Magneto το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep®

11
The exterior of the Jeep® Magneto BEV concept features a Bright White color with Surf Blue accents, along with a heavy-duty performance hood with center scoop and custom decal, redesigned rear gate and dramatic full-width forward lighting. Custom Royal Blue and Black leather seats with Sapphire-colored inserts and straps, Surf Blue truck bed liner and Mopar slush mats give the Magneto’s interior design an electrified appearance.

Ο εξηλεκτρισμός της αυτοκίνησης αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, όμως η Jeep –όπως έχει ήδη αποδείξει με τα καινοτόμα Plug-in Hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe- ακολουθεί το δικό της δρόμο, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών κινητήρων, χωρίς όμως να χάνει στο ελάχιστο τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Jeep Wrangler Magneto βασίζεται σε ένα 3θυρο Wrangler Rubicon, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επικεφαλής σχεδιασμού της μάρκας στη Β. Αμερική, κ. Mark Allen, δημιουργήθηκε για να δουν πως θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες ένα Jeep χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης. Κάτω από το καπό θέση πήρε ένας νέος ηλεκτροκινητήρας που δημιουργήθηκε ειδικά για το Magneto, ο οποίος λειτουργεί στις 6.000σ.α.λ. Η απόδοση του είναι αντίστοιχη με τον V6 βενζινοκινητήρα Pentastar των 3,6 λίτρων, με 285 ίππους και 370Nm ροπής. Βέβαια σε σχέση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο ηλεκτροκινητήρας του Magneto έχει διαθέσιμη το σύνολο της ροπής από στάση, εκτοξεύοντας –εντελώς αθόρυβα- το πρωτότυπο μέχρι τα 100χλμ./ώρα σε μόλις 6,8δλ., με μηδενικούς ρύπους.    

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι η επιλογή ο κινητήρας να συνδυαστεί με ένα μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, κάτι που είναι εξαιρετικά ασύνηθες στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο λόγος είναι ότι οι μηχανικοί της Jeep αποφάσισαν να συνδυάσουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης. Έτσι από την μία πλευρά υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας με άφθονη ροπής και άμεση απόκριση ανεξάρτητα από την ταχύτητα του οχήματος και από την άλλη η επιλογή ο οδηγός να επιλέγει τη σχέση που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες που οδηγεί.

Για την τροφοδοσία με ρεύμα του κινητήρα τοποθετήθηκαν 4 συστοιχίες μπαταριών λιθίου συνολικής χωρητικότητας 70 kWh. Το κύκλωμα λειτουργεί στα 800V τάσης, δηλαδή στην διπλάσια τάση σε σχέση με το Plug-in Hybrid Jeep Wrangler 4xe. Η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης των μπαταριών επέτρεψε την ιδανική κατανομή βάρους μεταξύ των εμπρός και πίσω αξόνων και παράλληλα τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου βάρους σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη συμβατικά έκδοση. Το Magneto διαθέτει και δύο μπαταρίες 12V, με την πρώτη να τροφοδοτεί συστήματα όπως το ραδιόφωνο και τα φώτα, ενώ η δεύτερη λειτουργεί σαν εφεδρική μονάδα, αλλά και για την τροφοδοσία του «εργάτη», ένα ηλεκτρικό στοιχείο στο οποίο βασίζονται και τα βενζινοκίνητα Wrangler.

To εντυπωσιακό πρωτότυπο να μπορεί με άνεση να περάσει από υδάτινα κολλήματα βάθους 76εκ. Τα προστατευτικά στο πάτωμα σε συνδυασμό με το κιτ αύξησης της απόστασης από το έδαφος κατά 5εκ. δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις ικανότητες αυτού του διαφορετικού, φιλικού προς το περιβάλλον, εντελώς αθόρυβου, αλλά 100% αυθεντικού Jeep.