εκπομπές κάτω των 100g/km: οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Φινλανδία. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης την κατάταξη για τις χώρες με την υψηλότερη εγγραφή των Η/Υ, με τη Σουηδία (32%) και τις Κάτω Χώρες (25%) στην κορυφή της λίστας. Η Φινλανδία, η Δανία και η Πορτογαλία κατείχαν τις ακόλουθες θέσεις. Από την άλλη πλευρά του φάσματος, η αντίθετη τάση παρατηρείται στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία οι οποίες κατέγραψαν το υψηλότερο μέσο όρο CO2  και καταγεγραμμένα χαμηλά επίπεδα διείσδυσης ev.

Παρά το ταραχώδες οικονομικό σκηνικό, τα SUV αποτέλεσαν βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το προηγούμενο έτος, αμβλύνοντας την πτώση των πωλήσεων σε παραδοσιακά hatchbacks, σεντάν, MPV και εμπορικά. Το 2020, ο όγκος των ταξινομήσεων SUV αντιπροσώπευε το 40% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων και δημοσίευσε επίσης τα καλύτερα αποτελέσματα για τη μέση μείωση των επιπέδων εκπομπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι εκπομπές SUV μειώθηκαν κατά 16,2g/km μεταξύ 2019 και 2020, η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 5 κατηγοριών που αναλύθηκαν (κανονικά αυτοκίνητα, MPVs, σπορ αυτοκίνητα, SUV και ημιφορτηγά). Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη βελτιωμένη γκάμα των μεσαίων PHEV και BEV και στα μεγάλα SUV που είναι πλέον διαθέσιμα στους καταναλωτές.

Παρά τα επιτεύγματα αυτά, τα SUV συνέχισαν να παράγουν μεγαλύτερα επίπεδα εκπομπών από τα αυτοκίνητα της πόλης, τα subcompacts, τα compacts, τα μεσαίου μεγέθους, τα εμπορικά και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Κατά μέσο όρο, ένα SUV παράγει 18% περισσότερο CO2 από τα παραδοσιακά αυτοκίνητα, ακόμη και τα μικρότερα SUV παράγουν μεγαλύτερες μέσες εκπομπές από τα εμπορικά αυτοκίνητα. Ο Munoz δήλωσε: “Τις περισσότερες φορές, τα SUV τείνουν να είναι βαρύτερα από τα hatchbacks και τα ημιφορτηγά, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση καυσίμου είναι υψηλότερη. Τολεχθέντος, αποτελούν τώρα τον επόμενο στόχο στον κατάλογο ηλεκτροδότησης και αναμφίβολα θα δούμε μεγαλύτερη πρόοδο τους επόμενους μήνες”.

Μέχρι στιγμής, ο αγώνας για ηλεκτροδότηση έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό σε πιο παραδοσιακά μοντέλα. Για παράδειγμα, το Tesla Model 3, Renault Zoe και Volkswagen ID.3 είναι τα κορυφαία bevs σε πώλησης στην Ευρώπη. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην αγορά SUV και η ζήτηση αναμένεται να επιταχυνθεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό όταν εισαχθούν πιο ηλεκτροφόρα μοντέλα. Ο Munoz πρόσθεσε: “Μετά από ένα χρόνο διακοπής, υπάρχουν λόγοι να είμαστε θετικοί και οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν γρήγορα τη μείωση των πωλήσεων εστιάζοντας σε αυτό που αναζητούν οι καταναλωτές αυτή τη στιγμή – SUV μηδενικών και χαμηλών εκπομπών”.

Όλα τα δεδομένα εκπομπών λαμβάνονται απευθείας από δημόσιες πηγές ή, όταν δεν υπήρχε δημόσια πηγή, λαμβάνονται από συγκρίσιμα οχήματα. Οι πληροφορίες περιλαμβάνουν τις σταθμισμένες εκπομπές NEDC-συσχετισμένες με τις καταχωρίσεις χωρίς υπερπιστώσεις και σταδιακή εισαγωγή.

Τα Co2 στοιχεία που αντιστοιχούν στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: Jato Dynamics

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,381ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -