Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στη Ρωσία θα πλήξουν την αυτοκινητοβιομηχανία

- Advertisement -

Παράλληλα θα πληγεί ο κατασκευαστικός τομέας παγκοσμίως ενώ θα προκληθούν και οικονομικές αναταραξεις

Του Χρυσόστομου Κυλίλη

Δεν υπάρχει καμμιά πλέον αμφιβολεία ότι μέσα στον παραλογισμό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και τις επιβαλλόμενες εμπορικές κυρώσεις που βάζουν στη Ρωσία που στόχο έχουν να πλήξουν την οικονομία της, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχεί στην οικονομία παγκοσμίως αλλά και δεκάδες τομείς θα επηρεαστούν από αυτή την κρίση.

Είναι παράπλευρες οι επιπτώσεις τόσο στις δυό εμπλεκόμενες χώρες αλλά και σε άλλες χώρες και πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται. Οι επιπτώσεις επηρεάζουν και σε μεγάλο βαθμό την αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο αλλά και τον κατασκευαστικών τομέαν

Volkswagen, Renault, Nokian, Nippon Steel, Sumitomo Electric Industries, Ford είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν ταρακουνηθεί και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της κρίσης καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο πολλών βασικών μετάλλων

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας Nippon Steel η οποία αγοράζει από τη Ρωσία και την Ουκρανία το 14% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού της θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή της μέχρι να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις.

Αλλη μια Ιαπωνική εταιρεία η Sumitomo Electric Indastries που αποτελεί προμηθεύτρια της αυτοκινητοβιομηχανίας με ηλεκτρικές καλωδιώσεις ανακοίωσε αναστολή εργασιών στα τοπικά της εργοστάσια που διατηρεί στην Ουκρανία και απασχολούσε γύρω στις 7.000 εργαζομένους.

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian δήλωσε ότι θα επηρεαστεί η παραγωγής της σε ορισμένα βασικά της προϊοντα στα εργοστάσια της στη Ρωσία καθώς μετά τις κυρώσεις που επιβάλλονται μεταφέρει την παραγωγή της σε Φινλανδία και ΗΠΑ.

Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία της Ford, έχει μια κοινοπραξία την Ford Sollers, και διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ρωσία. Με ανακοίωση της δηλώνει «πολύ ανήσυχη για την κατάσταση και θα δει πως θα διαχειριστεί τις επιπτώσεις», μετά τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία.

Το Volkswagen Group ανακοίωσε αναστολή εργασιών σε δυό εργοστάσια της στην Γερμανία για λίγες μέρες καθώς παρουσιάστηκε μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία της Renault που έχει κάτω από την επιχειρηματική της σκέπη την AvtoVAZ έχει ανακοινώση διακοπή της παραγωγής αυτοκινήτων της τόσο στη Ρωσία αλλά και στην γαλλία καθώς παρουσιάζεται παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Η Ρωσία διαθέτει μιά μεγάλη παραγωγική βάση ευγενών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του νικελίου και του παλλαδιού  που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλυτερο προμηθευτή νικελίου στο κόσμο υλικό που απαιτείται στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου. Την ιδια στιγμή η χώρα παρέχει και το 40% του παλλαδίου σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο χρησιμοποιείται στους καταλυτικούς μετατροπείς. Με την τιμή αυτών των δυό μετάλλων να έχει εκτοξευθεί στα υψη και ιδιαίτερα του σπάνιου μετάλλου του Παλλαδίου που βρισκόταν στα 1600 δολάρια την ουγγία στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ με το ξέσπασμα της κρίσης σκαρφάλωσε στα 2400 δολάρια την ουγγία ο κάθε ένας μπορεί να φανταστεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που παρουσιάζεται.

Από την άλλη εάν περιοριστούν οι προμήθειες νικελίου θα παρουσιαστεί επιβράδυνση της παραγωγής μπαταριών που χρησιμοποιουνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ρωσία φιλοξενεί επίσης μιά μεγάλη παραγωγική βάση με σειρά από εργοστάσια που ανήκουν σε ξένους κατασκευαστές, Toyota, VW, Stellantis, Renault, Ford και η λειτουργία αυτών εξαρτάτε από την προμήθεια του 25% των εξαρτημάτων συναρμολόγησης από το εξωτερικό ακόμη και από της ΗΠΑ. Αυτά τα εργοστάσια σίγουρα και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην λειτουργία τους όσο θα επιβάλλονται κυρώσεις στην Ρωσία.

Έγκυροι αναλυτές στον κατασκευαστικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας επισημαίνου ότι «θα αντιμετωπίσει περισσότερες πιέσεις ο κλάδος με βάση την σοβαρότητα και την διάρκεια των συγκρούσεων στην Ουκρανία αλλά και της ήδη περιορισμένης προσφορά οχημάτων και των υψηλών τιμών»

ΠΗΓΗ: Automotive News – nbcnews.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -