
Είναι άδικο για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές αυτό που συνέβη την Κυριακή στο Phillip Island. Τα MotoGP δεν είναι F1. Είναι κάτι άλλο. «Είναι αγώνας flat out από την αρχή ως το τέλος», όπως εύστοχα είπε και ο Dani Pedrosa μετά την πτώση της καρό σημαίας.
Για λόγους ανωτέρας βίας, ωστόσο, που είχαν να κάνουν με την υπέρμετρη φθορά των ελαστικών της Bridgestone, έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα ούτως ώστε να μην προκύψει θέμα ασφάλειας. Για σκεφτείτε, ακροβατείς σε δύο τροχούς γνωρίζοντας ότι η εταιρεία που παρέχει τα λάστιχα σου λέει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά σου. Με τι ψυχολογία θα μπεις στην πίστα…
Από τη στιγμή λοιπόν που φτάσαμε σε αυτό το σημείο έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση της Επιτροπής αγώνων και λήψη μέτρων που θα έβγαζαν από αυτήν την αβεβαιότητα τους αναβάτες. Και έτσι έγινε.
Υπήρξαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που έπρεπε να τηρηθούν επακριβώς. Μέχρι και τις παραμέτρους σχετικά με τις πιέσεις των ελαστικών όρισε η Bridgestone για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Ομάδες και αναβάτες ενημερώθηκαν εξ’ αρχής πως σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού σχετικά με το μέχρι πότε έπρεπε να γίνει η αλλαγή μοτοσυκλέτας (ή ελαστικών), η ποινή θα ήταν μαύρη σημαία, δηλαδή αποκλεισμός από τον αγώνα…
Και πάμε τώρα στη Repsol Honda. Από το HRC ξεκαθαρίζουν πως για τον αποκλεισμό του Marc Marquez από τον αγώνα, ευθύνεται η ίδια η ομάδα και όχι ο αναβάτης.
«Λάθη συμβαίνουν, οι ομάδες είναι ενωμένες στις νίκες και στις ήττες. Νικάμε και χάνουμε όλοι μαζί. Υπήρξε ένα λάθος στην ερμηνεία του κανονισμού. Ήταν η πρώτη που σε αγώνα flag to flag υπήρχε συγκεκριμένο παράθυρο αλλαγής μοτοσυκλέτας και η ομάδα πίστεψε πως o Marquez βρισκόταν ακόμα στον 10ο γύρο. Ήταν λάθος στον υπολογισμό. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Ο αναβάτης ακολούθησε τις υποδείξεις της ομάδας, δεν ήταν δικό του το λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Livio Suppo.
«Το πλάνο που είχαμε δεν ήταν σωστό, σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε εκείνο το γύρο. Σκεφτήκαμε ότι μπορούσαμε να μπούμε στα pits στο τέλος του 11ου γύρου. Το πρόβλημα δεν ήταν με το pit board, αυτό ήταν ok, όταν είδα την ένδειξη ‘Box’ μπήκα στα pits. Τώρα χρειάζεται να ξεχάσουμε αυτό που συνέβη και να συγκεντρωθούμε στον αγώνα του Motegi», δήλωσε από την πλευρά του ο Marquez. Όσο για τη μάχη του τίτλου, είπε: «Όπως είπα και την Πέμπτη, το Πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα. Σήμερα συνέβη αυτό και στο Motegi ίσως συμβεί κάτι άλλο. Ξέρω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αισθάνομαι τόσο ωραία πάνω στη μοτοσυκλέτα μου. Σήμερα αν συνέχιζα θα πάλευα για τη νίκη».
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, ο Suhei Nakamoto παραδέχεται μιλώντας στο MCN πως η ποινή που επιβλήθηκε στον οδηγό του ήταν δίκαιη, καθώς, όπως λέει, η Bridgestone είχε εξ’ αρχής εκφράσει την ανησυχία της για την ασφάλεια των ελαστικών μετά από 10 συνεχόμενους γύρους.
Ας δούμε τι είπε μετά τον αγώνα και ο επικεφαλής του τμήματος εξέλιξης ελαστικών αγώνων της Bridgestone, Shinji Aoki: «Σήμερα ήταν αρκετά συναρπαστικός αγώνας που έληξε χωρίς να συμβεί τίποτα και θα ήθελα γι’ αυτό να συγχαρώ τις ομάδες και τους αναβάτες που δούλεψαν τόσο σκληρά για να προσαρμοστούν σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Μετά το warm-up αναλύσαμε την κατάσταση των ελαστικών των αναβατών για να δούμε τη φθορά τους στις μεγάλες αποστάσεις που έκαναν το πρωί και ήταν προφανές πως έπρεπε να μειωθεί κι άλλο η μέγιστη διάρκεια χρήσης των πίσω slicks ελαστικών στους 10 γύρους. Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, είχαμε συζητήσεις με την FIM, την Dorna και την IRTA αναφορικά με την κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν η Επιτροπή αγώνων να αποφασίσει ότι αγώνας θα είναι flag-to flag με τη διάρκειά του να ορίζεται τελικά στους 19 γύρους. Έχουμε κανονίσει τα χρησιμοποιημένα λάστιχα αυτού του 3ημέρου να επιστρέψουν αμέσως στο τεχνικό μας κέντρο στην Ιαπωνία ώστε να υποβληθούν σε λεπτομερή ανάλυση. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα στο να εξελίξουμε νέα λάστιχα που θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στο Phillip Island».