Ο αλυτάρχης του Arctic Rally Finland Kai Tarkiainen μιλά για τις προκλήσεις του

- Advertisement -

Σε δύο εβδομάδες το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ FIA ταξιδεύει πιο βόρεια από ποτέ στην 49ετή ιστορία του, καθώς η παγωμένη ύπαιθρος της Λαπωνίας φιλοξενεί το Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox από 26 – 28 Φεβρουαρίου.

Ο αλυτάρχης του αγώνα Kai Tarkiainen μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του wrc.com  απαντώντας μια σειρά ερωτήσεων για το τι μπορούν να περιμένου τα αστέρια του WRC στο Rovaniemi όπου θα βρίσκεται η βάση του αγώνα και την πρόκληση που είχαν οι οργανωτές να οικοδομήσουν ένα νέο ράλι σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Αναλυτικά ο Kai Tarkiainen ανάφερε:

Ερ. Kai, οι οδηγοί του WRC έχουν απολαύσει το Rally Σουηδία ως χειμερινό αγώνα για πολλά χρόνια. Πώς συγκρίνονται τοι ειδικές της βόρειας Φινλανδίας με τα σουηδικά δάση;

Απ. Θα είναι μια πρώτη εμπειρία, ή θα έλεγα ότι οι δρόμοι έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Έχουμε τμήματα που είναι πραγματικά twisty και στενά, με δέντρα ακριβώς δίπλα σας όλη την ώρα. Στη συνέχεια, έχουμε ευρύτερα τμήματα που είναι υψηλής ταχύτητας. Το αγαπημένο μου είναι η πρώτη ειδική διαδρομή της Παρασκευής στο, sarriojärvi. Είναι υπέροχο, ένα τρενάκι του λούνα παρκ από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου οι ταχύτητες θα ξεπεράσουν τα 200χλμ/ώρα. Θα είναι και το αγαπημένο των οδηγών.

Ερ. Ποιες είναι οι μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ανταγωνιστές;

Απ. Θα είναι η πρώτη επαφή και Φυσικά, είναι ακόμα βαθύς χειμώνας έτσι εάν οι ημέρες είναι ψυχρές πρόκειται να υπάρξει χαμηλός ήλιος το απόγευμα και αυτός θα δημιουργήσει προβλήματα ορατότητας εάν ο ήλιος είναι άμεσα μπροστά. Η οδήγηση τη νύχτα στο χιόνι θα είναι επίσης μια νέα εμπειρία για πολλούς. Υπάρχουν προφανώς πολλά λευκά πράγματα γύρω, έτσι ώστε θα έχουν πολλή αντανάκλαση, ακόμα κι αν μπορούν πραγματικά να δουν πολύ καλά. Αλλά αν είναι παγωμένο τη νύχτα, μπορεί να υπάρχει σκόνη χιονιού, έτσι ώστε μπορεί να δημιουργήσει δύσκολη ορατότητα.

Ερ. Πολλές από τι ειδικές διαδρομές ήταν στον αγώνα του Αρκτικού Ράλλυ Λαπωνίας, τον περασμένο μήνα. Σε τι κατάσταση είναι οι δρόμοι;

Απ. Οδήγησα τις ειδικές την Κυριακή, αμέσως μετά το Arctic Rally για το φινλανδικό πρωτάθλημα και οι περισσότερες ειδικές μπορώ να αναφέρω ότι είναι σαν να μην είχαν οδηγηθεί. Ήταν εκπληκτικό το πόσο καλά προετοιμασμένες ήταν πριν από τον αγώνα, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση αν και πέρασαν από αυτές 130 αγωνιστικά. Ήταν ήδη σε κατάσταση “τέλεια”.

Ήταν ένας σωστός χειμώνας στην περιοχή. Μετά τον αγώνα για το φινλανδικό πρωτάθλημα σε μερικές από τις περιοχές των ειδικών διαδρομών έριξε 30-40cm νέου χιονιού, πολύ αφράτο παγωμένο χιόνι που πραγματικά δεν συσκευάζει πολύ όταν ωθείται προς την πλευρά. Αλλά υπάρχουν κατάλληλες χιονισμένες πλευρές. Είμαι βέβαιος ότι οι οδηγοί που παρακολουθούν βίντεο στο διαδίκτυο φορτώθηκαν από τον περασμένο μήνα, αλλά θα δούμε πιθανώς πολύ διαφορετικά δεδομένα τώρα. Μόλις το νέο χιόνι οργώνεται, οι πλευρές παίρνουν ύψος και ο δρόμος γίνεται στενότερος δεδομένου ότι δεν μπορείς να πιέσεις το χιόνι έξω όσο θέλεις.

Ερ. Είναι οι ειδικές διαδρομές οι ίδιες με το Αρκτικό Ράλλυ Λαπωνίας;

Απ. Όχι. Όλες οι ειδικές τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση εκτός από την ειδική Wolf Power στο Aittajärvi, το οποίο πρόκειται να είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο. Μεγάλο μέρος των ειδικών Mustalampi του Σαββάτου δεν έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και μερικές ειδικές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Ερ. Είσαι ευχαριστημένος με τη διαδρομή;

Απ. Ναι. Οι περισσότερες από τις ειδικές ήταν ήδη αρκετά εξοικειωμένες με μένα γι ‘αυτό ήταν εύκολο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για ένα αγώνα του WRC. Δεν μπορούσα να πάρω όλους τους δρόμους που ήθελα, διότι ένα μεγάλο μέρος του φινλανδικού αγώνα τρέχει σε μια στρατιωτική περιοχή ασκήσεων και είχαν ήδη προγραμματιστεί ασκήσεις για αυτή την περίοδο. Αλλά δεν πειράζει, γιατί έχουμε πολλές επιλογές να επιλέξουμε.

Ερ. Ο αγώνας επιβεβαιώθηκε στο WRC στις 14 Ιανουαρίου, έτσι η προετοιμασία ενός έτους έχει συσκευαστεί σε μερικές εβδομάδες. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Απ. Ήταν μεγάλη προσπάθεια. Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε μια έτοιμη διοργάνωση του Φινλανδικού Πρωταθλήματος ως πρότυπο και μια έμπειρη οργανωτική ομάδα στο Ροβανιέμι, η οποία μας βοηθάει πολύ. Όταν εργάζεστε από το νότο της χώρας και προσπαθείτε να χτίσετε κάτι στο βορρά, χάνεις ημέρες ταξιδεύοντας. Αν έρθω με το αυτοκίνητο από το Ελσίνκι, κάθομαι 10 ώρες στο αυτοκίνητο με έναν τρόπο! Ευτυχώς έχουμε μια πολύ καλή ομάδα εδώ πάνω που ήταν γρήγορη για να πιάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε.

Πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι οι φίλοι μας από τη Σουηδία δεν ήταν σε θέση να λάβουν άδεια από τις αρχές τους. Έτσι, 15 Δεκεμβρίου ήταν λίγο πολύ το σημείο που θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε. Οι 2-3 εβδομάδες γύρω από τα Χριστούγεννα ήταν ένας εφιάλτης για να πάρει τους ανθρώπους και να ξεκινήσεις καθώς τίποτα δεν κινείται επειδή όλοι ήταν μακριά. Επίσης, οι άνθρωποι στο Rovaniemi εξακολουθούσαν να εργάζονται σκληρά για να βάλουν μαζί με τον φινλανδικό αγώνα του πρωτάθλημα τους στα μέσα Ιανουαρίου και δεν θέλαμε να τους ενοχλεί πάρα πολύ και να αποσπάσουν την προσοχή τους από ό, τι έκαναν.

Ερ. Πόσο έχει προσθέσει η πανδημία στις δυσκολίες;

Απ. Το μεγαλύτερο πράγμα ήταν να πείσουμε τις αρχές υγείας και ασφάλειας να είναι σίγουροι για την ικανότητά μας να οικοδομήσουμε το ράλι με τρόπο που καταλαβαίνουν πόσο αφοσιωμένοι είναι η FIA και WRC Promoter για τη συνολική ασφάλεια του πρωταθλήματος και όλους τους συμμετέχοντες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η συνεργασία με τη Φρουρά Των Συνόρων της Φινλανδίας για να φέρει τους ανθρώπους στη χώρα για τον αγώνα έχει πάρει πολύ χρόνο και εξακολουθεί να υπάρχει. Η Φινλανδία είναι σχεδόν κλειστή αυτή τη στιγμή, επομένως πρέπει να έχει μια πρόσκληση από κάποιον που έχει την άδεια να δώσει τέτοιες προσκλήσεις. Αυτή η διαδικασία ήταν μια κόλαση πολλής δουλειάς και κόστισε πολλά χρήματα επίσης επειδή χρειάστηκε ένας στρατός ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: wrc.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -