Nissan: η Renault δεν είναι έτοιμη να συζητήσει νέους δεσμούς κεφαλαίου

- Advertisement -

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan Hirota Saikawa σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters δηλωσε σήμερα Δευτέρα ότι δεν έχει ακούσει άμεσα για μια γαλλική πρόταση για ενσωμάτωση της διαχείρισης της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Renault, προσθέτοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την αναθεώρηση των κεφαλαιακών δεσμών των εταίρων.

Δημοσιεύματα στην εφημερίδα Nikkei χθές Κυριακή ανέφεραν ότι μια γαλλική κρατική αντιπροσωπεία ενημέρωσε το Τόκιο ότι θα επιδιώξει την ένταξη της Renault SA και της Nissan, πιθανότατα υπό την αιγίδα μιας ενιαίας εταιρείας χαρτοφυλακίου.

“Δεδομένου ότι δεν το έχω ακούσει άμεσα, δεν μπορώ να σχολιάσω”, δήλωσε ο Saikawa στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για τους μελλοντικούς κεφαλαιακούς δεσμούς, είπε: «Δεν είμαστε στη σκηνή για τέτοιες συζητήσεις».

Ο ιαπωνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK ανέφερε στο γαλλικό υπουργό Οικονομίας Bruno Le Maire ότι λέει στους δημοσιογράφους ότι μια πρόταση ενσωμάτωσης “δεν βρίσκεται στο τραπέζι τώρα”.

Οι πρόσφατες αναφορές για στενότερη ολοκλήρωση έρχονται ενόσω ο σε διαθεσημότητα πρόεδρος της Nissan Carlos Ghosn παραμένει υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του στις 19 Νοεμβρίου και τις επακόλουθες κατηγορίες για οικονομική παραπτία, την οποία έχει αρνηθεί.

Ο Ghosn, υπό την πίεση της γαλλικής κυβέρνησης, είχε πιέσει για βαθύτερο δέσιμο μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως πλήρους συγχώνευσης, παρά τις έντονες επιφυλάξεις της Nissan.

Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με τη σκέψη της Nissan, δήλωσε ότι η αναφερόμενη γαλλική πρόταση δεν είχε «νόημα», δεδομένης της διαφορετικής κουλτούρας των δύο εταιρειών, της χαμηλότερης παραγωγικότητας της Renault και της μεγαλύτερης συμβολής της Nissan σε βασική τεχνολογία.

“Είναι μια εικονική συγχώνευση, δεν νομίζω ότι έχει νόημα”, ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι δεν είχε ακούσει άμεσα μια τέτοια πρόταση της Γαλλίας.

Ο Ghosn ζήτησε από το Επαρχιακό Δικαστήριο του Τόκιο να αφαιθεί ελεύθερος με εγγύηση και το αίτημα του δεν έγινε δεκτό την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας το δικαστήριο τον κίνδυνο αποχώρησης από τη χώρα και ανησυχίες σχετικά με την παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Νέα απόφαση αναμένεται σήμερα

Ο Ghosn προσφέρθηκε να τοποθετήσει το μερίδιο που κατέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία ως εγγύηση, να παραδώσει τα διαβατήριά του και να υποβληθεί σε ηλεκτρονική παρακολούθηση ως μέρος μιας ανανεωμένης προσπάθειας να πείσει το δικαστήριο του Τόκιο να δεχθεί την εγγύηση ενώ περιμένει δικαστική δίωξη για οικονομικές παρατυπίες, εκπρόσωπος της είπε ο διευθυντής αυτοκινήτου. Κάθε εγγύηση πρέπει να καταβάλλεται σε μετρητά.

Ο Ghosn βοήθησε στην ανάκαμψη της Nissan πριν από δύο δεκαετίες και η σύλληψή του έπληξε την αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παράλληλα έσπασε την προοπτική της τρισδιάστατης συμμαχίας της Nissan με τις Renault και Mitsubishi Motors Corp.

Η Renault, η οποία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην εταιρική σχέση μέσω του ποσοστού 43,4% της Nissan, αναμένεται να συναντηθεί στις επόμενες μέρες για να εξετάσει τους πιθανούς υποψηφίους για να αντικαταστήσουν τον Ghosn ως γενικό διευθυντή και πρόεδρο.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε η Nissan για να εξετάσει τη βασική αιτία της υποτιθέμενης οικονομικής κακομεταχείρισης του Ghosn και να προτείνει μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι πίστευε ότι ο Ghosn μπορεί να είχε αμφισβητήσιμα ηθικά πρότυπα.

“Έχοντας διαβάσει την έκθεση για την εσωτερική έρευνα, η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι ο επικεφαλής της εταιρείας μπορεί να είχε αμφισβητήσιμα ηθικά πρότυπα”, ανέφερε ο συμπρόεδρος της επιτροπής Seiichiro Nishioka σε ενημέρωση αργά την Κυριακή μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -