Πολλαπλασιάζονται τα R5 αυτοκίνητα στην Κύπρο

- Advertisement -

Ολο και αυξάνεται το ενδιαφέρων από οδηγούς και ομάδες να αποκτήσουν αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 για να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες τόσο σε τοπικά πρωταθλήματα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Βλέπουμε χρόνο με το χρόνο και από αγώνα σε αγώνα να εμφανίζονται αυτών των προδιαγραφών αυτοκίνητα και στο Κυπριακό Πρωτάθλημα που σίγουρα αυτό αυξάνει το ενδιαφέρων αλλά και τον ανταγωνισμό.

Σε αυτή την αναφορά μας θα προσπαθήσουμε να δούμε πόσα και ποια είναι αυτά τα αγωνιστηκά.

Στους αγώνες ράλι σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο τα αυτοκίνητα κατηγορίας R5 που διαγωνίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς R5 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) εισήχθησαν το 2012 ως αντικαταστάτης της κατηγορίας Super 2000.

Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα R5 βασίζονται σε αυτοκίνητα παραγωγής και διαθέτουν κινητήρα βενζίνης turbocharged 1600cc. Τα αυτοκίνητα R5 είναι ένα βήμα κάτω από τα World Rally Cars στην ισχύ και την απόδοση τους και είναι επιλέξιμα να διαγωνιστούν στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι στην ειδική κατηγορία Rally2.

Αυτό το πρωτάθλημα είναι ανοικτό αποκλειστικά σε κατασκευαστές και επαγγελματικές ανεξάρτητες ομάδες που ανταγωνίζονται σε αυτοκίνητα  R5.

Από την φετινή χρονιά 2020 ιδιωτικές συμμετοχές μπορούν να διαγωνιστούν στο WRC 3 ενώ τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 εμφανίζονται όλο και περισσότερο να ανταγωνίζονται στον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι, και σε τοπικά αλλά και περιφερειακά διεθνεί πρωταθλήματα.

Ως εκ τούτου συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός τους και αρκετοί πλέων οδηγοί αν και λόγο του ψηλού κόστους τους καταφεύγουν σε αυτά.

Μέχρι στιγμής εγκριμένα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 που μπορούν να διαγωνιστούν είναι τα Citroen C3 R5, Citroen DS3 R5, Ford Fiesta R5, Ford Fiesta R5 MkII, Hyundai i20 R5, NG i20 R5, Peugeot 208 T16 R5, Skoda Fabia R5 και Skoda Fabia R5 Evo καθώς και το Volkswagen Polo GTi R5.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δυό νέα μοντέλα βρίσκονται σε εξέλιξη ο αντικαταστάτης του Hyundai i20 R5 καθώς και το Toyota Yaris R5.

Μια έκδοση R5 του Proton Iriz αναπτύχθηκε επίσης για τον ανταγωνισμό αλλά δεν εγκρίθηκε καθώς η εταιρεία δεν πληρούσε τις απαιτήσεις αναγνώρισης. Από την άλλη R5 έκδοση του Mitsubishi Mirage της έκτης γενιάς, γνωστής ως το Mitsubishi Space Star R5 αναπτύχθηκε από την Ralliart Sweden  αλλά δεν είναι επιλέξιμος για συμμετοχή στα πρωταθλήματα καθώς το έργο δεν εγκρίθηκε από την Mitsubishi.

Στη λίστα των αυτοκινήτων που θα τρέχουν στην Κύπρο με προδιαγραφές R5 αυτοκίνητο είναι και το Skoda Fabia R5 που έχει φτάσει στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες για τον Αντώνη Χειλιμίντρη.

Ως γνωστό προηγουμένως είχαμε τo Skoda Fabia R5 που είχε φέρει ο Σίμος Γαλαταριώτης και διαγωνίστηκε για μερικά χρόνια πριν κάνει την μετάβαση του στο νέο του απόκτημα το VW Polo GTI R5.

O Αλέξανδρος Τσουλόφτας έφερε στην Κύπρο αρχικά το Citroen DS3 R5 διαγωνίστηκε σε κάποιους αγώνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό και στη συνέχεια φέτος μεταπήδησε και αυτός σε αυτοκίνητο VW Polo GTI R5.

Ο Παναγιώτης Γιάγκου είναι ακόμη ένας Κύπριος οδηγός που τρέχει τα τελευταία χρόνια με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 το Hyundai i20 R5.

Ο Ανδρέας Ψάλτης είχε φέρει αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 ένα Citroen DS3 με το οποίο έλαβε μέρος σε κάποιους αγώνες και πέρσι το πούλησε στον Κώστα Ζήνωνος που έγινε ο τέταρτος οδηγός με αυτοκίνητο R5

Ο Χαράλαμπος Τιμοθέου εμφανίστηκε με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 ένα Skoda Fabia R5 στο Ράλι Κύπρος το 2017 και με χαρά είδαμε την ανακοίνωση της ομάδας ότι θα λάβει μέρος και στο φετινό Ράλι Κύπρος με επίσης Skoda Fabia R5.

Να τονίσουμε ότι ο Χαράλαμπος Τιμοθέου στο φετινό εναρκτήριο αγώνα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ράλι στο Ανατολικό Σαφάρι στο Παραλίμνι έκανε την εμφάνιση του σε ένα Mitsubishi Mirage RCL1 αυτοκίνητο, όπως και ο νεαρός Κάρλος Κακουράτος που έτρεξε επίσης και στο Ράλι Φοινικούδες στην Λάρνακα με το Toyota Yaris RCL1.

Όπως προαναφέραμε και στην αρχή ο πιο πρόσφατα ιδιοκτήτης αυτοκινήτου R5 είναι ο Αντώνης Χειλιμίντρης. Δεν είναι όμως ο τελευταίος που έδειξε ενδιαφέρων για αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων.

Αναμένουμε σύντομα μια ή δυό πράξεις για αυτοκίνητα R5 μέσα σε αυτή τη χρονιά. Από την στιγμή που ξεκίνησε το «ξεπούλιασμα» των αυγών αναμένουμε…

Σίγουρα αυτό είναι πολύ καλό για το Motorsport στην Κύπρο καθώς η αναβάθμιση σε αυτοκίνητα δημιουργεί νέες προοπτικές για το άθλημα και νέες προκλήσεις ανταγωνισμού.

Χρυσόστομος Κυλίλης

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,912ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -