O Maciej Woda της M-Sport Πολωνίας μιλά για το Fiesta Rally3

- Advertisement -

Μετά από ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ντεμπούτο του τελευταίου δημιουργήματος της M-Sport Πολωνίας, το Fiesta Rally3, στα χέρια του Ken Torn στο SM O.K. Auto-Ralli στη Φινλανδία πρόσφατα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Maciej Woda μίλησε στο FIAERC.

Αντανακλά την απόδοση του ERC3 / ERC3 Junior champion Ken Torn και συζητά τι επιφυλάσσει για τη νέα προσβάσιμη και τετράτροχη κατηγορία της FIA και το υποστηριζόμενο από την Pirelli FIA ERC αγωνιστικό.

Το ολότελα νέο υπερτροφοδοτούμενο αυτοκίνητο με κίνηση σε όλους τους τροχούς, το οποίο θα είναι το αγωνιστικό για το Junior WRC του επόμενου χρόνου στην κατηγορία WRC3 έτρεξε χωρίς σφάλματα στον χειμερινό αγώνα στην Kouvola που περιλάμβανε έξι ειδικές διαδρομές.

Ο Torm τερμάτισε  στην 11η θέση γενικής με τους χρόνους του να βελτιώνονται καθόλη την διαρκεια του αγώνα. Αυτό ενθουσίασε αρκετά τον διευθύνων σύμβουλο της M-Sport Πολωνίας Maciej Woda που δήλωσε:

« Εχουμε ολοκληρώσει περισσότερα από 5000 χιλιόμετρα δοκιμών με αυτό το αυτοκίνητο και έτσι είχαμε μια καλή ιδέα για το πόσο καλά λειτουργούσε αλλά δεν ξέραμε που θα ταίριαζε όσον αφορά τον ανταγωνισμό σε ένα αγώνα. Τώρα ξέρουμε.»

Για να συμπληρώσει: «Στόχος αυτού του αυτοκινήτου ήταν να κλείσει την διαφορά μεταξύ των δικήνητων αυτοκινήτων στα Rally4 και Rally5 και να κάνει βήμαπρος το Rally 2. Το έχουμε κάνει αυτό με το νέο δημιούργημα ένα πραγματικά οικονομικά αποδοτικό αυτοκίνητο για να ανταγωνιστή κάποιος σε ένα τετρακίνητο»

Η νέα κατηγορία Rally3 βρίσκεται στο μέσο της πυραμίδας ράλι της FIA. Είναι ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται κάτω από το Fiesta WRC που οδηγούν οι Teemu Suninen και Gus Greensmith στην μεγάλη κατηγορία  και στο Rally 2 αυτοκίνητο που οδηγεί ο Andrien Fourmaux. Τοποθετείται όμως πάνω από το Rally4 Fiesta γύρω από το οποίο βασίζεται επί του παρόντος το Junior WRC και το λαϊκό αυτοκίνητο Rally 5.

Τη συνέντευξη που παραχώρησε στο FIAERC αναδημοσιεύουμε σήμερα.

Κοιτάζοντας πίσω, πώς αξιολογείτε την απόδοση του Fiesta Rally3 στο παγκόσμιο ντεμπούτο του;
“Η παράσταση ήταν αυτό που περιμέναμε. Ο Ken ξεκινά πάντα λογικά και στη συνέχεια αυξάνει την ταχύτητά του και αυτό ακριβώς συνέβη και στη Φινλανδία. Αλλά αν κοιτάξετε το συνολικό αποτέλεσμα του αγώνα και τις απογευματινές ειδικές η παράσταση ήταν ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι. Ο Ken δημοσίευσε τρεις κορυφαίους  χρόνους στην δεκάδα των ειδικών και τελείωσε μόλις 1.5s έξω από την κορυφαία δεκάδα. Στη τέταρτη ειδική των 14,37 χιλιομέτρων ήταν μόλις 18 δέκατα κάτω στο καλύτερο αυτοκίνητο Rally2.”

Πόσο εύκολο ήταν το αυτοκίνητο να συντηρήθει, υπήρχαν προβλήματα;
“Το αυτοκίνητο ήταν εντελώς χωρίς προβλήματα. Οι συνθήκες ενός χειμερινού ράλι δεν πίεσαν καθόλου το αυτοκίνητο, αλλά κάναμε πολλές δοκιμές στη Σαρδηνία μόνο και μόνο επειδή θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι το αυτοκίνητο είναι αλεξίσφαιρο και στιβαρό. Φυσικά, όσο περισσότερα αυτοκίνητα παράγονται και τόσο περισσότερους αγώνες κάνει, αργά ή γρήγορα θα παρουσιαστούν κάποια ζητήματα, αλλά, συνολικά, το αυτοκίνητο είναι πολύ ισχυρό και πολύ αξιόπιστο.”

Τι μάθατε από τις δοκιμές στη Σαρδηνία;
“Δοκιμάζουμε  το αυτοκίνητο μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ τον Οκτώβριο με τον Mat Wilson. Πήγε να κάνει την αναγνώριση της ειδικής δοκιμής και επέστρεψε και είπε, “πώς θέλετε να οδηγήσω αυτό το αυτοκίνητο, θέλετε να αποφύγω τις μεγάλες πέτρες και ούτω καθεξής;” Απλά είπα, “Όχι Mat, απλά το οδηγείς όπως θα έκανες με το ράλι, ξαπλωμένα, όλη την ώρα, πάνω-κάτω”. Αυτό έκανε και όλη την ώρα το αυτοκίνητο ήταν πολύ δυνατό.”

Μετά από ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στη Φινλανδία, τι ακολούθησε για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Fiesta Rally3;
“Θέλουμε να δείξουμε το αυτοκίνητο και σε αγώνες ασφάλτου. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου στο χωμα επειδή είναι τετρακίνηση, αλλά θέλουμε να δείξουμε την απόδοσή του στο Tarmac, λαμβάνοντας υπόψη στο χαρτί ότι έχει σχεδόν την ίδια ισχύ με ένα αυτοκίνητο Rally4, αλλά είναι βαρύτερο.”

Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι δυνατότητες αυτού του αυτοκινήτου;
“Ταιριάζει απόλυτα εκεί που θέλαμε να χωρέσει αυτό το αυτοκίνητο, το οποίο δεν είναι για να ανταγωνιστεί με τα αυτοκίνητα Rally2, αλλά να είναι ένα τέλειο βήμα μεταξύ του Rally4 και του Rally2. Αν κοιτάξετε τη συνολική διαφορά απόδοσης μεταξύ του Rally2 και του Rally4 μιλάμε για τρεισήμισι έως τεσσεράμισι δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο. Ο στόχος μας για τα αυτοκίνητα Rally3 θα είναι περίπου μισό δευτερόλεπτο ανά χιλιόμετρο πιο αργός από ένα αυτοκίνητο Rally2. Είναι λίγο πολύ στη μέση της εμβέλειας. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένας πολύ καλός οδηγός σε ένα αυτοκίνητο Rally3 πρόκειται να αγωνιστεί με αυτοκίνητα Rally2 με λιγότερο έμπειρο οδηγό. Το αυτοκίνητο μπορεί να φέρει μερικές εκπλήξεις κατά τη γνώμη μου.”

Πότε αρχίζει η παραγωγή;
«Ξεκινήσαμε την παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και παραδίδουμε αυτοκίνητα στους πελάτες ήδη τώρα. Όταν δεσμευτήκαμε στο Πρωτάθλημα Νέων του ERC, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον να έρχεται σε εμάς τις επόμενες ημέρες λέγοντας: “Θέλω να κάνω ERC Junior, μπορώ να αγοράσω ένα αυτοκίνητο;” και να τους πούμε, “κανένα πρόβλημα, αλλά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο”. Είμαστε απολύτως σε μεγάλη πίεση για να παραδώσουμε τα αυτοκίνητα το συντομότερο δυνατόν.”

Τι επίπεδο ενδιαφέροντος αντιμετωπίζετε στις πωλήσεις αυτοκινήτων ERC Junior;
“Υπάρχει ένα πολύ καλό ενδιαφέρον για τα αυτοκίνητα Rally3 και η σκάλα που έχουμε δημιουργήσει με τη FIA, eurosport Events και Pirelli είναι μια μεγάλη ώθηση, επειδή μπορείτε να δείτε το σαφές βήμα από το ERC3 Junior στο ERC Junior και στη συνέχεια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Νέων. Μπορώ να δω ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να δεσμεύονται σε αυτό.”

Πόσα αυτοκίνητα θα παραδοθούν μέχρι το καλοκαίρι;
“Έχουμε ήδη 21 bodyshells κατασκευασεί έτσι έχοντας 20 αυτοκίνητα συναρμολογησεί και έτοιμα να παραδωθούν από τότε δεν θα πρέπει να είναι απολύτως κανένα πρόβλημα. Επειδή το αυτοίνητο θα έχει FIA πιστοποίηση μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε πραγματικά, αυτή είναι η ομορφιά αυτού του αυτοκινήτου.”

Σε γενικές γραμμές, ποια ήταν η ανατροφοδότηση από τους οδηγούς που έχουν δοκιμάσει το Fiesta Rally3;
“Τα σχόλια που λαμβάνουμε από τους διαφορετικούς οδηγούς δοκιμών και διαφορετικούς πελάτες που έχουν δοκιμάσει το αυτοκίνητο στην Πολωνία και στη Φινλανδία ήταν ότι το αυτοκίνητο είναι πολύ, πολύ εύκολο να οδηγήθει. Το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό τόσο για τους νέους οδηγούς που πηδούν από τη δικήνητη στην τετράτροχη κίνηση, αλλά και για τους οδηγούς κυρίων που θέλουν να έχουν αυτό το αυτοκίνητο για διασκέδαση για να διασκεδάσουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι απλό, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι ισχυρό και το αυτοκίνητο πρέπει να είναι εύκολο στην οδήγηση και οικονομικά αποδοτικό. Αυτοί ήταν οι στόχοι μας όταν φτιάξαμε αυτό το αυτοκίνητο.”

Ο Maciej Woda θα συμμετάσχει με τους Jérôme Roussel (FIA) και Terenzio Testoni (Pirelli) για ένα ειδικό αφιέρωμα στο ERC Junior στο ERC The Stage, το ζωντανό talk show από τις Εκδηλώσεις Eurosport στις 18:00 ώρα σήμερα 24 Μαρτίου στην κεντρική σελίδα https://www.fiaerc.com

ΠΗΓΗ: wrc.com – fiaerc.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -