
Θρίαμβος για τους Μιχάλη Κούμα – Πέτρο Δημητριάδη στο Ράλι Ακρόπολης του 1975 όπου κατέλαβαν την 3η θέση
Του Χρυσόστομου Κυλίλη
Αν και από την αρχή που ξεκίνησα να καταγράφω την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Κύπρο το γνώριζα ότι θα εμπλακώ σε κάποια ζητήματα που κάποιους ίσως και να ενοχλήσουν είπα στον ευατό μου καθώς ήθελες να περάσεις στο χορό τότε θα πρέπει να χορέψεις έστω και αν δεν είσαι από τους πρωτοκλασάτους χορευτές.

Το κάνω όχι για να δείξω πνεύμα καθώς δεν είμαι «ξερόλας» αλλά για να αναφέρω κάποια γεγονότα και να καταγράψω κάποια στοιχεία για να θυμούνται οι παλαιότεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νέοι.
Πουθενά και αυτό είναι πολύ λυπηρώ δεν υπάρχει καταγραμμένη η ιστορία του μηχανοκίνητο αθλητισμού στην Κύπρο και το ξανατονίζω αυτό που επιχειρώ μέσα από το συνεχή μου δημοσιεύματα δεν είναι για να έχω τα εύσημα αλλά για να υπάρχει κάτι το χειροπιαστό.
Σιγουρα η ενασχόληση μου με το αυτοκίνητο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, η εμπλοκή μου με τους αγώνες ως χρονομέτρης και η ενασχόληση μου από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την δημοσιογραφία μου επιτρέπουν να έχω άποψη να την εκφράζω και είναι καταγραμμένη στις εκατοντάδες σελίδες που έγραψα στις τέσσερις και βάλε δεκατίες .

Το Ράλι Κύπρος και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στο τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν μιά εύκολη υπόθεση αλλά πέρασε μέσα από συμπληγάδες ώστε να κρατηθεί σε ψηλά ζηλευτά επίπεδα. Αυτό βέβαια οφείλεται σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά και αφιλοκερδώς για αρκετά χρόνια καταφέρνωντας μάλιστα να κατατάξουν το μηχανοκίνητο αθλητισμό του τόπου μας αλλά και το Ράλι Κύπρος στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αλλά και σε όλους τους οδηγούς που γνωρίζοντας πόσο ακριβώ χόμπυ είναι ασχολήθηκαν με αυτό ξοδεύοντας χρήματα πολλά χρήματα ατελείωτες ώρες οδήγησης εισπράτωντας χειροκρότημα δόξα και φίλους. Αυτά πιστεύω καθώς χρήματα σίγουρα κανένας δεν έχει εισπράξη…
Η Τουρκική εισβολή του 1974 ανάτρεψε τα πάντα στο τόπο μας και ήταν και ο κύριος λόγος που είχαμε αναβολή του Διεθνούς Ράλι Κύπρου το 1974 και το 1975. Καθώς η ζωή και η καθημερινότητα ξεκίνησε να επανέρχεται στην κανονικότητα με όλα τα δεινά και τα επακόλουθα της εισβολής ξεκίνησαν δειλά δειλά και οι αγώνες του αυτοκινητοαθλήματος.

Μάλιστα στις αρχές του 1974 ο Δρ Γεώργιος (Κοκής) Μιχαηλίδης συνοδευόμενος από τον στενό του συνεργάτη τον Δάνο Σιουκιούρογλου βρέθηκαν στην Σόφια στην Βουλγαρία σε μιά σύνοδο του Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της ΔΟΑ συμβάλοντας με αυτό το τρόπο και στην σύνσφυξη των σχέσεων του ΚΣΑ με την ΔΟΑ.

Λίγους μήνες μετά την εισβολή τον Δεκέμβριο του 1974 με πρωτοβουλία του Δρ. Γεώργιου Μιχαηλίδη και του Τάκη Παναγίδη Τεμόνικα αλλά και του Ομίλου Φίλων Αυτοκινήτου πραγματοποιήθηκε στα μέσα του μήνα στην περιοχή της Λίμνης στην Αθαλάσσα το Τεμόνικα Ωτοκρός που προσέλκυσε αρκετές συμμετοχές και πλήθως κόσμου.

Αυτός ο αγώνας ώθησε τους τότε αξιωματούχους του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου αλλά και τους Αξιωματούχους των επαρχιακών Λεσχών να μην τα βάλουν κάτω και να διοργανούσουν κάποιους αγώνες το 1974 και το 1975 αλλά όχι το Ράλι Κύπρος.

Μερικοί από τους Κύπριους οδηγούς όμως ελαβαν μέρος στο Ράλι Ακρόπολις το 1975 που προσμετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι όπου καταγράφεται και μιά από τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο από τους συμπατριώτες μας Μιχάλη Κούμα και Πέτρο Δημητριάδη όπου τερμάτισαν στην 3η θέση γενικής.

Οι διοργανωτές του Ράλι Κύπρος βλέποντας την επικρατούσαν πολιτική κατάσταση στην Κύπρο μετά την Τουρκική Εισβολή και τον κίνδυνο να χάσουμε την Διεθνή μας αναγνώριση από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο αγώνα ώστε να καταφέρουν να επανεντάξουν και πάλι το Διεθνές Ράλι Κύπρος του 1976 στο Διεθνές Αγωνιστικό ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι του 1976.

Η FIA δυστυχώς μετά από την ακύρωση του αγώνα το 1974 και το 1975 μας αφαίρεσε από τα πρωταθλήματα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η επανασύνδεση του με αυτά δυσκόλεψε την κατάσταση. Οι πολύ επιτυχείς διοργανώσεις των προηγούμενων ετών και τα θετικά σχόλια που απέσπασαν από τους παρατηρητές της FIA τους ξένους οδηγούς αλλά και από ομοσπονδίες άλλων χωρών διευκόλυναν την κατάσταση να ξαναβρεθούμε και πάλι στα Διεθνή Σαλόνια.

Η Ροθμανς που ήταν από τους βασικούς χρηματοδότες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και του Ράλι Κύπρος από το 1970 έκανα πίσω δημιουργώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους αξιωματούχους της διοργάνωσης στον οικονομικό τομέα. Αυτοί δεν τα έβαλαν κάτω αλλά φρόντισαν να βρουν άλλους χρηματοδότες ώστε να γίνει κατορθωτή η διοργάνωση του 1976.

Η αδράνεια των δυό προηγουμένων ετών 1974 και 1975 έδωσε μάλιστα την ευκαιρία στους Τούρκους κατακτητές της πατρίδας μας να ξεκινήσου το δικό τους αγώνα. Το ούτω καλούμενο «Τουρκοκυπριακό Κράτος» έστειλε αίτηση προς την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) όπου ζητούσε αναγνώριση του δικού τους Αυτοκινητιστικού Συνδέσμου και εν συνεχεία δυνατή τότε διοργάνωση ενώς δικού τους ξεχωριστού αγώνα με την χρηματοδότηση του δικού τους «Τουρκοκυπριακού Κράτους» καθώς ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου παρουσιαζώταν αδρανής.

Οι άνθρωποι του ΚΣΑ και όχι μόνο σήκωσαν μανίκια, ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο αγώνα σχεδίασαν από την αρχή το Ράλι Κύπρος βρήκαν νέες ειδικές και προσπαθούσαν να πείσουν και να βρούν λεφτά για να γίνει κατορθωτή η διοργάνωση.

Εργάστηκαν πολύ σκληρά έκαναν επαφές με την τότε Κυπριακή Κυβέρνηση γνώριζαν εκ των πρωτέρων ότι δεν είχαν την οικονομική της στήριξη αλλά είχαν την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της.

Ο αγώνας τελούσε υπό την Κυβερνητική αιγίδα σε μιά περίοδο που η πατρίδα μας χρειαζόταν κάθε είδους προβολή στον έξω κόσμο.

Αποδείχθηκε ότι ήταν ενα εθνικό ζήτημα, ενα φλέγον θέμα και όχι μόνο αθλητικό που συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της Κύπρου Διεθνώς.

Βρέθηκε η βιομηχανία της ΣΕΔΙΓΕΠ έβαλε τις βάσεις σημαντικά λεφτά ο ΚΟΤ και οι άλλοι χρηματοδότες από τους ημικρατικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα και ο αγώνα πραγματοποιήθηκε.

Ολοι έδωσαν χέρια βοήθειας με μιά χροθιά πραγματοποίησαν ένα αξιοζήλευτο αγώνα στον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενη μας αναφορά.

Καθώς το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές μια φωτογραφία χίλιες λέξεις και πολλές φωτογραφίες από μόνες τους γίνονται ιστορία φροντίσαμε να έχουμε αρκετές από τους αγώνες του 1975 και του 1976 τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στο Ράλι Ακρόπολις.

Η συνέχεια της καταγραφής της ιστορίας του Ράλι Κύπρος με την διοργάνωση του αγώνα του 1976 σε επόμενη μας αναφορά.
Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια ευχαριστίες για το φωτογραφικό υλικό σε όσους το έχουν κοινοποιήσει στο διαδύκτιο και αν υπάρχει φωτογραφία με δικαιώματα την οποία δημοσιεύουμε δεν είναι επί σκοπού και απολογούμαστε
Χρυσόστομος Κυλίλης