Ο Ghosn έλαβε 9 εκατομμύρια δολάρια αθέμιτα από την Nissan-Mitsubishi JV

- Advertisement -

Το αφεντικό της Renault o Carlos Ghosn κέρδισε αθέμιτα 9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση από μια κοινή επιχείρηση (JV) μεταξύ της Nissan Motor και της Mitsubishi Motors, ανέφεραν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας σήμερα Παρασκευή, αυξάνοντας το ενδεχόμενο ο εκδιωχθής πρόεδρος από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να αντιμετωπίσει μια νέα κατηγορία υπεξαίρεσης.

Μετά της κατηγορίες που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο κορυφαίος χαρισματικός αξιωματούχος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες διαπίστωσαν ότι ο Ghosn πληρώθηκε από την ολλανδική JV χωρίς τη γνώση των δύο άλλων διευθυντών της μονάδας του Hiroto Saikawa Διευθύνων Σύμβουλου της Nissan Motor και Osamu Masuko Διευθύνων Σύμβουλου της Mitsubishi Motor.

Ως γνωστό ο Ghosn σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Reuter, συνελήφθη στις 19 Νοεμβρίου και κρατείται στο Τόκιο και έχει ήδη κατηγορηθεί για κατηγορίες ότι δεν έχει αναφέρει το εισόδημά του για οκτώ χρόνια στη Nissan μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και ότι μεταβίβασε προσωρινά τις απώλειες προσωπικών επενδύσεων στη αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

“Αυτό το αδίκημα που συνέβη επίσης στη θυγατρική μας είναι πέρα ​​από συγκλονιστικό … είναι λυπηρό”, δήλωσε ο Masuko σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στον Ghosn από τη Nissan-Mitsubishi BV, που εδρεύει στις Κάτω Χώρες το 2017.

Τόσο η Mitsubishi όσο και η Nissan ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τρόπους για την ανάκτηση του ποσού από το Ghosn, ενώ ο δικηγόρος της Mitsubishi Kei Umebayashi είπε ότι είναι δυνατή και ποινική δίωξη.

“Η πιο πιθανή χρέωση για αυτό θα ήταν υπεξαίρεση”, δήλωσε σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Αποζημίωση από την Nissan-Mitsubishi BV

Σύμφωνα με τη νομική ομάδα της Mitsubishi, τον Απρίλιο – Νοέμβριο του 2018, ο Ghosn έλαβε περίπου 5,8 εκατομμύρια ευρώ (6,61 εκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια αμοιβή για το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, τέλη υπογραφής 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και κίνητρο από την κοινή επιχείρηση.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με την υποτιθέμενη λανθασμένη αποζημίωση του Ghosn από την JV και ότι η Nissan εξέταζε την καταγγελία για ζημιές, επικαλούμενη μια πηγή.

Η μονάδα είχε σκοπό να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την εταιρική σχέση, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών συμβούλων, των κοινών δραστηριοτήτων προώθησης, της χρήσης του χώρου εργασίας και των εταιρικών αεροσκαφών, δήλωσε ο Masuko.

“Από τη στιγμή που η μονάδα δημιουργήθηκε όταν μου ειπώθηκε για τις πληρωμές, δεν είχα απολύτως καμία ιδέα ότι η μονάδα χρησιμοποιήθηκε για τέτοιες πληρωμές, πρόσθεσε ο Masuko.

Ο δικηγόρος του Ghosn, Motonari Otsuru, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως μέσω τηλεφώνου για αυτά τα δημοσιεύματα αλλά επιμένει ότι ο 64 χρόνος Ghosn έχει αρνηθεί όλες τις προηγούμενες κατηγορίες εναντίον του την περασμένη εβδομάδα όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο δικαστήριο και ζήτησε να αφαιθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Η σύλληψη του Ghosn, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάκαμψη της Nissan πριν από δύο δεκαετίες, και ο κατάλογος των κατηγοριών εναντίον του έχουν προκαλέσει τραυματισμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ παρασύρει την προοπτική της διάλυσηςτης τρισδιάστατης συμμαχίας της Nissan με τη Mitsubishi και τη Renault SA της Γαλλίας.

Η Renault έχει υποστεί πολλές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες από τον μεγαλύτερο μέτοχο της, τη γαλλική κυβέρνηση, για να αντικαταστήσει τον Ghosn ως CEO και πρόεδρο της. Η αυτοκινητοβιομηχανία τον κράτησε στο τιμόνι, ακόμα κι όταν οι Nissan και Mitsubishi κινήθηκαν γρήγορα για να τον αποβάλουν από πρόεδρο μετά τη σύλληψή του.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ωστόσο, επιβεβαίωσε χθές Πέμπτη ότι σκέφτεται νέα ηγεσία, αφού ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire κάλεσε δημοσίως μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να αντιμετωπίσει τη διαδοχή του.

Η αμοιβή του Ghosn αποτέλεσε θέμα έντονων συζητήσεων στις συνεδριάσεις των μετόχων της Renault, όπου έχασε μια ψήφο αμοιβής πριν από μερικά χρόνια. Έχει επίσης προηγηθεί ειδήσει για κρυφά σχέδια επιδομάτων.

Το Reuters ανέφερε το 2017 σχετικά με σχέδιο των τραπεζιτών της Renault-Nissan να πληρώσουν εκατομμύρια σε μυστικά που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω ειδικής ολλανδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών προς τον Ghosn και άλλους διαχειριστές. Το σχέδιο καταργήθηκε μετά την δημοσιοποίηση του Reuters.

Η Renault κατέχει περίπου το 43% της Nissan, η μεγαλύτερη εταιρεία στην συμμαχία από τις πωλήσεις και η οποία με τη σειρά της έχει 15% χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Renault. Η Mitsubishi έγινε το μικρότερο μέλος όταν η Nissan το 2016 κέρδισε το 34% της συμμετοχής της.

ΠΗΓΗ: Reuters

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,687ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -