
Ταυτόχρονα με την επίσημη online παρουσίαση της McLaren (24 Ιανουαρίου) η Lotus διέρρευσε στο διαδίκτυο φωτογραφία και του δικού της νέου μονοθεσίου για την αγωνιστική σεζόν του 2014: της E22. Πως και προέκυψε αυτό τόσο ξαφνικά όταν η Lotus όπως έχει ανακοινώσει ήδη δε θα βρίσκεται στο πρώτο 4ημερο δοκιμών εξέλιξης στη Jerez.
Απλούστατα ήρθε ως απάντηση στη διαφαινόμενη «αρπαγή» του διευθυντή της, Eric Boullier, από τη McLaren. Ο Γάλλος παραιτήθηκε από τη Lotus και όλα δείχνουν πως θα πάρει τη θέση του Martin Whitmarsh στη βρετανική ομάδα. Ως… κίνηση «αγάπης» λοιπόν, η E22 έτυχε να διαρρεύσει ταυτόχρονα με την MP4 – 29, κλέβοντας μέρος της… δόξας της. Στο τιμόνι της θα έχει τους Pastor Maldonado και Romain Grsjean.
Όπως μπορείτε να δείτε, οι σχεδιαστές της Ε22 έχουν ακολουθήσει «άλλο δρόμο». Αυτό που εντυπωσιάζει είναι βέβαια το ρύγχος. Η μύτη είναι χωρισμένη σε δυο μέρη σα δικριάνι και αυτό επηρεάζει πολύ αρνητικά την αρμονία στην όψη του μονοθεσίου.
Η F1 περνά σε νέα εποχή…
Ελάχιστες ημέρες έμειναν για την έναρξη της πρώτη περίοδου των χειμερινών δοκιμών που θα γίνουν στο αυτοκινητοδρόμιο της Jerez από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ τα μονοθέσια των ομάδων ξεκίνησαν να κάνουν την παρουσία τους στο διαδύκτιο το ένα μετά το άλλο, Η F1 περνά σε νέα εποχή, με τους κινητήρες turbo ύστερα από πολλά χρόνια να βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο.
Τα V6 μηχανικά σύνολα των 1.6 λίτρων αντικαθιστούν τους ατμοσφαιρικούς V8, με τη Renault, τη Mercedes και τη Ferrari να έχουν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού ως κατασκευαστές κινητήρων. Από το 2015 στο χορό των κατασκευαστών κινητήρων μπαίνει δυνατά και η Honda, με πρώτο και καλύτερο πελάτη τη McLaren. Στο κουμάντο της βρετανικής ομάδας επιστρέφει ο φυσικός της ηγέτης Ρον Ντένις, προφανώς λόγω του ερχομού των Ιαπώνων, αλλά και της φημολογούμενης από καιρό άφιξης του Ρος Μπρον στη McLaren, άμεσα ή στο τέλος του χρόνου.
Από τεχνικής πλευράς, σημαντικό ρόλο στο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου από την Αυστραλία θα παίξουν επίσης τα πολύ αναβαθμισμένα σε σχέση με πέρισυ συστήματα ανάκτησης ενέργειας (ERS). Aπό οργανωτικής σκοπιάς, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της FIA για απονομή διπλής βαθμολογίας στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, ενώ για πρώτη φορά το αγωνιστικό πρόγραμμα της Formula 1 περιλαμβάνει Grand Prix στη Pωσία.
Αλλαγές για αύξηση της παθητικής ασφάλειας…
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε οι φετινοί κανονισμοί προβλέπουν την μείωση της απόστασης της μύτης του μονοθεσίου από το κατώτατο σημείο αναφοράς του μονοθεσίου στα 185mm από τα 550mm που ήταν πέρυσι. Αυτό προφανώς υποχρεώνει τους σχεδιαστές να σχεδιάσουν χαμηλό ρύγχος. Την ίδια στιγμή η βάση της μύτης του μονοθεσίου επίσης μειώνεται στα 525mm από τα 550mm πράγμα που σημαίνει ότι τα πόδια του οδηγού θα πάνε λίγο πιο κάτω ενώ το σώμα του μονοθεσίου παραμένει στα 625mm.
Η λογική πίσω απ’ αυτές τις αλλαγές των κανονισμών είναι η αύξηση της παθητικής ασφάλειας. Οι άνθρωποι της FIA θέλουν να εξασφαλίσουν πως σε μια περίπτωση πλαγιομετωπικής σύγκρουσης υπό γωνία 90 μοιρών δε θα χτυπήσει η μύτη του ενός μονοθεσίου το κεφάλι του οδηγού του άλλου μονοθεσίου.
Οι σχεδιαστές των μονοθεσίων της F1 βέβαια συνεχίζουν να επιδιώκουν την διοχέτευση όσο το δυνατόν περισσότερου αέρα με ομαλή ροή στο κάτω μέρος του μονοθεσίου και την επιτάχυνση αυτού έως το πίσω μέρος. Αυτό αποτελεί κομβικό στοιχείο στην αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου. Για την διοχέτευση μεγαλύτερου όγκου αέρα απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση του ρύγχους από το έδαφος και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση για χαμηλό ίχνος (185mm) της μύτης.
Αυτό οδηγεί σε σχέδια όπως το εικονιζόμενο της Lotus E22 με δυο ακμές αντί για μύτη. Οι σχεδιαστές ουσιαστικά εδώ προσπαθούν να εναρμονιστούν με τον κανονισμό ελαχιστοποιώντας την μετωπική επιφάνεια της μύτης όσο επιτρέπουν οι προδιαγραφές των crash test. Ταυτόχρονα έχουν κρατήσει το ρύγχος όσο πιο ψηλά γίνεται για τους προαναφερθέντες αεροδυναμικούς λόγους.