Παραδίδει την σκυτάλη ο γκουρού του Ράλι Ισπανίας Aman Barfull

- Advertisement -

Ένας από τους πιο έμπειρους ανθρώπους του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού και η κινητήρια δύναμη πίσω από τον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ FIA της Ισπανίας περνά στη σύνταξη και σταματά από τον ρόλο της πλήρους απασχόλησης.

Παραδώνει την σκυτάλη στον Jordi Barrabes που θα έχει την υποστήριξη της Marina Dunach που ήταν δίπλα από τον Barfull στην RACC για 30 χρόνια.

Ο Aman Barfull έχει επιβλέψει το RallyRACC Catalunya – Rally de Espana από τότε που εισήλθε στο WRC το 1991 και είναι μόνιμος υπάλληλος της διοργάνωσης τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο ρόλος του ως διευθυντής μηχανοκίνητου αθλητισμού του Real Automóvil Club de Cataluna (RACC) τον έχει θέσει στο τιμόνι ενός αξιοσημείωτου παγκόσμιου πρωταθλήματος που εκτείνεται σε WRC, Formula 1, Rallycross, MotoGP και Superbikes.

«Ήταν μια απίστευτη στιγμή για μένα – η RACC είναι η μόνη λέσχη στον κόσμο που διοργανώνει τώρα πέντε γύρους παγκόσμιου πρωταθλήματος σε διαφορετικούς κλάδους», δήλωσε ο 66χρονος Barfull, ο οποίος αρχικά συνδύασε τη θέση του μηχανικού σε μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας με την οργάνωση αγώνων.

Το ράλι είναι η πρώτη του αγάπη και ως οδηγός κέρδισε το πρωτάθλημα Volant RACC το 1981 και εκτέλεσε καθήκοντα καταγραφείς σημειώσεων σε συνθήκες πάγου για το νεαρό τότε οδηγό Carlos Sainz και τον πρώην αρχηγό της Citroën Guy Frequelin.

Ο Barfull ήταν ένας οδηγός που κέρδισε τον τίτλο πριν από τη μετάβαση του στην οργάνωση του αγώνα

Ηγήθηκε της πορείας του ισπανικού αγώνα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1990 στο WRC το 1991. Σε μια ένδοξη περίοδο, ο αγώνας ανακηρύχθηκε το καλύτερο του WRC το 1996 και το 1997 και έλαβε βραβεία αριστείας το 1995 και το 1998 λόγω καινοτόμων μέτρων στην χρονομέτρηση και τις επικοινωνίες.

Ο Barfull έχει επίσης πραγματοποιήσει βασικούς διεθνείς ρόλους. Ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Ράλι FIA για πέντε χρόνια και αντιπρόεδρος για τρία, παρατηρητής του WRC για μια δεκαετία και μέλος της Επιτροπής WRC τα τελευταία 24 χρόνια.

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τρέχουσας γενιάς κανονισμών για τα αυτοκίνητα World Rally και ήταν μέλος των επιτροπών ασφάλειας, τεχνολογίας και  ειδικών διαδρομών της FIA.

Στην όλη σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της RACC επέβλεψε τη μετατροπή του ράλι ασφάλτου του Lloret de Mar στο μοναδικό μικτής επιφάνειας αγώνα του WRC στο Salou και δημιούργησε μια μεγάλη έκθεση μεταφέροντας το γεγονός στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Δύο φορές ο αγώνας ξεκίνησε από τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης και μια ειδική διαδρομή ασφάλτινη που ήταν γύρο από το Μαγικό Σιντριβάνι της πόλης και χαρακτήριζε το εντυπωσιακό κτίριο Palau Nacional διοργανώθηκε για τέσσερα χρόνια.

“Η ειδική δρόμου της Βαρκελώνης ήταν πολύ δύσκολο να οργανωθεί στη μέση της πόλης και να πείσει τις αρχές για την άδεια να το πράξουν. Ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια”, θυμάται ο Barfull μιλώντας στο wrc.com.

Όταν του ζητήθηκε να επιλέξει ένα αποκορύφωμα της καριέρας του, ο Barfull θυμάται τα χρόνια που οι Ισπανοί ήρωες Sainz και Luis Moya παρακολούθησαν τον έλεγχο πριν από τον αγώνα στην αθλητική αίθουσα του Lloret de Mar.

“Πραγματοποιήθηκε Κυριακή και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Όταν μπήκαν ο Sainz και ο Luis Moya ο θόρυβος ήταν απίστευτος. Ήταν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και μια από τις μεγάλες στιγμές του αγώνα”, ανέφερε.

Ο Aman Barfull θα αντικατασταθεί από τον Jordi Barrabés (δεξιά), ο οποίος απεικονίζεται με τον πρόεδρο της RACC Josep Mateus (κέντρο)

Ο Barfull παραμένει μέλος της Επιτροπής WRC και θα συνεχίσει να συμβουλεύει την αθλητική επιτροπή της RACC.

Να τονίσουμε ότι και ο διευθυντής αγώνων wrc promoter Simon Larkin εργάστηκε μαζί με τον Barfull από το 2008.

“Ο Aman Barfull έχει μεγάλη υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη στον αγώνα, χαρακτηριστικά εμφανή σε όποιον συνεργάζεται μαζί του. Ήταν υπεύθυνος για τόσες συναρπαστικές καινοτομίες. Θα μας λείψει, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρίσκεται στο παρασκήνιο παρακολουθώντας πότε θα επιστρέψει το WRC στην Ισπανία τον Οκτώβρη”, ανέφερε.

Όπως προαναφέραμε διαδοχος του Aman Barfull θα είναι ο Jordi Barrabés που γίνεται επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της RACC. Έχει συνεργαστεί με τον Barfull για 10 χρόνια και ήταν υπάλληλος του Ράλι Ντακάρ στις διοργανώσεις το 2017 και το 2018.

ΠΗΓΗ: Wrc.com

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,742ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -