Η πορεία που χάραξε στο motorsport η Danica Patrick

- Advertisement -

O μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα καθαρά ανδροκρατούμενο άθλημα από τότε που δημιουργήθηκε το αυτοκίνητο στις αρχές του 19ου αιώνα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα

Ωστόσο μια σειρά από γυναίκες οδήγησαν αυτοκίνητα σε ανταγωνιστικό επίπεδο από τις πρώτες μέρες. Ιστορικά μιλώντας η Camille du Gast και η Helene van Zuylen αγωνίστηκαν ήδη από το 1901, ενώ η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο NASCAR το έκανε το 1949.

Σήμερα τα αθλήματα εξακολουθούν να κυριαρχούνται από άνδρες, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που αγωνίζονται σε όλες τις σειρές και σε οποιοδήποτε επίπεδο. Λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε για αυτές και την όποια αναφορά κάνουμε είναι για να συμβάλουμε και εμείς στην καταγραφή της γυναίκας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Επιχειρούμε μια καταγραφή για αυτές και αρχή κάνουμε με την Danica Patrick μια επίδοξο οδηγό που εξελίχθηκε σε επαγγελματία οδηγό. Πρόκειται για την παγκοσμίως γνωστή οδηγός που διείσδυσε και άνθισε σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και για πολλούς θεωρείται ως η μόνη γυναίκα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα ονόματα όπως η Mika Duno, Simona De Silvestro, Cyndie  Allemann, Ashley Force Cood, Dufault Maryeve, Micele Mouton, Sara Christian, Sara Fisier, Sabine Schmitz, Maria Terese de Filippis, Lella Lompardi, Patt Moss, Susie Woolf και αρκετές άλλες με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στη σημερινή μας όμως αναφορά στεκόμαστε αποκλειστικά στην γρήγορη ειλικρινή ανεξάρτητη αθλήτρια που έχει αγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού κυρίως σε πίστα.

Από τα Karting, IndyCar, Formula 1, NASCAR. Μια καριέρα που θα ζήλευαν οι άλλοι αθλητές καθώς βρέθηκε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό την κατάλληλη στιγμή και διεκδίκησε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η καριέρα της όμως τελείωσε με βαρετή νότα ως αποτέλεσμα τακτικών προβλημάτων, τροχαίων ατυχημάτων και μειωμένων κινήτρων μεταξύ άλλω αντιπαραθέσεων γύρω από το άθλημα. Πρέπει όμως να νοιώθουμε χαρούμενοι που ζήσαμε στα βιώματα μας την ομορφιά του αθλήματος που μας αποκάλυψε.

Το είχε στο αίμα της καθώς οι γονείς της συναντήθηκαν σε ραντεβού στα τυφλά σε ένα αγώνα χιονιού του 1978 στο Grand Forks της Βόρειας Ντακότας. Επιπλέον και οι δυό γονείς συμμετείχαν ενεργά στο άθλημα με την μητέρα της να είναι μηχανικός για μια γυναίκα οδηγό και ο πατέρας της ήταν οδηγός Snowmobile κερδίζωντας μάλιστα και πρωτάθλημα.

Η Danica δεν ήθελε να ασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ήθελε να γίνει τραγουδίστρια ή κτηνίατρος. Μάλιστα ξεκίνησε ως μαζορέτα στο γυμνάσιο της κοινότητας της. Οι γονείς της αποφάσισαν να την εμπλέξουν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό αγόράζοντας της ένα Go-Kart.

Από την ηλικία των 13 ετών ξεκίνησαν οι επιτυχίες στους αγώνες go-kart και η μια νίκη διαδεχόταν την άλλη και ο ένας τίτλος τον άλλο. Η πρόοδος της ήταν τόσο μεγάλη κέρδισε δέκα περιφερειακούς τίτλους κατηγορίας HPV μεταξύ άλλων τίτλων όλους ως έφηβος.

Αφού εγκατέλειψε το γυμνάσιο μετακόμισε από μόνη της στην Αγγλία για να προωθήσει την καριέρα της στους αγώνες. Γνώρισε πολλούς επιτυχημένους οδηγούς της Formula 1η αμερικανίδα οδηγός και έμαθε πολλά από την εμπειρία τους.

Τα πράγματα όμως έγιναν αρκετά δύσκολα για αυτήν όταν έχασε την οικονομική της χρηματοδότηση που προερχόταν από μεγάλους χορηγούς καθώς επέλεξε να κάνει υπερβολικά έντονο τρόπο ζωής και κατηγορήθηκε για κατάχρηση χρημάτων.

Με την απόσυρση των άλλων χορηγών της ξεκίνησε αγώνα δρόμου ώστε να βρεί νέο χορηγό ακόμη και με την βοήθεια του πατέρα της. Απορρίφθηκε από τους οπαδούς της BMW που αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος από την πλευρά τους και μετά από πολλές δοκιμές εξασφάλισε ένα τριετές συμβόλαιο με την Rahal Letterman Racing.

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Toyota Atlantic Series το 2003 και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα οδηγό στη σειρά μετά από το 1974. Σε μία τόσο σημαντική σειρά αγώνων στο πρωτάθλημα του Ατλαντικού σε ερασιτεχνικό επίπεδο πήρε την Τρίτη θέση στην γενική κατάταξη της σειράς αλλά το πιο σημαντικό για αυτή ήταν ότι αποκτούσε συνεχώς εμπειρία και γύρους στις πίστες.

Η εμπειρία που αποκτούσε ώθησε την ομάδα της Rahal Letterman Racing να συμπεριλάβει την Danica στην σειρά αγώνων IndyCar το 2005. Αν και είχε εμπλακεί σε ένα ατύχημα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με ήπια διάσειση στον εναρκτήριο αγώνα της χρονιάς. Επέστρεψε στο πρωτάθλημα και έγινε η πρώτη γυναίκα στα IndyCar που κέρδισε pole position ήταν στην πρωτοπορία αγώνα για 32 γύρους πριν τελικά τερματίσει στην 4η θέση γενικής.

Το 2005 ήταν μια καθοριστική χρονιά στην καριέρα της και η σκληρή δουλεία της άρχισε να αποδίδει βραβεία και διακρίσης. Ανακυρήχθηκε ως η Rookie της χρονιάς μετά την αριστοκρατική της εμφάνιση στη σειρά IndyCar που αναφέραμε προηγουμένος και αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που πέτυχε ολοκλήρωσε την χρονιά με συγκομιδή 325 βαθμών και βρέθηκε στην 7η θέση στην κορυφαία δεκάδα με το τέλος της χρονιάς.

Ήρθε και το ντους με σαμπάνια καθώς κέρδισε στις 20 Απριλίου 2008 τον πρώτο της αγώνα στην Formula 1 Indy japan 300. Ακολουθούσε από κοντά τους κυριότερους αντιπάλους της και όταν σταμάτησαν για ανεφοδιασμό βρέθηκε στην πρωτοπορία άντεξε την πίεση που της εξασκήθηκε στους τρείς τελευταίους γύρους εξασφαλίζοντάς και την πρώτη της νίκη και έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που κέρδισε αγώνα στο IndyCar.

Με την σταθερή της απόδοση και πιο συντονισμένη πλέων έδειξε ότι το αποτέλεσμα της δεν ήταν τυχαίο σημειώνοντας άλλους τρείς τερματισμούς στην δεκάδα. Με αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα ανακηρύχθηκε στην ψηλότερη θέση μεταξύ των άλλων οδηγών από την Αμερική σημειώνοντας 379 βαθμούς.

Οι μεγαλύτερες όμως επιτυχίες στην καριέρα της ήρθαν μετά που εντάχθηκε στην ομάδα Andretti AutoSport το 2009 και για μια ακόμη φορά στο Indy500 έγραψε και πάλι ισορία καθώς τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα και σημείωσε τον καλύτερο τερματισμό από γυναίκα οδηγό. Αν και επικρατούσαν εικασίες ότι θα μετακόμιζε σε αγώνες NASCAR υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την ομάδα και παρέμεινε σε αυτή μέχρι το 2012.

Η σεζόν για αυτή σταμάτησε με το τέλος του 2011 όταν στον αγώνα του Λας Βέγκας βίωσε από πρώτο χέρι το φοβερό δυστύχημα όπου είχαν εμπλακεί 15 οδηγοί και σκοτώθηκε ο Dan Wheldon. Η Danica ήταν από τους οδηγούς που απόφυγαν το δυστύχημα όμως με το τέλος της χρονιά ανακοίνωσε την πρόθεση της να εγκαταλείψει τη σειρά IndyCar και να επικεντρωθεί στη σειρά NASCAR αλλά και σε αγώνες εθνικού επιπέδου.

Παρά του ότι η εμπειρία της σε αγωνιστηκά αυτοκίνητα ήταν περιορισμένη, πολύ γρήγορα έγινε η κορυφαία γυναίκα στην ιστορία των NASCAR όταν τερμάτισε στην 4η θέση στο Λας Βέγκας. Διπλασίασε τις επιτυχίες  της με μια άλλη νίκη στην κατηγορία στο Sprint Cup Series και έγινε η δεύτερη γυναίκα που προκρίθηκε στο Drive4COPD 300.

Εχει κερδίσει πολλούς τίτλους και έχει δημιουργήσει πολλά ρεκόρ σε όλη τη διάρκεια της καριέρα της στα Stock Car.

Με την πιθανότητα να χάσει την χορηγία της το 2018 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί εντελώς από τους αγώνες μετά από την Daytona 500 και το Indyanapolis 500. Δυό αγώνες στους οποίους η θρυλική οδηγός αποχώρησε μετά από συντριβή που είχε. Ετσι με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την αγωνιστική της καριέρα.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -