Οι επιπτώσεις του Covid-19 στην αυτοκινητοβιομηχανία

- Advertisement -

Το ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς παγκοσμίως είναι μια πραγματικοτήτα. Εχει πλήξει σοβαρά και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας που δέχεται πίεση από την παρούσα κατάσταση και οι εταιρείες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα.

Η πανδημία φέρνει τα πάνω κάτω και επιταχύνει την υλοποίηση ορισμένων τάσεων και σταματά άλλες που πρωταγωνιστούσαν στην παγκόσμια αγορά μέχρι τώρα. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού ίσως αναμορφώσει τον κλάδο με τρόπους που υπερβαίνουν πολύ τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις πωλήσεις και την παραγωγή.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις που κάποτε θεωρούνταν εξειδικευμένες και που υπήρχεν η αντίληψη ότι δεν θα αντικαθιστούσαν ποτέ την εμπειρία του αντιπροσώπου ενδέχεται να έχουν δεύτερη ευκαιρία.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν επηρεαστεί αρκετά και θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο καθώς ο συνεχείς αυξανόμενως αριθμός θετικό κρουσμάτων με τον Covid-19 και με το δεύτερο κύμμα να είναι πλέων γεγονός αναγκάζει την μια μετά την άλλη χώρες Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Βρετανία να προβαίνουν σε νέα μέτρα.

Από το πρώτο κύμμα της πανδημίας έχει πληγεί σημαντικά η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέπεια να έχουμε απώλειες στην παραγωγή περισσοτέρων από 4 εκατομμυρίων οχημάτων ως σήμερα αξίας περίπου 122 δις ευρώ.

Οι ταξινομήσεις όλων των τύπων οχημάτων έχουν μειωθεί κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να προβλέπεται να μειωθούν κατά 25% στο σύνολο του 2020. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πλήρης επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας να αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί μεγάλη οργάνωση και μεθοδικότητα.

Αυτά επισήμανε μεταξύ αρκετών άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles κ. Michael Manley.

Ο πρόεδρος του ACEA αναφέρθηκε επίσης στα νέα όρια εκπομπών ρύπων, που υιοθετούν αυστηρά πρόστιμα στους κατασκευαστές που δεν θα μπορέσουν να τα επιτύχουν. Αν κάποια αυτοκινητοβιομηχανία βρεθεί εκτός στόχου, τότε το πρόστιμο μπορεί να είναι τόσο βαρύ, που σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία των πωλήσεων εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού, θα αποβεί τροχοπέδη στην βιωσιμότητά της.

Να τονίσουμε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και των υπολοίπων συναφών επαγγελμάτων, απασχολούν περισσότερους από 14,5 εκατομμύρια εργαζομένους.

Στα εργοστάσια παραγωγής οι υπαλλήλοι προσαρμόζονται στις διαδικασίες ασφάλειας που παρατηρούνται συχνότερα σε ένα ιατρικό εργαστήριο και οι εργαζόμενοι στα γραφεία έχουν μάθει να εργάζονται παραγωγικά από το σπίτι.

Σε ευρύτερο επίπεδο ορισμένες από τις βαθύτερες πεποιθήσεις του κλάδου για την παγκοσμιοποίηση και τις αλυσίδες εφοδιασμού δέχονται πιέσεις από την συνεχιζόμενη πανδημία και οι συγκεντρώσεις και οι συνεργασίες παίρνουν έναν νέο επείγοντα χαρακτήρα, και η στροφή προς την ηλεκτροδότηση μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω.

Οι αριθμοί που δείνουν έρευνες και αναλυτές του κλάδου είναι αρκετά σκληροί και οι προβλέψεις δύσκολες.

Αναμένεται ένα ποσοστό 14% μείωσης στην προγραμματισμένη παραγωγή οχημάτων για φέτος. Από το εκτιμώμενο ποσοστό παγκόσμιας δυναμικότητας το 2021 που ήταν 62% και αυτό θα μειωθεί στο 54% με τα σημερινά δεδομένα.

Από τους πιθανούς αγοραστές αυτοκινήτων το 75% δηλώνει ότι η υγιεινή είναι πλέων πιο σημαντική για αυτούς.

Λόγω αυξημένων μέτρων υγιεινής που εφαρμόζεται στα εργοστάσια και η αποστασιοποίηση για λόγους ασφαλείας έχει προκαλέσει απώλεια 12,5% στην παραγωγικότητα.

Μεγαλύτερη ανυσηχία προκαλεί η εκτίμηση ότι η προβλεπόμενη μείωση στην παραγωγή το 2020 θα είναι μεταξύ 20-25% ενώ οι πωλήσεις οχημάτων παγκοσμίως θα είναι γύρω στα 70 εκατομμύρια.

Δεν είναι όμως όλα αρνητικά, όσο η κρίση έχει συγκλονίσει την αυτοκινητοβιομηχανία, εμπνέει επίσης μια νέα ευελιξία, λένε οι αναλυτές του κλάδου και οι εταιρείες. Ένα παράδειγμα είναι οι διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες προωθούνται εδώ και χρόνια με μικρή έλξη εν μέρει λόγω της αντίστασης των αντιπροσώπων που προστατεύουν τα περιθώρια τους.

Με τους πιθανούς αγοραστές αυτοκινήτων που δεν μπορούν να δοκιμάσουν τα αυτοκίνητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έσπευσαν να εγκαταστήσουν ή να βελτιώσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες, να δημιουργήσουν εικονικές περιηγήσεις και να προσφέρουν την επιλογή οικιακών ανέπαφων παραδόσεων.

Ένα άλλο πιθανό θετικό είναι ότι οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στα μακροπρόθεσμα προγράμματα ενοικίασης.

Άλλη μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 45% των ατόμων ηλικίας κάτω των 35 ετών, μια ομάδα που έχει σημειώσει πτώση των ποσοστών ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, εξετάζει το ενδεχόμενο αγορας αυτοκινήτου μέσα σε αυτή τη χρονιά. Το 75% όλων των πιθανών αγοραστών είπε ότι η υγιεινή είναι ένα σημαντικό ζήτημα που τους απασχολεί φέτος και όχι η αγορά αυτοκινήτου.

Σύμφωνα και με την Jato Dynamics τα EV Cars είναι έτοιμα να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Πολλοί από αυτούς τους αγοραστές θα εξετάσουν τα οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, τα οποία είχαν ήδη μια ώθηση φέτος μετά από τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ την 1η ιανουαρίου.

Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι οι καταναλωτές θα αποφύγουν τα ακριβά  EV Cars, αλλά τα κυβερνητικά κίνητρα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της ζήτησης που έχει σταματήσει από την πανδημία, όπως η προσφορά της Γαλλίας εώς και 12.000 ευρώ για ένα αυτοκίνητο με μπαταρία, θα αντισταθμήσει μερικά από αυτά τα κόστη. Τα κίνητρα δημιουργούν αποτελεσματικά την ισοτιμία τιμών μεταξύ των ηλεκροκίνητων αυτοκινήτων και εκείνων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου.

Φυσικά υπάρχουν και κακές ειδήσεις που αφορούν κυρίως τα αυτόνομα οχήματα AVs Car τα οποία ενδέχεται να υποστούν διπλό κτύπημα από την πανδημία. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ήδη καλύψει τις προσδοκίες τους για τα AVs. Επειδή η πολυπλοκότητα των αυτοκινούμενων αυτοκινήτων τα καθιστά πολύ ακριβά για ιδιωτική ιδιοκτησία, επομένως, η εστίαση έχει μετατοπιστεί προς την προσαρμογή της τεχνολογίας σε ρομποταξί και άλλες κοινές επιλογές κινητικότητας. Η ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας για την κάλυψη του σταθερού κόστους καθιστά δύσκολη την αιτιολόγηση αυτών των επενδύσεων, λένε οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αναλυτές. Από την άλλη είναι και το γεγονός της επιφυλακτικότητας να μετακινούται σε ρομποταξί και άλλες κοινές επιλογές κινητικότητας.

Σίγουρα το θέμα μας αυτό δεν πρόκειται να το εξαντλήσουμε σήμερα θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε πιο τακτικά καθώς οι επιπτώσεις στον κλάδο μας αφορούν και εμάς άμεσα.

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -