Νέα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει φέρει ο Covid-19

- Advertisement -

Αυτά προκύπτουν από την έκδοση οδηγού τσέπης 2020-2021 του ACEA, που επισημαίνει ότι ο κλάδος στην ευρώπη είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δημοσίευσε τον ετήσιο οδηγό τσέπης που παρέχει μια επισκόπηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων τομεακών δεδομένων σχετικά με την απασχόληση, την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων, την οδική ασφάλεια, την Ε & Α, το περιβάλλον και τις εμπορικές ροές.

Νέα δεδομένα σε αυτήν την κορυφαία έκδοση επιβεβαιώνουν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, και ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη ανάκαμψη της ηπείρου μετά το COVID-19. Πράγματι, ο κύκλος εργασιών που παράγεται από την αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει πάνω από το 7% του συνολικού ΑΕγχΠ της ΕΕ.

«Δυστυχώς, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τώρα πολύ ισχυρές αντιξοότητες μετά την κρίση του κοροναϊού, η οποία έπληξε τον τομέα μας με μια άνευ προηγουμένου δύναμη», δήλωσε ο Eric-Mark Huitema, Γενικός Διευθυντής της ACEA.

«Προς το συμφέρον της οικονομικής υγείας της ηπείρου, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των εθνικών πολιτικών να εντείνουν επειγόντως την πολιτική, οικονομική και πρακτική τους υποστήριξη στη βιομηχανία μας», δήλωσε ο Huitema. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τα λόγια σε ενέργειες και να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα».

Σύμφωνα με την έκδοση 2020-2021 του οδηγού τσέπης της αυτοκινητοβιομηχανίας:

Το οικοσύστημα αυτοκινήτων παρέχει εργασία σε 14,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους, που αντιπροσωπεύουν το 6,7% της συνολικής απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με 2,7 εκατομμύρια άτομα που εργάζονται στην κατασκευή οχημάτων σε 226 εργοστάσια στην ΕΕ, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 8,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Σχεδόν 18 εκατομμύρια οχήματα κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 20% της παγκόσμιας παραγωγής οχημάτων.

5,6 εκατομμύρια από αυτά τα οχήματα εξήχθησαν σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα 74 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ πέρυσι.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μακράν η μεγαλύτερη δαπάνη για Ε & Α στην ΕΕ, επενδύοντας εντυπωσιακά 60,9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (+ 6,1% το προηγούμενο έτος), ή 29% των συνολικών δαπανών της περιοχής.

Η Ευρώπη οδηγεί επίσης τον κόσμο σε ό, τι αφορά τα αυτοκινούμενα οχήματα, υπεύθυνα για το ένα τρίτο όλων των παγκόσμιων αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Υπάρχουν 313 εκατομμύρια οχήματα σε κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους σήμερα. Εκτός από την εξασφάλιση ότι τα άτομα και τα αγαθά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη την ήπειρο, αυτά τα οχήματα αποτελούν σημαντική πηγή κρατικών εσόδων, φέρνοντας πάνω από 440,4 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους κάθε χρόνο.

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Σήμερα, ωστόσο, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πράγματι, οι κατασκευαστές οχημάτων έπρεπε να κλείσουν τα κέντρα ανάπτυξης και τους χώρους παραγωγής τους στην ΕΕ για κατά μέσο όρο 30 εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου κλειδώματος, με αποτέλεσμα απώλειες παραγωγής άνω των 2,4 εκατομμυρίων μηχανοκίνητων οχημάτων μέχρι στιγμής. Και στο μέλλον, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθούν κατά 25% το 2020.

Huitema: «Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας μας μπορεί να επιβιώσει και να ανακάμψει – προστατεύοντας έτσι θέσεις εργασίας, παραγωγή και μελλοντικές επενδύσεις».

ΠΗΓΗ: ACEA

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,867ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -