Νέο πρόστιμο αντιμετωπίζει η VW

- Advertisement -

Η Volkswagen βρίσκεται αντιμέτωπη σε μια νέα δίκη αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuter καθώς οι επενδυτές ζητούν αποζημίωση ύψους 9,2 δις ευρώ (10,7 δις δολάρια) υποστηρίζωντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα έπρεπε να ενημερώσει τους μετόχους για την παραποίηση των εκπομπών ρύπων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της πριν να βγεί το σκάνδαλο στην επιφάνεια το Σεπτέμβριο του 2015.

Συνολικά 1670 μετόχοι της εταιρείας  οι περισσότεροι θεσμικοί μετόχοι έχουν κάνει προσφυγή κατηγορόντας την αυτοκινητοβιομηχανία ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρα τους επενδυτές για το εύρος ενός σκανδάλου το οποίο έχει κοστίσει στην εταιρεία 27,4 δις Ευρώ σε ποινές και πρόστιμα.

Αν η VW προειδοποιούσε τους επενδυτές σχετικά με το μέγεθος του σκανδάλου, πριν από την δημοσιοποίηση του από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA)  στις 18 Σεπτεμβρίου 2015, τότε οι θεσμικοί επενδυτές θα μπορούσαν να αποφύγουν τις απώλειες από τις μετοχές τους σύμφωνα με τους ενάγοντες.

Οι μετοχές της Volkswagen έχασαν εώς και το 37% της αξίας τους τις ημέρες που οι αρχές δημοσιοποίησαν τα παράνομα επίπεδα ρύπανσης που εκπέμποταν από τα πετρελαιοκίνητα VW.

Η Volkswagen έχει παραδεχθεί τη συστηματική εξαπάτηση των εκπομπών, αλλά αρνείται τις ατασθαλίες σε θέματα κανονιστικής αποκάλυψης.

Ο προεδρεύων δικαστής Christian Jaede στο ανώτατο περιφερειακό δικαστήριο του Braunschweig θα κάνει αρχικές παρατηρήσεις στη δίκη που αρχίζει αύριο.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επιμένει ότι η έκδοση της ειδοποίησης παραβίασης από την EPA USA δεν ήταν σύμφωνη με τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ είχαν χειριστεί παρόμοιες υποθέσεις με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Επειδή άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν φτάσει σε μια συμφωνία για την εξαπάτηση των εκπομπών χωρίς μια ειδοποίηση παραβίασης της EPA και επειδή η VW συζητούσε για την επίτευξη συμφωνίας το συμβούλιο της VW δεν είδε την ανάγκη ενημέρωσης των επενδυτών δήλωσε ο κατασκευαστής σε κατάθεση στο δικαστήριο του Braunschweig.

Η VW είχε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές προβλέψεις στα τέλη του 2015 για να καλύψει άλλες ανακλήσεις οχημάτων και επειδή τα προηγούμενα πρόστιμα από τις αρχές των ΗΠΑ για παρόμοιες παραβιάσεις ήταν κάτω από 200 εκατομμύρια δολάρια δεν χρειάστηκε να εκδόθει ad-hoc ανακοίνωση γνωστοποίησης βάσει του γερμανικού δικαίου τονίζουν στην κατάθεση τους

Η Volkswagen δηλώνει τότε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Herbert Diess και ο πρόεδρος Hans Dieter Poetsch, δεν παραβίασαν τους κανόνες δημοσιότητας, σύμφωνα με το έγγραφο υπεράσπισης της VW που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

“Ούτε το διοικητικό συμβούλιο ούτε τα μεμονωμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προκάλεσαν ή είχαν εμπλακεί στην παραβίαση συμμόρφωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο δικηγόρος της VW.

Ωστόσο, οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δικηγόρου Andreas Tilp από τη δικηγορική εταιρεία TILP και της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Deka, υποστηρίζουν ότι τα στελέχη κάτω από το διοικητικό συμβούλιο, περιλαμβανομένων των τμημάτων, γνώριζαν για σκόπιμη και συστηματική εξαπάτηση εκπομπών.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία γνώριζε σοβαρή εγκληματική δραστηριότητα και, ως εκ τούτου, οι επενδυτές έπρεπε να έχουν προειδοποιηθεί νωρίτερα, ανέφεραν οι ενάγοντες.

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -