Οριακό προβάδισμα ο Dani Sordo στο Ράλι Monza

- Advertisement -

Του Νώντα Δουζίνα

Έπειτα από μια ημέρα με αμφίρροπη εξέλιξη, ο Dani Sordo έχει προβάδισμα μόλις 1” του Esapekka Lappi, ενώ μπορεί ο Sebastien Ogier να είναι τρίτος, όμως ο Elfyn Evans που ακολουθεί, βρίσκεται σε θέση που αν τα πάντα έληγαν σήμερα, θα του χάριζε τον τίτλο.

Μπορεί η είδηση πως η πρώτη -και τρίτη- ημέρα του Ράλλυ Monza θα διεξαχθεί εντός της θρυλικής πίστας, να έκανε πολλούς από εμάς να θεωρήσουμε πως αυτές οι ειδικές διαδρομές θα είναι εύκολες και χωρίς απρόοπτα, όμως σήμερα αποδείχθηκε το αντίθετο. Η ημέρα μόνο ως “βόλτα στο πάρκο” δε μπορεί να θεωρηθεί για τα πληρώματα, αφού ενόψει της αυριανής και κατά τεκμήριο, δυσκολότερης ημέρας του αγώνα, καθώς οι ειδικές παραμένουν χιονισμένες, οι μάχες για τη νίκη, αλλά και για την κατάκτηση των δύο τίτλων (Οδηγών, Κατασκευαστών), παραμένουν ανοιχτές.

“2020 FIA World Rally Championship Round 07, ACI Monza Rally 2020 03-06 December 2020 Dani Sordo, Portrait during Shakedown of Rally Monza 2020 Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH”

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το σημερινό πρόγραμμα, αποτελούνταν από 5 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 69,61 αγωνιστικών χιλιομέτρων, οι οποίες είχαν χαραχτεί με άξονα την πίστα της Monza. Μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν διαμόρφωση της ευθείας του “Ναού της Ταχύτητας”, περάσματα από το περίφημο οβάλ κομμάτι, καθώς και από τους βοηθητικούς δρόμους.  

Η βροχή και η εναλλαγή πρόσφυσης στις ειδικές διαδρομές δυσκόλεψε τα πληρώματα, αφού σε αρκετά σημεία, ιδιαίτερα στους βοηθητικούς δρόμους, η επιφάνεια ήταν λασπωμένη, θυμίζοντας “Ράλλυ Ουαλίας με slicks”, όπως ανέφερε ο Sebastien Ogier. Επιπλέον, η υδρολίσθηση βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, με τους οδηγούς να την αναφέρουν διαρκώς, ενώ η επιλογή ελαστικών όχι μόνο δεν αποδείχθηκε όσο απλή (ελαστικά βροχής) έδειχνε, αλλά σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε την έκβαση της ημέρας.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχουν περιθώρια λάθους, οι διεκδικητές του Πρωταθλήματος Οδηγών (Elfyn Evans, Sebastien Ogier, Thierry Neuville, Ott Tanak) προσπάθησαν να βρουν την ισορροπία, αφού οι ομάδες τους διεκδικούν και το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) και Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC), είχαν τη στιγμή τους στην ίδια, γλιστερή δεξιά στροφή, με τους Γάλλους να χάνουν ελάχιστο χρόνο αλλά τους Βέλγους, να μένουν κολλημένοι καθώς το i20 Coupe WRC δεν επανεκκίνησε αμέσως, για περίπου 20”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην 4η ειδική διαδρομή (Cinturato 1) οι Neuville-Gilsoul, που βρίσκονταν στην 9η θέση, είχαν τη στιγμή τους, χτυπώντας με το εμπρός δεξιά μέρος στην άκρη ενός σικέιν, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στην ανάρτηση. Λίγο πιο μετά, οι Βέλγοι ακινητοποιήθηκαν σε ένα ανηφορικό πέρασμα από νερά, εγκαταλείποντας για σήμερα και οδηγώντας σε εμφάνιση κόκκινης σημαίας. Αν και οι teammates τους Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) πέρασαν με μικρή καθυστέρηση, οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC), Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC) και Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) πήραν τον χρόνο του Tanak.

2020 FIA World Rally Championship Round 07 Rally Monza 03-07 December 2020 Action, Day 1, Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Fabien Dufour Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Παρόλο που ένας διεκδικητής βρέθηκε εκτός, το ενδιαφέρον δε μειώθηκε. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι 4 πληρώματα σημείωσαν ταχύτερους χρόνους σήμερα, ενώ η πρώτη θέση άλλαξε χέρια 3 φορές. Μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας, επικεφαλής βρίσκονται οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC), που ήταν ταχύτεροι στην εναρκτήρια και την τελευταία ειδική διαδρομή, η οποία διεξήχθη υπό το φως των προβολέων. Οι Ισπανοί έμειναν μακριά από προβλήματα και διατήρησαν σταθερά ταχύ ρυθμό, προσφέροντας μαξιλαράκι ασφαλείας στη Hyundai για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, ειδικά μετά την προσωρινή εγκατάλειψη του Neuville.

Στη δεύτερη θέση, μόλις 1” πίσω από το πλήρωμα της Hyundai ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC). Το φινλανδικό πλήρωμα της M-Sport έκανε το “κόλπο γκρόσο” στη 2η ειδική διαδρομή της ημέρας (υπήρχε σέρβις μετά από κάθε ειδική διαδρομή), όταν προτίμησε ελαστικά χιονιού και πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο, με διαφορά άνω των 0,5 δλ./χλμ. από τους δεύτερους, περνώντας στην κορυφή όπου παρέμεινε ως και την προτελευταία ειδική διαδρομή. Εκεί, επέστρεψαν στα βρόχινα ελαστικά και έπεσαν στη δεύτερη θέση.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Την πρώτη τριάδα, συμπληρώνουν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC). Πέραν του μικρού λάθους στην εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, οι Γάλλοι που ξεκίνησαν επικεφαλής σήμερα, είχαν μια δύσκολη και στη δεύτερη ειδική της ημέρας, όταν θόλωσε το τζάμι του αυτοκινήτου τους. Με απόλυτη ψυχραιμία και εξαιρετική συνεργασία, οι 6 φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές δεν έχασαν το ρυθμό τους, σημειώνοντας ανταγωνιστικό χρόνο. Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι έχασαν τα φρένα για μια δεξιά στροφή που κόστισε μερικά δευτερόλεπτα, ήταν ταχύτεροι σε μία ειδική διαδρομή, οπότε απέχουν μόλις 12” από την κορυφή.

Στην 4η θέση, που αν ο αγώνας έληγε απόψε θα τους χάριζε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών, βρίσκονται οι Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC). Ο Ουαλός οδηγός, διατηρήθηκε μακριά από προβλήματα, μένοντας ταυτόχρονα μέσα στη μάχη. Πάντως, περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν, αφού πέραν της δεδομένης δυσκολίας των αυριανών ειδικών διαδρομών, οι Βρετανοί βρίσκονται στη μέση μιας “καυτής τριάδας”, αφού απέχουν 5,1” από τους teammates τους, ενώ πολύ κοντά τους βρίσκονται οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC).

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Οι Εσθονοί, που προσπαθούν κυρίως να μείνουν σε βαθμολογική θέση που θα προσφέρει το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη Hyundai, βρίσκονται πέμπτοι, μόλις 0,6” πίσω από τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Το πρωί, ο Tanak έχασε λίγο τη συγκέντρωσή του όταν άνοιξε η πόρτα του αυτοκινήτου του εντός της ειδικής διαδρομής, ωστόσο αυτό, όπως και το πέρασμα δίπλα από το αυτοκίνητο του Neuville που εμπόδιζε οριακά, δεν του κόστισαν ιδιαίτερα σε χρόνο. Πάντως, με τόσο μικρές διαφορές, ακόμη και τα δέκατα του δευτερολέπτου παίζουν σημαντικό ρόλο.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC), που μαζί με τους Ole Christian Veiby-Jonas Andersson (Hyundai i20 Coupe WRC), οι οποίοι βρίσκονται στην 8η θέση στο ντεμπούτο του 24χρονου Νορβηγού στη “μεγάλη κατηγορία”, είναι τα μοναδικά εναπομείναντα πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC. Σήμερα, εγκατέλειψαν τόσο οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) που είχαν τη στιγμή τους, όσο και οι Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC). Μάλιστα, οι Φινλανδοί δε θα επιστρέψουν στον αγώνα, αφού από το πρωί αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους, ο οποίος δε στάθηκε εφικτό να επισκευαστεί, εγκαταλείποντας οριστικά. Επίσης, στον αγώνα επέστρεψαν οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt (Toyota Yaris WRC), με τον Ιάπωνα να σημειώνει τον 2ο χρόνο στην τελευταία ειδική διαδρομή της ημέρας.

Το πλήρωμα που έκλεψε τις εντυπώσεις, ειδικά το πρωί, ήταν οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Skoda Fabia Rally2 evo). Οι Νορβηγοί επέστρεψαν στο WRC μετά από έναν χρόνο, συμμετέχοντας στο πλαίσιο του WRC 3 με αυτοκίνητο της ουγγρικής Eurosol. Μετά τις πρωινές ειδικές διαδρομές, ο Mikkelsen  που είχε επιλέξει ελαστικά χιονιού, βρισκόταν στην 3η θέση (!)Γενικής και φυσικά, στην κορυφή του WRC 3. Στο τέλος της ημέρας, παραμένει με διαφορά στην κορυφή του WRC 3, όντας στην 7η θέση γενικής. Την πρώτη δεκάδα της γενικής και την τριάδα του WRC 3, διαμορφώνουν οι Emil Lindholm-Mikael Korhonen και Oliver Solberg-Aaron Johnston, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evo. Σημειώστε, πως οι Φινλανδοί μοιράζονται το αυτοκίνητο που οδήγησε φέτος στη χώρα μας ο Γιάννης Παπαδημητρίου.

Στο WRC 2, προηγούνται οι Pontus Tidemand-Patrik Barth (Skoda Fabia Rally 2 evo) να προηγούνται, με διαφορά 6,8” από τους Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta Rally2) και 12,4” από τους Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5).

Pontus Tidemand (SWE) and Patrik Barth (SWE) of Toksport WRT are racing during FIA World Rally Championship in Monza, Italy on December 3, 2020 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // SI202012030370 // Usage for editorial use only //

Το Ράλλυ Monza συνεχίζεται αύριο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, με τη μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, που περιλαμβάνει 7 ειδικές διαδρομές μήκους 126,95 χιλιομέτρων. Καθώς οι 3 εξ αυτών (επαναλαμβανόμενες) θα διεξαχθούν στα βουνά, όπου ήδη υπάρχει χιόνι, οι συνθήκες θα θυμίσουν Ράλλυ Μόντε Κάρλο και η επιλογή ελαστικών, θα είναι πολύ σημαντική. Με νεότερη ενημέρωση, επιτρέπεται η χρήση συνολικά 10 ελαστικών χιονιού χωρίς καρφιά από κάθε πλήρωμα, έναντι των 8 που είχαν αρχικά επιτραπεί. Άπαντες, θεωρούν την αυριανή ημέρα καθοριστική για την έκβαση του αγώνα και κατά συνέπεια, του Πρωταθλήματος, οπότε η αγωνία κορυφώνεται… Η πρώτη ειδική διαδρομή αύριο (Selvino 1) ξεκινά στις 08:52 ώρα Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: 4troxoi.gr ( Αναδημοσίευση)

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,874ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -